ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Φλεβάρη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κυβερνητική εμμονή στην υποβάθμιση και παραπλάνηση

Τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση επιχείρησε την αναστήλωση της εικόνας των δημόσιων νοσοκομείων, με μια δημόσια συγγνώμην του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα, ενώ με την υπογραφήκοινής υπουργικής απόφασης για τα κονδύλια των εφημεριών προσπάθησε να δώσει την εντύπωση της προσήλωσης της κυβέρνησης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ωστόσο, όμως, οι τελευταίες συναντήσεις του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών αποκάλυψαν το ακριβώς αντίθετο: Την εμμονή της κυβέρνησης στην υποβάθμιση, την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και την αθώωση της κυβερνητικής πολιτικής.

Ετσι, λοιπόν, στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με τον υπουργό Υγείας ο Λ. Παπαδήμας έθεσε το δίλημμα: Η καλοί γιατροί και κακή κυβέρνηση, που ευθύνεται για τα χάλια του ΕΣΥ, ή θα συμβαίνει το αντίθετο. Αφού απαρίθμησε διάφορες πλευρές ο υπουργός - όπως λίστες φακελάκια, βολεμένους γιατρούς κλπ. - είπε ότι η συγγνώμην που εξέφρασε δημόσια "ήταν για λογαριασμό όλων σας". Δηλαδή των γιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση είναι έκθετη για τη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς δεν τους έχει εξασφαλίσει καν προγράμματα εφημεριών. Μάλιστα, προσπαθεί να συγκαλύψει το γεγονός αυτό με την υπογραφή της κοινής υπουργικής απόφασης για τα κονδύλια των εφημεριών των νοσοκομείων της Α Ζώνης (Αττική, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Γιάννενα και Ηράκλειο).

Με την κοινή υπουργική απόφαση έπρεπε να εγκρίνονται προγράμματα εφημεριών των νοσοκομείων - όπως προβλέπει το άρθρο 7 του νόμου 2606 - και όχι κονδύλια, καθώς οι πιστώσεις είναι ήδη εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Μάλιστα καταφεύγει στην - παράτυπη - έγκριση κονδυλίων, όταν τα νοσοκομεία έχουν συντάξει προγράμματα εφημεριών με βάση τις προτάσεις των επιστημονικών οργάνων του νοσοκομείου. Επιπλέον η κυβέρνηση - που αρέσκεται να εξυμνεί το διάλογο των κοινωνικών εταίρων - προχωρά σε αυτή την επιλογή παρά και το πόρισμα της επιτροπής ορισμού προτύπων των εφημεριών, που ορίζει βασικούς κανόνες για ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών στο νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση - απ' ό,τι φάνηκε και στις συναντήσεις - είναι διατεθειμένη να αφαιρέσει απ' τα επιστημονικά όργανα των νοσοκομείων το δικαίωμα της σύνταξης προγραμμάτων εφημεριών και την ανάθεση αυτού του δικαιώματος στους προέδρους. Στη συνέχεια, βέβαια, η δυνατότητα θα εκχωρηθεί στους μάνατζερς.

Ετσι λοιπόν τώρα τα νοσοκομεία λειτουργούν με βάση την προσφορά των γιατρών για κάλυψη των εφημεριών, διότι αύριο - έτσι που προχωρά η κυβέρνηση - οι πάρεδροι, εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου, δε θα εγκρίνουν και την αποζημίωση για πραγματικές εφημερίες. Ηδη υπάρχει η οδυνηρή εμπειρία του 1998 με τις πληρωμές "με έναντι" και τα αρνητικά εκκαθαριστικά.

Το συνολικό κονδύλι για τις εφημερίες - με το οποίο θα πληρωθεί και η εξέλιξη των γιατρών - είναι, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας (βλέπε και "Ελευθεροτυπία" της 12.2.1999) αυξήθηκε σε 72 δισ. δραχμές από 64 δισ. που ήταν το 1998. Και στον προϋπολογισμό του 1999 υπάρχουν εγγεγραμμένα πάλι 64 δισ. δραχμές.

Η αύξηση των 9 δισ. δραχμών στην αρχή αποδόθηκε σε κονδύλι απ' το αποθεματικό. Ομως στην προχτεσινή συνάντηση όταν η αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ ζήτησε απ' τον υπουργό απάντηση για την πηγή των επιπλέον 9 δισ. δραχμών ο Λ. Παπαδήμας απάντησε απ' τις πιστώσεις. Κι όταν οι γιατροί του επισήμαναν ότι το κονδύλι για τις εφημερίες είναι 64 δισ. στον προϋπολογισμό ο υπουργός σιώπησε.

Αν δεν υπάρξει επιπλέον κονδύλι τότε η αύξηση θα προέλθει από ανακατανομές των κονδυλίων για την υγεία και θα είναι οδυνηρή η κατάσταση για τη Β και Γ Ζώνη - δηλαδή τα νοσοκομεία της επαρχίας και τα Κέντρα Υγείας. Θυμίζουμε απλώς ότι πέρσι τα κονδύλια για τη Β Ζώνη ήταν 19,5 δισ. δραχμές και για τη Γ 8,08 δισ. δραχμές.

Οσον αφορά το μείζον θέμα της ενίσχυσης των νοσοκομείων με προσωπικό καιυποδομή στο άμεσο μέλλον το υπουργείο Υγείας παραπέμπει σε ένα πενταετές πρόγραμμα.

Κι αυτή η επιλογή γίνεται τη στιγμή που υπάρχει η παρακάτω κατάσταση στα νοσοκομεία όσον αφορά το προσωπικό: Εκκρεμούν 1.080 προσλήψεις για το 1997, που έχουν προκηρυχτεί και 2.000 προσλήψεις για το 1998. Από τις 2.000 προσλήψεις έχουν "προχωρήσει" μόνο 1.000 (500 για το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και 500 για το Νοσοκομείο Λάρισας). Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες 1.000 προσλήψεις, έχει προκηρυχτεί μέρος αυτών για τα Περιφερειακά και Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία (δηλαδή όχι για τα Νομαρχιακά) και δεν αφορούν νοσηλευτικό προσωπικό.

ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
Λοβοτομές και κλωνοποιήσεις για τη "σωτηρία" του

"Τι θα γίνει στο κόμμα σας, αν χάσει το ΠΑΣΟΚ τις ευρωεκλογές;". "Σας παρακαλώ. Είναι κάτι που ούτε να το σκέφτομαι δε θέλω"... Η ερώτηση έγινε από δημοσιογράφο και η απάντηση είναι προφανές - από την... τραγικότητα της διατύπωσης - ότι ανήκει σε προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος. Αν μη τι άλλο, η αντίδραση, στη σκέψη και μόνο, ότι μπορεί το "ποτήρι" να είναι πολύ πικρό για την κυβέρνηση στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δίνει το μέγεθος της αγωνίας που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών.

Αλλωστε όλοι γνωρίζουν ότι μια ήττα του Κ. Σημίτη τον ερχόμενο Ιούνη - μετά δε από ένα συνέδριο που θεωρείται δεδομένο ότι δε θα παράσχει την προωθητική δύναμη που προσέφερε το προηγούμενο στους "εκσυγχρονιστές" - δε δημιουργεί πρόβλημα μόνο στον ίδιο, δεδομένης της πρόθεσης κάποιων εκ της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" να αμφισβητήσουν εντονότερα την εξουσία του. Δημιουργεί μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα και σε όσους έχουν στοιχηθεί αυτή την περίοδο πίσω από τον πρωθυπουργό, επενδύοντας στο μέλλον, λόγω του... μικρού της ηλικίας τους.

Γι' αυτό ακριβώς, ορισμένοι εξ αυτών, δε διστάζουν να λένε για προβεβλημένους, μάλιστα, συναδέλφους τους ότι "από το να διακηρύσσουν δεξιά κι αριστερά ότι θα χάσουμε τις εκλογές, καλύτερα να πάνε σπίτι τους"... ενώ για άλλους, που όπως σημειώνουν θέλουν να "διαφωνούν προς τα έξω", ρωτούν: Γιατί "πάντα συμφωνούν μέσα" στα κυβερνητικά όργανα...

"Καλό και το 60%"!

Ομως η παραπάνω αγωνία δεν είναι η μοναδική που συναντά κανείς το τελευταίο διάστημα στους διαδρόμους της πολιτικής εξουσίας. Πέραν της κομματικής διάστασης που συνιστά το πρόβλημα των εκλογών για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τα υπόλοιπα αστικά κόμματα (σ. σ.: η ταραχή στη ΝΔ, επί παραδείγματι, έγκειται στο "τι θα γίνει" αν δεν είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές), ακόμα μεγαλύτερη σημασία έχει ο κίνδυνος που διαισθάνονται ορισμένοι. Και ο κίνδυνος, όπως οι ίδιοι τον προσδιορίζουν, είναι αυτές οι εκλογές να λειτουργήσουν ως "πιστοποιητικό" απώλειας, εκ μέρους του δικομματισμού, των σταθεροποιητικών χαρακτηριστικών που διατήρησε το δικομματικό σκηνικό μετά τη μεταπολίτευση, ως πολιτικό σύστημα εκπροσώπησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Ενδεικτική αποτύπωση της αγωνίας για τις συνολικότερες πολιτικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρουν οι ευρωεκλογές στο πολιτικό σύστημα είναι η ευκολία με την οποία κυβερνώντες και μη "κατεβάζουν τον πήχη": Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ λάβουν αθροιστικά στις εκλογές το... 60% των ψήφων του εκλογικού σώματος, τότε τα πράγματα είναι καλά, λένε! Αυτό στην περίπτωση που ο Αβραμόπουλος "βγει εκτός" και κατέβει με δικό του κόμμα, συμπληρώνουν, προφανώς για να προλάβουν τα γέλια όσων τους ακούνε. Φυσικά οι του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν πόσο θα ήθελαν ο Αβραμόπουλος να ολοκληρώσει το "μετέωρο" βήμα του, ώστε ακόμα κι αν χάσουν τις ευρωεκλογές, το μέγεθος της ήττας να είναι τέτοιο που θα τους διατηρεί στο "παιχνίδι" των επόμενων βουλευτικών. Τότε, αν συνυπολογιστεί και η δεδομένη προεκλογική προπαγάνδα περί "παροχών" (σ. σ.: ήδη ορίζεται και ως... "πακέτο Σημίτη"!), μπορεί να κερδίσουμε, λένε...

"Δεν τραβάει..."

Τι σημαίνει, όμως, να δηλώνουν "ικανοποιημένοι" με ένα ποσοστό της τάξης του 60%, εφόσον το λάβει ο κλασικός δικομματισμός στις ευρωεκλογές; Σημαίνει ότι μια απώλεια της τάξης του 10% από τις ευρωεκλογές του 1994 (τότε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν λάβει περίπου το 70% των ψήφων) και μια απώλεια της τάξης του 20% από τις βουλευτικές του 1996 (τότε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν λάβει περίπου το 80% των ψήφων), όχι μόνο δεν την αποκλείουν, αλλά την αναμένουν κιόλας!

Φυσικά αυτού του είδους οι... αναμονές, πέραν της πλήρους επίγνωσης που έχουν για το... "φιλολαϊκόν" της πολιτικής τους, είναι δηλωτικές του προβλήματος της ολιγαρχίας να επιταχύνει για την ανασύνθεση του πολιτικού της συστήματος. "Ο κλασικός δικομματισμός δεν τραβάει", τουτέστιν ..."βουρ" για τα κεντρο-αριστερο-δέξια σενάρια.

Αυτή η ανάγκη των καθεστωτικών δυνάμεων γεννά, με τη σειρά της, την ανάγκη για διατήρηση στην πολιτική ζωή αξιόπιστων δεκανικιών του συστήματος, αλλά και την "κλωνοποίηση" νέων. Επιβεβαιώνει, κυρίως, ότι η επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων το επόμενο διάστημα δεν αποκλείεται να πάρει χαρακτηριστικά προπαγάνδας που θα μετέρχεται μεθόδους ...λοβοτομής.

Ν. Μπ.

Σήμερα

Σήμερα Κυριακή μεταδίδεται σε επανάληψη η συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που παραχώρησε στον Ν. Χασαπόπουλο, στα πλαίσια της εκπομπής της ΝΕΤ "Εβδομη Μέρα".

Κινητοποιήσεις
  • Οι γιατροί των Δημόσιων Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Λεκανοπεδίου Αττικής αρχίζουν αύριο εξάωρες στάσεις εργασίας (8 π.μ.-2 μ.μ.). Οι στάσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του "Λαϊκού", ώρα 1 μ.μ. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλεί τους γιατρούς να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις στα Νοσοκομεία.
  • Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης θα απέχουν από τις εφημερίες, από τα εξωτερικά ιατρεία, ενώ θα συνεχίζεται και η επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων όλη την επόμενη βδομάδα.
  • Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τους γιατρούς - ελεύθερους επαγγελματίες να απέχουν από τα ιατρεία τους αύριο και μεθαύριο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στη μακρόχρονη αποτυχημένη πολιτική.
  • Απόφαση για δύο πενθήμερες απεργίες, από αύριο μέχρι 19 Φλεβάρη 1999 και στις 15-19 Μάρτη 1999, πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων γιατρών, αλλά και για μισθολογικά ζητήματα.
Λεζάντα 1ου

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ θα γίνει στο Λαϊκό νοσοκομείο την προσεχή Τετάρτη, ώρα 1μ.μ.

Επιτροπή νομικών για το "18 Ανω"

Στα πλαίσια του δίκαιου αγώνα του "18 Ανω" για να επικρατήσουν οι αρχές της επιστήμης και της ηθικής έχει συσταθεί Επιτροπή Νομικών, της οποίας τα μέλη επιλέχτηκαν σε συνεργασία με όλα τα πολιτικά κόμματα της Βουλής, αντιπροσωπεύοντας έναν ευρύ κύκλο νομικών επιστημόνων που παρακολουθούν από κοντά και στηρίζουν το έργο του "18 Ανω".

Μέλη της Επιτροπής αυτής είναι οι Φώτης Κουβέλης, Προκόπης Παυλόπουλος, Λέων Αυδής, Παναγιώτης Γαλατσέλης, Γρηγόρης Τρουφάκος, Γεώργιος Βουκελάτος, Δημήτρης Τεντολούρης και άλλοι.

Στο μεταξύ αύριο η θεατρική ομάδα του "18 Ανω" δίνει ανοιχτή δημόσια παράσταση στα Προπύλαια με το έργο "Ο Γλάρος Ιωνάθαν". Η παράσταση αυτή αποτελεί βήμα διεκδίκησης της ανανέωσης των συμβάσεων των 14 θεραπευτών της μονάδας.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην εκδήλωση του "18 Ανω" και καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στην εκδήλωση.

Στο μεταξύ οι γονείς των παιδιών με ανοιχτή επιστολή τους ζητούν να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία που προτείνει η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ