Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ"
Ποινικοποίηση του αγώνα

Παράνομη και καταχρηστική η απεργία ενάντια στις απολύσεις. Αστυνομική επέμβαση

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Παράνομη και καταχρηστική - όπως ζήταγε η εταιρία, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει - έκρινε χθες το μεσημέρι, το Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας,την 24ωρη απεργία που είχε κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας στην επιχείρηση "Ελληνική Εταιρία Μπισκότων". Η απεργία κηρύχτηκε ενάντια στις απολύσεις δύο εργαζομένων (ο ένας είναι ο πρόεδρος του σωματείου) και για το καθεστώς αυταρχισμού, ψυχολογικής βίας και τρομοκρατίας που ασκεί η διοίκηση, προκειμένου να επιβάλλει εργασιακό καθεστώς μεσαίωνα, να διαλύσει το σωματείο και να φιμώσει τις όποιες φωνές αντίστασης.

Εντυπωσιακά γρήγορα ανταποκρίθηκε το δικαστήριο, εκδίδοντας την ευνοϊκή για την εταιρία απόφαση. Σε λιγότερες από 24 ώρες, αφ' ότου η επιχείρηση κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων (Τετάρτη μεσημέρι), ο πρόεδρος Πρωτοδικών Ερωτόκριτος Ερωτοκρίτου όρισε πρωτοδίκη, ήρθε η υπόθεση στο Μονομελές, εκδικάστηκε και πριν την αλλαγή βάρδιας στις 2 το μεσημέρι χθες, είχε ακούσει όλες τις πλευρές και είχε βγάλει και την απόφαση, κρίνοντας την απεργία παράνομη και καταχρηστική, αποδεχόμενο ότι δεν μπορεί να ξανακηρύξει 24ωρη απεργία το ΕΚ για τους ίδιους λόγους.

Την ίδια ώρα που ούτε καν είχε καθαρογραφεί και ανακοινωθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, ο εισαγγελέας Χαλκίδας έδινε εντολή και 40-50 αστυνομικοί βρέθηκαν στην πύλη του εργοστασίου, με απαίτηση του εργοδότη, για να περάσει ελεύθερα ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που είχε στήσει.

Κι ενώ στην πρωινή βάρδια η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική, στην απογευματινή, η αστυνομική δύναμη ενεργούσα ως φύλακας της εργοδοσίας, επιτέθηκε στους εργαζόμενους που περιφρουρούσαν την απεργία τους, έστειλε στο νοσοκομείο δύο εργαζόμενες, την Αρετή Κατσή και τη Γωγώ Ζούση,και πέρασε μέσα κάποιους νεοπροσλαμβανόμενους "διμηνίτες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ