ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"Οργώνονται" οι τόποι δουλιάς

Πυκνώνουν οι περιοδείες της "Επιτροπής Πρωτοβουλίας για να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα" ενόψει της πανελλαδικής σύσκεψης

Εντείνονται οι προσπάθειες από συνδικαλιστές διαφόρων κλάδων για την καλύτερη προετοιμασία της πανελλαδικής σύσκεψης συνδικάτων και συνδικαλιστών, που θα γίνει στις αρχές του Απρίλη, με πρωτοβουλία της Επιτροπής για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος.Ετσι, σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται δεκάδες περιοδείες σε χώρους δουλιάς, εξορμήσεις, συσκέψεις και συζητήσεις, για την ενημέρωση των εργαζομένων για το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής.

Το πλαίσιο αυτό συζητήθηκε και υιοθετήθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων κλάδων ένδυσης της Νάουσας, του Δέρματος Θεσσαλονίκης, ιματισμού Αγρινίου και Βαφέων Θεσσαλονίκης και των επιχειρησιακών της ΗΛΙΟΦΙΝ και της ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ.Τα ΔΣ των παραπάνω σωματείων αποφάσισαν να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη.

Επίσης, με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και του Σωματείου εργαζομένων στον "Καζή",πραγματοποιείται σύσκεψη των σωματείων του μετάλλου την Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, με θέμα το συντονισμό δράσης για την αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο Βόλο

Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και συνδικαλιστών Βόλου,οργανώνεται ευρεία σύσκεψη διοικητικών συμβουλίων σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, την Πέμπτη, 25 Φλεβάρη, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης,στην οποία θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος,για την ανάγκη αναζωογόνησης και ενίσχυσης των αγωνιστικών και ταξικών χαρακτηριστικών του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Στο εργοστάσιο "Καλής"

Τους μεταλλεργάτες του εργοστασίου "Καλής" στο Βοτανικό επισκέφτηκαν χτες οι συνδικαλιστές Δ. Κυπραίος,Αντ. Αβραμίδης και Μ. Νιάρος.Οι εργάτες εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον, επισήμαναν την ανάγκη να ευδοκιμήσει η προσπάθεια της Επιτροπής, ενώ οργισμένοι καταφέρθηκαν ενάντια στις πλειοψηφίες των ανώτερων συνδικαλιστών οργανώσεων.

Επίσης, προχτές οι συνδικαλιστές Δ. Κυπραίος και Δ. Τσιουμπρής συνεχίζοντας τις συναντήσεις με σωματεία του κλάδου, συναντήθηκαν με τα ΔΣ των σωματείων του "Δράκου Πολέμη" και του "Φυρογένη",ενημερώνοντάς τα και ζητώντας να μελετήσουν το πλαίσιο αρχών και δράσης της Επιτροπής και να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στην Πανελλαδική σύσκεψη.

Στο Γ' Θεραπευτήριο ΙΚΑ

Ιδιαίτερα θετική ήταν η ανταπόκριση των εργαζομένων του Γ' Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ στο κάλεσμα συνδικαλιστών από την Επιτροπή για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος, που τους επισκέφτηκαν, να συντονίσουν τη δράση τους. Μάλιστα, δεσμεύτηκαν ότι σ' αυτή την κατεύθυνση θα εκλέξουν Επιτροπή τις αμέσως επόμενες μέρες.

Στο ταχυδρομικό γραφείο Πατησίων

Στο τμήμα διανομής του ταχυδρομικού γραφείου Πατησίων περιόδευσαν χτες οΓ. Μαυρίκος και ο Γ. Κρίκας,όπου κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν έμπρακτα την πρωτοβουλία της Επιτροπής και να πάρουν μέρος στην Πανελλαδική σύσκεψη. Οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια, να υψώσουν το αγωνιστικό τους ανάστημα κόντρα στη συμβιβαστική τακτική των πλειοψηφιών που ελέγχουν τις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στον ΟΤΕ

Περιοδεία στο κτίριο 2 έως 4 του ΟΤΕ στην Κυψέλη, όπου στεγάζονται οι τεχνικές υπηρεσίες, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι συνδικαλιστές Δ. Αγκαβανάκης,Ν. Σιτζάνης και Τ. Κλάδης.

Οι συνδικαλιστές έγιναν δέκτες πολλών καταγγελιών από τους εργαζόμενους για τη στάση που τηρούν οι πλειοψηφίες στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και δεκάδων ερωτημάτων για το πώς μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίος ο συντονισμός δράσης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να στηρίξουν έμπρακτα την προσπάθεια της Επιτροπής.

Απάντηση σε καταγγελίες για τον ΟΕΚ

Σε δημοσίευμά μας στο φύλλο της 11ης Φλεβάρη σχετικά με απόφαση του υπουργού Εργασίας να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας,με αφορμή ανώνυμη καταγγελία για παράνομες ενέργειες και παραλείψεις που κάνουν ζημιά στον Οργανισμό, απαντά η κ. Σουλτ. Σπυροπούλου,διευθύντρια κατασκευών ΟΕΚ, με επιστολή της στο "Ρ".

Η κ. Σπυροπούλου χαρακτηρίζει "συκοφαντικό" το δημοσίευμα, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο "Ρ" απλώς αναφέρθηκε - όπως όφειλε - στην απόφαση του υπουργού, στις σχετικές του δηλώσεις και στο περιεχόμενο των καταγγελιών βάσει των οποίων διατάχθηκε η ΕΔΕ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο "Ρ", αν και είχε πολλές μέρες πριν στα χέρια του τις σχετικές καταγγελίες, απέφυγε να δημοσιεύσει οτιδήποτε, πριν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του πολιτικού προϊσταμένου του ΟΕΚ, δηλαδή του υπουργού Εργασίας. Επίσης, η κ. Σπυροπούλου κάνει λόγο για "σκοτεινά συμφέροντα" που εξυπηρετούν οι καταγγελίες, αποφεύγοντας ωστόσο να τα "δείξει".

Σαν απάντηση στα όσα αναφέρονται στις καταγγελίες περί "προαποφασισμένων" τροποποιήσεων των μελετών των έργων του ΟΕΚ, που γνωρίζει μικρός αριθμός "εκλεκτών" εργοληπτών, περί αύξησης των κερδών των εργοληπτών λόγω μείωσης του αριθμού των κατοικιών ανά έργο και αύξησης των εμβαδών ανά κατοικία και για παράνομες απ' ευθείας αναθέσεις έργων, ισχυρίζεται τα παρακάτω: "Ο ΟΕΚ σήμερα εκτελεί 92 έργα κατεσπαρμένα σε όλη την Ελλάδα με συνολικό αριθμό κατοικιών 8.782 και οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν δεν είναι "λίγες και εκλεκτές", είναι 35.

Οι κατασκευαστικές τροποποιήσεις που επιβάλλονται κατά την κατασκευή κάθε έργου για λόγους λειτουργικούς, ασφαλείας κλπ., ασφαλώς συχνά επιβάλλονται και στα έργα του ΟΕΚ, που όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένες (εφόσον αφορούν έργα με αποκλειστικό αντικείμενο κατοικίες, με δεδομένες τις λειτουργικές ανάγκες, σε συγκεκριμένα οικόπεδα, με προκαθορισμένους όρους δόμησης κλπ.) και γίνονται με απόλυτη εφαρμογή των διαδικασιών του νόμου, με εγκρίσεις του τεχνικού και διοικητικού συμβουλίου κλπ.

Η μείωση του αριθμού των κατοικιών που ενίοτε επιβάλλεται σε εργολαβίες του ΟΕΚ για σοβαρούς οικονομοτεχνικούς λόγους, αντιπροσωπεύει στις εν ενεργεία εργολαβίες ποσοστό 3% (ήτοι 284 κατοικίες, επί συνόλου 9.066).

Στις περιπτώσεις που απαιτούνται - κάποιες έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένες - αυξήσεις των επιφανειών των κατοικιών για σοβαρούς λόγους βελτίωσης της λειτουργίας τους και των συνθηκών διαβίωσης των οικιστών, αυτές κοστολογούνται με την αρχική τιμή προσφοράς, που στις τρέχουσες εργολαβίες είναι μεταξύ 40-45.000 δραχμών/τμ (και αν πρόκειται για εξώστες 20-22.500 δρχ/τμ).

Στο σύνολο των 92 έργων του ΟΕΚ, απευθείας αναθέσεις για λόγους προστασίας των συμφερόντων του Οργανισμού, έχουν γίνει σε 3 περιπτώσεις με πλήρη εφαρμογή των διαδικασιών προεγκρίσεων και εγκρίσεων του τεχνικού και του διοικητικού συμβουλίου που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού έργου του ΟΕΚ χαίρουν της πλήρους εκτίμησης όλων των κοινωνικών φορέων, τόσο για την ποιοτική τους επάρκεια, όσο και για το χαμηλό κόστος τους...".

Αναφέρει, επίσης, ότι απέναντι στην ανώνυμη καταγγελία έχουν τοποθετηθεί απορριπτικά ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΕΚ και το ΔΣ του ΟΕΚ (δεν υπέγραψε τη σχετική απόφαση ένα μέλος, ο Α. Αντύπας) και ότι η Ενορκη Διοικητική Εξέταση αφορά αποκλειστικά τις διαδικασίες ακύρωσης έξι δημοπρασιών.

ΟΕΚ
Χανακούλας τέλος

Σε συνάντηση που είχε χτες - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας - ο υπουργός Μ. Παπαϊωάννου, με τον πρόεδρο του ΟΕΚ Θ. Χανακούλα,ο τελευταίος "ζήτησε να μην παραμείνει και άλλη θητεία στη θέση του προέδρου" και ο υπουργός μετά απ' αυτό, ανακοίνωσε πως "δε θα επιμείνει στην ανανέωση της θητείας του Θ. Χανακούλα", ενώ τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει το νέο πρόεδρο του Οργανισμού.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό, ο απερχόμενος πρόεδρος του ΟΕΚ σημειώνει ότι είχε αποδεχθεί την ανανέωση της θητείας του, ωστόσο άλλαξε γνώμη μετά από "ωριμότερες σκέψεις"... Μεταξύ άλλων, στην επιστολή Χανακούλα αναφέρεται εντελώς χαρακτηριστικά: "Ανέλαβα τα καθήκοντα του προέδρου το '93, μετά από τιμητική πρόταση του τότε υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων - μοναδικού πολιτικού και υπέροχου ανθρώπου - κ. Ευάγγελου Γιαννόπουλου"...

Να σημειωθεί πως πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εργασίας είχε διατάξει τη διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης στον ΟΕΚ, καθώς και την πραγματοποίηση ελέγχου από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, μετά από έγγραφες ανώνυμες καταγγελίες για σκανδαλώδεις διαδικασίες.

Συνάντηση για τα προβλήματα των οικοδόμων

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο ανέπτυξαν στη διάρκεια συνάντησής τους με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης Γ. Μαγκριώτη τα μέλη του προεδρείου της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.Οι συνδικαλιστές, αφού εξήγησαν ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα προέρχονται από τις χαριστικές διευθετήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση για λογαριασμό των εργολάβων μεγαλοκατασκευαστών, ζήτησαν να μην καταργηθεί ο κανονισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, όπως και να επανέλθει στο 1,5 ανά ένσημο ο κανονισμός ασφάλισης των οικοδόμων.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας, αναφερόμενα στον ισχυρισμό των εργολάβων ότι πληρώνουν στο ΙΚΑ επιπλέον ένσημα κάθε μήνα, τόνισαν πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι χιλιάδες αλλοδαποί και συνταξιούχοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, ενώ εκατομμύρια ώρες υπερωριακής απασχόλησης είναι ακάλυπτες ασφαλιστικά. "Ετσι λοιπόν, τα εμφανιζόμενα ως πλεονάζοντα ένσημα είναι από τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας", τόνισαν.

Ακόμη ζήτησαν: Κατώτερη σύνταξη ίση με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Μείωση από 600 σε 300 ένσημα στην 5ετία για την αναπηρική σύνταξη. Αμεση λειτουργία ιατρείων του ΙΚΑ στο Σταυρό Θεσσαλονίκης για την εξυπηρέτηση και των γύρω χωριών.

Συγκέντρωση οικοδόμων Ηλείας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεργία που πλήττει την περιοχή πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι οικοδόμοι του Πύργου Ηλείας. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ