Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
"Κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών"

Με ένα μεγάλο συλλαλητήριο, οι πολιτικές νεολαίες και οι μαζικοί φορείς της συμπρωτεύουσας κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να παραιτηθεί, για τις τεράστιες ευθύνες της στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη

"Λευτεριά στο Κουρδιστάν, Λευτεριά στον Οτσαλάν", διαδήλωσαν χθες το απόγευμα χιλιάδες πολίτες, νέοι, εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης μαζί με τους Κούρδους πρόσφυγες που ζουν στη συμπρωτεύουσα. Παράλληλα κατήγγειλαν την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στην παράδοση του Κούρδου ηγέτη και την κάλεσαν να παραιτηθεί, το μόνο δρόμο που της απομένει.

Οι πολιτικές νεολαίες, εργατικά σωματεία, οι Ενώσεις εκπαιδευτικών και οι Σύλλογοι Δασκάλων, η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών, φοιτητικοί σύλλογοι, μαθητικά συμβούλια, επιτροπές ειρήνης, ποντιακά σωματεία, άλλοι φορείς και παράγοντες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και χιλιάδες απλοί πολίτες, έδωσαν το "παρών" στη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον κουρδικό λαό και κατήγγειλαν το ρόλο των ιμπεριαλιστών Αμερικάνων και Ευρωπαίων, στην υπόθεση Οτσαλάν.

Εκεί από το χώρο της Καμάρας ξεκίνησε η μεγάλη πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με προορισμό το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Λίγο πριν ο εκπρόσωπος του PKK στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν σημειώνοντας πως ήδη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν ετοιμάσει το έδαφος γι' αυτή την εξέλιξη. Διευκρίνισε όμως, πως στο πρόσωπο του ελληνικού λαού, οι Κούρδοι βλέπουν πάντα ένα λαό συμπαραστάτη στον πολύχρονο αγώνα που διεξάγουν.

Και αυτό εκφράστηκε περίτρανα χθες αφού με μια φωνή Κούρδοι και Ελληνες καταδίκασαν τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό που στο όνομα της Νέας Τάξης Πραγμάτων που προωθεί στην ευρύτερη περιοχή, οδηγεί σε αφανισμό τον κουρδικό λαό και καταδικάζει σε ματοκύλισμα κάθε λαό που αντιστέκεται. Ολοι μαζί απαίτησαν την άμεση απελευθέρωση του Αμπ. Οτσαλάν και την ταυτόχρονη απελευθέρωση των Κούρδων που κρατούνται από την ελληνική αστυνομία με την προϋπόθεση πάντα να μην απελαθεί κανείς.

Το ποτάμι της αντίστασης που κύλησε χθες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, διευρυνόταν με το πέρασμά του. Πολίτες που αγνοούσαν την προγραμματισμένη συγκέντρωση, χωρίς δεύτερη σκέψη προσχωρούσαν στην πορεία που στο πέρασμά της ταρακούνησε και όσες συνειδήσεις είχαν μείνει μπλοκαρισμένες προσπαθώντας να πειστούν πως η Ελλάδα δε θα μπορούσε να συνεργήσει σε ένα τέτοιο έγκλημα κατά του φίλου λαού.

Με συνθήματα όπως, "αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών", "φονιάδες των λαών Αμερικάνοι", "εχθρός μας δεν είναι ο τούρκικος λαός ήταν και θα είναι ο ιμπεριαλισμός", οι διαδηλωτές πορεύτηκαν έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου η κουρδική αντιπροσωπεία που ηγούνταν της πορείας, έκαψε μια τούρκικη σημαία.

  • Ανάλογη συγκέντρωση και πικετοφορία πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ και στην Κατερίνη με πρωτοβουλία της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ, ενώ αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται για σήμερα στη Βέροια.
  • Ευθύνες στην κυβέρνηση αποδίδουν με ψηφίσματά τους δεκάδες φορείς της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα εκφράζουν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στον αγώνα του κουρδικού λαού. Ανάμεσά τους η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Οικοδόμων, οι πέντε ΕΛΜΕ. Αργά το βράδυ, σχετική ανακοίνωση - ψήφισμα αναμενόταν να εκδώσει και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ