Σάββατο 6 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν είναι αυτόνομη η ΕΚΤ

Πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την ίδρυση της ΕΚΤ σαν νίκη των δυνάμεων της οικονομίας επί της πολιτικής. Βεβαίως, προσπαθούν ακριβώς να συγκαλύψουν τη σχέση οικονομίας - πολιτικής, όπως και τη σχέση των τραπεζών με τις κυβερνήσεις. Τυπικά, η Συνθήκη του Μάαστριχτ αναφέρει ότι η ΕΚΤ δε θα ελέγχεται από κανένα θεσμικό όργανο, δε θα λογοδοτεί σε κανένα όργανο. Ομως, η ΕΚΤ δεν είναι ουδέτερος αυτόνομος οργανισμός, έξω και πέρα από την πολιτική και τα κυρίαρχα οικονομικά συμφέροντα. Ελέγχεται από τις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ και τις πολυεθνικές.

Η άσκηση της νομισματοπιστωτικής πολιτικής από την ΕΚΤ δεσμεύει τη δημοσιονομική πολιτική της χώρας και οι κυβερνήσεις, της άρχουσας τάξης που συμφώνησαν σ' αυτό, θα εφαρμόζουν ανάλογη πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, με πρόσχημα ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ΕΚΤ, ενώ δε θα θέλουν, αφού αυτό απαιτεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο.

Αυτός, λοιπόν, είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις πολυεθνικές επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και τους τραπεζίτες στην απόφαση να ενώσουν σήμερα τις δυνάμεις τους με την ίδρυση της ΕΚΤ, αφού έτσι εξασφαλίζουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους κατά τον καλύτερο τρόπο και "θωρακίζονται" απέναντι σε όποιες "δυσάρεστες εκπλήξεις", τούς επιφυλάσσει το μέλλον. Θωρακίζονται επίσης μ' αυτόν τον τρόπο από τις συνέπειες του αδυσώπητου μονοπωλιακού ανταγωνισμού στον παγκόσμιο οικονομικό στίβο, απέναντι στα αμερικανικά και ιαπωνικά μονοπώλια, για να είναι έτοιμοι να δώσουν τη μάχη, σε κάθε μοίρασμα στην παγκόσμια αγορά.

* * *

Πάντως, από τις πρώτες μέρες του ΕΥΡΩ στις διεθνείς χρηματαγορές αποδείχτηκε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστούν με ενιαίους όρους και κανόνες τα προβλήματα που ανακύπτουν στις οικονομίες των κρατών - μελών. Ετσι, μετά τις πρώτες μέρες της ευφορίας, όταν εκδηλώθηκε η αντεπίθεση του δολαρίου και του γιεν, προέκυψε το πρόβλημα της αναπροσαρμογής των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ. Ομως, μια μείωση των επιτοκίων θα είχε διαφορετικές και, μάλιστα, αντίθετες επιπτώσεις στα κράτη - μέλη. Παραδείγματος χάριν, μια αλλαγή των επιτοκίων μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις σε μια ανεπτυγμένη οικονομία, αλλά σε μια άλλη χώρα να έχει καταστροφικές συνέπειες. Εξαιτίας του γεγονότος ότι δε συνεχίστηκαν οι πιέσεις στο ΕΥΡΩ, η ΕΚΤ δεν υποχρεώθηκε να αλλάξει τα επιτόκια. Ομως, αυτό το επεισόδιο μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή και κυρίως σε μια μελλοντική οικονομική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων σαν τις πρόσφατες. Βέβαια, η διοίκηση της ΕΚΤ δε θα δίσταζε να πάρει μια απόφαση, η οποία σίγουρα θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των ισχυρών χωρών της ΕΕ, αλλά είναι επίσης βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα αναδείξουν τους έντονους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, αφού οι αποφάσεις για την οικονομική πολιτική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τον ανταγωνισμό και την κρίση, αντικειμενικά μεταφέρουν τις συνέπειες στις πλάτες των λαών, άρα, δημιουργούν και προϋποθέσεις για πολιτική κρίση στις χώρες που θίγονται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια (2022-07-22 00:00:00.0)
Νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού (2018-09-14 00:00:00.0)
Ενδοευρωενωσιακοί και ενδογερμανικοί ανταγωνισμοί (2016-05-22 00:00:00.0)
Προβλέψεις για «διαφυγή» κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες (2015-12-19 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2012-07-08 00:00:00.0)
Εύσημα και οδηγίες (1997-05-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ