ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Την πεποίθησή - "ευχή" του ότι δε θα είναι ο τελευταίος διοικητής του ΙΚΑ με κοινωνική διάσταση επανέλαβε και χτες ο απερχόμενος διοικητής του Ιδρύματος, Γρ. Σολωμός,στην τελετή των εγκαινίων του Εκπαιδευτικού Ορθοδοντικού Κέντρου του ΙΚΑ, στην οδό Λένορμαν.

"Διάβασα, είπε ο Γρ. Σολωμός, τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μας. Γενικά θέλω να πω όμως πως έχω εμπιστοσύνη και στην κυβέρνηση για την εκτίμηση και την προτίμηση την οποία έχει στην κοινωνική ασφάλιση και στις αστείρευτες δυνάμεις του αγωνιζόμενου λαού μας. Δεν είναι δυνατόν ποτέ να πάψει αυτή η κατάκτηση του εικοστού αιώνα και να σβήσει και δε θα είμαι ο τελευταίος διοικητής ενός ασφαλιστικού φορέα σαν το ΙΚΑ με κοινωνική διάσταση. Πιστεύω, ότι θα υπάρξουν και άλλοι και το ΙΚΑ θα ζήσει με την κοινωνική του διάσταση".

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την τοποθέτηση στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ του καθηγητή Μ. Νεκτάριου,πρώην προέδρου της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας. Το Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου με χτεσινή ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η τοποθέτηση του συγκεκριμένου προσώπου ως διοικητή του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Οργανισμού υποδηλώνει την πρόθεση και την πολιτική της κυβέρνησης για συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τις εντολές των ΟΟΣΑ, ΔΝΤ και ΣΕΒ.

"Είναι ενέργεια ενταγμένη στις προτάσεις Σπράου - Τήνιου για την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης και του δημόσιου χαρακτήρα της", συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου και καταλήγει: "Τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να λυθούν μόνο στη βάση του κοινού πορίσματος Ρόμπολη - Πέτρουλα - Ρουπακιώτη".

ΒΙΟΜΑΓΝ
Ξεριζώνουν ολόκληρο οικισμό!

Εξωφρενική αξίωση εκκένωσης του οικισμού Τρούπι από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης

ΧΑΛΚΙΔΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία του συγκροτήματος "πρώην Σκαλιστήρη" ("ΒΙΟΜΑΓΝ"), στις προκλητικές απαιτήσεις που προβάλλει κατά διαστήματα ο ιδιοκτήτης της προστίθεται και η απαίτηση εκκένωσης ενός οικισμού και της μετακίνησης του πληθυσμού του σε κάποιον άλλο κοντινό, προκειμένου - όπως λέει - να εκμεταλλευτεί το πλούσιο υπέδαφος, να εξορύξει εκατομμύρια τόνους λευκόλιθου και να συνεχίσει έτσι τη λειτουργία του έργου, ζητώντας και επιπλέον δάνεια!

Οι εξωφρενικές απαιτήσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Βαρβούτη - που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τού παρέδωσε έναντι "πινακίου φακής" πλούσια κοιτάσματα λευκολίθου και όλες τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης - ενισχύονται από τη στάση που συνεχίζει να τηρεί απέναντί του η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα - πλην ΚΚΕ - τα οποία συναίνεσαν στο ξεπούλημα του συγκροτήματος, για το οποίο ο σημερινός ιδιοκτήτης δεν καταβάλλει ούτε καν το εξευτελιστικό τίμημα των 300 εκατομμυρίων δραχμών το χρόνο!

Η κυβέρνηση, επιβραβεύοντας τη συμπεριφορά του αυτή, πρόσφατα του παρέδωσε και το πρώην συγκρότημα Παπαστρατή,που επίσης διαθέτει πλούσια κοιτάσματα λευκολίθου, για 167 εκατομμύρια δραχμές! Αμέσως μετά ο επιχειρηματίας αξίωσε να εκκενωθεί ο οικισμός Τρούπι της Κοινότητας Δαφνούσας,στο υπέδαφος του οποίου υπάρχει κοίτασμα, καθώς και να του δοθούν επιπλέον δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών, εκβιάζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ίσως και να μη συνεχίσει τη λειτουργία της επιχείρησης, πλέον των πέντε ετών που αποτελούν συμβατική του υποχρέωση.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", σ' αυτή την κατεύθυνση έχουν αρχίσει οι σχετικές επαφές και συζητήσεις με κυβερνητικά στελέχη σε υπουργικό επίπεδο, για "κρατική συμβολή στην απαλλοτρίωση και τη μετακίνηση των κατοίκων του οικισμού"!

Στο μεταξύ, και όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων, η κατάσταση οδηγείται από το κακό στο χειρότερο με τις συνθήκες εργασίας και την αδράνεια της Επιθεώρησης Εργασίας, με τις σοβαρές ελλείψεις μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια, με τις συνεχείς απολύσεις των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις χωρίς εξόφληση, ενώ τον τελευταίο καιρό προστέθηκε και το πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλονται οι μισθοί Δεκέμβρη και Γενάρη.Για όλα τα παραπάνω ζητήματα το σωματείο θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση την ερχόμενη βδομάδα.

Για όλα φταίει η ... "Εργοστασιακή"

Προκλητικές ανακοινώσεις ΠΑΣΚΕ - διοίκησης "ΤΡΙΑΙΝΑΣ", ενόψει εκλογών

Σε εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχωρούν την Τετάρτη 10 Φλεβάρη οι εργαζόμενοι των "Ναυπηγείων Σκαραμαγκά",ενώ 8 μέρες μετά θα ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο σωματείο "Τρίαινα".Οι εκλογές γίνονται σε μια περίοδο που η διαχειρίστρια αγγλική πολυεθνική "Μπράουν εντ Ρουτ" εντείνει τις προσπάθειές της για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και επιβολή πολλαπλής ειδικότητας, στηριζόμενη και στη συναινετική στάση της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης του σωματείου.

Σε ανακοίνωση του σωματείου, με αφορμή την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) επαίρεται για την "πορεία 3 χρόνων γεμάτη αγώνες και νίκες", για την ανάπτυξη του ναυπηγείου, που "οφείλεται στην ηρεμία που επιδίωξε η πλειοψηφία του σωματείου" και για τη "διασφάλιση και διεύρυνση των θέσεων εργασίας". Και αυτό, όταν απ' το '95 το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 1.100 άτομα!

Πουθενά δε γίνεται λόγος για την αντεργατική στάση της πολυεθνικής, ενώ όλη η ανακοίνωση αναλώνεται σε μια επίθεση κατά της "Εργοστασιακής Επιτροπής", που είναι... αναχρονιστική και στείρα. Ανάλογη και η ανακοίνωση της ΠΑΣΚΕ, που απ' την αρχή ως το τέλος επιτίθεται στην "Εργοστασιακή Επιτροπή", που "βγάζει κούφιες κραυγές για κομματικές σκοπιμότητες". Η ΠΑΣΚΕ "αισθάνεται περήφανη γιατί ασχολείται με σημαντικά θέματα και όχι με τα ασήμαντα, τις γαλοπούλες και τους σκληρούς ταξικούς αγώνες"!

Αυτά, όταν μόλις χτες η πολυεθνική επιχείρησε να επιβάλει σε 80 εργαζόμενους να γίνουν καθαριστές! Η πολυεθνική καθημερινά συγκεντρώνει εργαζόμενους, που η ίδια θέτει άνευ απασχόλησης, σε ορισμένους χώρους και στη συνέχεια τους στέλνει όπου και σε όποια δουλιά θέλει. Αρκετοί εργαζόμενοι αντέδρασαν και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 25% του μισθού τους.

Πρόσκληση για τη σύμβαση

Πρόσκληση για διαπραγματεύσεις υπογραφής της νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας, έστειλε χθες η ΟΤΟΕ στις διοικήσεις των τραπεζών και οι συναντήσεις αναμένεται να αρχίσουν το τρίτο δεκαήμερο του Φλεβάρη.

Η πλειοψηφία του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, έχει θέσει τις διεκδικήσεις στις μυλόπετρες της συναίνεσης, καθώς δε διατυπώνεται συγκεκριμένο αίτημα για τις οικονομικές διεκδικήσεις,ενώ το 35ωρο διατυπώνεται γενικόλογα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για ελαστικοποίηση.

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων

Τη γενική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή, 7/2, στις 10.30 πμ ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,στα γραφεία του, Αγίας Φιλοθέης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως. Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Συλλογική Σύμβαση 1999 και πλαίσιο διεκδίκησης. Εργασιακές σχέσεις - αντεργατικός νόμος. Ωράριο και επιδιώξεις μεγαλεμπόρων για πλήρη απελευθέρωσή του. Ασφαλιστικό. Κοινωνική και οικονομική πολιτική.

"Λογική αρπακτικού"

Καταγγέλλει τις απαιτήσεις των κατασκευαστών η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Τις απαιτήσεις των κατασκευαστών για παραπέρα μείωση και, ουσιαστικά, κατάργηση του συντελεστή υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, με επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία Κατασκευαστών προς τον πρωθυπουργό, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η μείωση κατά 10% του συντελεστή με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο 2676/'99 και οι ακόμα πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών των κατασκευαστών προς το ΙΚΑ "τους άνοιξε περισσότερο την όρεξη και επιδιώκουν να φάνε ολοκληρωτικά τον αντικειμενικό συντελεστή και να τους χαριστούν όλα τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν στο ΙΚΑ".

Σημειώνει ότι "οι προτάσεις των κατασκευαστών κινούνται στη λογική του αρπακτικού" και τονίζει ότι "τις απαιτήσεις των κατασκευαστών ενθαρρύνει η κυβέρνηση με την αντιασφαλιστική πολιτική της, καθώς και το ΤΕΕ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, διάφοροι υπουργοί και βουλευτές, οι οποίοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις των κατασκευαστικών οργανώσεων και τους διαβεβαιώνουν ότι θα στηρίξουν τις απαιτήσεις τους".

Τέλος, τονίζει πως ο κλάδος δεν είναι διατεθειμένος να γυρίσει στην εποχή της ασφαλιστικής αθλιότητας και ότι "με τη συνεχή πάλη μας θα επιβάλουμε το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ασφαλιζόμαστε για όλες τις μέρες που δουλεύουμε, στο ύψος του πραγματικού ημερομίσθιου που παίρνουμε".

Την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ν. Πιερίας Μ. Αρσένη, που, με επιστολή της προς τα ΜΜΕ Πιερίας, παρουσιάζει τους κατασκευαστές σαν θύματα και τους οικοδόμους θύτες, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.Οπως σημειώνει, η βουλευτής υιοθετεί τους ψευδείς ισχυρισμούς των κατασκευαστών για δήθεν περισσευούμενα ένσημα.

Κατάργησαν τον ανταποκριτή

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας προωθεί με αρκετή δημοσιότητα τη λειτουργία του περιβόητου ΣΕΠΕ, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, για την αντιμετώπιση της παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, καταργήθηκε με ένα απλό τηλεφώνημα ο ανταποκριτής του ΟΑΕΔ στο Πέραμα, μια πόλη που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανεργία!

Ο δήμαρχος Γιάννης Πατσιλινάκος μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με αγανάκτηση και οργή ο Δήμος Περάματος διαπίστωσε τη χωρίς καν προηγούμενη προειδοποίηση, κατάργηση του ανταποκριτή του ΟΑΕΔ που εξυπηρετούσε τον πληθυσμό της πόλης μας, ιδιαίτερα μάλιστα τους νέους ανέργους. Ο ανταποκριτής λειτουργούσε επί 11 χρόνια και καταργήθηκε με ένα απλό τηλεφώνημα.

Το Πέραμα, μια εργατούπολη με ιδιαίτερα αυξημένα προβλήματα ανεργίας, αποτελεί έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο εργασιακό χώρο που θα απαιτούσε όχι μόνο απλό ανταποκριτή, αλλά και οργανωμένη υπηρεσία του ΟΑΕΔ για την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών της πόλης. Αυτό εξάλλου είχε παλαιότερα προγραμματίσει η ηγεσία του Οργανισμού.

Ολες οι μέχρι τώρα ενέργειές μας παρέμειναν άκαρπες, οι δε υπεύθυνοι του ΟΑΕΔ δυστυχώς δεν εμφανίζονται και δεν απαντούν στις εκκλήσεις μας.

Ο Δήμος Περάματος, οι φορείς της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι κάτοικοι της πόλης απαιτούν να επανέλθει ο ανταποκριτής και να ιδρυθεί ιδιαίτερο γραφείο του ΟΑΕΔ".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ