ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Ολοταχώς στη διάλυση

Την προώθηση των μέτρων αντιπαραγωγικής ανάπτυξης του λιμανιού, ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του ΟΛΠ

Η διάλυση των παραγωγικών δραστηριοτήτων του λιμανιού του Πειραιά και η ανάπτυξη του αντιπαραγωγικού μοντέλου της διαμετακόμισης, καθώς και η προετοιμασία του επιβατικού λιμανιού για την υποδοχή των κρουαζιερόπλοιων των πολυεθνικών, που θα εισβάλλουν στις ελληνικές θάλασσες - καθώς από την 1η Γενάρη έχει τεθεί σε ισχύ ο Κανονισμός 3577/92 της ΕΕ, που "σπάει" το καμποτάζ στις ελληνικές κρουαζιέρες - είναι οι πρώτες "προτεραιότητες" για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά ΑΕ!

Αυτό δήλωσε ξεκάθαρα χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Μανιατόπουλος,ενώ πριν ακόμα δημοσιευτεί στην "Εφημερίδα της Κυβέρνησης" ο νόμος "ξεπουλήματος" των δυο λιμανιών, προκηρύχτηκε διεθνής διαγωνισμός για την πρόσληψη εξωτερικού,όπως δήλωσε, συμβούλου, που θα καταστρώσει το στρατηγικό επιχειρησιακό και οργανωτικό σχέδιο της ΟΛΠ ΑΕ και το σχέδιο ανάπλασης του επιβατικού λιμένα, με βάση τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης! Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Μάρτη του 1999.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΛΠ, ακόμα και οι επιβατικοί σταθμοί του λιμανιού δίνονται στους εφοπλιστές, καθώς έχει γίνει ήδη προσφορά στην Ενωση Εφοπλιστών Τουριστικών πλοίων για τη συμμετοχή της στην εκμετάλλευση του επιβατικού σταθμού, όπου δένουν τα τουριστικά πλοία!

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ αναφέρθηκε στο πρόγραμμα επενδύσεων των 12 δισεκατομμυρίων δραχμών,το οποίο θα διαχειριστούν οι ιδιώτες και που ήδη έχει ανακοινώσει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στ. Σουμάκης.Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν από το τρίτο κοινοτικό πακέτο συνοχής για λογαριασμό του ΟΛΠ ΑΕ και θα διατεθούν για την εκτέλεση έργων που δεν έχουν σχέση με τις παραγωγικές δραστηριότητες του λιμανιού, αλλά με το επιβατικό λιμάνι και τον τομέα της διαμετακόμισης!

Σ' ό,τι αφορά τη δημιουργία θυγατρικών εταιριών, ο πρόεδρος του ΟΛΠ δήλωσε "ότι θα είναι δυο τύπων": Η θυγατρική που θα δημιουργηθεί και θα έχει σχέση με το κύριο έργο (π.χ. τα κρουαζιερόπλοια) του λιμανιού, την οποία και θα ελέγχει η ΟΛΠ ΑΕ.Ο άλλος τύπος των θυγατρικών δε θα έχει σχέση με το κύριο έργο του λιμανιού, αλλά όπως ανέφερε σαν παράδειγμα, με την κατασκευή ξενοδοχείων, ...κήπων και άλλων. Οι οποίες παραγωγικές δραστηριότητες σβήνουν, καθώς, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα επενδύσεων, θα οριοθετηθεί χώρος στην περιοχή Καρβουνόσκαλας (αποθηκευόταν χύδην φορτίο) χωρητικότητας 1.500 αυτοκινήτων (!) και προβλέπεται να λειτουργήσει την άνοιξη του 1999! Γίνεται σαφές ότι το μοντέλο του λιμανιού που προωθούν, αφορά μόνο τον τουρισμό και τη διαμετακόμιση. Σ' ό,τι αφορά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη ο κ. Μανιατόπουλος δήλωσε απλά ότι ενδιαφέρεται για την επιβίωση και την ανάπτυξή της.

ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ
Στο "φως" η νοθεία

Ατράνταχτα στοιχεία για τη νοθεία στις εκλογές της Ενωσης, στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων για διακοπή τους

Οι εκλογές στην Ενωση Ναυτών είναι νόθες. Αυτό αποδείχτηκε με αδιάψευστα στοιχεία, ατράνταχτα επιχειρήματα, αλλά και από την κυνική - όπως σχολιάστηκε - ομολογία του προέδρου της Ενωσης Αντώνη Νταλακογιώργου,κατά τη χτεσινή συζήτηση της αίτησης για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσουν οι εκλογές, που έγινε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά.Την αίτηση κατέθεσαν 38 μέλη της Ενωσης και ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών".

Η κατάθεση του προέδρου της Ενωσης ήταν... διαφωτιστική. Επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που στις 21 του Γενάρη με την είσοδό του στο σωματείο αντίκρισε τις διαρρηγμένες πόρτες του σωματείου και την παραβιασμένη κάλπη και κάλεσε τις διωκτικές αρχές. Συνομολόγησε ότι πρόκειται για γεγονότα νοθείας, δεν αρνήθηκε ότι με την κλοπή των 71 ψηφοδελτίων από την ανοιχτή κάλπη παραβιάστηκε η μυστικότητα των εκλογών, αφού "οι άγνωστοι" που τα πήραν γνωρίζουν σε ποιους ανήκουν. Σημειώνεται ότι πάνω στα ψηφοδέλτια αναγράφονται τα στοιχεία των ψηφοφόρων τα οποία κατόπιν καλύπτονται με ταινία. Ωστόσο, κατά τον πρόεδρο της Ενωσης Ναυτών τα 71 ψηφοδέλτια αποτελούν ένα... "μηδαμινό" ποσοστό! Επίσης, ισχυρίστηκε ότι με την απόφαση των δύο μελών (που ανήκουν στην παράταξή του) της τριμελούς εφορευτικής επιτροπής και του δικαστικού αντιπροσώπου να ακυρωθούν τα 394 ψηφοδέλτια της διαρρηγμένης κάλπης και να σταλούν ξανά ψηφοδέλτια σε αυτούς που ήδη έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα για να ψηφίσουν δεύτερη φορά, εξασφαλίζεται η... εγκυρότητα των εκλογών.

Ομως κατατέθηκε στο δικαστήριο ένα σημαντικότατο στοιχείο που τίναξε στον αέρα όλους τους ισχυρισμούς περί εγκυρότητας. Συγκεκριμένα, όπως αποδείχτηκε από τα μητρώα του σωματείου, κάποια από τα 394 ψηφοδέλτια, στάλθηκαν σε διευθύνσεις συνδικαλιστών που ανήκουν στην ομάδα του προέδρου, ενώ στα ψηφοδέλτια αναγράφονται στοιχεία άλλων μελών του σωματείου!

Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η κατάθεση του προέδρου του ΕΚ Πειραιά Γιάννη Μίχα, ο οποίος δήλωσε... "ουδετερότητα"! Οπως σχολίασαν συνδικαλιστές, σε τέτοιες περιπτώσεις η "ουδετερότητα" αντιστοιχεί με τη συγκάλυψη της νοθείας...

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓιάννης Μανουσογιαννάκης στη διάρκεια της κατάθεσής του υπογράμμισε ότι αν δε διακοπούν αυτές οι νόθες εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμά τους δεν πρόκειται να αναγνωριστεί. Ο συνδικαλιστής μέλος της Ενωσης Ναυτών κ. Κηπόπουλος,σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η συνέχιση αυτής της νόθας διαδικασίας αποτελεί παραβίαση του Καταστατικού. Οφελος από τη νοθεία έχει μόνο αυτός που τη στηρίζει και υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται από τα καράβια ο κλάδος των ναυτών απαιτεί την ακύρωση αυτών των νόθων εκλογών.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγώνας ενάντια στις διώξεις

Απεργία - απάντηση στη δικαστική δίωξη συνδικαλιστών της Ζώνης

Μετά τις δυνάμεις καταστολής που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση ενάντια στον μεγαλειώδη αγώνα των εργατών και ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,επιστρατεύονται και τα δικαστήρια! Τέσσερις συνδικαλιστές της Ζώνης και δυο εργαζόμενοι, δικάζονται την Τετάρτη για τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1995, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν εργάτες και άνεργοι που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαδήλωση χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ!

Τα σωματεία της Ζώνης πραγματοποιούν την ίδια μέρα 24ωρη απεργία και πορεία στα δικαστήρια του Πειραιά και δηλώνουν ότι αυτός που θα καταδικαστεί μέσα από τους αγώνες είναι η πολιτική διάλυσης και ανεργίας που προωθεί η κυβέρνηση!

Με δήλωσή του στο "Ρ" ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙΜ. Ξυδιάς, τόνισε: "Η ποινικοποίηση των αγώνων της Ζώνης και γενικότερα των αγώνων της εργατικής τάξης, από την κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" δεν προκαλεί καμία έκπληξη. Γνωρίζουμε τον αυταρχικό της χαρακτήρα και την προσπάθεια που κάνει να περάσει την πολιτική της ολιγαρχίας. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί κάθε μηχανισμό επιβολής. Εμείς οργανώνουμε την πάλη μας για να ανατρέψουμε όχι μόνο τον αυταρχισμό αλλά συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης. Συσπειρωνόμαστε με τα άλλα σωματεία του Πειραιά και πανελλαδικά για να δώσουμε την απάντηση που πρέπει σ' αυτή την αντεργατική πολιτική".

  • Το ΙΝΕ - ΓΣΕΕ μαζί με τον ΟΑΕΔ, αναλαμβάνει τη "Δομή Στήριξης" για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και απασχόλησης για τους ανέργους και εργαζόμενους στη Ζώνη, στις αρχές του Μάρτη. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την καταγραφή και ομαδοποίηση των εργαζομένων και των ανέργων σύμφωνα με επαγγελματικά προσόντα, γνώσεις και εξειδικεύσεις. Την καταγραφή των ανέργων ηλικίας 54 ετών και άνω, που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη και χρειάζονται μέχρι 600 ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους, προκειμένου να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις της Ζώνης.
ΜΑΚΡΟ
Πρόκληση στην πρόκληση

Εντείνονται οι προκλήσεις προς το νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων

Ενα ένα βγαίνουν στη φόρα τα "άπλυτα" της πολυεθνικής ΜΑΚΡΟ,η οποία συνεχίζει τις προκλήσεις της απέναντι στο νεοσύστατο σωματείο εργαζομένων, στο κατάστημα της Αθήνας στον Κηφισσό, αλλά και απέναντι στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Προχτές το πρωί, η γραμματέας του Συλλόγου Μαρία Τσαγκατάκη μαζί με τους υπεύθυνους της Επιθεώρησης Εργασίας, του Τμήματος Υγιεινής και Ασφάλειας, επισκέφτηκαν το κατάστημα, προκειμένου να ελέγξουν αν εφαρμόζονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στον τομέα αυτό. Ολοι μαζί οδηγήθηκαν στην αίθουσα επισκεπτών όπου "σεκιουριτάς" απαίτησε να ελέγξει τις τσάντες τους και να του δώσουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες! Κάτι που φυσικά δεν έγινε μετά την έντονη αντίδραση της συνδικαλίστριας.

Μάλιστα, όπως η ίδια διαπίστωσε, τα στοιχεία της ταυτότητας καταγράφονται σε ένα ειδικό βιβλίο! Η Μαρία Τσαγκατάκη καταγγέλλει ότι η διαδικασία αυτή τηρείται προφανώς για τους "ύποπτους" και "ενοχλητικούς" επισκέπτες, ενώ εκφράζει την ανησυχία της για τη σκοπιμότητα της καταγραφής των στοιχείων της ταυτότητας, καθώς και για το πώς αυτά χρησιμοποιούνται στη συνέχεια.

Η πρόκληση όμως δε σταμάτησε εκεί. Η Διευθύντρια Προσωπικού που έφτασε στο χώρο για να "κατευνάσει" τα πνεύματα, μόλις είδε ένα από τα μέλη του επιχειρησιακού σωματείου να κρατάει μία τσάντα με ανακοινώσεις, επιτακτικά του "υπενθύμισε" ότι "τις τσάντες τις αφήνουμε αλλού", ενώ πάνω στη συζήτηση δήλωσε για μια ακόμα φορά ότι δεν αναγνωρίζει το νεοσύστατο σωματείο, αφού υπάρχει σωματείο στο κατάστημα της Θεσσαλονίκης με δυνατότητα εκπροσώπησης όλων των εργαζομένων της "ΜΑΚΡΟ" ανά την Ελλάδα.

Τελικά και παρά τη δυσαρέσκεια των υπευθύνων του καταστήματος, ο έλεγχος έγινε και αναμένεται από μέρα σε μέρα το πόρισμα της Επιθεώρησης, ενώ οι ανακοινώσεις μοιράστηκαν στους εργαζόμενους.

Χορός της ΕΠΠΕΑ

Τον ετήσιο χορό της πραγματοποιεί αύριο Κυριακή η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας.Ο χορός θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο "SHOW CENTER" και το πρόγραμμα θα αρχίσει στις 3:00 το μεσημέρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ