ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Αυτοδιοίκηση" με το εντέλλεσθε

Εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρινίζει πως οι δήμοι και οι νομαρχίες θα ελέγχονται σε κάθε τους βήμα από τον διορισμένο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας και το επιτελείο του!

Το μύθο της "αποκέντρωσης" της κεντρικής εξουσίας, που διατείνεται η κυβέρνηση πως έχει επιτύχει με μια σειρά νομοθετημάτων και ενεργειών για τη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση, καταρρίπτει, το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών.

Με σχετική εγκύκλιό του προς τους Γενικούς Γραμματείς των υπουργείων και των Περιφερειών και τους νομάρχες της χώρας, ο Αλ. Παπαδόπουλος κάνει σαφές πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και οι Νομαρχίες "πρέπει" να λειτουργούν στα πλαίσια της πολιτικής που χαράσσει, και διοχετεύεται και μέσα από αυτούς, η κεντρική εξουσία.

Στον κυβερνητικό αυτό στόχο, ανακηρύσσεται σε ρόλο "κλειδί" η Περιφέρεια, ο μεσάζων ανάμεσα σε κράτος και Αυτοδιοίκηση. Ενας ρόλος που έχει καταγγελθεί από πολλούς αιρετούς - ακόμα και φιλοκυβερνητικούς - που αντιλαμβάνονται πως ο διορισμένος από την κυβέρνηση Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας αποτελεί μια επίφαση "αποκέντρωσης". Αποτελεί, ακόμα περισσότερο, ένα επίπεδο διοίκησης που στόχο έχει να απορροφά την απογοήτευση και να χρεώνεται το πολιτικό κόστος των κυβερνητικών επιλογών. Αυτό εξηγεί και την ανώδυνη παραχώρηση εξουσιών σχεδόν για κάθε λειτουργία ή ενέργεια των Δήμων και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ), στην Περιφέρεια. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε πως, η οικονομική πολιτική των παραπάνω θεσμών, χαράσσεται ουσιαστικά από την Περιφέρεια, δηλαδή την κυβέρνηση, καθώς, αυτή εγκρίνει ή επιστρέφει τους προϋπολογισμούς όταν δε συμβαδίζουν με τις κυβερνητικές εντολές.

Ετσι, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ασκεί εποπτεία και έλεγχο στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και τα νομικά τους πρόσωπα. Μάλιστα, για την αποτελεσματικότερη εποπτεία των παραπάνω θεσμών, ο Γενικός Γραμματέας της κάθε Περιφέρειας έχει και επιτελείο πίσω του, τη Διεύθυνση Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης. Σε άλλο σημείο της εγκυκλίου ορίζεται ως ρόλος των ΝΑ, απλά η άσκηση των αρμοδιοτήτων που της έχουν μεταβιβαστεί. Ετσι, αφού προσπερνάται η όποια πρωτοβουλία, σημειώνεται πως ακόμα και αυτές οι αρμοδιότητες που έχουν μεταβιβαστεί στις ΝΑ "ασκούνται σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές οδηγίες των υπουργείων".

Και μετά το... ξεκαθάρισμα - όχι ότι χρειαζόταν η εγκύκλιος - έπονται τα διαδικαστικά, πολλές φορές όμως και ουσιαστικά, ζητήματα για τη συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων και των δημαρχιακών επιτροπών. Πάντως, αποκαλυπτική του ψεύδους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, όταν διατείνεται πως έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία των νέων ΟΤΑ, είναι η παραδοχή, ουσιαστικά, σε σημείο της εγκυκλίου, πως πολλοί δήμοι δεν έχουν ακόμα δημαρχιακό κτίριο. "Στην περίπτωση - τονίζεται στην εγκύκλιο - που δεν υπάρχει στην έδρα του νέου ΟΤΑ, η αναγκαία υποδομή για την εγκατάσταση και λειτουργία των υπηρεσιών και των συλλογικών οργάνων του, μέχρι την εξασφάλιση των αναγκαίων λειτουργιών οι υπηρεσίες και τα όργανα λειτουργούν στο πρώην δημοτικό κατάστημα του δήμου ή κοινότητας, του οποίου ο οικισμός έχει οριστεί έδρα του νέου ΟΤΑ". Το πρόσθετο ερώτημα είναι: Μπορεί να εξυπηρετήσει ένα παλιό δημοτικό κατάστημα "χωρητικότητας" ενός χωριού, έναν διευρυμένο Δήμο;

ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ
Σταματήστε τις αυθαιρεσίες!

Την άμεση κατεδάφιση των αυθαίρετων κατασκευών του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, στο Πεδίον του Αρεως, απαιτεί και πάλι με ανακοίνωσή της η "Επιτροπή Αγώνα για την Προστασία του Πεδίου Αρεως". Αυτή τη φορά τα μέλη της Επιτροπής, με αφορμή την απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνου σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκη,απαιτούν, εκτός από την άμεση κατεδάφιση, την είσπραξη προστίμων που έχουν επιβληθεί, να μην εκδοθεί ένα παράνομο και αντισυνταγματικό διάταγμα που να νομιμοποιεί τις παρανομίες του συλλόγου του Μ. Κυριακού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Κολιοπάνος, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει τις ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ για την παρανομία, "έριξε το μπαλάκι" στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, υποστηρίζοντας πως είναι δική της αρμοδιότητα η κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων. Παράλληλα, σπεύδει να δηλώσει ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αθήνας επιτρέπει στο συγκεκριμένο χώρο αθλητικές εγκαταστάσεις...

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει ότι οι νόμοι και οι αποφάσεις του ΣτΕ καταπατήθηκαν και οι εγκαταστάσεις έγιναν με νέο ΠΔ, αφαιρώντας όλο και περισσότερα κομμάτια πρασίνου. Υπενθυμίζει ακόμα στον υφυπουργό σειρά νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων (Ν.6171/1934, ΝΔ137/1946), που χαρακτηρίζουν ολόκληρη την έκταση του Πεδίου του Αρεως "κοινόχρηστο χώρο και άλσος". Η Επιτροπή θυμίζει ότι το 1978, το ΣτΕ ακύρωσε με απόφασή του διάταγμα του 1977, που επέτρεπε αθλητικές εγκαταστάσεις στο χώρο.

Για τις αρμοδιότητες που υποτίθεται ότι έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Επιτροπή Αγώνα αναφέρεται στο νόμο 998/79, με τον οποίο επιβάλλεται ειδικά για τα δάση και τα αστικά άλση "η άμεση και χωρίς άλλη διαδικασία κατεδάφιση από τη Δασική Υπηρεσία όλων των αυθαίρετων κτισμάτων που έχουν κατασκευαστεί σε αυτά". "Εδώ είναι η πρώτη κυβερνητική ευθύνη", επισημαίνει η ανακοίνωση.

ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΠΑΨ - ΔΕΗ
Σε αγωνιστική ετοιμότητα οι κάτοικοι

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης με πορεία που θα γίνει στις 10 Μάρτη που θα καταλήξει στο ΥΠΕΧΩΔΕ,αποφάσισαν να υπερασπίσουν τους δύο από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους, τα οικόπεδα ΚΑΠΑΨ και ΔΕΗ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων και η Επιτροπή Αγώνα, ύστερα από προχθεσινή συνεδρίαση.

Τα μέλη του Συλλόγου ενημέρωσαν την Επιτροπή για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των οικοπέδων της ΔΕΗ και του ΚΑΠΑΨ, έκτασης 10 στρεμμάτων το καθένα, που βρίσκονται στις οδούς Λάμψα - Φλώρου - Τριφυλλίας. Τα οικόπεδα, εκ των οποίων το ένα ανήκει στην ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρίας Δημοσίου (ΚΕΔ) και το άλλο στη ΔΕΗ, διεκδικεί επί σειρά ετών ο Πολιτιστικός Σύλλογος προκειμένου να ανεγερθεί σχολείο στα 6 στρέμματα της ΔΕΗ και στα υπόλοιπα να δημιουργηθεί κοινόχρηστος χώρος πρασίνου.

Οπως επισήμαναν τα μέλη του Συλλόγου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΚΕΔ στην τελευταία συνάντηση που είχε με τα μέλη του Συλλόγου, δέχτηκε τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στο ΚΑΠΑΨ, με τον όρο να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ. Οι κάτοικοι των Ανω Αμπελοκήπων δέχονται τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ μόνο στην περίπτωση που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της γειτονιάς.

Επίσης αποφασίστηκε η έκδοση ενημερωτικού υλικού και η διανομή του σε όλους τους κατοίκους της περιοχής, ενώ μέλη της επιτροπής και του συλλόγου θα ενημερώσουν τα 15μελή των σχολείων της περιοχής. Παράλληλα θα επιδιώξουν συναντήσεις με αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων ενώ θα σταλεί υπόμνημα σε όλες τις κομματικές οργανώσεις των Αμπελοκήπων. Ο Θ. Μαύρης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, επισήμανε ότι: "Δεν αποκλείουμε καμιά μορφή αγώνα. Εχουμε βάλει το στόχο, τα οικόπεδα ανήκουν στο λαό των Αμπελοκήπων και για να το πετύχουμε θα καταφύγουμε σε κάθε δυναμική κινητοποίηση".

Η πορεία που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Μαρτίου, θα ξεκινήσει από το τρίγωνο Τριφυλλίας - Φλώρου - Λάμψα (πίσω από το Γηροκομείο). Μετά το τέλος της συγκέντρωσης θα πραγματοποιηθεί πορεία προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ.

Γνωριζόμαστε, πρόεδρε...

"Υποκινητές" των αγώνων, ανακάλυψε και ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ, πού αλλού; Στο πρόσωπο των κομμουνιστών και του "Ρ". Η απάντηση της ΚΟΒ του ΚΚΕ στο Σύνδεσμο τού δίνει την πρέπουσα απάντηση:

"Στην πρόσφατη, ανοιχτή συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΣΔΚΝΑ με την παρουσία του ΔΣ του Σωματείου μας και υπηρεσιακών παραγόντων, ο πρόεδρος κ. Καρούντζος δεν παρέλειψε στην αρχή της ομιλίας του να κάνει λόγο για "υποκινητές" της αποφασιστικής αντίδρασής μας κατά της απειλούμενης ιδιωτικοποίησης του ΕΣΔΚΝΑ και της σταδιακής υποκατάστασής του από τη ΔΕΤΕΑΛΑ (Δημοτική Επιχείρηση των Α. Λιοσίων).

Ακολουθώντας την πεπατημένη της κυβερνητικής πρακτικής, ο κ. πρόεδρος "φωτογράφισε" ολοκάθαρα ως υποκινητές το ΚΚΕ και το "Ριζοσπάστη", με την ελπίδα ότι, τουλάχιστον για το μέλλον, θα το σκεφτούν καλύτερα οι εργαζόμενοι που πρόσκεινται σε άλλα κόμματα, αν ξαναχρειαστεί να "συμπράξουν" και να συνοδοιπορήσουν με τους κομμουνιστές. Μάταιος, όμως, ο κόπος του και οι ελπίδες του φρούδες.

Ο χώρος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι καλά. Οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, όπως και σ' όλη τη χώρα άλλωστε, δεν είναι μοιραίοι και άβουλοι, όπως θα τους ήθελαν μερικοί. Ξέρουν καλύτερα από τον καθένα τα συμφέροντά τους (ατομικά και ταξικά) και αυτοί που πραγματικά τους "υποκινούν" στις ομόφωνες και αγωνιστικές αποφάσεις τους είναι όλοι αυτοί, που με τις ενέργειές τους στρέφονται ανοιχτά εναντίον τους. Ενάντια στα εργασιακά τους δικαιώματα, ενάντια στο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του έργου του ΕΣΔΚΝΑ, ενάντια στη δημόσια υγεία των εργαζομένων και στο περιβάλλον της Αττικής.

Οχι, κ. πρόεδρε. Στον ΕΣΔΚΝΑ δεν υπάρχουν "τσομπάνοι" και "πρόβατα". Υπάρχουν, όσο και αν αυτό σας δυσκολεύει, άνθρωποι με δική του ο καθένας οντότητα και προσωπικότητα, με τη δική του συνεισφορά και παρουσία σ' άλλους αγώνες που δώσαμε στο παρελθόν για τα δικαιώματά μας. Και όταν αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν την απειλή να επέρχεται, όπως έγινε με τις πρόσφατες αποφάσεις σας, έχουν μάθει, τόσα χρόνια πια, να συνασπίζονται, να συντονίζονται και να μάχονται, ενιαία και, όπως αντιληφθήκατε, αποτελεσματικά. Μην το ξεχνάτε αυτό".

Μέχρι 31 Μάρτη οι νέοι εκλογικοί κατάλογοι

Μέχρι την 31η Μάρτη θα έχει ολοκληρωθεί η ετήσια αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων των δήμων και κοινοτήτων της χώρας για το τρέχον έτος. Σε αυτούς, όπως ορίζεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, θα συμπεριληφθούν οι Ελληνες και Ελληνίδες που γεννήθηκαν μέσα στο 1981 αλλά και όσοι γεννήθηκαν πριν από το συγκεκριμένο χρόνο και έχουν παραλείψει να εγγραφούν. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι τα άτομα αυτά να είναι γραμμένα στα δημοτολόγια δήμων ή κοινοτήτων. Η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι υποχρεωτική.

Φέτος, ενόψει ευρωεκλογών, θα συνταχθούν και οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν στη χώρα μας, αλλά δεν είναι Ελληνες. Προϋπόθεση για την εγγραφή των εκλογέων αυτών στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους είναι η διετής παραμονή σε δήμο ή κοινότητα της χώρας.

Η παραπάνω προθεσμία ισχύει για όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή και για διαγραφές, διορθώσεις ή μετεγγραφές, ενώ, όπως ορίζεται στην εγκύκλιο, δεν επιτρέπεται μετεγγραφή εκλογέων από ενορία σε ενορία του ίδιου δήμου. Σε ό,τι αφορά τις διαγραφές αποβιωσάντων εκλογέων από τους σχετικούς καταλόγους, θα επιβάλλονται κυρώσεις όπου μετά την ετήσια αναθεώρηση, έχουν παραλειφθεί.

Σχετικό μηχανογραφικό πρόγραμμα, με το οποίο εκτυπώνονται καταστάσεις ανά ενορία και κοινότητα ή δημοτικό διαμέρισμα, έχει ήδη σταλεί στους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας, οι οποίοι και θα κάνουν τις απαραίτητες συμπληρώσεις (αριθμός εγγραπτέων νέων εκλογέων, μεταγραπτέων, διαγραπτέων, χωριστά για άνδρες και γυναίκες).

Συνεχίζονται οι παρανομίες στο Πεδίον του Αρεως, καταστρέφοντας τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής

Συνεδριάζει σήμερα το Συντονιστικό για τους ελεύθερους χώρους, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σύλλογοι για την κατάσταση που επικρατεί σε πολλούς από τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας. Η συνεδρίαση θα γίνει στις 8 το απόγευμα, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων (Ζωχίου 8).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ