ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκστρατεία

ΠΟΛΕΜΟ φαίνεται πως έχουμε και δεν το έχουμε καταλάβει. Αλλιώς δεν εξηγείται να φεύγουν... στρατεύματα των ΜΑΤ από την Αθήνα, να πηγαίνουν να καταλύσουν σε στρατόπεδο στη Λάρισα, για να είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν τους... εισβολείς!

***

Τέτοιες εικόνες, μαζί με το ανάλογο, βέβαια, πνεύμα, εισπράξαμε από την κυβέρνηση και τα καμώματά της, που σίγουρα έχουν αγανακτήσει κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Γιατί, βέβαια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται έτσι οι άνθρωποι που δουλεύουν στο θεσσαλικό κάμπο και τον κρατάνε ζωντανό.

***

Και μόνο με αυτή της την αντίδραση, πάντως, η κυβέρνηση εξασφάλισε την ήττα της σε αυτή την αναμέτρηση, αφού έδειξε εξ αρχής το πραγματικό της πρόσωπο.

***

Οσο για τον Κώστα Καραμανλή, φρόντισε να διατηρήσει τις αποστάσεις του από τα πράγματα, σπεύδοντας να συστήσει στους αγρότες να μην αποκλείσουν δρόμους.

***

Ας μην ανησυχεί, όμως, έχει την πλήρη συμπάθεια των διαπλεκομένων συμφερόντων, των μεγαλοσχημόνων, των καναλαρχών και, τέλος πάντων, όσων επιδιώκει να πείσει για την πίστη του στα ιδανικά της "συναίνεσης" στις επιλογές τους. Αρκεί αυτή η προσπάθεια.

***

ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ πάλι τι γίνεται και τι παιχνίδια παίζονται με αυτή την ιστορία της πώλησης της Ιονικής... Σε πόσους την τάξανε, πόσοι τη θέλουνε και τι γίνεται στο παρασκήνιο...

***

Στη Σοφοκλέους, πάντως, οι χρηματιστές πέσανε σε μεγάλες λύπες γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει το πράγμα, "ζαλίζονται" οι δείκτες και γενικώς γίνεται χαμός.

***

Δε λέμε, ενδιαφέροντα ίσως να φαίνονται σε κάποιους αυτά τα παιχνιδάκια, κάποιους άλλους να τους εξάπτουν τη φαντασία, πλην όμως ας μην ξεχνάμε πού παίζονται. Γιατί παίζονται στην πλάτη του ελληνικού λαού, στην περιουσία που αυτός έφτιαξε και που κάποιοι αντιλαμβάνονται είτε σαν το χωράφι τους είτε ότι έχουν δικαίωμα να κερδοσκοπούν από αυτό.

Μήπως οφείλουν κάποιες εξηγήσεις;

Πολύ βρωμάει αυτή η επιχείρηση της Αστυνομίας, πέντε - έξι μέρες τώρα, στην ορεινή Κορινθία (Καστανιά, Καρτέρι, Γκούρα). Κατ' αρχήν, το πρώτο ερώτημα αφορά τις συνθήκες της πλήρους μυστικότητας και συσκότισης - και μη μας πουν ότι το κάνουν για να προφυλάξουν τους "αθώους πολίτες" - που έχει επιβάλει η Αστυνομία στην όλη επιχείρηση, όταν είναι γνωστό ότι επιδιώκουν, την ίδια στιγμή, τη μεγαλύτερη δυνατή "προβολή" μέσα από τα ΜΜΕ στην "πάταξη του εγκλήματος". Αποτέλεσμα της πλήρους "απομόνωσης", οι όποιες πληροφορίες για την "επιχείρηση" να είναι απόλυτα ελεγχόμενες από τα ηγετικά κλιμάκια της Αστυνομίας.

Συνέπεια αυτής της στάσης της Αστυνομίας είναι ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν άλλες πληροφορίες, που δε "συμπίπτουν" με τις "επίσημες". Και είναι πληροφορίες που δείχνουν προς άλλες κατευθύνσεις από αυτές που θέλει να στρέψει την "κοινή γνώμη" η Αστυνομία.

Αλήθεια, μήπως έχουν κάποιους συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με τους διωκόμενους ληστές και κυρίως με το "ύποπτο" παρελθόν τους; Δεύτερον, εδώ και έξι μέρες έχει παραλύσει η ζωή στα πέντε χωριά που βρίσκονται στην αποκλεισμένη περιοχή, με αποτέλεσμα ούτε ο γιατρός να μην μπορεί να φτάσει σ' αυτά!

Μήπως η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. οφείλουν κάποιες εξηγήσεις;

"Πλούσιοι" και "φτωχοί"

Βρε, ποιος Λάτσης

και Βαρδής

άλλοι έχουνε

τα δισ.,

τα λεφτά

τις "μπαγκανότες"

τα 'χουν, φίλε,

οι ...αγρότες!

Βρε, ποιος Χρίστος

και λοιποί

όλοι αυτοί

είναι ...ταπί,

κάσες έχουνε

γεμάτες,

οι υπάλληλοι

κι οι εργάτες!

Ναι, αυτοί

έχουν λεφτά

σου το λέω

ορθά κοφτά,

κι ο Σωκράτης

και οι άλλοι

που περνιούνται

για μεγάλοι

το ...κακό τους

έχουν χάλι!

Ο οίστρος

Σκυλομετάνιωμα

Χτες η στήλη προκάλεσε και τον Ν. Κακαουνάκη να του πληρώσει τα έξοδα, για να πάει στα μπλόκα των αγροτών και να τους "βγάλει στον αέρα", αλλά - όπως σημείωνε - πού τέτοιο κότσι...

Χτες, λοιπόν, το διάβασε και αυτό ο Ν. Κακαουνάκης και είπε, ανάμεσα σε άλλα, ότι είναι μεν κουζουλός, αλλά όχι και μ... να πάει στα μπλόκα. Αν, πρόσθεσε, πάει εκεί, θα πούνε μετά ότι τον έτρωγε ο κ... του με τα όσα θα συμβούν.

Πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Εχει γνώση του τι δουλιά κάνει και σε ποιον προσφέρει τις υπηρεσίες του. Και δεν είναι ότι φοβάται τους αγρότες. Εκείνους που φοβάται είναι τα αφεντικά. Πώς να βγουν άλλωστε εκεί στα ερτζιανά αυτά που θα λένε οι αγρότες, αφού θα είναι καθέτως αντίθετα με αυτά που θέλουν τα αφεντικά; Να του αναγνωρίσουμε και κάτι ακόμη: Η υπηρεσία στα αφεντικά είναι κι αυτή βαριά δουλιά. Ισως γι' αυτό άλλωστε να εξομολογήθηκε χτες ότι έχει σκυλομετανιώσει για τη δουλιά που κάνει...

Η στήλη πάντως επιμένει στην πρόκληση, με την εγγύηση ότι θα δεν πάθει τίποτε αν πάει στα μπλόκα...

Ο ρόλος των κομμάτων

"Φιλήσυχοι πολίτες, οι "υποκινητές" και οι εκσυγχρονιστές". Αυτός ήταν ο τίτλος της ενδιαφέρουσας "ανάλυσης στα γεγονότα", του Β. Νέττα, στη χτεσινή "Ελευθεροτυπία". Αναδημοσιεύουμε δυο χαρακτηριστικά αποσπάσματα: "Το μεν ΚΚΕ ξεκαθαρίζει τη θέση του δηλώνοντας ότι ως κόμμα συμμετέχει με τις δυνάμεις του στους κοινωνικούς αγώνες και τους στηρίζει. Αυτή η θέση ανταποκρίνεται στο ρόλο των κομμάτων, ο οποίος, βεβαίως, δεν εξαντλείται ούτε περιορίζεται μόνο μέσα στη Βουλή. Η Νέα Δημοκρατία όμως, φοβούμενη τη ρετσινιά του υποκινητή ταραχών που της στερεί την παραδοσιακή πελατεία της, τους "φιλήσυχους πολίτες", σπεύδει σε αποκηρύξεις εξαγνισμού...

...Είναι απαράδεκτο να κατηγορούνται τα κόμματα για τη συμμετοχή τους σε κοινωνικούς αγώνες. Και είναι υποκριτικό να εκτοξεύει κατηγορίες για "υποκινήσεις" μια σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε ένα κόμμα, το οποίο έχει τη δική του παράταξη μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, που μπορεί να "υποκινείται" ή να "κατευθύνεται" αρνητικά σε έναν αγώνα διεκδικήσεων.

Το παιγνίδι στη δημοκρατία πρέπει να παίζεται καθαρά, χωρίς υποκρισίες και μισόλογα. Τα κόμματα έχουν ρόλο σε όλα και μακάρι να λειτουργούσαν δημοκρατικά. Αν λειτουργούσαν, και περισσότερη ευαισθησία θα είχαν και πιο κοντά στους πολίτες θα ήταν, από τους οποίους συνεχώς αποξενώνονται".

Αξιος...

Εντάξει, κ. Πάγκαλε, το καταφέρατε κι αυτό. Κατακτήσατε επάξια μια θέση δίπλα στον Κ. Λάσκαρη. Ναι, στον κάποτε υπουργό Εργασίας και από αρκετά χρόνια τώρα μακαρίτη. Ο τελευταίος είχε καταργήσει - στα λόγια, βέβαια - την πάλη των τάξεων. Εσείς, ως... εκσυγχρονιστής, προχωρήσατε ακόμη παραπέρα. Φέρατε τα πάνω κάτω. Αναποδογυρίσατε... την ταξική πάλη και κάνατε τους αδικημένους εκατομμυριούχους και τους εκατομμυριούχους αδικημένους.

Αντε και σ' ανώτερα...

Υ. Γ. Μήπως η έμπνευση, για το τελευταίο σας... κατόρθωμα, σας ήρθε κοιτάζοντας τη φορολογική σας δήλωση, όπου - αν δεν κάνουμε λάθος - δηλώνετε αγρότης;

"Το ΠΑΣΟΚ είναι το πιο δεξιό κόμμα, στο οποίο μπορώ να βρεθώ. Από κει και πέρα, είναι το χωράφι μου". Ναι, ο Θ. Πάγκαλος το 'πε και αυτό, πρόσφατα στην Κέρκυρα. Και είναι από τις λίγες φορές, που θα συμφωνήσουμε μαζί του και, μάλιστα, σε όλα τα σημεία.

Πρώτον, έχει δίκιο πως το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δεξιό κόμμα. Και δεύτερον, πού να ψάχνεις τώρα, να βρεις, αν η ΝΔ είναι δεξιότερα ή όχι... Είναι σα να γυρεύεις ψύλλους στ' άχυρα. Καλύτερα, να πάει σπίτι του...

Αντιλαϊκά "οδοφράγματα" και μπλόκα της ελπίδας

"Οδοφράγματα Σημίτη σ' όλα τα αιτήματα - Πολιτική πυγμής έναντι αγροτών και ιατρών". Πετυχημένος ο χτεσινός τίτλος της "Καθημερινής". Πολύ περισσότερο, γιατί από τη δικιά της σκοπιά η συντηρητική εφημερίδα έρχεται να αναδείξει ποιοι και για ποιο σκοπό στήνουν τα οδοφράγματα και τα μπλόκα. Από τη μια έχουμε την κυβέρνηση Σημίτη, που με την ολόπλευρη στήριξη της πλουτοκρατίας επιχειρεί, μέσα από τα αντιλαϊκά οδοφράγματα, να επιβάλει ένα καθεστώς πρωτοφανούς "ξεζουμίσματος" των λαϊκών μαζών. Ποτέ άλλοτε, τις τελευταίες δεκαετίες, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η νεολαία δε βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια τέτοια αδιάλλακτη κυβέρνηση, που, μαζί με την ολοκληρωτική προπαγάνδα των ΜΜΕ και τις δυνάμεις καταστολής, αρνείται να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζομένων, ακόμα και αν είναι δίκαιο. Ο στόχος είναι προφανής: Να συνθλιβεί κάθε απόπειρα αντίστασης, να κυριαρχήσει η μοιρολατρία και η υποταγή στην αντιλαϊκή επέλαση.

Από την άλλη, τα μπλόκα του αγώνα που στήνουν οι αγρότες, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, είναι μπλόκα αγώνα και αντίστασης στην αντιλαϊκή επίθεση. Είναι τα μπλόκα που μπορούν να κρατήσουν ανοιχτό το παράθυρο στην ελπίδα, για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας. Η θέση όλων των αδικημένων, όλων όσοι υποφέρουν από την κυβερνητική πολιτική, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις, είναι σε αυτά τα μπλόκα. Αν συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, τα αντιλαϊκά οδοφράγματα θα καταρρεύσουν.

Αλλο Κόσσοβο, άλλο Κουρδικό!

Αλλο το Κοσσυφοπέδιο, άλλο το Κουρδικό, αποφαίνεται ο Α. Τσοχατζόπουλος, σε συνέντευξή του στο "Εθνος", επιβεβαιώνοντας έτσι την πλήρη σύμπλευσή του με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και "επιχειρήματα". Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, που θέλει να εμφανίζεται και αριστερός, θεωρεί ότι το Κουρδικό "είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας" (!), ενώ το Κόσσοβο "έχει αναγορευτεί, από εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, σε ένα ευρύτατης εμβέλειας θέμα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας για ολόκληρη την Ανατ. Ευρώπη"! Στη βάση αυτού του σκεπτικού - αντιγραφή των αμερικανοΝΑΤΟικών ισχυρισμών, η κυβέρνηση Σημίτη καθορίζει τη στάση της.

Φυσικά, δε χρειάζονταν οι δηλώσεις του Α. Τσοχατζόπουλου για να αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση Σημίτη - "εκσυγχρονιστές" και "αριστεροί" μαζί - είναι πλήρως "προσαρμοσμένη" στα κελεύσματα των Αμερικανών. Η άρνηση παροχής πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν, από τη μια, και οι διαβεβαιώσεις στον Χ. Σολάνα ότι η Ελλάδα θα συμμετέχει με στρατεύματα για την επιβολή των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων στο Κοσσυφοπέδιο, από την άλλη, αποδεικνύουν με πανηγυρικό τρόπο ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει πλήρως πουληθεί στους ιμπεριαλιστές.

"Ειδήσεις" γραμμής

Χτες η στήλη παρουσίασε κάποιες "ραδιο-συμπτώσεις", από τις οποίες αποκαλυπτόταν ότι διάφορα ερωτήματα, που τίθενται, δήθεν, δημοσιογραφικώς, εκπορεύονται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Προχτές, λοιπόν, το πρωί ο Ν. Κακαουνάκης ρωτούσε από το "Φλας" τα στελέχη του ΚΚΕ που μετέχουν στις αγροτικές κινητοποιήσεις: "Αν δεν ήμασταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πουλούσαν το βαμβάκι μόνο 78 δραχμές το κιλό. Τότε γιατί οι αγρότες αγωνίζονται να φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση;". Λίγο αργότερα ο Δ. Βερύκιος στο "ΣΚΑΪ" - κι ενώ συνομιλούσε με τον Γ. Παττάκη - αποκάλυπτε ότι η διοχέτευση αυτού του ερωτήματος αποφασίστηκε στον πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου.

Χτες ο Ν. Κακαουνάκης διάβασε το σχόλιο και - αφού έριξε και μια "αγριάδα" προς τον Δ. Βερύκιο, για τη δουλιά του - μεταξύ των άλλων είπε και τούτο: "Ναι, παίρνουμε ειδήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου, τη Ρηγίλλης και τον Περισσό".

Με άλλα λόγια, δηλαδή, παίρνει "ειδήσεις" - γραμμή από την κυβέρνηση, και σ' αυτό ο Κακαουνάκης είναι μάστορας, ανώτερος ακόμη και του κυβερνητικού εκπροσώπου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ