ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Τον παραδώσατε στην Τουρκία σε συνεργασία με τις ΗΠΑ

Παρέμβαση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

"Δε μας πείσατε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μία εν κρυπτώ αλληλεγγύη προς τον κουρδικό λαό, κάνοντας κάποια λάθη κακοτεχνίας ή πέφτοντας έξω στους χειρισμούς. Αν ήταν αυτό το ζήτημα, πιστεύω ότι και εσείς και ο Α. Παπαδόπουλος θα προχωρούσατε σε μία άλλη πράξη, αυτήν της παραίτησης". Τα παραπάνω τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη χτεσινή παρέμβασή της στη Βουλή. Και συνέχισε:

"Πολύ φοβόμαστε ότι αυτό που βγαίνει από όλες τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι εντάχθηκε σε μία επιλογή παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία, δεν ξέρω με ποια ανταλλάγματα, στο όνομα δήθεν κάποιων εθνικών συμφερόντων.

Υπάρχει ένα σημείο της σημερινής (χτεσινής) σας συνέντευξης, που δείχνει ποια ήταν η επιλογή της πολιτικής της κυβέρνησης. Λέτε "θέλω να ξεκινήσω, λέγοντας ότι για μας η αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος ήταν πάντα σύμφωνη με τις αρχές μας. Είμαστε κατά των χωριστικών κινημάτων, κατά των ενόπλων ανταρσιών και κατά των πράξεων τρομοκρατίας και βίας. Είμαστε όμως υπέρ της προστασίας των μειονοτήτων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών".

Εμείς, από την όλη πολιτική σας, από τις συνθήκες που υπογράψατε, από τους οργανισμούς που συμμετέχετε και εφαρμόζετε τις αποφάσεις τους, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι έχετε προσχωρήσει σε μία πολιτική - δεν ήταν παλιότερα αυτή η πολιτική σας - την παρακάτω: Αναγορεύεται τρομοκράτης κάθε λαός και λαϊκό κίνημα, που διεκδικεί, με τα μέσα που εκείνο επιλέγει και πάντα ξεκινώντας από την άμυνα, την ελευθερία του, τα δικαιώματά του, την επιβίωσή του, την ύπαρξή του ως έθνος ή οτιδήποτε. Συνηγορείτε σε μία πολιτική που έχουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και αρκετές χώρες της ΕΕ, όλες όσες υπογράφουν τις διάφορες συνθήκες, που, από τη μία μεριά, ευνοούν όλους εκείνους που προκαλούν το μακελειό στα Βαλκάνια, αυτούς που ευνοούν τα αυτονομιστικά και αποσχιστικά κινήματα στα Βαλκάνια, αλλά, από την άλλη, δε δέχονται στον κουρδικό λαό, ύστερα από τόσα χρόνια βασάνων που έχει περάσει, να διεκδικεί με τις μεθόδους που ο ίδιος επιλέγει, τα δικαιώματά του.

Ακριβώς αυτή η πολιτική και στρατηγική, που ακολουθείτε, μας οδηγεί στο συμπέρασμα - μαζί με όσα ακούσαμε - ότι ο Οτσαλάν παραδόθηκε στην Τουρκία. Τι μας ανησυχεί και μην μας πείτε ότι βλέπουμε συνωμοσίες. Είναι γνωστό ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που διευθετείται συνολικά η κατάσταση στην περιοχή, από τα Βαλκάνια μέχρι τον Ευφράτη. Δεν υπάρχει σχέδιο, υλοποιείται σχέδιο με το πιστόλι στον κρόταφο, ρύθμισης θεμάτων, που έχουν σχέση με τη Σερβία, με τα Βαλκάνια, το Αιγαίο, την Κύπρο και εμείς δε θεωρούμε αμέτοχη την κυβέρνηση και με τη στάση της αυτή. Δεν ξέρω τι ανταλλάγματα νομίζετε ότι θα πάρετε, αλλά εμείς ξέρουμε ότι από αυτούς τους χειρισμούς πρόκειται να πληρώσει ο ελληνικός λαός και όλοι οι γειτονικοί και φιλικοί λαοί.

Αυτή είναι η γνώμη μας. Δε θεωρούμε ότι απλώς έγινε ένα λάθος. Δεν μπορεί να μην ξέρετε ότι όλες τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις παρακολουθούσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Τέτοιο λάθος δεν κάνει ούτε ένας καινούριος βουλευτής. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνατε, το κάνατε έχοντας, τουλάχιστον, στις ΗΠΑ και στον Μπερνς γνωστοποιήσει τις ενέργειές σας. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε μία κυβέρνηση του "ευχαριστούμε τις ΗΠΑ", μία κυβέρνηση που έχει χειριστεί μία σειρά πράγματα, όπως τα Ιμια, να τόλμησε τώρα να κάνει κάτι κρυφά από όλους τους εταίρους, χάριν του Οτσαλάν και του κουρδικού λαού. Τόσο επιπόλαιους δε σας έχουμε. Σας έχουμε για ανθρώπους, που έχετε επικίνδυνη πολιτική, αλλά για επιπόλαιους δε σας έχουμε".

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη

Προκλητικός και υβριστικός, ως συνήθως, στην ανταπάντησή του, ο Θ. Πάγκαλος, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, είπε ότι η άποψη για παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία είναι "η αθλιότερη και πιο ποταπή συκοφαντία", που άκουσε στην αίθουσα και το μόνο "που με παρηγορεί είναι ότι το λέτε εσείς".

Αμεση η ανταπάντηση της Αλ. Παπαρήγα:

"Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτών που λέμε. Και όταν αναλαμβάνουμε αυτήν την ευθύνη, τότε δεν είναι συκοφαντία. Θα σας κάνω μία πρόβλεψη. Θα σας αδειάσουν οι "σύμμαχοί" σας, που είναι δικοί σας σύμμαχοι, αλλά όχι του ελληνικού λαού. Εδώ είμαστε και θα τα ξαναπούμε. Και εκεί θα αναγκαστείτε ή να πείτε την αλήθεια ή θα συνεχίσετε να συγκαλύπτετε όσους συγκαλύπτετε".

Τι βρήκε να πει ο Θ. Πάγκαλος, για να αποδείξει ότι οι ΗΠΑ δεν αναμείχθηκαν στην υπόθεση; Μα, το ότι το διέψευσε ο εκπρόσωπός τους, λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να το παραδεχτούν δημόσια.

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Απολογηθείτε!

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν

"H κυβέρνηση έπρεπε να είναι εδώ για να απολογηθεί και δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τον κανονισμό της Βουλής", τόνισε στην αρχή της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ,καθώς μόλις πριν η κυβέρνηση είχε αποφύγει να ενημερώσει τη Βουλή για τα όσα έγιναν σχετικά με τον Οτσαλάν και προέταξε τη συνέχιση της συζήτησης της Συνθήκης του Αμστερνταμ. Είναι απαράδεκτο, ανέφερε ο Ορ. Κολοζώφ, να μην έρχεται εδώ η κυβέρνηση για να αναλάβει σε πρώτο πρόσωπο την ευθύνη της. Να συζητήσουμε είπε για το Αμστερνταμ και βέβαια έχει σχέση και αυτό, αλλά το θέμα του Οτσαλάν είναι και αυτοτελές.

"Η κυβέρνηση ανέλαβε μια πρωτοβουλία και πρέπει να κριθεί αυτή η πρωτοβουλία. Το αποτέλεσμά της είναι αυτό που όλοι ξέρουμε: Αυτή τη στιγμή δικάζεται ένας φυγάς - δε με ενδιαφέρει ποιος είναι - ο οποίος επί τόσο καιρό περιφερόταν στην Ευρώπη, χωρίς να συγκινήσει κανέναν. Επί τόσο καιρό κανένας σας σε αυτήν τη "δημοκρατική Ευρώπη", με τους θεσμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα δε συγκινήθηκε.

Είπε ο υπουργός των Εξωτερικών ότι αυτοί που μιλάνε για άσυλο να διαβάσουν πρώτα το νόμο και δεν τόλμησε να πει ούτε τη Συνθήκη Σένγκεν. Τόσο πολύ ντρέπεστε. Τα αισθήματα που νιώθω εγώ τα νιώθει σήμερα όλος ο ελληνικός λαός και ο υπουργός πρέπει, με βάση το άρθρο 143, να ζητήσει να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης και να ενημερώσει για την υπόθεση.

Ποια είναι τα γεγονότα; Μετά την περιπέτεια του Οτσαλάν στην Ιταλία, δεν ξέρω κάτω από ποιες συνθήκες - μία εκδοχή έδωσε ο υπουργός, αλλά σήμερα οι πληροφορίες είναι πολλές και αντιφατικές - πέρασε από το έδαφός μας και προσφέρθηκε η κυβέρνηση να του συμπαρασταθεί, αναλαμβάνοντας όμως μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Δεν ξέρω πόσο τη μέτρησε αυτήν την ευθύνη. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια των Τούρκων και αυτό είναι η πολιτική πράξη και το τέλος της. Και γι' αυτό και μόνο έχει πολιτικές ευθύνες. Ανέλαβε να διεκπεραιώσει κάτι και όχι μόνο δεν το έφερε εις πέρας, αλλά αντί να προστατεύσει τον Οτσαλάν αυτός σήμερα βρίσκεται και δικάζεται στην Τουρκία.

Σε αυτήν την επιχείρηση έχουν εμπλακεί και ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Εσωτερικών και άλλοι παράγοντες. Να μας πούνε ποιοι είναι αυτοί γιατί σήμερα ακούγονται διάφορα ονόματα, που μας αφήνουν έκπληκτους. Διαπραγματεύονται τέτοια λεπτά ζητήματα άνθρωποι πρωτάκουστοι, ανεύθυνοι. Είχαν την έγκριση της κυβέρνησης όλοι αυτοί οι διαπραγματευτές και οι μεσάζοντες; Να μας πείτε τι έγινε".

Καταλήγοντας ο Ορ. Κολοζώφ και συσχετίζοντας την υπόθεση με τους όρους της Συνθήκης του Αμστερνταμ σημείωσε ότι η κυβέρνηση "θέλησε" να προστατεύσει έναν φυγά, αλλά δεν το επέστρεψε η Συνθήκη του Σένγκεν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δε φταίει πέραν ορισμένων... "λεπτομερειών"!

Εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη, χειριστήκαμε άψογα την υπόθεση, για την απαγωγή του Οτσαλάν ευθύνεται τόσο ο ίδιος, λόγο της "ευπιστίας" που έδειξε έναντι των κενυατικών αρχών, όσο και η Κένυα που δε διασφάλισε τη μετάβασή του σε άλλη χώρα!

Αυτός είναι ο κορμός της κυβερνητικής επιχειρηματολογίας, όπως αναπτύχθηκε χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, γύρω από την υπόθεση Οτσαλάν. Ο Δ. Ρέππας ισχυρίστηκε ότι αν και η Ελλάδα είχε προτείνει στον Κούρδο ηγέτη να μεταβεί σε κάποιες χώρες που θα δέχονταν να του παραχωρήσουν πολιτικό άσυλο (σ.σ.: σύμφωνα με πληροφορίες διοχετευόμενες από την κυβέρνηση πρόκειται για τις Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη), εκείνος αρνήθηκε, και διαπραγματεύτηκε ο ίδιος με τις κενυατικές αρχές τη μεταφορά του στην Ολλανδία. Σύμφωνα με τον Δ. Ρέππα, από την αποχώρηση και μετά του Οτσαλάν από το κτίριο που του είχε παραχωρήσει επί 12ήμερο η ελληνική πρεσβεία στην Κένυα για την "προσωρινή παραμονή" του, όπως με έμφαση επανέλαβε ο Δ. Ρέππας, έπαψε να έχει οποιαδήποτε ευθύνη ή ανάμειξη σε ό,τι αφορά την ασφάλειά του...

"Τεχνική λεπτομέρεια"!

Ο τραγικός κατήφορος της κυβέρνησης δεν άργησε να αποκαλυφθεί αμέσως μετά τις παραπάνω τοποθετήσεις Ρέππα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε από το "Ρ" αν στο αυτοκίνητο που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μετέφερε τον Οτσαλάν μόλις αποχώρησε από το ελληνικό έδαφος και από το οποίο απήχθη, επέβαινε και παράγοντας της ελληνικής πρεσβείας στην Κένυα.Η απάντηση του Δ. Ρέππα ήταν ενδεικτική του τι θα ακολουθήσει: "Δεν είμαι σε θέση αυτή την ώρα να μπω σε λεπτομέρειες σαν να αναλύω κάποιο αστυνομικό δελτίο" (!), ήταν τα λόγια του. Ο "Ρ" επανήλθε ρωτώντας ευθέως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αν στο αυτοκίνητο, δίπλα στον Οτσαλάν, καθόταν ο Ελληνας πρέσβης. Ιδού η απάντηση του: "Δεν πρόκειται να σας απαντήσω με ναι ή όχι σε τέτοιου είδους ερωτήματα, γιατί δε γνωρίζω το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών"! Η κυβέρνηση, που ισχυρίζεται ότι δε γνωρίζει τίποτα και δεν ευθύνεται για τίποτα, όσον αφορά την απαγωγή Οτσαλάν, ότι σύμφωνα με το σενάριό της, κάποια στιγμή "χάθηκε" το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Οτσαλάν, θεωρεί "τεχνική λεπτομέρεια" (!!!) την παρουσία του Ελληνα πρέσβη στο αυτοκίνητο, το οποίο απήχθη μαζί με τον Οτσαλάν!

Ρεσιτάλ... ανευθυνότητας

Επειτα ακολούθησε μια ακόμα απόδειξη της... "μη ευθύνης" της κυβέρνησης. Ο Δ. Ρέππας ισχυριζόταν ότι φταίνε οι Κενυάτες και ο Οτσαλάν που τους πίστεψε, όταν του είπαν - σύμφωνα με την κυβέρνηση πάντα - ότι θα τον μετέφεραν με ασφάλεια στην Ολλανδία. Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Οτσαλάν για το γεγονός ότι γνωστοποίησε την παρουσία του στην Κένυα, προς τις κενυατικές αρχές, και διαπραγματεύτηκε "απευθείας" μαζί τους την αποχώρησή του. Γιατί όμως ο Οτσαλάν ήρθε σε επαφή με τους Κενυάτες; Μήπως απευθύνθηκε στις κενυατικές αρχές μόνο όταν εισέπραξε την άρνηση της ελληνικής πλευράς να είναι εκείνη - η Ελλάδα δηλαδή - που θα αναλάμβανε τη μετάβασή του στην Ολλανδία, ρωτήθηκε ο Δ. Ρέππας από το "Ρ".Η επιβεβαίωση ήταν σαφής: "Η ελληνική κυβέρνηση από την ώρα που δεν μπορούσε να διασφαλίσει ότι θα γίνει δεκτός από την Ολλανδία, δεν μπορούσε να αναλάβει οποιαδήποτε πρακτική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση", απάντησε ο κ. Ρέππας...

Επαναλαμβάνουμε: Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι το σενάριο της κυβέρνησης "μπάζει" όσον αφορά τους ισχυρισμούς περί "μη" ευθύνης της για την εξέλιξη. Αλλά πρόκειται, πάντα, για το κυβερνητικό σενάριο περί του τι συνέβη. Τώρα, το ερώτημα κατά πόσο ισχύει ακόμα και αυτό το κυβερνητικό σενάριο που "μπάζει", είναι ένα άλλο θέμα...

ΠΑΣΟΚ
Εσωκομματική "δίνη"

Σε εσωκομματική δίνη έχει περιπέσει το ΠΑΣΟΚ μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν. Χτες, 8 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος (Πεπονής, Παπαθεμελής, Καψής, Βερυβάκης, Χρυσανθακόπουλος, Μπαντουβάς, Βαλυράκης, Κηπουρός) με κοινή τους δήλωση ζητούν την παραίτηση του Θ. Πάγκαλου από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο καταλογίζουν την ευθύνη για το γεγονός ότι "η Ελλάδα εμφανίζεται από σήμερα το πρωί ως συνεργός της επιτυχίας της Αγκυρας να οδηγήσει στα κελιά των φυλακών έναν ηγέτη του κουρδικού λαού".

Την ίδια ώρα διάφορες πλευρές της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" αξιοποιούσαν την υπόθεση Οτσαλάν ως ένα ακόμα θέμα το οποίο θα χρησιμοποιήσουν στην εσωκομματική "κόντρα" ενόψει του συνεδρίου. Μεταξύ αυτών ο Π. Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε χτες την έκτακτη σύγκληση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν.

Ταυτόχρονα, η πλευρά των "εκσυγχρονιστών" δεχόταν και εξ οικείων τα βέλη. Συγκεκριμένα, όπως σημείωναν με έμφαση χτες "κύκλοι" προσκείμενοι στον Γ. Παπανδρέου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών "δεν είχε καμία ενημέρωση ούτε για τη 12ήμερη παραμονή Οτσαλάν στην Κένυα, ούτε για τα όσα προέκυψαν με την αποχώρησή του από την ελληνική πρεσβεία και η όποια ενημέρωση είχε προήλθε μέσω της ανακοίνωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου τα ξημερώματα της Τρίτης"... Οι ίδιοι "κύκλοι" τόνιζαν με έμφαση ότι ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε αυτές τις επισημάνσεις, έστω και εμμέσως, γιατί δεν επιθυμεί να επωμιστεί καμία ευθύνη για ένα θέμα, το οποίο όχι μόνο δε χειρίστηκε, αλλά ούτε καν ενημερώθηκε! Λέγεται, δε, πως ούτε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, γνώριζε οτιδήποτε...

Ενδεικτική, δε, της εντός του ΠΑΣΟΚ κατάστασης είναι και το γεγονός ότι χτες υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, ερωτώμενα πώς κρίνουν τους χειρισμούς της κυβέρνησης, απαντούσαν: "Φτάσαμε στο σημείο την εξωτερική πολιτική να τη χειρίζεται η ΕΥΠ και οι ξένες μυστικές υπηρεσίες"! Οτι βεβαίως η πλευρά Τσοχατζόπουλου, αρχικά χτες το πρωί, δήλωνε "δυσαρέσκεια" και αργότερα εκπρόσωποί της δήλωναν με νόημα ότι αρνούνται κάθε σχόλιο για το θέμα, συνιστά στοιχείο δηλωτικό της προσπάθειας και αυτής της εσωκομματικής μερίδας, να εμφανιστεί ότι τηρεί, τουλάχιστον, αποστάσεις.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και κάτι ακόμα. Πριν ξεκινήσει η χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, υπήρξε έντονη φημολογία περί "επικείμενης παραίτησης" και "ηρωικής εξόδου" Πάγκαλου από την κυβέρνηση. Η φημολογία διαψεύστηκε βέβαια με την εμφάνιση του υπουργού στο Κοινοβούλιο, αλλά έχει σημασία ότι η φημολογία αυτή κυκλοφορούσε την ίδια στιγμή που κάποιοι από το Μέγαρο Μαξίμου, συνεργάτες του Κ. Σημίτη, φέρονται να μιλούσαν για "δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού" και να διαδίδουν σχόλια επικριτικά για "τους χειρισμούς του Πάγκαλου"...

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Είχαμε σχέδιο αλλά... !

H κυβέρνηση είχε σχέδιο για τη διαφύλαξη του Οτσαλάν, μέχρι αυτός να πάει σε χώρες που θα του έδιναν άσυλο, αλλά ο ίδιος άκουσε τους συνεργάτες του και θέλησε να επανέλθει στην Ευρώπη. Αυτό δήλωσε χτες το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος στη Βουλή, προσθέτοντας ότι ο Οτσαλάν δεν άκουσε την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ήταν δύσπιστη ως προς την επαναφορά του στην Ευρώπη, αφού και στο παρελθόν η Ολλανδία, στην οποία ήθελε να πάει, δεν τον δεχόταν. Από εκεί και πέρα, είπε ο υπουργός Εξωτερικών δεν "είμαι Τζέιμς Μποντ, για να ξέρω πώς βρέθηκε στο αεροπλάνο για την Τουρκία", ενώ ισχυρίστηκε ότι η χθεσινή ελληνική μεταμεσονύχτια ανακοίνωση για την εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν έγινε για να διαφυλαχτεί η ζωή του και σε ένδειξη διαμαρτυρίας η κυβέρνηση απέσυρε τον πρέσβη μας από την Κένυα.

Κατά τα άλλα επανέλαβε όλα όσα είπε και το πρωί και κατέληξε, τονίζοντας ότι δεν έπρεπε να χορηγηθεί πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν, γιατί έτσι θα μετέτρεπε το Κουρδικό ζήτημα σε Ελληνοτουρκική διαφορά και έτσι μόνο ζημιά θα έκανε.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Συνέχεια των "S-300" ο Οτσαλάν

Σαν συνέχεια μιας "ενδοτικής" κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής, παρουσίασε χτες στη Βουλή την υπόθεση της σύλληψης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας,ο οποίος κατήγγειλε τους κυβερνητικούς χειρισμούς σημειώνοντας ότι χάθηκαν οι Κούρδοι ως σύμμαχοι της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας.

Ο Δ. Τσοβόλας αναφέρθηκε στην υπόθεση των "S-300", στη Συμφωνία της Μαδρίτης αλλά και στα Ιμια, αποκαλώντας την κυβέρνηση "θλιβερούς υπαλλήλους της ελληνικής ιστορίας" και προσθέτοντας μάλιστα ότι με την τακτική που ακολουθήθηκε η Ελλάδα και η Κύπρος μετατρέπονται σε "δορυφόρους της Τουρκίας". Συνολικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα στα εθνικά θέματα απέχει κατά πολύ από αυτή που ακολούθησε στο παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου, προκαλώντας και την αντίδραση του Θ. Πάγκαλου, ο οποίος κατηγόρησε στη συνέχεια τον Δημήτρη Τσοβόλα ότι αποχώρησε από το ΠΑΣΟΚ όταν ήταν πρόεδρός του ο Ανδρέας Παπανδρέου για να ακολουθήσουν αντεγκλήσεις πάνω στο θέμα αυτό.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
"Εθνική ντροπή"

Για "κωμωδοτραγωδία άνευ προηγουμένου" έκανε λόγο στην ομιλία του χθες στη Βουλή για την υπόθεση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής,ο οποίος άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι η κυβέρνηση "εξέθεσε με παταγώδη τρόπο τη χώρα διεθνώς", την "εξέθεσε σε σοβαρούς κινδύνους". Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "συνειδητά εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, το Κοινοβούλιο ακόμα και το κυβερνητικό κόμμα", κάνοντας επίσης λόγο για "εγκληματική αμέλεια όσον αφορά την προστασία των εθνικών συμφερόντων". Κάλεσε δε τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο να δώσει απαντήσεις στα "αμείλικτα ερωτήματα που γεννιούνται". Αναρωτώμενος επίσης "πώς φθάσαμε στο απόλυτο ναυάγιο;" εξέφρασε την απορία "μήπως έστω και εμμέσως η κυβέρνηση Σημίτη συνέπραξε στη σύλληψη Οτσαλάν", λέγοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο συνιστά "εθνική ντροπή", αφού "μας είναι αδιανόητο να συνέπραξε η Ελλάδα σε μια ατιμία τέτοιου μεγέθους".

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη διενέργεια σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, αφού είναι "άμεση ανάγκη να απολογηθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός" κι αυτό "να γίνει το ταχύτερο δυνατό". Κατέληξε λέγοντας ότι "δεν μπορεί μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων να διακυβεύει την τιμή του Ελληνισμού και του έθνους μας".

Στη συνέχεια δεν έλειψαν και οι αναμενόμενες φραστικές αντεγκλήσεις ανάμεσα στον Θ. Πάγκαλο και τον Κ. Καραμανλή, αφού ο πρώτος κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "ακολουθεί τα ένστικτά του", ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ ανταπάντησε λέγοντας ότι επιβεβαιώνεται ο εσφαλμένος χαρακτήρας των κυβερνητικών χειρισμών.

ΣΥΝ
Πρόταση εξεταστικής επιτροπής

Πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης της σύλληψης και της μεταφοράς στην Τουρκία του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανεο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος χθες, στη Βουλή. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΝ άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο όλο θέμα λέγοντας ότι "η κυβέρνησή σας έκανε τα ακριβώς αντίθετα από όσα έκανε η Ιταλία" με αποτέλεσμα "συνολικά η εξωτερική μας πολιτική να καταστεί όμηρος". Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σημείωσε επίσης ότι "η Ελλάδα δεν έπρεπε να εμπλακεί κατά τρόπο άμεσο στο θέμα Οτσαλάν και να μετατραπεί σε ελληνοτουρκική διαφορά το κουρδικό πρόβλημα", όμως πρόσθεσε η τακτική που ακολούθησε είχε την κατάληξη του να εμπλακεί "με τους χειρότερους όρους στο πρόβλημα διότι δέχτηκε να φιλοξενήσει τον Οτσαλάν σε ελληνικό έδαφος μυστικά, χωρίς να ενεργοποιήσει ευρωπαϊκές διαδικασίες και να μεταθέσει την ευθύνη στα ευρωπαϊκά όργανα". Επίσης, σχολιάζοντας τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι "ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν μέσα από ελληνικά χέρια απήχθη από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην Αγκυρα, στο έλεος των εχθρών του".

Ανακοίνωση Σημίτη

Πρωθυπουργική ανακοίνωση εκδόθηκε για το θέμα Οτσαλάν αργά χτες το βράδυ, όπου επαναλαμβάνονται τα περί μη ευθύνης της ελληνικής κυβέρνησης, αφού ο Οτσαλάν "αποφάσισε με απόλυτα δική του ευθύνη τη μετακίνησή του", σε συνεννόηση με τις αρχές της Κένυας. Ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι για λόγους "εθνικού συμφέροντος" δεν παραχώρησε άσυλο στον Οτσαλάν, δηλώνει, δε, - αναφερόμενος στον αγώνα του PKK - ότι "είμαστε αντίθετοι σε κάθε είδους αποσχιστικά κινήματα. Είμαστε κατά των ενόπλων ανταρσιών και των πράξεων τρομοκρατίας και βίας"! Επίσης καλεί το PKK να αποχωρήσει από τις ελληνικές πρεσβείες, αλλιώς "θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα". Μετά από πολλές αναφορές στη συμπαράσταση της Ελλάδας προς τους Κούρδους καταλήγει αναφέροντας "κάναμε το χρέος μας με τον καλύτερο τρόπο, απέναντι στην Ελλάδα και τα συμφέροντά της, απέναντι στο κουρδικό ζήτημα και τον ίδιο τον Α. Οτσαλάν"!

Οργή και αγανάκτηση προκάλεσε στον ελληνικό λαό ο χειρισμός της κυβέρνησης Σημίτη, ο οποίος κατέληξε στη σύλληψη και παράδοση στην Τουρκία του ηγέτη του κουρδικού λαού, Α. Οτσαλάν. Η προσπάθεια των κυβερνητικών παραγόντων, με δηλώσεις αρμόδιων και αναρμόδιων, να αποσείσουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επιτείνει τη σύγχυση και τα ερωτηματικά. Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, και με χτεσινοβραδινές δηλώσεις του στη Βουλή, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, παίζοντας με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, δε δίστασαν να παρουσιάσουν σαν υπεύθυνο για τις εξελίξεις, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον ίδιο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αποδίδοντάς του την ευθύνη της "επιλογής" του. Ομως, οι δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν αναδείχνουν με τρόπο ανάγλυφο τον αποκρουστικό ρόλο και τις επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αποκαλύφθηκε όλη η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ενωσης των κεντροαριστερών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων που, δήθεν, κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η χώρα μας καλείται να πληρώσει, τώρα, τα επίχειρα της εγκληματικής πολιτικής που ακολουθεί, δίνοντας καθημερινά εξετάσεις "καλής διαγωγής" στις ΗΠΑ και την ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ