Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στις πολυεθνικές πάνε τα κοινοτικά κονδύλια

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην ημερίδα για το ΣΠΑ

Τον αποκλεισμό, ουσιαστικά, της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης από το σχεδιασμό και τον έλεγχο των έργων που θα ενταχθούν στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΠΑ), κατήγγειλε, στην παρέμβασή του στη χτεσινή ημερίδα, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.Κάτι, σημείωσε, που συμβαδίζει απόλυτα με το περιεχόμενο των έργων, τα οποία - όπως αποδεικνύει η εμπειρία - εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο και δεν αναπτύσσουν την παραγωγική βάση της χώρας. Εργα που μετατρέπουν τη χώρα μας σε διαμετακομιστικό κέντρο εξυπηρέτησης των αναγκών των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ.

Αντίθετα - τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής - της σημερινής ημερίδας θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί εμπεριστατωμένες συζητήσεις, που θα κατέληγαν στην ενίσχυση και τη χρηματοδότηση εκείνων των τομέων και κλάδων της παραγωγής - και είναι πολλοί αυτοί - στους οποίους η χώρα μας έχει εμπειρία, παράδοση, δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα, ώστε να επιτυγχάνεται και η ανάπτυξη της χώρας και η μείωση της ανεργίας.

Αναφερόμενος στο Γ ΚΠΣ, από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν τα έργα που θα ενταχθούν στο ΣΠΑ, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως "κανείς δε γνωρίζει το ακριβές ύψος του. Θα είναι μικρότερο από τα προηγούμενα πακέτα. Κι αυτό γιατί εκκρεμεί η συμμετοχή στα κονδύλια των κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ. Θα διατεθούν ποσά και στις υπό ένταξη χώρες, ενώ οι επιλεξιμότητες που ορίζονται είναι ακόμα πιο δύσκολες". Ο ίδιος επισήμανε το ενδεχόμενο να μην ενταχθούν έργα για την Αττική στο ΣΠΑ, γιατί ξεπερνά το ποσοστό του ΑΕΠ που ορίζεται ως όριο χρηματοδότησης.

Προχωρώντας ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως τα περίφημα "πακέτα" χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να δημιουργούν αυταπάτες για δήθεν κοσμογονία, για δήθεν αντιμετώπιση της απασχόλησης και της ανεργίας. "Σήμερα όμως έχουμε εμπειρία από την εφαρμογή των προηγούμενων "πακέτων". Τα ποσά αυτά διατέθηκαν κυρίως για να ενισχύουν το μεγάλο κεφάλαιο, πολυεθνικό και ελληνικό. Να ενισχύσουν νέα "τζάκια". Να στηρίξουν συμφέροντα και στενούς κυβερνητικούς κύκλους. Να διαμορφώσουν αλλά και να αλλοιώσουν συνειδήσεις. Να δημιουργήσουν νέους υποστηρικτές της πολιτικής της ΕΕ, στη βάση όχι ιδεολογικών και πολιτικών απόψεων, αλλά καθαρά χρηματικών σχέσεων. Ιδρύματα, Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς λειτουργούν στη βάση δαπάνης αυτών των χρημάτων και όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών της χώρας".

Καταρρίπτοντας την αυταπάτη της "χρηματοδότησης" από τα κοινοτικά "πακέτα", ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε χαρακτηριστικά: "Αυτά τα χρήματα η χώρα τα δικαιούται. Κι αυτό γιατί έχει χάσει πολύ περισσότερα από τις ανισότιμες σχέσεις της με την ΕΟΚ και σήμερα με την ΕΕ. Από την αποδιάρθρωση και διαστρέβλωση της παραγωγικής της βάσης. Υπολογίζεται, από μελετητές, ότι για κάθε δραχμή που παίρνουμε από την ΕΕ έχουμε πληρώσει 2,5 έως 3 δραχμές".

Τέλος, ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι η λειτουργία των "πακέτων" αυτών παρουσιάζει αρνητικό απολογισμό για τη χώρα και τους εργαζόμενους. Και κατέληξε πως ο σχεδιασμός και η εκτέλεση των έργων θα έπρεπε να έχει ως προτεραιότητα μια ανάπτυξη της χώρας, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο άνθρωπο και όχι τα κέρδη και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ