ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτή ενθάρρυνση Αβραμόπουλου

Πιο αποφασιστικά και πρακτικά αποφάσισε η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος να "αβαντάρει" και ενθαρρύνει τον Δ. Αβραμόπουλο να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, προφανώς γιατί πιστεύει ότι το εγχείρημά του εξυπηρετεί τα συμφέροντά της.

Ετσι, μετά τη διαβεβαίωση του Κ. Σημίτη ότι δε θα γίνουν βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές τον Ιούνη, χθες, κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν σε φραστικές επιθέσεις κατά του δημάρχου Αθηναίων, με προφανή στόχο να τον δικαιώσουν στους ισχυρισμούς του ότι δήθεν το κόμμα του αποτελεί "απειλή" συνολικά για το πολιτικό σύστημα και όχι αποκλειστικά για τη ΝΔ.

Προχθές το βράδυ, ο Κ. Σημίτη, μιλώντας στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, έκανε την πρόβλεψη ότι ο Αβραμόπουλος θα προχωρήσει στην κίνησή του μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το Μάρτη.

Το σύνθημα για τις αβανταδόρικες δηλώσεις έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, ο οποίος υποστήριξε ότι "ο κ. Αβραμόπουλος ασχολείται περισσότερο με το να καλλιεργεί το "φαίνεσθαι" της πολιτικής και λιγότερο ενδιαφέρεται για το "είναι", για το περιεχόμενο της πολιτικής, το οποίο μάλιστα συχνά στρεβλώνει". Ταυτόχρονα, όμως, συμπλήρωσε με νόημα ότι για τα προβλήματα που υπάρχουν "χρειάζονται πολιτικές προτάσεις, προγράμματα, διάλογος, συνεννόηση, σύνθεση και κοινή προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος".

Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και αρκετοί υπουργοί προσερχόμενοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Γ. Παπαντωνίου είπε ότι "θα ήμασταν πολύ καθυστερημένη χώρα αν περιμέναμε τον κ. Αβραμόπουλο να σώσει τη δημοκρατία", ενώ ο Χ. Πρωτόπαππας αποφάνθηκε ότι "πολιτική δεν είναι οι παράτες και τα φλας των δεξιώσεων". Πιο συγκρατημένος ο Ε. Γιαννόπουλος είπε ότι "θα απαντήσουμε στον κ. Αβραμόπουλο όταν ξεκαθαρίσει τη θέση του". Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν με αφορμή προχτεσινοβραδινή ομιλία του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος συνέχισε τις βολές του κατά του "πολιτικού συστήματος", καλλιεργώντας το κλίμα για την εμφάνιση της κίνησής του. Ο δήμαρχος Αθηναίων, επανέλαβε τις γνωστές αερολογίες, όπως ότι "είμαστε στο τέλος μιας εποχής" και ότι "η επινόηση ψεύτικων τεχνητών αντιπαλοτήτων ή διλημμάτων για τη συντήρηση υπερτροφικών, δύσκαμπτων και γερασμένων μηχανισμών, που έχουν αποσπαστεί από το κοινωνικό σώμα, και αδυνατούν να συνδεθούν με τα πραγματικά αιτήματα του σήμερα, δεν πείθει".

Από τη ΝΔ, ο Δ. Σιούφας απάντησε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική και κοινωνική ανάγκη για τη δημιουργία νέου κόμματος, ενώ κάλεσε τον Δ. Αβραμόπουλο "να βοηθήσει τη ΝΔ για να έχει ακόμα πιο μεγάλη νίκη".

Ο Μ. Μαϊλης

Το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Δ. Αβραμόπουλο σχολίασε, μιλώντας στον "Πλάνετ", ο Μ. Μαϊλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Είπε συγκεκριμένα: "Υπάρχουν οικονομικές και άλλες δυνάμεις που θέλουν την αναμόρφωση του σημερινού πολιτικού σκηνικού στη βάση της ενίσχυσής του, διαμορφώνοντας κόμματα που μπορεί να συμμετέχουν σαν μπαλαντέρ σε συμμαχικές κυβερνήσεις, πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε να απορροφήσουν τη λαϊκή αγανάκτηση από την αντιλαϊκή πολιτική".

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Συνεισφορά στην ΕΕ μέσω κυβέρνησης!

Η συνεισφορά της ΝΔ στο όραμα για την "Ευρώπη του 21ου αιώνα", περνά σήμερα μέσα από την πίεση προς την κυβέρνηση να υιοθετήσει τις βασικές αρχές της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της! Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, μιλώντας χθες στο συνέδριο του συντηρητικού "Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος" στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει ως βασικό θέμα τη διαμόρφωση ενός κοινού προγράμματος για τις ευρωεκλογές.

Ο Κ. Καραμανλής έδωσε έμφαση στην πολιτική ενοποίηση της ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στην "ελληνική συνεισφορά" είπε συγκεκριμένα: "Στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι η Ελλάδα συνεισφέρει και συμμετέχει με όλες της τις δυνάμεις. Παρά τις καθυστερήσεις και τις αμφιταλαντεύσεις των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προσφέρει στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση και ολοκλήρωση και γι' αυτό θα φροντίσουμε εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Από τη θέση της αντιπολίτευσης σήμερα, πιέζοντας την κυβέρνηση να συνεχίσει να υιοθετεί τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης πολιτικής μας και αύριο - πολύ σύντομα - από τα κυβερνητικά έδρανα".

Αναφερόμενος ειδικότερα στο κόμμα του, είπε ότι "η Νέα Δημοκρατία προσβλέπει στις ευρωεκλογές του Ιουνίου με αισιοδοξία στη νίκη για να αποτρέψει το συναίσθημα απογοήτευσης που ενέσπειρε η κυβέρνηση Σημίτη με την αποτυχημένη της πολιτική", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ΝΔ θα βγει πιο δυνατή και ενισχυμένη από τις ευρωεκλογές "συνεχίζοντας να προσφέρει με το ίδιο πάθος και δύναμη στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης". Προδιαγράφοντας τους άξονες για το πρόγραμμα δράσης που θα εγκρίνει το συνέδριο, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο θεσμικό επίπεδο η ΕΕ χρειάζεται

"εμβάθυνση και επέκταση των τομέων δράσης της, όπως η προώθηση Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) προς την κατεύθυνση της προληπτικής διπλωματίας, αλλά και της κοινής άμυνας".

Επίσης, ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβάν Κοστόφ, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Μιχαϊλοβα. Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στο Κοσσυφοπέδιο, είπε πως "συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθεί ειρηνική λύση, μακριά από τη βία, και πάντως λύση που θα εξασφαλίζει τη διατήρηση των συνόρων. Δηλαδή όχι αλλαγή συνόρων", αφήνοντας έτσι να φανεί η συμφωνία του με το σχέδιο της ομάδας επαφής και των ΗΠΑ.

Δεν είναι αυτόνομη η ΕΚΤ

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ίδρυση της ΕΚΤ σαν νίκη των δυνάμεων της οικονομίας επί της πολιτικής. Βεβαίως, προσπαθούν ακριβώς να συγκαλύψουν τη σχέση οικονομίας - πολιτικής, όπως και τη σχέση των τραπεζών με τις κυβερνήσεις. Τυπικά, η Συνθήκη του Μάαστριχτ αναφέρει ότι η ΕΚΤ δε θα ελέγχεται από κανένα θεσμικό όργανο, δε θα λογοδοτεί σε κανένα όργανο. Ομως, η ΕΚΤ δεν είναι ουδέτερος αυτόνομος οργανισμός, έξω και πέρα από την πολιτική και τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα. Ελέγχεται από τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις πολυεθνικές.

Η άσκηση της νομισματοπιστωτικής πολιτικής από την ΕΚΤ δεσμεύει τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και οι κυβερνήσεις, της άρχουσας τάξης που συμφώνησαν σ' αυτό, θα εφαρμόζουν ανάλογη πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με πρόσχημα ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ΕΚΤ, ενώ δε θα θέλουν, αφού αυτό απαιτεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Αυτός, λοιπόν, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες στην απόφαση να ενώσουν σήμερα τις δυνάμεις τους με την ίδρυση της ΕΚΤ, αφού έτσι εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους κατά τον καλύτερο τρόπο και "θωρακίζονται" απέναντι σε όποιες "δυσάρεστες εκπλήξεις", τούς επιφυλάσσει το μέλλον. Θωρακίζονται επίσης μ' αυτόν τον τρόπο από τις συνέπειες του αδυσώπητου μονοπωλιακού ανταγωνισμού στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο, απέναντι στα αμερικανικά και ιαπωνικά μονοπώλια, για να είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη, σε κάθε μοίρασμα στην παγκόσμια αγορά.

* * *

Πάντως, από τις πρώτες μέρες του ΕΥΡΩ στις διεθνείς χρηματαγορές αποδείχτηκε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν με ενιαίους όρους και κανόνες τα προβλήματα που ανακύπτουν στις οικονομίες των κρατών - μελών. Ετσι, μετά τις πρώτες μέρες της ευφορίας, όταν εκδηλώθηκε η αντεπίθεση του δολαρίου και του γιεν, προέκυψε το πρόβλημα της αναπροσαρμογής των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ. Ομως, μια μείωση των επιτοκίων θα είχε διαφορετικές και, μάλιστα, αντίθετες επιπτώσεις στα κράτη - μέλη. Παραδείγματος χάριν, μια αλλαγή των επιτοκίων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά σε μια άλλη χώρα να έχει καταστροφικές συνέπειες. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δε συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο ΕΥΡΩ, η ΕΚΤ δεν υποχρεώθηκε να αλλάξει τα επιτόκια. Ομως, αυτό το επεισόδιο μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή και κυρίως σε μια μελλοντική οικονομική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων σαν τις πρόσφατες. Βέβαια, η διοίκηση της ΕΚΤ δε θα δίσταζε να πάρει μια απόφαση, η οποία σίγουρα θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ισχυρών χωρών της ΕΕ, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα αναδείξουν τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, αφού οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τον ανταγωνισμό και την κρίση, αντικειμενικά μεταφέρουν τις συνέπειες στις πλάτες των λαών, άρα, δημιουργούν και προϋποθέσεις για πολιτική κρίση στις χώρες που θίγονται.

Να πληρώσουν αυτοί που υπέγραψαν τα Πρωτόκολλα

Οι μηχανικοί της ΔΕΗ σημειώνουν τις προσωπικές ευθύνες των Κ. Μητσοτάκη και Κ. Σημίτη, για τις ζημιές που προκλήθηκαν στη ΔΕΗ από τη μειωμένη παροχή ρωσικού φυσικού αερίου

Σοβαρότατες ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τον τρόπο που χειρίστηκαν το όλο θέμα εισαγωγής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, καταλογίζει ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΔΕΗ. Με αφορμή τα προβλήματα που προκάλεσε η μειωμένη παροχή αερίου από τη Ρωσία στη χώρα μας (σταμάτησε η λειτουργία στη μια μονάδα της ΔΕΗ Μεγάλου Λαυρίου και στη μονάδα Κερατσινίου, ενώ το πρόβλημα έγινε αισθητό και στους οικιακούς καταναλωτές) - προβλήματα που είδαν χτες το το φως της δημοσιότητας - ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΔΕΗ καταλογίζει και προσωπικές ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και στον νυν πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Στην ανακοίνωσή τους, οι μηχανικοί της ΔΕΗ:

  • Επισημαίνουν ότι "τα πρωτόκολλα Μητσοτάκη και Σημίτη με τη ρωσική κυβέρνηση έδωσαν άλλοθι στη ρωσική πλευρά και έτσι υποχρεωθήκαμε να δώσουμε αντισταθμιστικά οφέλη, επειδή τάχα αδυνατούμε να απορροφήσουμε τις συμβολαιοποιημένες ποσότητες Φυσικού Αερίου".
  • Σκιαγραφούν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, σημειώνοντας πως με πρόσχημα ότι αδυνατούμε να απορροφήσουμε τις συμβαλλόμενες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου, "εκχωρήσαμε απευθείας την ανάθεση του εργοστάσιου παραγωγής στη Φλώρινα στον όμιλο Κοπελούζου (GAZ - EXPROT) με υπερτιμημένο κόστος κατασκευής".
  • Σημειώνουν ότι σαν συνέπεια όλων των παραπάνω "οι ντόπιοι Ατζέντηδες των Ρωσικών Εταιριών υποθηκεύουν συμφέροντα της χώρας μας".

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης τονίζεται ότι παρά την υποβάθμιση του θέματος από τα ΜΜΕ, εντούτοις τα συνδικάτα έχουν φωνή και αντιστέκονται.

Οσον αφορά την κατασκευή του εργοστασίου στη Φλώρινα, ο Σύλλογος Πτυχιούχων Μηχανικών σημειώνει ότι "ο Ελληνας φορολογούμενος φορτώθηκε αδικαιολόγητα με το υψηλότατο κόστος ένα εργοστάσιο, το τίμημα του οποίου μέσα από συνεννοήσεις ΔΕΗ και ξένων εταιριών εκτίμησης, αναγνωρίστηκε ως "θεμιτό". Εμείς - καταλήγει η ανακοίνωση - καταγγέλλουμε και επιμένουμε αυτοί που έκαναν τέτοιες επιλογές σε βάρος του ελληνικού λαού να πληρώσουν".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ