ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Βροντερή απάντηση στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη

"Παραιτηθείτε τώρα"! Αυτό ήταν το μήνυμα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που πλημμύρισαν χτες το βράδυ το κέντρο της Αθήνας, ανταποκρινόμενοι στο κοινό κάλεσμα των πολιτικών νεολαιών, προς τον Σημίτη και την παρέα του.

"...Δεν έχω άλλο στο νου πάρεξ γλώσσα και ελευθερία". Χιλιάδες πνευματικοί απόγονοι αυτής της ρήσης του ποιητή, στους οποίους φυσικά δε συμπεριλαμβάνεται η κυβέρνηση, έκαναν σαφές σε πολλές γλώσσες - ελληνικά, τούρκικα, κουρδικά - πως οι λαοί δεν έχουν απολύτως τίποτα να χωρίσουν: "Ελληνες και Κούρδοι ενωμένοι", "Λευτεριά στο Κουρδιστάν", ήταν τα συνθήματα που έδιναν το πολιτικό στίγμα της μεγαλειώδους πορείας.

Γιατί όντως ήταν μεγαλειώδης. Οταν η κεφαλή της πορείας ήταν στη μέση της Σταδίου, η "ουρά" δεν είχε ακόμη ξεκινήσει από τα Προπύλαια.

Η συγκλονιστική παρουσία της νεολαίας, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις, και τα σαφή μηνύματα που έστειλε προς την κυβέρνηση αλλά και τους υπερατλαντικούς αφέντες της, όχι μόνο αποδεικνύουν πως τα δημοκρατικά αντανακλαστικά του λαού μας βρίσκονται σε εγρήγορση, αλλά και πως, πλέον, ήρθε η στιγμή να πάρει ο ελληνικός λαός, αλλά και οι λαοί της περιοχής, τις τύχες στα χέρια τους. Πώς αλλιώς να "μεταφραστούν" πολιτικά, συνθήματα όπως "Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός" και "Ολα τα πουλάτε για το ΕΥΡΩ"! Ηταν μια γιορτή διεθνιστικής αλληλεγγύης η χτεσινή μέρα. Στην κεφαλή της πορείας το πανό με την υπογραφή "Πρωτοβουλία πολιτικών νεολαιών" και σύνθημα "Αλληλεγγύη στον κουρδικό λαό, όχι στον ενδοτισμό". Ακολουθούν πολιτικά πρόσωπα σε κοινή αλυσίδα, ανάμεσά τους μεγάλη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τους βουλευτές του Στρατή Κόρακα,Αχιλλέα Κανταρτζή,Μήτσο Κωστόπουλο και τα μέλη του ΠΓ Ορέστη Κολοζώφ,Σπ. Χαλβατζή και Μ. Ζάχαρη.Εκ μέρους της ΚΝΕ υπήρχε μεγάλη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γραμματέα του ΚΣ Νίκο Σοφιανό.

Ακολουθούσαν οι Κούρδοι. Με τις σημαίες, τα πανό, τις φωτογραφίες του φυλακισμένου ηγέτη τους, τα αυτοσχέδια καπέλα με τα σύμβολα μιας πατρίδας - όραμα. Μιας πατρίδας που υπάρχει μέσα στις καρδιές τους. Πάθος και μίσος προς ό,τι τους στερεί αυτό το όραμα. Αλλά και μια παράφορη αγάπη για ό,τι μπορεί να εμπνεύσει τον αγώνα τους. Πόσο τυχαία μπορεί να ακουστεί ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" από κουρδικά χείλη να τον τραγουδούν μπροστά από το Μαξίμου;

Ακολουθούσαν οι πολιτικές νεολαίες με την ΚΝΕ να δίνει ένα συγκλονιστικό "παρών". Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των νεολαιών που συνυπογράψανε το κοινό υπόμνημα.

Φτάνοντας στη Βουλή η πορεία σταματά και μια αντιπροσωπεία από τους εκπροσώπους των πολιτικών νεολαιών, υπό τη "βροχή" των συνθημάτων, περνά από τις αλυσίδες των ισχυρών δυνάμεων των ΜΑΤ, που φυλούσαν από τον "εχθρό" λαό το Μαξίμου και επιδίδουν το κοινό τους υπόμνημα.

Η πορεία συνεχίζεται και εκπρόσωποι των νεολαιών τοιχοκολλούν το ίδιο υπόμνημα έξω από την τουρκική πρεσβεία, πάλι υπό το βλέμμα μεγάλων δυνάμεων της Αστυνομίας. Αλλά ο κόσμος είναι αρκετά οργισμένος για να λήξει εκεί τη διαδήλωσή του. Η πορεία έπρεπε να καταλήξει στον ηθικό αυτουργό αυτής της υπόθεσης: στην αμερικανική πρεσβεία. Οπως κι έγινε.

"Η μεγαλειώδης αυτή εκδήλωση της νεολαίας της Αθήνας δείχνει τα αισθήματα του ελληνικού λαού, ο οποίος απαιτεί την απελευθέρωση του Οτσαλάν και εκφράζει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον κουρδικό λαό, που παλεύει για τα δικαιώματά του", θα δηλώσει στο "Ρ", υπό τους ήχους των συνθημάτων, ο Ορέστης Κολοζώφ."Είναι και μία απάντηση στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη από την ελληνική κυβέρνηση στους Τούρκους. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση ύστερα και από αυτή τη μεγάλη εκδήλωση της νεολαίας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά της και να παραιτηθεί", κατέληξε.

ΕΕΔΥΕ
Αμεση απελευθέρωση του πολιτικού κρατούμενου Οτσαλάν

Σύσκεψη μαζικών φορέων για την οργάνωση της αλληλεγγύης πραγματοποιείται σήμερα στα γραφεία της ΠΟΛ

Πρωτοβουλία συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τον ηγέτη του Αμπ. Οτσαλάν αναλαμβάνουν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) καλώντας σε κοινή σύσκεψη μαζικές οργανώσεις της χώρας μας, προκειμένου να συντονιστεί με τον καλύτερο τρόπο η αλληλεγγύη τους.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιείται σήμερα Παρασκευή στις 10.00πμ στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, στην Κάνιγγος 27, 5ος όροφος.

Εξάλλου, η ΕΕΔΥΕ με Δελτίο Τύπου της και εκ μέρους του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης,απευθύνει επείγουσα έκκληση προς τα κινήματα ειρήνης με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις που αφορούν στη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη.

Με την έκκληση αυτή ζητά άμεσα να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινή γνώμη και πριν απ' όλα τα κινήματα ειρήνης, για:

  • Να καταγγείλουν την προσπάθεια που επιχειρείται, από τη Νέα τάξη Πραγμάτων, ο αγώνας των λαών να θεωρείται "τρομοκρατία".
  • Να καταγγείλουν την άρνηση των χωρών της ΕΕ παρά τις δεσμεύσεις από διεθνείς κανόνες και συνθήκες να εφαρμόσουν ένα στοιχειώδες ανθρωπιστικό, δημοκρατικό μέτρο και να δώσουν πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη Οτσαλάν, που αποτελεί ντροπή και πράξη απαράδεκτη και που είχε σαν συνέπεια να πέσει στα χέρια των τουρκικών αρχών.
  • Να καταγγείλουν τη σύλληψή του.
  • Να απαιτήσουν να χαρακτηριστεί ο Οτσαλάν πολιτικός κρατούμενος. Μέχρι τότε να ασκηθεί πίεση και να συγκροτηθεί διεθνής αντιπροσωπεία που θα εποπτεύσει τις συνθήκες κράτησής του.
  • Να ζητήσουν την απελευθέρωσή του και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για την πολιτική επίλυση του κουρδικού προβλήματος.

Και η ΕΕΔΥΕ, καταλήγει εκτιμώντας ότι "η διεθνής κοινή γνώμη και τα κινήματα ειρήνης έχουν υποχρέωση να αντισταθούν στην προωθούμενη από τους ιμπεριαλιστές πολιτική της τρομοκρατίας απέναντι στους λαούς. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει δεκτό οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να δρουν ασύδοτα και ανάλογα με τα συμφέροντά τους να στέλνουν στη σφαγή ολόκληρους λαούς. Να καθορίζουν αυθαίρετα τι είναι δίκαιο και τι άδικο.

Η ΕΕΔΥΕ, σαν συντονιστής Ευρώπης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, καλεί όλες τις Επιτροπές Ειρήνης της Ευρώπης να κινητοποιηθούν με όλους τους τρόπους. Να επιδώσουν διαμαρτυρίες στις κυβερνήσεις τους, στην τουρκική πρεσβεία, στην πρεσβεία των ΗΠΑ και στον ΟΗΕ".

"Παρών" στο πανελλαδικό ποτάμι αλληλεγγύης

Απ' άκρη σ' άκρη σ' όλη την ελληνική επαρχία διαδήλωσαν χτες οι Ελληνες πολίτες, δείχνοντας έτσι την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον σκληρά δοκιμαζόμενο κουρδικό λαό και καταδικάζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης Σημίτη.

Στην Καλαμάτα

Την αλληλεγγύη του στον κουρδικό λαό εξέφρασε χτες ο λαός της Καλαμάτας συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ. Στην πλατεία 23ης Μαρτίου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι και πολλοί νέοι, για να εκφράσουν την καταδίκη τους στις ενέργειες των ιμπεριαλιστών ενάντια στον αγώνα του κουρδικού λαού, αλλά και να καταγγείλουν τις ενέργειες της κυβέρνησης που έπαιξε, για άλλη μια φορά το ρόλο του υποτακτικού των ΗΠΑ και της Τουρκίας. Στο συλλαλητήριο διαβάστηκε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους. Πρέπει να σημειωθεί πως συμμετείχαν, εκτός από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ, και εκπρόσωποι μαζικών φορέων αλλά και πολίτες που δεν έχουν πολιτική σχέση με το ΚΚΕ, αλλά ένωσαν τη φωνή τους με εκείνη των κομμουνιστών, για να διαδηλώσουν τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά τους αισθήματα. Στη συνέχεια έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στον Πύργο

Και στον Πύργο οι εργαζόμενοι και οι νέοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ και συμμετείχαν στο συλλαλητήριο. Εκτός από τους συγκεντρωμένους ήταν αξιοσημείωτη η απήχηση που το συλλαλητήριο είχε και σε όσους το παρακολούθησαν καθώς πολλές φορές επανελάμβαναν κι εκείνοι τα συνθήματα που άκουγαν. Συνθήματα ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη, ενάντια στις κυβερνητικές ενέργειες, συνθήματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στο κουρδικό λαό και το δεσμώτη ηγέτη του. Αυτό ήταν και το πνεύμα της ομιλίας του Γραμματέα της ΝΕ Ηλείας Αγγελου Μπούζη, ο οποίος σημείωσε πως οι λαοί με τη δράση τους πρέπει να φράξουν το δρόμο των γερακιών του ιμπεριαλισμού που αναγορεύουν τους λαούς που αγωνίζονται σε τρομοκράτες, για να μπορούν να τους διαιρούν και να καταστέλλουν τους αγώνες τους.

Στη Ζάκυνθο

Μαχητικό ήταν και το συλλαλητήριο που διοργάνωσε χθες η NΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ καθώς κομμουνιστές, εργαζόμενοι, νέοι και φιλειρηνικοί πολίτες ένωσαν τη φωνή τους, καταγγέλλοντας τον αμερικανο-ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Ζακύνθου.

Στην Καρδίτσα

Μεγάλη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και εντυπωσιακή πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χτες βράδυ εκατοντάδες Καρδιτσιώτες, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και καταδικάζοντας τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν. Η διαδήλωση συμπαράστασης είχε αποφασιστεί σε σύσκεψη μαζικών φορέων του νομού, στην οποία συμμετείχαν ο Γ. Χατζοπλάκης,αντιδήμαρχος Καρδίτσας και ο Απ. Πίτσαβος,πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ιτάμου Β. Τσαντήλας και εκπρόσωποι των δήμων Παλαμά, Νευρόπολης, Κάμπου, Σοφάδων κ.ά., ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Στ. Γούλας,εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της Επιτροπής Ειρήνης, του Συλλόγου Γυναικών, του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ, του συνδικάτου οικοδόμων, άλλων μαζικών φορέων και εκπρόσωποι της ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Δήμαρχος Χρήστος Τέγος και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Στ. Γούλας.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πικέτες και φώναζαν συνθήματα καταδικάζοντας την πολιτική υποτέλειας της κυβέρνησης στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ,εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό, που μάχεται κατά του στρατοκρατικού καθεστώτος της Τουρκίας και του ιμπεριαλισμού.

Στην Κέρκυρα

Πάνω από 1.500 άτομα έδωσαν χτες το "παρών" στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο που έγινε στην Κέρκυρα, για την επαίσχυντη πράξη παράδοσης του Α. Οτσαλάν στην Τουρκία. Το συλλαλητήριο έγινε με πρωτοβουλία και συμμετοχή της Επιτροπής Ειρήνης, του Εργατικού Κέντρου, Σωματείων Ναυτεργατών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Λογιστών, της ΟΑΣ Κέρκυρας και της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου αδιορίστων εκπαιδευτικών, της δημοκρατικής κίνησης γυναικών κ.ά.

Μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Μπάμπης Χαραλάμπους.Ακολούθησε πορεία μέσα στην πόλη που κατέληξε έξω από τη Νομαρχία. Εκεί οι διαδηλωτές κατέβασαν τη σημαία της ΕΕ και την έκαψαν. Με το ψήφισμά που εγκρίθηκε οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.

Στο Λασίθι

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έγινε χτες στον Αγ. Νικόλαο Λασιθίου Κρήτης μεγάλη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Συμμετείχαν όλα τα κόμματα, το ΕΚ Λασιθίου, εργατικά σωματεία και η ΚΝΕ. Από την οργάνωση του ΚΚΕ χαιρέτισε ο Γ. Πάγκαλος και από την ΚΝΕ ο Β. Χατζιδάκης.Οι 500, περίπου, συγκεντρωμένοι κάτοικοι της πόλης έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης, της ΕΕ και των Αμερικάνων.

Στιγμιότυπα
  • Ξεχείλισαν οι δρόμοι της Αθήνας χτες από οργή και αγανάκτηση. Ξεχείλισαν από ανθρώπους όλων των ηλικιών, απ' όλους τους πολιτικούς χώρους, που φώναξαν και ζήτησαν ένα και μόνο πράγμα: "Σημίτη κουνήσου, παραιτήσου!".
  • Ηταν λίγο πριν τις 6 το απόγευμα όταν απ' την οδό Κοραή εκατοντάδες Κούρδοι - κρατώντας σημαίες με το αστέρι του ΡΚΚ και με τη μορφή του Οτσαλάν - έσμιξαν με τα μπλόκα των πολιτικών νεολαιών της χώρας. Ηταν αυτό το "σμίξιμο" η πιο συγκινητική, η πιο δυνατή στιγμή της χτεσινής πορείας.
  • Ηταν ο διαδηλωτής που φωτογραφήθηκε πιο πολύ απ' όλους τους υπόλοιπους. Και δικαιολογημένα αυτή τη φορά τα ΜΜΕ "έπεσαν" πάνω στον μεσήλικα άντρα, αφού το "αυτοσχέδιο" πλακάτ του εξέφραζε όλα τα συναισθήματα που νιώθουν αυτές τις μέρες όλοι οι Ελληνες: "Συγγνώμη Οτσαλάν. Με οδύνη και αγανάκτηση, ο ελληνικός λαός", έγραφε. Μια συγγνώμη που όλοι ακόμη την περιμένουμε από τα χείλη του πρωθυπουργού. Μάταια όμως...
  • Σκληρά για την κυβέρνηση τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές. Ακόμα σκληρότερα όταν αυτά "έβγαιναν" από τους νέους του ΠΑΣΟΚ. Γιατί, πώς μπορεί να κοιμάται ήσυχος ο κύριος Σημίτης, όταν καθόλη τη διάρκεια της πορείας το μπλοκ της νεολαίας του κόμματός του φώναζε: "Ο λαός δεν ξεχνά τους προδότες τους κρεμά".
  • Μαζικά και δυναμικά τα μπλοκ των Οργανώσεων της ΚΝΕ έδωσαν παλμό και στη χτεσινή διαδήλωση. Οι νέοι κομμουνιστές καταδίκασαν με όλη τη δύναμη της φωνής τους τον ιμπεριαλισμό και τους ντόπιους υπηρέτες του. "Παραίτηση κυβέρνησης, να γίνουν εκλογές, δε σκύβουμε τη μέση στους ιμπεριαλιστές", ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν, μαζί με το σύνθημα "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών, είναι τα τσιράκια των Αμερικανών" που κατονόμαζε το πραγματικό πρόσωπο της κυβέρνησης.
  • Μαθητές, φοιτητές, νέοι εργαζόμενοι, καταδικάζοντας το μαύρο μέλλον που ετοιμάζουν και γι' αυτούς, φώναζαν ότι "Η Σένγκεν μπήκε σε εφαρμογή - σήμερα οι Κούρδοι, αύριο εμείς". Μπροστά στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, με υψωμένες γροθιές, χιλιάδες νεανικές φωνές κατήγγειλαν τους "φονιάδες των λαών Αμερικάνους" αποκαλύπτοντας το ρόλο τους και στην υπόθεση Οτσαλάν, φωνάζοντας ότι "Πίσω απ' την Τουρκία βρίσκονται μαζί κυβέρνηση, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί".
  • Επεισόδια δημιουργήθηκαν στην οδό Βασ. Σοφίας όταν η κεφαλή της πορείας κατευθυνόταν προς την τουρκική Πρεσβεία. Μια ομάδα αστυνομικών που κινιόταν στο πλευρό της πορείας, έγινε στόχος των διαδηλωτών οι οποίοι άρχισαν να κυνηγούν τους αστυνομικούς κατά μήκος του δρόμου. Ευτυχώς, με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων τα επεισόδια δε γενικεύτηκαν, κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία γιατί τα πνεύματα χτες ήταν πάρα πολύ οξυμένα. Ωστόσο, τα αδηφάγα ΜΜΕ είχαν επιτελέσει το έργο τους. Είχαν στα χέρια τους σκηνές των επεισοδίων με τις οποίες μπόρεσαν και πάλι να καπελώσουν μια από τις συγκλονιστικότερες αντιιμπεριαλιστικές και αντικυβερνητικές πορείες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών"

Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο, οι πολιτικές νεολαίες και οι μαζικοί φορείς της συμπρωτεύουσας κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί, για τις τεράστιες ευθύνες της στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη

"Λευτεριά στο Κουρδιστάν, Λευτεριά στον Οτσαλάν", διαδήλωσαν χθες το απόγευμα χιλιάδες πολίτες, νέοι, εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης μαζί με τους Κούρδους πρόσφυγες που ζουν στη συμπρωτεύουσα. Παράλληλα κατήγγειλαν την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη και την κάλεσαν να παραιτηθεί, το μόνο δρόμο που της απομένει.

Οι πολιτικές νεολαίες, εργατικά σωματεία, οι Ενώσεις εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Δασκάλων, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, επιτροπές ειρήνης, ποντιακά σωματεία, άλλοι φορείς και παράγοντες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και χιλιάδες απλοί πολίτες, έδωσαν το "παρών" στη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό και κατήγγειλαν το ρόλο των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και Ευρωπαίων, στην υπόθεση Οτσαλάν.

Εκεί από το χώρο της Καμάρας ξεκίνησε η μεγάλη πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Λίγο πριν ο εκπρόσωπος του PKK στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν σημειώνοντας πως ήδη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ετοιμάσει το έδαφος γι' αυτή την εξέλιξη. Διευκρίνισε όμως, πως στο πρόσωπο του ελληνικού λαού, οι Κούρδοι βλέπουν πάντα ένα λαό συμπαραστάτη στον πολύχρονο αγώνα που διεξάγουν.

Και αυτό εκφράστηκε περίτρανα χθες αφού με μια φωνή Κούρδοι και Ελληνες καταδίκασαν τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό που στο όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων που προωθεί στην ευρύτερη περιοχή, οδηγεί σε αφανισμό τον κουρδικό λαό και καταδικάζει σε ματοκύλισμα κάθε λαό που αντιστέκεται. Ολοι μαζί απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση του Αμπ. Οτσαλάν και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των Κούρδων που κρατούνται από την ελληνική αστυνομία με την προϋπόθεση πάντα να μην απελαθεί κανείς.

Το ποτάμι της αντίστασης που κύλησε χθες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διευρυνόταν με το πέρασμά του. Πολίτες που αγνοούσαν την προγραμματισμένη συγκέντρωση, χωρίς δεύτερη σκέψη προσχωρούσαν στην πορεία που στο πέρασμά της ταρακούνησε και όσες συνειδήσεις είχαν μείνει μπλοκαρισμένες προσπαθώντας να πειστούν πως η Ελλάδα δε θα μπορούσε να συνεργήσει σε ένα τέτοιο έγκλημα κατά του φίλου λαού.

Με συνθήματα όπως, "αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "εχθρός μας δεν είναι ο τούρκικος λαός ήταν και θα είναι ο ιμπεριαλισμός", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου η κουρδική αντιπροσωπεία που ηγούνταν της πορείας, έκαψε μια τούρκικη σημαία.

  • Ανάλογη συγκέντρωση και πικετοφορία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και στην Κατερίνη με πρωτοβουλία της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται για σήμερα στη Βέροια.
  • Ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδουν με ψηφίσματά τους δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα εκφράζουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κουρδικού λαού. Ανάμεσά τους η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι πέντε ΕΛΜΕ. Αργά το βράδυ, σχετική ανακοίνωση - ψήφισμα αναμενόταν να εκδώσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.
Τις επόμενες μέρες

Συνεχίζονται οι συγκεντρώσεις, πικετοφορίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των ΚΟ του ΚΚΕ και πολλών μαζικών φορέων και φιλειρηνικών οργανώσεων για την παράδοση του Κούρδου ηγέτη Α. Οτσαλάν στην Τουρκία και τις εγκληματικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης.

  • Η ΚΟ Σάμου του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή στις 6.00 μ.μ. συγκέντρωση - πικετοφορία στη θέση Πευκάκια του Δήμου Βαθέως σαν μια έμπρακτη έκφραση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό.
  • Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ.,με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, ανάλογη πικετοφορία - διαδήλωση συμπαράστασης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό θα γίνει και στη Λάρισα.
  • Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Σάββατο στις 11.00 π.μ. στην Απλωταριά.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας πραγματοποιεί πικετοφορία - διαμαρτυρία αύριο Σάββατο στις 5.30 μ.μ. από το Πνευματικό Κέντρο της πόλης.
  • Η Επιτροπή Σωματείων Πειραιά διοργανώνει συλλαλητήριο συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού την Τετάρτη 24 Φλεβάρη στις 6.30 μ.μ. στην Πλατεία Κοραή.
ΧΑΛΚΙΔΑ
Καταδικάστηκε η υποτέλεια της κυβέρνησης

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο λαϊκής οργής, αγανάκτησης και καταδίκης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και των υποτελών κυβερνήσεων, όπως και της ελληνικής, πραγματοποίησαν χτες το βράδυ στη Χαλκίδα νέοι και νέες, εργαζόμενες και εργαζόμενοι, διατρανώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στον κουρδικό λαό και τασσόμενοι υπέρ της αλληλεγγύης και φιλίας των λαών, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης Χαλκίδας και της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη".

Για άλλη μια φορά τα συνθήματα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" και "Ο λαός απαιτεί έξω οι Αμερικανοί", δόνησαν την ατμόσφαιρα στους δρόμους της Χαλκίδας.

Το "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη" έδωσε το στίγμα του μονόδρομου που πρέπει να ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και οι λαοί για να αποτινάξουν τα ιμπεριαλιστικά δεσμά και να στείλουν στο "σπίτι τους" κυβερνήσεις σαν τη "σοσιαλδημοκρατική" ελληνική και "σοσιαλδημοκράτες" πρωθυπουργούς σαν τον Κ. Σημίτη.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία Εύβοιας, ο εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" κατήγγειλε τον επαίσχυντο ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης ενάντια στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό και τον ηγέτη του, καθώς και την υποτέλεια απέναντι στους Αμερικανούς και την ΕΕ. Κάλεσε σε καταδίκη της κυβέρνησης, "που συντάσσεται στο διωγμό του λαϊκού κινήματος μέσα και έξω από τη χώρα μας γιατί έτσι θέλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων". "Ο μόνος δρόμος για τη νεολαία και τους εργαζόμενους είναι το Μέτωπο και η πάλη για ρήξη με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό", τόνισε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ