ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ"
Πρεμιέρα με άδειες τσέπες

Ηδη έχει ξεκινήσει η λειτουργία των δήμων που προήλθαν από τις αναγκαστικές συνενώσεις. Οι ΟΤΑ καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς υποδομές, πόρους και εξοπλισμό. Οι δημοτικές αρχές πιέζονται από την κυβέρνηση να χαρατσώσουν άγρια τους δημότες, προκειμένου να εξασφαλίσουν κονδύλια

"Φέρνουμε την επανάσταση στη χώρα. Δίνουμε τη νέα πνοή στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ελλάδα επιταχύνει τους ρυθμούς ένταξης στην ΟΝΕ. Επιτέλους, ανταποκρινόμαστε στα ευρωπαϊκά πρότυπα".

Ορισμένες, μόνο, από τις φράσεις που ξεστόμισαν τα κυβερνητικά στελέχη, όταν προσπαθούσαν να πείσουν για την "αναγκαιότητα" των αναγκαστικών, δίχως κίνητρα και κριτήρια, συνενώσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για την "αναγκαιότητα" επιβολής του περιβόητου "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ".

Του "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ", που υπερψηφίστηκε στη Βουλή από το ΠΑΣΟΚ.Στηρίχτηκε επί της ουσίας από τη ΝΔ,που καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο - παρά την αντίθετη άποψη κορυφαίων στελεχών της - στο πλαίσιο των γνωστών δικομματικών καβγάδων για το... πάπλωμα. Οπως στηρίχτηκε και από το ΣΥΝ,τόσο στο επίπεδο των δημάρχων που ελέγχει, όσο και στο επίπεδο των βουλευτών του, που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής και διαφοροποιήθηκαν σε ανούσια σημεία του. Του νομοσχεδίου, που καταψηφίστηκε από το ΔΗΚΚΙ,το οποίο απλά διαφώνησε στα επιμέρους και δεν έθιξε το βαθιά αντιλαϊκό περιεχόμενό του.

Νομοτελειακά, όμως, ο καιρός των μεγαλόστομων εξαγγελιών παρέρχεται και φτάνει η ώρα τα υπεσχημένα να μετουσιωθούν σε πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα είναι τουλάχιστον ζοφερή. Οπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, αλλά και όπως περιγράφεται και σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή το ΚΚΕ.

* * *

Ο "Ρ" μίλησε με νεοεκλεγέντες αιρετούς από διάφορες περιοχές της χώρας, που καλούνται να λειτουργήσουν νεοσύστατους ΟΤΑ. Ολοι εκδήλωσαν την αγωνία τους για το μέλλον των πολυδιαφημισμένων από την κυβέρνηση, νέων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Των δήμων, που καλούνται να λειτουργήσουν χωρίς καν Δημαρχεία. Χωρίς υποδομές και προσωπικό, δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και άρδευσης. Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, εφόσον όλες οι κυβερνητικές εξαγγελίες είναι στον αέρα.

Το περιβόητο Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (το πρόγραμμα χρηματοδότησης των νέων ΟΤΑ, που θα διαρκέσει μια πενταετία, με ενδεχόμενο να παραταθεί για άλλα δύο χρόνια) παραμένει εφτασφράγιστο μυστικό για τους αιρετούς. Τους αιρετούς που δε γνωρίζουν πόσα θα πάρουν και πότε θα τα πάρουν, για να προγραμματίσουν και να ξεκινήσουν την εκτέλεση έργων. Οπως, επίσης, δε γνωρίζουν πόσα από τα έργα, που ζητούν και έχουν ανάγκη οι δημότες, θα δεήσει η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει. Τους αιρετούς, που καλούνται να εξυπηρετήσουν μεγαλύτερες ανάγκες, σε μεγαλύτερη χωρική έκταση, με τα ίδια χρήματα. Αυτά που έπαιρναν και πριν από τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ".

* * *

Γιατί, όσο και αν προσπάθησε η κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκρύψει ότι το ΕΠΤΑ περιλαμβάνει τα κονδύλια που έπαιρνε η ΤΑ και πριν την προώθηση των αναγκαστικών συνενώσεων. Δεν κατάφερε να αποκρύψει ότι απλά ανακύκλωσε τα προηγούμενα κονδύλια και τα αμπαλάρισε σε ένα φανταχτερό περιτύλιγμα, με τον πομπώδη τίτλο "ΕΠΤΑ".

Τους αιρετούς, που πιέζονται συνεχώς από το κυβερνητικό επιτελείο να επιβάλλουν, νέους, πρόσθετους, κεφαλικούς φόρους στους δημότες. Δηλαδή, να αναγκάσουν τους δημότες να ξαναπληρώσουν για να εξασφαλίσουν υπηρεσίες, για τις οποίες ήδη έχουν πληρώσει στην κεντρική διοίκηση, μέσω της φορολογίας εισοδήματος. Και η κυβέρνηση αντί να αποδώσει αυτά τα χρήματα στην ΤΑ, προκειμένου να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, τα παρακρατά. Και παρακρατά 1,2 τρισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Ποσό, που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες έργα που δεν έγιναν, έργα που έχουν προπληρωθεί, αλλά λείπουν από τους δημότες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΕΓΟΣ
"Η κυβέρνηση χρωστά στους δημότες"

Ενας νέος δήμος, με 40 χιλιάδες κατοίκους, δεν ενισχύεται με απορριμματοφόρα. Από αυτά τα οχήματα, η κυβέρνηση στέλνει μόλις τέσσερα σε ένα νομό με 16 νέους ΟΤΑ. Δείγμα της "προίκας", που δίνει στους προερχόμενους από συνένωση δήμους, προκειμένου να καλύψουν τις νέες, αυξημένες ανάγκες των δημοτών. Η συζήτηση με το νέο δήμαρχο Καρδίτσας Χρήστο Τέγο είναι αποκαλυπτική:

- Μια πρώτη εντύπωση από τα προβλήματα, που αντιμετωπίζετε ως νέα δημοτική αρχή;

- Πέρα από όσα ταλανίζουν την ίδια την πόλη της Καρδίτσας, και στα χωριά, που συνενώθηκαν με αυτήν, είναι πολλά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν ελλείψεις στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας. Το εσωτερικό οδικό δίκτυο είναι προβληματικό. Oι κοινωνικές υπηρεσίες, οι παροχές στους τομείς της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας, του αθλητισμού και του πολιτισμού, είναι υποβαθμισμένες.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των κατοίκων τους είναι αγρότες, με τεράστια προβλήματα, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ως δημοτική αρχή, οφείλουμε με συγκεκριμένα έργα να τους διευκολύνουμε στην εργασία τους. Ομως, δεν μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε. Με το ίδιο προσωπικό, με τα ίδια μέσα που είχε ο Δήμος Καρδίτσας πριν τις συνενώσεις, πρέπει τώρα να καλύψει μεγαλύτερες απαιτήσεις.

- Γιατί μένετε στα "ίδια";

- Ο "Καποδίστριας" νομοθετήθηκε για να εξυπηρετήσει την κατεύθυνση της κυβέρνησης να παρέχει λιγότερες υπηρεσίες, εισπράττοντας περισσότερα από τους εργαζομένους. Πολλά ακούστηκαν περί "προίκας" των νέων δήμων και χρηματοδότησης από το ΕΠΤΑ. Ομως, το ΕΠΤΑ είναι χρήματα που έτσι και αλλιώς έπαιρνε η ΤΑ. Και μετά τη συνένωση, με τα ίδια ανεπαρκή κονδύλια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο σύνθετα προβλήματα.

Σε συσκέψεις που έκανε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με νεοκλεγέντες αιρετούς - προκειμένου να τους "ενημερώσει" για τη λειτουργία των νέων δήμων - τόνισε απροκάλυπτα πως πέρασε η εποχή που οι δήμοι διεκδικούσαν και έπαιρναν χρήματα από την κεντρική διοίκηση. Πως τώρα έχουν ίδιους πόρους και μπορούν να καλύψουν με "αυτάρκεια" τις ανάγκες τους. Δηλαδή, φορολογήστε τους δημότες. Αναφορικά με τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό που διατυμπανίζουν πως θα μας δοθεί, σχετικές οι εξαγγελίες παραμένουν κενό γράμμα.

- Αυτό τι συνεπάγεται για την περιοχή σας;

- Στο Νομό Καρδίτσας λειτουργούν πλέον 20 δήμοι, εκ των οποίων οι 16 είναι νέοι. Η κυβέρνηση, λοιπόν, "εξοπλίζει" το νομό με μόλις 4 απορριμματοφόρα. Απ' αυτά, κανένα δεν κατευθύνεται στο νέο Δήμο Καρδίτσας. Και αυτός ο νέος ΟΤΑ, με τους 40 χιλιάδες κατοίκους, "ενισχύεται" από την κυβέρνηση με ένα φορτηγό και έναν εκσκαφέα! Εμείς χρειαζόμαστε, επειγόντως, μηχανήματα για την παροχή υπηρεσιών στους δημότες μας. Αν δε μας εξοπλίσουν, τι θα κάνουμε; Θα φορολογήσουμε τους δημότες για να εξοικονομήσουμε χρήματα και να τα αγοράσουμε;

Και προσέξτε τι συμβαίνει με τα δημοτικά τέλη. Με την Καρδίτσα συνενώνεται η κοινότητα της Καρδιτσομάγουλας. Τα ανταποδοτικά τέλη στην Καρδίτσα, φέτος, ήταν 238 δρχ. το τ.μ. για τα σπίτια και 592 για τα καταστήματα. Στην κοινότητα ήταν 80 και 100 δρχ., αντίστοιχα. Στην Καρδίτσα οι δημότες πληρώνουν για το νερό 240 δρχ. το κυβικό μέτρο. Στην Καρδιτσομάγουλα πληρώνουν 40. Ανάλογες διαφορές παρατηρούνται και με τα άλλα χωριά, που συνενώνονται με την Καρδίτσα, όπως με το Ρούσσο. Εκεί, οι κάτοικοι πληρώνουν 10 δρχ. το κ.μ. για το νερό. Τι πρέπει να κάνουμε; Να αυξήσουμε τα τέλη στα χωριά, προκειμένου να ισοσκελιστούν με της Καρδίτσας και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι; Στα χωριά, όπου κατοικούν κυρίως αγρότες και συνταξιούχοι με μικρό εισόδημα;

Βέβαια, ίσως η κυβέρνηση υποστηρίζει πως ο "Καποδίστριας" προβλέπει τη δυνατότητα επιβολής διαφορετικών δημοτικών τελών στα χωριά που συναποτελούν ένα νέο δήμο. Ομως, και αυτή η διαφοροποίηση ορίζει να γίνεται με βάση τα λειτουργικά έξοδα, για την παροχή υπηρεσιών. Επομένως, θα φεύγουν τα απορριμματοφόρα από την Καρδίτσα για τα χωριά. Η απόσταση θα είναι μεγαλύτερη, από πριν τη συνένωση κατάσταση. Αρα, περισσότερα καύσιμα. Αρα, μεγαλύτερα λειτουργικά έξοδα. Αρα, με βάση την κυβερνητική αντίληψη, θα πρέπει να αυξήσουμε κατακόρυφα τα τέλη στους κατοίκους των χωριών, για να τα μαζεύουμε τα απορρίμματά τους.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν μπορεί η καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη να συνδεθεί με την άποψη ότι πρέπει να πληρώσει περισσότερα. Εμείς δεσμευτήκαμε, τα δημοτικά τέλη της Καρδίτσας να είναι ανάλογα των σημερινών. Οι κάτοικοι των χωριών δε θα αντιμετωπίσουν άλλη αύξηση.

- Χρειάζονται, όμως, χρήματα. Πού θα βρεθούν;

- Υπάρχει λύση. Η κυβέρνηση παρακρατά 1,2 τρισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους υπέρ των ΟΤΑ πόρους. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις στα προβλήματα των δημοτών. Και κακώς οι ηγεσίες της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων παραβλέπουν την παρακράτηση αυτή και αποδέχονται τη λογική της κυβέρνησης για παραπέρα αφαίμαξη των εργαζομένων. Οπως, πολύ κακώς, αιρετοί, πραγματικά κυβερνητικά φερέφωνα, ομιλούν περί "επαρκών κονδυλίων", που δήθεν έχουν δοθεί από την κεντρική διοίκηση.

Οι αιρετοί είναι που πρέπει να στραφούν στην αγωνιστική διεκδίκηση των παρακρατημένων. Να παλέψουν και να κερδίσουν τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις από την κεντρική διοίκηση και όχι να συμβάλουν στην παραπέρα μείωση των λαϊκών εισοδημάτων, μέσω επιβολής υπέρογκων δημοτικών τελών.

Αυτά τα χρήματα, μας τα χρωστά η κυβέρνηση. Τα έχει εισπράξει από τους φορολογούμενους, για να μας τα αποδώσει και εμείς με τη σειρά μας να τα επιστρέψουμε στους δημότες, υπό τη μορφή έργου και υπηρεσιών. Τα χρωστά στους δημότες, εφόσον δε μας τα αποδίδει. Επομένως, μαζί με τους δημότες, οφείλουμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε.

ΙΩΑΝΝΙΝΑ
Χωρίς οδική σύνδεση

Δήμος Ζίτσας.Μια παραμελημένη περιοχή - όπως επισημαίνει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Νίκος Σιαπατόρης - καθώς οι εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης πάντα έταζαν χωρίς να πράττουν και προσπαθούσαν να εθίσουν τους κατοίκους στην "άποψη", ότι για να γίνει κάποιο έργο στα χωριά τους θα έπρεπε να πληρώσουν και άλλα ποσά, πέραν των όσων κατέβαλλαν μέσω της φορολογίας εισοδήματος.

Αναφέρεται στην έλλειψη οδικής σύνδεσης μεταξύ χωριών που συνενώθηκαν. Στα προβλήματα ύδρευσης που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Στην έλλειψη αναπτυξιακών παρεμβάσεων και έργων. Στα παιδιά που όλο και λιγοστεύουν, καθώς οι δημότες μεταναστεύουν, αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη. Στους αμπελουργούς, των οποίων ο αριθμός διαρκώς μειώνεται, καθώς νέοι δεν έχουν μείνει για να εισέλθουν στο χώρο και οι πενηντάρηδες "τεχνίτες" σε λίγα χρόνια θα αποσυρθούν. Στον παιδικό σταθμό, που απλώς υπολειτουργεί, εφόσον φιλοξενούνται εκεί μόλις δύο παιδιά. Τα μεγαλύτερα μεταβαίνουν στο σχολείο με αγοραία ή τα φέρνουν οι γονείς τους με τα ΙΧ οχήματά τους.

"Ως δημοτική αρχή πρέπει να κάνουμε πολλά, συνεχίζει ο δήμαρχος. Χρειαζόμαστε όμως και χρήματα. Γι' αυτήν, ακριβώς, τη χρηματοδότηση δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο. Δεν ξέρουμε καν το ύψος των κονδυλίων που θα εξασφαλίσουμε από το ΕΠΤΑ, ούτε πόσα θα λαμβάνουμε κάθε χρόνο".

Συμπληρώνει πως "πρέπει να υποβάλουμε στην περιφέρεια μελέτες - προτάσεις για την εκτέλεση έργων. Για να εκπονηθούν, όμως, οι μελέτες, οι επιστήμονες που τις καταρτίζουν ζητούν ακόμα και 20 εκατομ. δρχ. ως αμοιβή. Μπορούμε να δώσουμε αυτά τα χρήματα και μετά η Περιφέρεια να μην εγκρίνει τη μελέτη; Αυτά είναι λεφτά ενός ταλαιπωρημένου κόσμου, σε μια αγροτοκτηνοτροφική, ημιορεινή περιοχή. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με τον ιδρώτα του".

Τονίζει παράλληλα και την ανάγκη ενημέρωσης των δημοτών από τους αιρετούς για τα προβλήματα των ΟΤΑ. "Καλούμε τον κόσμο να συμμετάσχει στους αγώνες μας για να κερδίσουμε όσα μας οφείλουν. Κανείς δεν πρόκειται να μας χαρίσει τίποτε. Τα πάντα κατακτώνται με αγώνα. Και αν χρειαστεί θα μας βρουν μπροστά τους, στην Περιφέρεια, στη νομαρχία, να διεκδικούμε. Η κυβέρνηση και με τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" μας ωθεί να φορολογήσουμε και πάλι τους εργαζομένους για να εξασφαλίσουμε πόρους. Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε και να θεσπίσουμε και νέα δυσβάσταχτα τέλη. Η κυβέρνηση αυθαίρετα παρακρατά 1,2 τρισ. δρχ. από τους θεσμοθετημένους πόρους των ΟΤΑ. Αυτά τα χρήματα μας οφείλει, αυτά πρέπει να μας αποδώσει και γι' αυτό θα παλέψουμε".

ΓΡΕΒΕΝΑ
Ελλείψεις σε ύδρευση και άρδευση

Δήμος Ηρακλεωτών.Μια, κυρίως, αγροτική περιοχή. Οι περισσότεροι κάτοικοι αγρότες, και επομένως έχουν να αντιμετωπίσουν τα γνωστά προβλήματα της αγροτιάς, που οδηγούν και στο ξεκλήρισμά της, όπως τονίζει ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χρήστος Σταμπολίδης.

Ο ίδιος σημειώνει πως στο νέο δήμο το αποχετευτικό δίκτυο χρειάζεται, επειγόντως, επέκταση. Το ίδιο και το δίκτυο ύδρευσης, ενώ σε κάποια χωριά το πρόβλημα οξύνεται ιδιαίτερα το καλοκαίρι, καθώς το νερό δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες.

"Πρέπει να λειτουργήσουμε ένα δήμο που δεν έχει υπηρεσίες, υπογραμμίζει. Στοιχειοθετούμε έναν Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, όπου καθορίζονται υπηρεσίες και θέσεις δημοτικών υπαλλήλων. Ζητάμε, δηλαδή, προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουμε. Θα γίνουν ή θα απορριφθούν; Γιατί αν η κυβέρνηση δεν τις εγκρίνει, εμείς ως δήμος δε θα μπορούμε να λειτουργήσουμε και να παρέχουμε υπηρεσίες και έργο στους δημότες.

Επιπλέον, ακούγονται πολλά για τα κονδύλια που υποτίθεται πως θα λάβουμε από το ΕΠΤΑ. Ομως, δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο στα χέρια μας. Οι αιρετοί των χωριών, που συνενώθηκαν για να δημιουργήσουν αυτόν το νέο δήμο, υπέβαλαν κάποιες προτάσεις στην Περιφέρεια για έργα που πρέπει να γίνουν. Αυτές ιεραρχούνται από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Κάποιες εγκρίνουν, κάποιες όχι. Και σε αυτόν τον τομέα, δε μας ενημέρωσε κανείς. Δηλαδή, για το τι τελικά σκοπεύουν να γίνει στην περιοχή".

Συνεχίζοντας ο Χρ. Σταμπολίδης τονίζει πως κυβερνητική φιλοσοφία είναι οι δήμοι να φορολογούν όλο και πιο άγρια τους δημότες. "Απέναντι σ' αυτήν την κατεύθυνση ή αντιδράς ή την ασπάζεσαι και χαρατσώνεις τους δημότες. Πιστεύουμε ότι δημοτικές αρχές και δημότες οφείλουν να αντισταθούν. Εξάλλου, ακόμα και αν θέλαμε να υποταχθούμε στις κυβερνητικές εντολές, τι τέλη μπορούμε να επιβάλουμε σε ένα δήμο με 2.000 κατοίκους, εκ των οποίων πολλοί είναι συνταξιούχοι και μάλιστα χαμηλοσυνταξιούχοι; Οσα τέλη και να βάλεις, πόσα θα μαζέψεις;", αναρωτιέται.

Χάσια

Ο Θεόδωρος Μωυσιάδης,νεοεκλεγείς δήμαρχος Χασίων, σημειώνει στο "Ρ" πως ένα κοινοτικό κατάστημα που υπάρχει για να φιλοξενήσει το δημαρχείο του νέου δήμου, είναι μικρό και χρειάζεται επειγόντως νέο, μεγαλύτερο κτίριο. Πως τέσσερα από τα χωριά, που συναποτελούν το νέο δήμο, δεν έχουν αρδευτικό δίκτυο. Πως στον ποταμό Σούτσα,που διέρχεται της περιοχής, χρειάζεται άμεσα η κατασκευή γέφυρας. Η έλλειψή της αναγκάζει κατοίκους χωριών του νέου ΟΤΑ, για να επικοινωνήσουν, να διανύουν μέχρι και 40 χιλιόμετρα. Η κατασκευή της θα μειώσει την απόσταση σε οκτώ.

"Χρειαζόμαστε, άμεσα, επαρκή κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση, βέβαια, κάνει ό,τι μπορεί για να μας αναγκάσει να φορολογήσουμε τους δημότες. Θέλουν, αντί για βελόνα, να βάλουν καλάμι στην κεφαλή της σύριγγας και με αυτό να ρουφήξουν το αίμα των εργαζομένων.Φάνηκε και στη σύσκεψη που έγινε στο τέλος του προηγούμενου έτους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και νεοεκλεγέντες αιρετούς. Εκεί, ουσιαστικά μας είπαν "θα σας βοηθήσουμε, αλλά βάλτε και εσείς φόρους". Τόσα χρήματα μας έταξαν για να διαφημίσουν τον "ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" και τώρα μας έχουν στην αναμονή και την προτροπή για χαράτσωμα. Εμείς εκλεχτήκαμε από το λαό και μαζί με το λαό θα αγωνιστούμε να μας δώσουν όσα μας χρειάζονται για να βελτιωθεί το επίπεδο της ζωής μας", καταλήγει.

ΛΕΖΑΝΤΕΣ

Η κυβέρνηση δε δίνει επαρκή κονδύλια για την κατασκευή αναγκαίων έργων ύδρευσης και αποχέτευσης

Χρ. Τέγος: "Στην Καρδίτσα δε δίνουν ούτε ένα απορριμματοφόρο..."

Χωριά δίχως οδικό δίκτυο λόγω έλλειψης επιχορήγησης

ΛΕΣΒΟΣ
Ούτε δημαρχείο...

Δήμος Ευεργέτουλα.Σύμφωνα με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Θεόδωρο Βουνατσή, και εδώ δεν υπάρχει κτίριο, να στεγάσει Δημαρχείο, με 17 δημοτικούς συμβούλους, 8 δημοτικούς υπαλλήλους, την υπηρεσία καθαριότητας και την τεχνική υπηρεσία, που προβλέπεται να συσταθούν. Οπως αναφέρει, η κεντρική διοίκηση σκοπεύει να δώσει 70 εκατ. δρχ. για την αγορά κτιρίου, αλλά χρειάζονται άλλα 20, τουλάχιστον.

Σχετικά με τα προβλήματα των χωριών που συναποτελούν το νέο δήμο, ο δήμαρχος υπογραμμίζει πως μεταξύ κάποιων δεν υπάρχει οδική σύνδεση, ενώ σε άλλα το αποχετευτικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης παρουσιάζουν προβλήματα και χρειάζονται επισκευές και επεκτάσεις.

Αναφέρεται στο ΕΠΤΑ και εκφράζει το φόβο ότι θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Κάνει σαφές πως, ακόμα και αν αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης εκτελεστεί, θα χρειαστούν και επιπλέον χρήματα για να καλυφθούν οι ανάγκες των δημοτών.

"Η κυβέρνηση, συμπληρώνει o Θ. Βουνατσής, θέλει οι δήμοι να βάζουν όλο και περισσότερους φόρους στους δημότες. Αυτή, όμως, δεν είναι λύση. Οι δημότες σηκώνουν, ήδη, πολλά οικονομικά βάρη. Δεν μπορείς να τους επιβαρύνεις και άλλο. Ακόμα και αν αυξήσεις κάποια τέλη, η αύξηση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη του πληθωρισμού. Και σύντομα θα βρεθούμε στο σημείο, οι δήμοι να αντιμετωπίζουν - λόγω έλλειψης των αναγκαίων κονδυλίων - μεγάλα εμπόδια ακόμα και στη λειτουργία τους και οι δημότες - δίκαια - να ζητούν την παροχή έργου και υπηρεσιών από την Αυτοδιοίκηση".

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Ρεπορτάζ:

Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ