ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποφασισμένοι να πάρουν τα λεφτά τους

Με τη συνέχιση του αποκλεισμού του εργοταξίου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και άλλες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι αντιδρούν στον χρόνιο εμπαιγμό

Την τέταρτη μέρα των κινητοποιήσεων διάνυσαν χτες οι εκατοντάδες μεταλλεργάτες, οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι, που απασχολούνται στο εργοτάξιο φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα. Οι εργαζόμενοι που έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό της εισόδου του εργοταξίου, απαιτούν να σταματήσει ο εμπαιγμός σε βάρος τους και να τους καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα.

Στο μεταξύ, προχτές το απόγευμα, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Παπαφιλίππου κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των εργαζομένων, του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και του Συνδικάτου Οικοδόμων Μεγάρων,όπου και δεσμεύτηκε ότι η ΔΕΠΑ αναλαμβάνει την ευθύνη τα όποια χρήματα οφείλονται στην Τεχνική Ενωση (κατασκευάστρια εταιρία) και πρόκειται να εισπραχθούν, να αποδίδονται άμεσα για την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.

Επειδή το επόμενο διάστημα ένα μεγάλου μέρος του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ δεσμεύτηκε ότι σε πιθανή απομάκρυνση εργαζομένων από το έργο, θα καταβάλλονται οι αποζημιώσεις και οι όποιες οφειλές. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι η ΔΕΠΑ θα κάνει προσπάθειες, για να πληρωθούν σήμερα οι εργαζόμενοι (δεδουλευμένα Γενάρη, διαφορές αδείας του '98, οδοιπορικά και έξοδα διαμονής για τους εργαζόμενους από την επαρχία). Στο αίτημα του διευθύνοντος συμβούλου να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, η αντιπροσωπεία των εργαζομένων ξεκαθάρισε ότι επειδή υποσχέσεις έχουν δοθεί πολλές φορές στο παρελθόν, η διακοπή ή η συνέχιση των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί μέσα από τις συνελεύσεις.

Παράλληλα, χτες το πρωί, αντιπροσωπεία των εργαζομένων, μαζί με συνδικαλιστές του συνδικάτου Μετάλλου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν ότι απαιτείται ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας, να σταματήσει να κωφεύει και να πάρει τις ευθύνες του απέναντι στους εκατοντάδες εργαζόμενους. Απαίτησαν ο υφυπουργός να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΔΕΠΑ και της Τεχνικής Ενωσης και να παρέμβει, ώστε να λυθούν τα προβλήματα. Τέλος, δήλωσαν ότι αν δεν καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα, σήμερα θα προχωρήσουν σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις.

Απαιτούνται συντονισμένοι αγώνες

Στους εργαζόμενους της ΠΥΡΚΑΛ Ελευσίνας μίλησε για την ανάγκη ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος ο Κ. Παρασκευάς

"Θυσία στο βωμό της επικράτησης και της κυριαρχίας των μονοπωλίων, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας γίνεται η ΠΥΡΚΑΛ,αλλά και οι άλλες επιχειρήσεις του κλάδου",σημείωσε χτες ο Κ. Παρασκευάς,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα.

Ο Κ. Παρασκευάς τόνισε ότι "το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό και επομένως η λύση που πρέπει να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα, αν θέλουν να είναι αποτελεσματική, χρειάζεται να είναι πολιτική". Πρόσθεσε ότι η ΠΥΡΚΑΛ "πρέπει να αναπτυχθεί στα πλαίσια ενός εθνικού και ενιαίου φορέα αμυντικής βιομηχανίας, σε αντίθεση με τις προσταγές των μονοπωλίων και του ΝΑΤΟ, τις επιλογές της κυβέρνησης".

Ομως για να υπάρξουν αυτές οι προοπτικές - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - πρέπει να υπάρξει και μια άλλη πολιτική, διαφορετική απ' αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Απαιτούνται βαθιές πολιτικές ανακατατάξεις και αλλαγές, μέτωπο ενάντια στην κυριαρχία των μονοπωλίων και τον ιμπεριαλισμό.

Αναφερόμενος στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, είπε ότι κριτήριο για τη στάση τους δεν είναι η περιγραφή των προβλημάτων, "αλλά κατά πόσο αντιπαλεύουν ή ευθυγραμμίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με όλες αυτές τις πολιτικές, που δεν έχουν άλλο σκοπό παρά μόνον το χτύπημα των δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων".

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ "έχουν δώσει επανειλημμένα εξετάσεις. Παίρνουν άριστα στη συστηματική εξαπάτηση και το ξεπούλημα των εργαζομένων, τους βαθμολογούν για αυτές τους τις επιδόσεις, οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση, με την εμπιστοσύνη που τους περιβάλλουν". Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι "δεν έχουν άλλη επιλογή από το να τους γυρίσουν όσο πιο γρήγορα την πλάτη. Να πάρουν την υπόθεση ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος στα χέρια τους. Πράγμα που σημαίνει πρακτικά να αντιπαραθέσουν στους "εθνικούς στόχους" αυτών των δυνάμεων τους δικούς τους ταξικούς και αγωνιστικούς στόχους, που είναι δεμένοι με τα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντά τους".

Κάλεσε επίσης τους εργαζόμενους να αντισταθούν στη διαλυτική πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος, να απορρίψουν όσα αντεργατικά μέτρα προωθούνται στο όνομα της ΟΝΕ και να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν, αντιδρώντας στις ιδιωτικοποιήσεις, στο χτύπημα της υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης.

"Ανασυγκρότηση και αποτελεσματική δράση του συνδικαλιστικού κινήματος - σημείωσε ο Κ. Παρασκευάς - μόνο με επιμονή και συνεπή αντιπαράθεση με τις βασικές επιλογές της κυβέρνησης μπορεί να υπάρξει. Υπεράσπιση των όποιων κατακτήσεων στο εργοστάσιο ή στον κλάδο, αναχαίτιση της επίθεσης της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, μόνο με ενωμένο και συντονισμένο αγώνα στις επιδιώξεις των μονοπωλίων μπορεί να υπάρξει. Ο περιορισμός στο άμεσο αίτημα, όσο σημαντικό και αν είναι αυτό, όσο και σθεναρή και αν είναι η υπεράσπισή του όταν δε συνδέεται με την αντιμετώπιση των αιτιών που το προκαλούν, μοιραία ευνουχίζει το εύρος και την προοπτική του αγώνα, περιορίζει την αποτελεσματικότητα της πάλης".

"Η υπόθεση της ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος και της συγκρότησης του ταξικού πόλου - συνέχισε ο Κ. Παρασκευάς - είναι ένα άμεσο ζωτικής σημασίας ζήτημα που συνδέεται με την προοπτική της πάλης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαλλαγούν από τα δεσμά της ταξικής συνεργασίας, να δραστηριοποιηθούν και να οργανωθούν. Θεμέλιο αυτής της διαδικασίας είναι η ολόπλευρη αναδιοργάνωση του πρωτοβάθμιου σωματείου, της συσπείρωσης και συμμετοχής των εργαζομένων στο χώρο δουλιάς και στον κλάδο με Επιτροπές Αγώνα, με συσπείρωση και συντονισμό".

Καταλήγοντας ο Κ. Παρασκευάς τόνισε ότι "η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η σύγκρουση με τα μονοπώλια απαιτεί δυνατά συνδικάτα με μαζική δραστήρια παρουσία και δράση των εργαζομένων. Επομένως, ταξικός πόλος και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι ταυτόσημος με τη συσπείρωση και αγωνιστική δράση γύρω από τους στόχους πλατιών τμημάτων των εργατοϋπαλλήλων. Να γίνουν πρωταγωνιστές με τη μαζική τους συμμετοχή στη λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια".

Τέλος, τόνισε: "Καλούμε τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση του αγώνα και της πάλης τους. Να παραμερίσουν όποιους μπαίνουν εμπόδιο. Να στηρίξουν την πρωτοβουλία για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος".

"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ"
Ποινικοποίηση του αγώνα

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία ενάντια στις απολύσεις. Αστυνομική επέμβαση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Παράνομη και καταχρηστική - όπως ζήταγε η εταιρία, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει - έκρινε χθες το μεσημέρι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας,την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στην επιχείρηση "Ελληνική Εταιρία Μπισκότων". Η απεργία κηρύχτηκε ενάντια στις απολύσεις δύο εργαζομένων (ο ένας είναι ο πρόεδρος του σωματείου) και για το καθεστώς αυταρχισμού, ψυχολογικής βίας και τρομοκρατίας που ασκεί η διοίκηση, προκειμένου να επιβάλλει εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα, να διαλύσει το σωματείο και να φιμώσει τις όποιες φωνές αντίστασης.

Εντυπωσιακά γρήγορα ανταποκρίθηκε το δικαστήριο, εκδίδοντας την ευνοϊκή για την εταιρία απόφαση. Σε λιγότερες από 24 ώρες, αφ' ότου η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (Τετάρτη μεσημέρι), ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου όρισε πρωτοδίκη, ήρθε η υπόθεση στο Μονομελές, εκδικάστηκε και πριν την αλλαγή βάρδιας στις 2 το μεσημέρι χθες, είχε ακούσει όλες τις πλευρές και είχε βγάλει και την απόφαση, κρίνοντας την απεργία παράνομη και καταχρηστική, αποδεχόμενο ότι δεν μπορεί να ξανακηρύξει 24ωρη απεργία το ΕΚ για τους ίδιους λόγους.

Την ίδια ώρα που ούτε καν είχε καθαρογραφεί και ανακοινωθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ο εισαγγελέας Χαλκίδας έδινε εντολή και 40-50 αστυνομικοί βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, με απαίτηση του εργοδότη, για να περάσει ελεύθερα ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που είχε στήσει.

Κι ενώ στην πρωινή βάρδια η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, στην απογευματινή, η αστυνομική δύναμη ενεργούσα ως φύλακας της εργοδοσίας, επιτέθηκε στους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία τους, έστειλε στο νοσοκομείο δύο εργαζόμενες, την Αρετή Κατσή και τη Γωγώ Ζούση,και πέρασε μέσα κάποιους νεοπροσλαμβανόμενους "διμηνίτες".

Αναγκαία η αλλαγή πορείας για το ΕΚΘ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Από τον απολογισμό δράσης που παρουσιάζει η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το 26ο Συνέδριο του ΕΚΘ, απουσιάζει ο πολιτικός στόχος, που θα συνέγειρε την εργατική τάξη στην κατεύθυνση της ρήξης με τις κεντρικές επιλογές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ". Αυτό τόνισαν μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΕΚΘ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, τα στελέχη της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ. Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, πρόσθεσαν, πέρα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις, δεν προχώρησε στην έμπρακτη καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

"Χρειάζεται μια άλλη πορεία με στόχο την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική, αγωνιστική κατεύθυνση", τόνισε ο γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης και ζήτησε το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης να πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού δράσης για τη διεκδίκηση παραγωγικής ανάπτυξης του νομού, αντίστασης στο νόμο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων, σύσκεψη με σωματεία για στήριξη διεκδικήσεών τους, καθώς και πρωτοβουλίες για τη δημιουργία προϋποθέσεων στήριξης των αγώνων των αγροτών, των μαθητών, του κινήματος ειρήνης κλπ.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Π. Αβραμόπουλος, εξαπέλυσε ευθεία και σε μερικές περιπτώσεις προσωπική επίθεση κατά αντιπροσώπων της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την αίθουσα διαμαρτυρόμενα τα στελέχη της παράταξης.

Ο Κ. Παρασκευάς με τους εργαζόμενους της ΠΥΡΚΑΛ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ