Πέμπτη 18 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απάντηση σε καταγγελίες για τον ΟΕΚ

Σε δημοσίευμά μας στο φύλλο της 11ης Φλεβάρη σχετικά με απόφαση του υπουργού Εργασίας να διατάξει Ενορκη Διοικητική Εξέταση στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας,με αφορμή ανώνυμη καταγγελία για παράνομες ενέργειες και παραλείψεις που κάνουν ζημιά στον Οργανισμό, απαντά η κ. Σουλτ. Σπυροπούλου,διευθύντρια κατασκευών ΟΕΚ, με επιστολή της στο "Ρ".

Η κ. Σπυροπούλου χαρακτηρίζει "συκοφαντικό" το δημοσίευμα, παραβλέποντας το γεγονός ότι ο "Ρ" απλώς αναφέρθηκε - όπως όφειλε - στην απόφαση του υπουργού, στις σχετικές του δηλώσεις και στο περιεχόμενο των καταγγελιών βάσει των οποίων διατάχθηκε η ΕΔΕ. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο "Ρ", αν και είχε πολλές μέρες πριν στα χέρια του τις σχετικές καταγγελίες, απέφυγε να δημοσιεύσει οτιδήποτε, πριν υπάρξει επίσημη τοποθέτηση του πολιτικού προϊσταμένου του ΟΕΚ, δηλαδή του υπουργού Εργασίας. Επίσης, η κ. Σπυροπούλου κάνει λόγο για "σκοτεινά συμφέροντα" που εξυπηρετούν οι καταγγελίες, αποφεύγοντας ωστόσο να τα "δείξει".

Σαν απάντηση στα όσα αναφέρονται στις καταγγελίες περί "προαποφασισμένων" τροποποιήσεων των μελετών των έργων του ΟΕΚ, που γνωρίζει μικρός αριθμός "εκλεκτών" εργοληπτών, περί αύξησης των κερδών των εργοληπτών λόγω μείωσης του αριθμού των κατοικιών ανά έργο και αύξησης των εμβαδών ανά κατοικία και για παράνομες απ' ευθείας αναθέσεις έργων, ισχυρίζεται τα παρακάτω: "Ο ΟΕΚ σήμερα εκτελεί 92 έργα κατεσπαρμένα σε όλη την Ελλάδα με συνολικό αριθμό κατοικιών 8.782 και οι εταιρίες που τα κατασκευάζουν δεν είναι "λίγες και εκλεκτές", είναι 35.

Οι κατασκευαστικές τροποποιήσεις που επιβάλλονται κατά την κατασκευή κάθε έργου για λόγους λειτουργικούς, ασφαλείας κλπ., ασφαλώς συχνά επιβάλλονται και στα έργα του ΟΕΚ, που όμως είναι εξαιρετικά περιορισμένες (εφόσον αφορούν έργα με αποκλειστικό αντικείμενο κατοικίες, με δεδομένες τις λειτουργικές ανάγκες, σε συγκεκριμένα οικόπεδα, με προκαθορισμένους όρους δόμησης κλπ.) και γίνονται με απόλυτη εφαρμογή των διαδικασιών του νόμου, με εγκρίσεις του τεχνικού και διοικητικού συμβουλίου κλπ.

Η μείωση του αριθμού των κατοικιών που ενίοτε επιβάλλεται σε εργολαβίες του ΟΕΚ για σοβαρούς οικονομοτεχνικούς λόγους, αντιπροσωπεύει στις εν ενεργεία εργολαβίες ποσοστό 3% (ήτοι 284 κατοικίες, επί συνόλου 9.066).

Στις περιπτώσεις που απαιτούνται - κάποιες έτσι κι αλλιώς πολύ περιορισμένες - αυξήσεις των επιφανειών των κατοικιών για σοβαρούς λόγους βελτίωσης της λειτουργίας τους και των συνθηκών διαβίωσης των οικιστών, αυτές κοστολογούνται με την αρχική τιμή προσφοράς, που στις τρέχουσες εργολαβίες είναι μεταξύ 40-45.000 δραχμών/τμ (και αν πρόκειται για εξώστες 20-22.500 δρχ/τμ).

Στο σύνολο των 92 έργων του ΟΕΚ, απευθείας αναθέσεις για λόγους προστασίας των συμφερόντων του Οργανισμού, έχουν γίνει σε 3 περιπτώσεις με πλήρη εφαρμογή των διαδικασιών προεγκρίσεων και εγκρίσεων του τεχνικού και του διοικητικού συμβουλίου που προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Τα αποτελέσματα του κατασκευαστικού έργου του ΟΕΚ χαίρουν της πλήρους εκτίμησης όλων των κοινωνικών φορέων, τόσο για την ποιοτική τους επάρκεια, όσο και για το χαμηλό κόστος τους...".

Αναφέρει, επίσης, ότι απέναντι στην ανώνυμη καταγγελία έχουν τοποθετηθεί απορριπτικά ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιριών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΟΕΚ και το ΔΣ του ΟΕΚ (δεν υπέγραψε τη σχετική απόφαση ένα μέλος, ο Α. Αντύπας) και ότι η Ενορκη Διοικητική Εξέταση αφορά αποκλειστικά τις διαδικασίες ακύρωσης έξι δημοπρασιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ