ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΥΡΔΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Πιστέψαμε στην Ελλάδα, αλλά μας πούλησε

Εκκληση προς τις ευρωπαϊκές χώρες "να συστήσουν Διεθνές Δικαστήριο για να δικαστεί ο Οτσαλάν",έκαναν 17 κουρδικά κόμματα και 15 οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και το PKK, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στις Βρυξέλλες. Οσο για το γεγονός της σύλληψης του Κούρδου ηγέτη, ανέφεραν ότι είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας, που οργάνωσαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και στην οποία συμμετείχαν η Ελλάδα και η Κένυα και σημείωσαν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή οι Ελληνες βεβαίωναν τον Κούρδο ηγέτη ότι έχουν εξασφαλίσει τη μετάβασή του από την Κένυα σε ασφαλές μέρος.

Στην ερώτηση, γιατί ο Οτσαλάν, παρά την αντίθετη άποψη της ελληνικής κυβέρνησης επέμεινε να παραμείνει στην Ελλάδα ή να φιλοξενηθεί από αυτήν, οι Κούρδοι εκπρόσωποι ανέφεραν ότι ο Κούρδος ηγέτης είχε σοβαρές προσβάσεις στην Ελλάδα, ότι πριν από μερικούς μήνες 186 Ελληνες βουλευτές τον είχαν προσκαλέσει και συνεπώς θεώρησε ότι πρέπει να μεταβεί στη χώρα αυτή. Καταλήγοντας δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η Ελλάδα συμμετείχε στη συνωμοσία έναντι ανταλλαγμάτων τα οποία όμως, όπως ανέφεραν, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν.

Οι Κούρδοι εκπρόσωποι τόνισαν ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μεγάλες ευθύνες για την τροπή που πήρε η υπόθεση Οτσαλάν και ανέφεραν ότι έστω και τώρα η Ευρώπη θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, ζητώντας την προστασία της ζωής και των δικαιωμάτων του Κούρδου ηγέτη. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είπαν, είναι αιχμάλωτος πολέμου και ζητάμε να δικαστεί από διεθνές δικαστήριο και όχι από τουρκικό στρατοδικείο, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι για να λυθεί ειρηνικά το κουρδικό ζήτημα θα πρέπει να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη,ανάλογη με αυτή για το Κοσσυφοπέδιο. Στην αντίθετη περίπτωση, κατέληξαν οι Κούρδοι εκπρόσωποι, οι προσδοκίες των Τούρκων ότι μετά τη σύλληψη του Οτσαλάν θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες στο Κουρδιστάν, όχι μόνο δε θα επαληθευτούν, αλλά η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Στο μεταξύ, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το Δικαστήριο, όπου καταγγέλλει την Τουρκία για παραβίαση του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αφορά στο αναφαίρετο δικαίωμα του ατόμου στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Ο πρόεδρος της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπίας Πέτερ Φρις είχε δηλώσει χτες το πρωί ότι ο Οσμάν Οτσαλάν θα αναλάβει την ηγεσία του αυτονομιστικού κουρδικού κινήματος. Πάντως, το Κέντρο Πληροφόρησης του Κουρδιστάν (KIZ) το διέψευσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για "ψέμα που ανακοινώθηκε επίτηδες", για να προκαλέσει αβεβαιότητα και για να αποσταθεροποιήσει τον κουρδικό πληθυσμό.

Οι άλλοι Κούρδοι

Στο χορό των αντιδράσεων μπήκαν και οι Κούρδοι ηγέτες του Ιράκ και του Ιράν. Ο Τζαλάζ Ταλαμπανί, που ελέγχει μέρος του Βόρειου Ιράκ, ζήτησε χτες "δίκαιη και τίμια" δίκη για τον Οτσαλάν και εκτίμησε ότι "ήρθε η στιγμή να αναγνωριστεί η παρουσία του κουρδικού λαού στην Τουρκία και να τους δοθούν εθνικά και δημοκρατικά δικαιώματα στο πλαίσιο του τουρκικού κράτους". Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, του Μασούντ Μπαρζανί, που ελέγχει επίσης ένα τμήμα του Βόρειου Ιράκ, αλλά συνεργάζεται με την Αγκυρα εναντίον του PKK, ανακοίνωσε ότι "το PKK στο παρελθόν διεξήγε τρομοκρατικές πράξεις που επέφεραν ζημιά στους Κούρδους του Ιράκ και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο τερματισμός των τρομοκρατικών πράξεων στο Κουρδιστάν του Ιράκ".

Στο Ιράν,ομάδες Κούρδων Ιρανών φοιτητών διαδήλωσαν χτες μπροστά στο τουρκικό προξενείο του Ουρουμιέ, στα βορειοδυτικά, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη Οτσαλάν, γράφει η εφημερίδα "Τζομχούρι - Εσλάμι". Στη Συρία σημειώθηκε ένα και μοναδικό επεισόδιο, κατά το οποίο ορισμένοι νεαροί προσπάθησαν να καταλάβουν χτες τις πρεσβείες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

ΝΤΙΛΑΝ
Βαριές οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης

Αποκλειστικές δηλώσεις της γραμματέα του Κούρδου ηγέτη στο "Ρ" - μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό

Καταπέλτης για τις ευθύνες που βαραίνουν την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι η γραμματέας του, συλληφθέντα, Κούρδου ηγέτη Ντιλάν, η οποία μίλησε στο "Ρ" από την ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι.

"Εμαθα ότι ο ελληνικός λαός διαδήλωσε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για τη σύλληψη του προέδρου μας. Ανησυχούμε πολύ για την τύχη του και για το τι πρόκειται να του συμβεί στην Τουρκία. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σκεφθεί πολύ καλά το ρόλο που έπαιξε η κυβέρνησή του σε όλη αυτή τη συνωμοσία. Η κυβέρνηση της Αθήνας πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό και στον κουρδικό λαό. Εμείς θέτουμε ερωτήματα όχι μόνο για τις πρόσφατες εξελίξεις, αλλά για όλη την περίοδο από τότε που ο πρόεδρος ήταν στη Ρώμη, οπότε είχε έρθει σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Ο Ελληνας πρωθυπουργός έπρεπε πρώτα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα και μετά να ζητήσει τις απολύσεις των υπουργών του. Οι άλλοι έχουν ευθύνες και ο ίδιος όχι; Πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι συμφωνία έκανε με τους Τούρκους, με τον Τούρκο πρωθυπουργό; Ο ίδιος τι έκανε; Τι εξηγήσεις έχει να δώσει για αυτήν τη συνωμοσία, για την απαγωγή του προέδρου;".

Η Ντιλάν εξέφρασε φόβους για την τύχη της ιδίας και των συνεργατών του Οτσαλάν που παραμένουν στο Ναϊρόμπι και υπογράμμισε ότι ο χρόνος πιέζει τους μοναδικούς ανθρώπους που "γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι πραγματικά συνέβη" στην υπόθεση Οτσαλάν.

"Παραμένουμε πάντα μέσα στην ελληνική πρεσβεία. Εχουμε ζητήσει την παρουσία μιας ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για να αποχωρήσουμε και υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση να κάνει τις διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος μάς πιέζει πολύ και δεν έχουμε, μέχρι στιγμής, κανένα νεότερο. Και η κατάσταση είναι ακόμη πιεστικότερη γιατί εμείς είμαστε οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες αυτής της τραγωδίας, τόσο εδώ όσο και αλλού. Ισως η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μιλήσουμε. Ισως ο κ. Σημίτης νιώθει ενοχλημένος. Αυτός είναι που έδωσε την εντολή να μας "αφήσουν στο δρόμο", αυτός έδωσε την εντολή στον πρεσβευτή του στο Ναϊρόμπι. Δεν έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να φύγουμε από την πρεσβεία, αλλά αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις εμείς δεν προτιθόμαστε να κάνουμε το οτιδήποτε, εκτός και αν κάποιος μας αναγκάσει να φύγουμε. Η εμπιστοσύνη μας έχει σπάσει. Η εμπιστοσύνη μας έσπασε όταν παρέδωσαν τον πρόεδρο στους Τούρκους. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφθεί πολύ καλά και πρέπει να αντιδράσει μπροστά σε αυτήν την κατάσταση.

Ο κ. Σημίτης αποτελεί απειλή, όχι μόνο για μας, αλλά και για τον ελληνικό λαό, του οποίου την εμπιστοσύνη πρόδωσε. Εμείς ζήσαμε μια τραγωδία, αλλά το ίδιο και ο ελληνικός λαός. Οι Τούρκοι είναι πολύ ευχαριστημένοι τώρα χάρη σε ποιον; Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους και χάρη στη στάση και των άλλων χωρών. Τι πήραν σαν αντάλλαγμα; Αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες".

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ενοχη περιφρόνηση από τον Θ. Πάγκαλο
  • Αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή ο μέχρι χτες υπουργός Εξωτερικών περιφρονώντας έτσι βάναυσα το Κοινοβούλιο
  • Ορ. Κολοζώφ: Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης

Την πλήρη περιφρόνησή του στη Βουλή επέδειξε χτες το πρωί ο αποπεμφθείς υπουργός Εξωτερικών, καθώς αρνήθηκε να προσέλθει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας και να απολογηθεί για τις κυβερνητικές πράξεις που οδήγησαν στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία. Επικαλούμενος συνάντηση με τον Σλοβάκο ομόλογό του, έστειλε στην Επιτροπή τον υφυπουργό Γ. Κρανιδιώτη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν ξέρει τίποτα περισσότερο από όσα δημόσια ειπώθηκαν για την υπόθεση Οτσαλάν.

Οπως είναι φυσικό, αυτή η απαράδεκτη και ένοχη στάση του Θ. Πάγκαλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των μελών της Επιτροπής. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός χρεώνεται ο ίδιος τη συμπεριφορά του Θ. Πάγκαλου. Είναι απαράδεκτο, συνέχισε, να στέλνεται ο υφυπουργός και να μας λέει ότι αυτός δεν έχει εμπλακεί και τόνισε: "Για να συμπεριφέρεται έτσι ο υπουργός σημαίνει ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα που θέλει να κρύψει από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Φοβάμαι ότι αυτά που ακούγονται έχουν βάση".

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, σε δήλωσή του ο Ορ. Κολοζώφ κατήγγειλε:

"Η σημερινή απουσία του υπουργού Εξωτερικών από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας δείχνει την περιφρόνηση της κυβέρνησης προς τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τον ελληνικό λαό.

Με αυτήν τη συμπεριφορά επιβεβαιώνει την ευθύνη που έχει η κυβέρνηση για την τραγική εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν. Καλούμε για άλλη μια φορά τον υπουργό Εξωτερικών (σ.σ. η συνεδρίαση έγινε πριν την απομάκρυνση Πάγκαλου) να προσέλθει το συντομότερο στην Επιτροπή και να ενημερώσει για τα πραγματικά γεγονότα, απαντώντας στα πολλά ερωτήματα που μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί".

Εντονη ήταν και η αντίδραση των άλλων βουλευτών - μελών της Επιτροπής, αλλά και εκπροσώπων από τα άλλα κόμματα. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκης είπε ότι αποσύρει την εμπιστοσύνη του από τον υπουργό, ο Στ. Παπαθεμελής ζήτησε ουσιαστικά τη βίαιη προσαγωγή του Θ. Πάγκαλου, ο Κ. Σπυριούνης είπε ότι αν αποδειχθεί πως το κόμμα εμπλέκεται σε ατιμία, τότε θα παραιτηθεί και από βουλευτής. Ο Γ. Χαραλαμπόπουλος είπε ότι ο ελληνικός λαός αισθάνεται αγανάκτηση και οργή, ενώ την αντίδρασή τους εξέφρασαν και οι Λ. Βερυβάκης και Γ. Καψής (ο τελευταίος είπε ότι αρνείται να μεταφέρει στο κόμμα τις ευθύνες ενός υπουργού). Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής ζήτησε ο Κ. Μητσοτάκης,

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ
Εκτονώθηκε η κατάσταση

Οι Κούρδοι διαδηλωτές άρχισαν χτες να εκκενώνουν την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο, την οποία είχαν καταλάβει νωρίς την Τρίτη, διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Βρετανικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις οδήγησαν τους διαδηλωτές έναν - έναν έξω από την πρεσβεία, από την κεντρική είσοδο. Μερικοί διαδηλωτές βγήκαν με υψωμένα τα χέρια στον αέρα και οι αστυνομικοί, αφού τους έψαξαν, τους πέρασαν χειροπέδες.

Η βρετανική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο υπάλληλος της πρεσβείας Μπάμπης Πατσούρης - ο οποίος κρατούνταν όμηρος από τους διαδηλωτές από την Τρίτη - είναι "πολύ καλά".

Αντίθετα, στην Αυστραλία σε μείζον εσωτερικό πολιτικό θέμα εξελίσσεται η χτεσινή κατάληψη του Ελληνικού Προξενείου του Σίδνεϊ από Κούρδους διαδηλωτές, καθώς από χτες αλληλοκατηγορούνται κυβέρνηση και αντιπολίτευση, αλλά και διάφορες υπηρεσίες, για τη μη επαρκή φρούρηση της ελληνικής διπλωματικής αρχής και εκφράζουν αμφιβολίες για την ασφάλεια της "Ολυμπιάδας του 2000".

Το θέμα είναι πρωτοσέλιδο σήμερα στον αυστραλιανό Τύπο και μια από τις πρώτες ειδήσεις στα κανάλια και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σε αντίθεση με το Σίδνεϊ, στη Μελβούρνη, έγκαιρα, αστυνομικές δυνάμεις προσήλθαν και φρουρούσαν το ελληνικό Προξενείο, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές, αν και συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, να μην μπορέσουν να το καταλάβουν.

Στο μεταξύ ομάδα είκοσι Κούρδων διαδηλωτών κατέλαβε κατά τη διάρκεια της νύχτας τα γραφεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος στο Στρασβούργο, δίχως να υπάρξουν επεισόδια, δήλωσε σήμερα πηγή του κόμματος.

Οι διαδηλωτές, που εξακολουθούσαν να παραμένουν στο κτίριο ως το πρωί, ζήτησαν την αποστολή στην Τουρκία "επιτροπής από βουλευτές και προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής ζωής", για να ενημερωθούν για την τύχη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι καταληψίες ανέφεραν σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίησή τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Μίνι ανασχηματισμός και στην... Κένυα!

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Οτσαλάν ανάγκασαν σε "μίνι" ανασχηματισμό και την κυβέρνηση του Κενυάτη Προέδρου, Αραπ Μόι.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Νιάτσε, δημοφιλής στους διεθνείς δανειστικούς οργανισμούς, ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Ο επίτροπος της Αστυνομίας, Ντάνκαν Γουαχίρα, και ο επικεφαλής του τμήματος Μετανάστευσης, Φρανκ Κουίνγκα, απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους, χωρίς να αναλάβουν κάποια άλλη κυβερνητική θέση. Τέλος, ο Νώε Καταναγκάβα, υπουργός αναδιανομής γης, ανακοινώθηκε πως μεταφέρθηκε σε άλλη κυβερνητική θέση.

Ο ρόλος των Κενυατών αξιωματούχων, όσον αφορά στην υπόθεση Οτσαλάν παραμένει ασαφής. Ως εκ τούτου, κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κένυα απαίτησαν τη διενέργεια έρευνας.

Η αφρικανική ημερήσια εφημερίδα "Στάνταρντ", επικαλούμενη τις δηλώσεις του επικεφαλής του τμήματος Μετανάστευσης, Φρανκ Κουίνγκα, υποστήριξε ότι οι Κενυατικές αρχές μετανάστευσης αποφάσισαν και εκτέλεσαν τη διαδικασία απομάκρυνσης του Οτσαλάν από τη χώρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται εάν έπαιξαν κάποιο ρόλο έξω ή κοντά στην κατοικία του Ελληνα πρέσβη, όπου είχε καταφύγει για λίγα 24ωρα ο Κούρδος ηγέτης. Πάντως, εάν αυτό αληθεύει, διαψεύδεται προηγούμενη ανακοίνωση της κενυατικής κυβέρνησης, ό,τι δηλαδή ουδένα ρόλο έπαιξε στην υπόθεση Οτσαλάν...

Οσον αφορά τις αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Κένυα, ορισμένες παρατάξεις επιτέθηκαν κατά της κυβέρνησης θεωρώντας "σοβαρό παράπτωμα" την παράνομη είσοδο του Οτσαλάν στη χώρα, ενώ άλλες παρατάξεις επέκριναν επί της ουσίας την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη, ανακοινώνοντας πως "ο Κούρδος ηγέτης παραδόθηκε σαν να ήταν μέρος... αποσκευής!"...

Πριν το ξέσπασμα της σκανδαλώδους παράδοσης του Οτσαλάν στους Τούρκους πράκτορες, κενυατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρούσαν επικείμενο τον κυβερνητικό ανασχηματισμό εξαιτίας των έντονων διαφορών και αντιπαραθέσεων εντός της κυβερνώσας παράταξης ("Κόμμα Κενυατικής Αφρικανικής Ενότητας"). Χτες, θεώρησαν ότι η τροπή που πήρε η υπόθεση Οτσαλάν ήταν απλώς... ένας παράγοντας που επίσπευσε τη διαδικασία του κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Η δύναμη του λαού

"Παρέδωσαν τον Οτσαλάν στους Τούρκους"! Το φοβερό μαντάτο διαπερνά σαν ρίγος τη σπονδυλική στήλη της Ελλάδας. Κι ύστερα, μια βαθιά θλίψη, ένας αβάσταχτος πόνος, απλώνονται σ' ολόκληρη τη χώρα. Κάθε Ελληνας πατριώτης νιώθει να του πληγώνουν το φιλότιμο, να του προσβάλλουν την περηφάνια, να του καταρρακώνουν την ανθρωπιά. Αθλιοι να καταπατούν τα "ιερά και τα όσια" της φυλής μας, να προδίδουν την ιστορία μας. Και η θλίψη γίνεται θυμός. Στα σπίτια, κατάρες και βρισιές. Στις πλατείες, εκρήξεις οργής. Η κραυγή "ντροπή σας", συγκλονίζει την Ελλάδα.

***

Οι Ελληνες πονούν, οργίζονται κι αντιδρούν. Νόμιζαν, οι κυβερνώντες, ότι με το χρηματιστήριο, την υποκουλτούρα, τον "εκσυγχρονιστικό" τσαμπουκά και την ΟΝΕ, θα τους μετατρέψουν σε "άβουλους και μοιραίους" υπηκόους των μεγάλων αφεντικών της Ελλάδας. Γελάστηκαν. Ο λαός μας κράτησε αδούλωτη την ψυχή του κι ακέραια τα ιδανικά του. Στηριζόμενος στην ιστορία του κι αντλώντας δύναμη από το μέλλον του, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Κι έβαλε τον καθένα στη θέση του: Κιοτήδες, υποτακτικοί και σπιούνοι οι κυβερνώντες. Εχθροί οι "σύμμαχοι". Φίλοι και συναγωνιστές οι Κούρδοι.

***

Οι κυβερνώντες "τα χρειάστηκαν". Είπαν ψέματα για προθέσεις και γεγονότα, δεν τους πίστεψε κανείς. Προσπάθησαν να κρύψουν τις ευθύνες των αφεντικών τους, ξεφτιλίστηκαν. Θέλησαν να φέρουν αντιμέτωπους Κούρδους και Ελληνες, απέτυχαν. Αρχισαν να στρέφονται ο ένας ένοχος εναντίον του άλλου - σαν τα μέλη μιας διαλυμένης συμμορίας, που αλληλοσπαράσσονται - δε γλίτωσαν. Κάποιοι αποχωρούν για να εξιλεωθούν, δε θα τους γίνει το χατίρι. Ο αρχηγός τους μένει για να συνεχίσει, μαζί με τους αντικαταστάστες των "φευγάτων", τα ίδια, δε θα του περάσει. Ολοι αυτοί που φάνταζαν, πριν λίγο καιρό, άτρωτοι και παντοδύναμοι, τρέμουν τώρα την οργή του λαού. Δεν μπορούν να στηριχτούν ούτε στ' αφεντικά τους, γιατί "την προδοσία πολλοί ηγάπησαν, τον προδότη ουδείς".

***

Εχει δύναμη ο λαός μας και μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του. Αρκεί η οργή και η αγανάκτηση να βγει από τα σπίτια και να μετατραπεί σε αγώνα στους δρόμους. Εκεί θα δοθούν οι πραγματικές μάχες, θα κριθεί η τύχη και θα χαραχτεί το μέλλον της Ελλάδας. Και δε φτάνει να "φύγουν απ' τη μέση" τούτοι οι διαχειριστές της ντροπής και της εθνικής υποτέλειας, αλλά πρέπει να κλείσει ο δρόμος και στους άλλους, ίδιους κι απαράλλακτους, που ετοιμάζονται να 'ρθουν για να διαχειριστούν τα ίδια. Και προπάντων είναι ανάγκη ν' ανοίξει ο δρόμος για να φύγουν οι ξένοι "προστάτες" της χώρας μας. Αυτό μπορεί να φαίνεται σήμερα πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Τίποτα, όμως, δεν είναι αδύνατο, όταν ο λαός μας ξεσηκωθεί και, μαζί με τους άλλους λαούς του κόσμου, αντιπαρατεθεί στον ιμπεριαλισμό.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ερευνάται η εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας κινήθηκε αυτεπαγγέλτως για την υπόθεση Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ανάβοντας το "πράσινο φως", όσον αφορά τη διερεύνησή της μέσω της δικαστικής οδού. Βέβαια, η πρωτοβουλία αυτή αρχίζει και τελειώνει με τον έλεγχο ενεργειών μη πολιτικών προσώπων και τον καταλογισμό ποινικών ευθυνών στα πρόσωπα αυτά, αφού, όπως είναι γνωστό, για τις πράξεις των πολιτικών αρμόδιο να αποφασίσει είναι το Κοινοβούλιο της χώρας.

Ειδικότερα, χτες το μεσημέρι, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Κολιοκώστας διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, την οποία ανέθεσε στον εισαγγελέα Βασ. Πλιότα, σχετικά με τη μεταφορά του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα και τη διευκόλυνση που του παρασχέθηκε κατά τις ημέρες της εδώ παραμονής του χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Η έρευνα, δηλαδή, θα εστιαστεί στη διαπίστωση των παράνομων πράξεων που τελέστηκαν κατά την πρώτη φάση της "εθνικής ντροπής", στο ελληνικό έδαφος, από μη μέλη της κυβέρνησης και εν αγνοία της (όπως, τουλάχιστον, η ίδια υποστηρίζει) και όχι στη μεταχείριση που επιφυλάχτηκε στον "Απο" κατά τη δωδεκαήμερη φιλοξενία του στην πρεσβευτική κατοικία στην Κένυα και στην παράδοσή του, τελικά, στους Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ.

Από τα στοιχεία που, ήδη, έχουν δημοσιευτεί, φαίνεται ότι ο Οτσαλάν έφθασε κρυφά στη χώρα μας, με πρωτοβουλία του ναυάρχου εν αποστρατεία Αντ. Ναξάκη και με αεροσκάφος Ελληνα επιχειρηματία (ακούγεται το όνομα του Ν. Στεριόπουλου). Αμέσως τον παρέλαβε κλιμάκιο απόστρατων αξιωματικών της ΕΥΠ, με επικεφαλής τον αρχηγό της, αντιπτέραρχο ε.α. Χαρ. Σταυρακάκη, ενώ φιλοξενήθηκε σε διάφορα σπίτια, μεταξύ των οποίων του Αντ. Ναξάκη και της Βούλας Δαμιανάκου.

  • Με μηνυτήρια αναφορά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο "Πανελλήνιος Σύνδεσμος Απόστρατων Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας" ζητά να διερευνηθεί το θέμα Οτσαλάν και να καταλογιστούν τυχόν ευθύνες "στους υπευθύνους και δημιουργούς της προκύψασας ντροπής, η οποία θα βαρύνει το ελληνικό έθνος αενάως".
Δεν ανησυχούν για τις εξελίξεις

Δεν υπάρχει ανησυχία για την οικονομία, ανέφερε ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας, σχολιάζοντας τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή την παράδοση του Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές.

Σε μία εμφανή προσπάθεια καθησυχασμού των "αγορών", υποστήριξε ότι οι τελευταίες εξελίξεις απέδειξαν ότι "η οικονομία διαθέτει μεγάλες αντοχές". Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να εκφράσει την άποψη ότι μετά την αποπομπή των τριών υπουργών, "η κατάσταση πάει για εκτόνωση". Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "οι εφημερίδες θα γράψουν για δύο τρεις ακόμα ημέρες για τα γεγονότα της Κένυας και στη συνέχεια θα στραφούν σε άλλα θέματα...".

Ο ίδιος παράγοντας εξέφρασε επιφυλάξεις για τη στάση της τουρκικής πλευράς, η οποία, όπως είπε, "θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά την υπόθεση Οτσαλάν σε βάρος των ελληνικών θέσεων".

Μαύρο χιούμορ από τον Τούρκο ΥΠΕΞ

Η Τουρκία, μέσω του υπουργού της Εξωτερικών, έκφρασε χτες την άποψη ότι η παραίτηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για κακό χειρισμό της υπόθεσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι καλά νέα για την Ελλάδα. "Πιστεύω ότι ένα καλό πράγμα συνέβη για την Ελλάδα κι έτσι θα σταματήσει τη βαθιά ανάμειξή της στην τρομοκρατία", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

"Πιστεύω ότι αυτό μπορεί να είναι το τέλος της υποστήριξης και της ενθάρρυνσης της τρομοκρατίας από ορισμένους Ελληνες πολιτικούς", δήλωσε ο Τζεμ.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Ι. Τζεμ κάνει "μαύρο χιούμορ" λέγοντας ότι "όποτε πρωθυπουργός στην Τουρκία είναι ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, σημειώνονται στην Ελλάδα θετικές εξελίξεις. Το 1974, εξαιτίας εξελίξεων οι οποίες κατά μεγάλο μέρος οφείλονταν στον τότε πρωθυπουργό Ετσεβίτ, είχε διευκολυνθεί η μετάβαση της Ελλάδας από καθεστώς δικτατορίας στη δημοκρατία". (Σημ: Ο Ι. Τζεμ αναφέρεται στην εισβολή και κατοχή μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ανεξάρτητου κράτους - μέλους των ΗΕ και στη δολοφονία χιλιάδων Κυπρίων και Ελλήνων στρατιωτών).

Ανεξάρτητη... η τουρκική Δικαιοσύνη

Η Τουρκία ανακοίνωσε χτες ότι δε θα ανεχθεί καμία ξένη ανάμειξη στη δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

"Ολοι πρέπει να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό, η Τουρκική Δημοκρατία δε θα ανεχθεί καμία επέμβαση ή ανάμειξη στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης", αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, θα δικαστεί στη μικρή νησίδα - φυλακή Ιμραλί, στη θάλασσα του Μαρμαρά, όπου κρατείται. Οπως διευκρινίζει, θα δικαστεί από το Δικαστήριο Κρατικής Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης ή της Αγκυρας, αλλά η δίκη θα διεξαχθεί στο νησί.

Μα σημειωθεί ότι καμία θανατική ποινή δεν έχει εκτελεστεί μετά το 1984 στην Τουρκία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ