ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανναυτεργατική συγκέντρωση σήμερα

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους εφοπλιστές και κυβέρνηση

Συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στην αντιναυτεργατική πολιτική και στην εφοπλιστική ασυδοσία δίνουν σήμερα οι ναυτεργάτες με πανναυτεργατική συγκέντρωση στις 10 το πρωί στη συμβολή της Ακτής Μιαούλη με την 2ας Μεραρχίας.Ταυτόχρονα δίνουν απάντηση και στον κυβερνητικό αυταρχισμό, καθώς την ίδια ώρα στα δικαστήρια του Πειραιά θα δικάζονται συνάδελφοί τους συνδικαλιστές για τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των ναυτεργατών επιβάλλει και η νέα άρνηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας να λάβει το παραμικρό μέτρο για τον ελάχιστο περιορισμό της εφοπλιστικής ασυδοσίας. Ο Στ. Σουμάκης προχτές το απόγευμα συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΕΕ της ΠΝΟ για να κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί το παραμικρό μέτρο για την απορρόφηση των ανέργων ναυτεργατών και την οικονομική τους κάλυψη. Την ίδια απάντηση έδωσε και σε ό,τι αφορά το δουλεμπόριο που "ανθίζει" στην Ακτή Μιαούλη, αλλά και τη "μαύρη" εργασία που βασιλεύει μέσα στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πόσο "αχόρταγοι" είναι οι εφοπλιστές έρχεται να επιβεβαιώσει με δελτίο Τύπου και η Ενωση Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού,η οποία καταγγέλλει το διωγμό των θαλαμηπόλων και γενικά του ξενοδοχειακού προσωπικού από τα ελληνικά τουριστικά πλοία, με πρόσχημα τον ανταγωνισμό... Η ναυτεργατική Ενωση χαρακτηρίζει "αυθαίρετους" τους ισχυρισμούς της ΕΕΕΠ και σημειώνει ότι οι εταιρίες που διαθέτουν τουριστικά πλοία διεθνών πλόων δεν παρουσιάζουν πρόβλημα ανταγωνισμού, αφού στους ισολογισμούς τους εμφανίζουν τεράστια κέρδη. Ειδικά για ελληνικά κρουαζιερόπλοια, τονίζει ότι ένας από τους σοβαρότερους λόγους μειωμένης ανταγωνιστικότητας είναι η παλαιότητά τους που έχει ως φυσικό επακόλουθο το μεγάλο κόστος λειτουργίας τους.

Η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με κοινή τους ανακοίνωση καλούν όλους τους ναυτεργάτες να δώσουν σήμερα το μαζικό τους "παρών" στη συγκέντρωση, υπογραμμίζοντας ότι "μόνο ο αγώνας μας φέρνει αποτελέσματα". Επίσης καλούν τους ναυτεργάτες να στηρίξουν μαζικά "τις προσπάθειες του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για τη συσπείρωση στη βάση, για το συντονισμό της δράσης και την ενίσχυση των ταξικών - αγωνιστικών χαρακτηριστικών του συνδικαλιστικού κινήματος, για την ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ΟΝΕ και της πλουτοκρατίας".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΖΩΝΗΣ
Αγωνιστικά απαντούν στην τρομοκρατία

Απεργία, συγκέντρωση και πορεία σήμερα στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου στο πρόσωπο των συνδικαλιστών δικάζονται οι ίδιοι οι αγώνες για τη διάσωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και του δικαιώματος στη δουλιά

Μ' ένα κυριολεκτικά κατασκευασμένο κατηγορητήριο για σωρεία "αδικημάτων" που παραπέμπουν σε 25 (!) άρθρα του Ποινικού Κώδικα, οδηγούνται σήμερα στο"εδώλιο" τέσσερις συνδικαλιστές και άλλοι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, σε μια ακόμα προσπάθεια της κυβέρνησης να σταματήσει τους αναπτυσσόμενους αγώνες σ' ένα χώρο που έχει ουσιαστικά προγράψει.

Το πιο εξοργιστικό σ' αυτή τη στημένη δίκη, είναι το γεγονός ότι στο "σκαμνί" του κατηγορούμενου θα βρεθούν τα θύματα όχι μόνο μιας διαλυτικής πολιτικής, αλλά μιας πρωτοφανούς, σε βαρβαρότητα, επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις καταστολής έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στις 10 Οκτώβρη του 1995 εναντίον της ειρηνικής διαδήλωσης των εργατών της Ζώνης! Μια επίθεση, στην οποία είχαν πάρει μέρος ΜΑΤ, ειδικές δυνάμεις, λιμενικοί, μέχρι και η πυροσβεστική, τραυματίζοντας πολλούς διαδηλωτές και στέλνοντας στο νοσοκομείο δέκα από αυτούς!

"Η τρομοκρατία δε θα περάσει",είναι η απάντηση των εργαζομένων που σήμερα απαντούν στην ποινικοποίηση των αγώνων τους με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 9 πμ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και πορεία στα δικαστήρια της πόλης.

"Για τα σωματεία μας και τους χιλιάδες εργαζόμενους, είναι καθαρό πως η κυβέρνηση τα κάνει αυτά γιατί στην περιοχή του Πειραιά ξέρουν και οι πέτρες ότι οι αγώνες των εργαζομένων έχουν ανατρέψει τα σχέδια συρρίκνωσης και διάλυσης της Ζώνης", τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία του χώρου και καλούν σε συνέχιση του αγώνα για: Να μην περάσει η τρομοκρατία. Κλαδική πολιτική, παραγωγική ανασυγκρότηση της ΝΕΖ. Να μην ξεπουληθεί το λιμάνι και να ληφθούν μέτρα για την ορθολογική παραγωγική λειτουργία του. Να λυθούν επιτέλους τα προβλήματα υποδομής (δυο δεξαμενές, ναυπηγικές κλίνες, νέοι ντόκοι, επισκευαστικό κρηπίδωμα στην Κυνοσούρα). Πολιτική παρέμβαση για την κατασκευή πλοίων στη ΝΕΖ. Ουσιαστική και μόνιμη επιδότηση όλων των ανέργων μέχρι να βρουν δουλιά. Μείωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 55. Κατάργηση των μέτρων "απόσυρσης" των εργαζομένων από τη Ζώνη. Εκτακτο επίδομα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των ανέργων.

"Ο ενωμένος αγώνας, καταλήγουν, θα επιβάλει τη λύση των προβλημάτων μας και θα καταργήσει την πολιτική της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας και της ανέχειας που θέλουν να μας επιβάλουν".

"Ελαττωματική" απόφαση

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ναι μεν παραδέχεται ότι υπήρξαν "σοβαρά ελαττώματα" κατά τις αρχαιρεσίες της Ενωσης Ναυτών, αλλά επιτρέπει τη συνέχισή τους

Με ένα εντελώς επιφανειακό, αλλά και αντιφατικό σκεπτικό, που βασίζεται σε θέματα τυπικών διαδικασιών και δεν αναφέρεται στην ουσία του ζητήματος, που είναι η κραυγαλέα νοθεία,η πρόεδρος του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, Χρυσούλα Πλατιά,απέρριψε χτες "ως μη νόμιμη" την αίτηση για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να σταματήσει η εκλογική διαδικασία - παρωδία στην Ενωση Ναυτών!Την αίτηση κατέθεσαν 38 μέλη του σωματείου και ο "Αγωνιστικός Συνδυασμός Ναυτών" και εκδικάστηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Φλεβάρη.

Η αίτηση κατατέθηκε επειδή ο πρόεδρος της ναυτεργατικής Ενωσης Αντώνης Νταλακογιώργος,τα δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής που ανήκουν στην παράταξή του και ο δικαστικός αντιπρόσωπος, συνέχισαν την εκλογική διαδικασία, παρά το γεγονός ότι στις 21 Γενάρη διαρρήχτηκε το σωματείο, παραβιάστηκε μία από τις 4 κάλπες, αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν ψηφοδέλτια. Επιπλέον, επειδή η "ομάδα Νταλακογιώργου" και ο δικαστικός με το "εφεύρημά" τους να χαρακτηρίσουν ως μη ψηφίσαντες τους 394 ναύτες που είχαν ρίξει τα ψηφοδέλτιά τους στην κάλπη που διαρρήχτηκε καλώντας τους να ψηφίσουν για δεύτερη φορά, παραβίασαν βασικές διατάξεις του καταστατικού και του νόμου που ανάμεσα στα άλλα αφορούν και τη μυστικότητα της ψήφου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, θεώρησε ότι το αίτημα για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων ασκείται πρόωρα, επειδή σύμφωνα με το σκεπτικό της, "μόνο μετά τη λήψη και εφόσον ληφθεί άκυρη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του καθ' ου σωματείου (σ.σ. της Ενωσης Ναυτών), δημιουργείται δικαίωμα εκ του ουσιαστικού δικαίου προς αναγνώριση της ακυρότητας ή ακύρωσης αυτής και ενεργοποιείται αντίστοιχη αξίωση των αιτούντων να ζητήσουν την προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης με τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων υποβάλλοντας αίτημα αναστολής των αποτελεσμάτων της άκυρης απόφασης, εφόσον βέβαια συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις προς τούτο".

Ωστόσο, το δικαστήριο δε δικαίωσε τις μεθοδεύσεις του προέδρου της Ενωσης Ναυτών και της "ομάδας" του, καθώς δεν απορρίπτει την κατηγορία ότι οι εκλογές είναι νόθες. Στο σκεπτικό αναφέρεται χαρακτηριστικά: "Σημειώνεται, βέβαια, ότι η ύπαρξη σοβαρών ελαττωμάτων κατά τη διαδικασία λήψεως απόφασης (π.χ. παράβαση της μυστικότητας της ψηφοφορίας) μπορεί να οδηγήσει σε γένεση απολύτως άκυρης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, η οποία (απόφαση) μπορεί να προσβληθεί οποτεδήποτε από τον επικαλούμενο ότι έχει έννομο συμφέρον με σχετική αγωγή".

Σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα

Ερώτηση από το ΚΚΕ για τα προβλήματα που δημιουργεί η αντικατάσταση των ασυρματιστών από το σύστημα GMDSS

Το οξύ πρόβλημα που προκαλεί η αντικατάσταση των ασυρματιστών στα πλοία από το νέο σύστημα GMDSS, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ με Ερώτηση των βουλευτών του Στρατή Κόρακα και Νίκο Γκατζή.

Στην Ερώτηση αναφέρεται: "Στις 2 Φλεβάρη έληξε η μεταβατική περίοδος αντικατάστασης του μορσικού συστήματος από το νέο σύστημα κινδύνου και ασφάλειας GMDSS. Σύμφωνα με έγκυρα στοιχεία της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και άλλων ανάλογων υπηρεσιών, οι "ψευδείς συναγερμοί" χαρακτηρίζουν το GMDSS και ξεπερνούν το 90% των συναγερμών επείγοντος και κινδύνου. Τα "κέντρα συντονισμού και διάσωσης" προειδοποιούν ότι "δεν μπορούν να διαβεβαιώσουν άλλο ότι η κραυγή για βοήθεια είναι αληθινή"".

Λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του GMDSS ομολογείται ότι το 1/3 των πλοίων του παγκόσμιου στόλου δεν έχει εφοδιαστεί με τις αναγκαίες κατά το GMDSS συσκευές, ενώ παρόμοιο φαινόμενο παρουσιάζεται και στη χώρα μας. Οι εφοπλιστές απολαμβάνουν τη σχετική απαλλαγή χωρίς να υποχρεώνονται, με ευθύνη του ΥΕΝ, να προσλαμβάνουν ασυρματιστές. Η υποδομή στήριξης του GMDSS είναι ανολοκλήρωτη, το νέο σύστημα δε δικαιολογεί το χαρακτήρα του ως "παγκόσμιο".

Η παραπάνω κατάσταση - συνεχίζει η Ερώτηση - εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους. Το GMDSS πάσχει από αναξιοπιστία και δεν ανταποκρίνεται στις υψηλές απαιτήσεις για την προστασία της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Ο τομέας των επικοινωνιών του πλοίου είναι κρίσιμος και απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό. Η αυθαίρετη ανάθεση του τομέα των επικοινωνιών στους ναυτίλους αξιωματικούς παραβιάζει τον καταμερισμό εργασίας του πλοίου, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για αύξηση των "ναυτικών ατυχημάτων".Ο διωγμός των ασυρματιστών από τα πλοία αποτελεί πλήγμα σε βάρος της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του δικαιώματος στην εργασία. Οξύνει το πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει, ήδη, μεγάλο αριθμό ασυρματιστών και άλλων ναυτεργατών".

Ερωτάται ο κ. υπουργός: Αν προτίθεται να πάρει μέτρα και ποια για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Επίσης, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την απορρόφηση των ανέργων ασυρματιστών.

Από την επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι της Ζώνης έξω από το ΥΕΝ στις 10.10.95



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ