ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΒΡΟΥ
Αγώνας μέχρι τη δικαίωση

Με δεκάδες ακόμη τρακτέρ ενισχύθηκε και χθες το μέτωπο των αγροτών στο Βόρειο Εβρο,που από τη Δευτέρα έχουν παρατάξει τα αγροτικά τους μηχανήματα στην Εθνική οδό, στο ύψος της Ορεστιάδας.Παράλληλα, συνεχίζονται οι περιοδείες των μελών της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα,στα χωριά της περιοχής, με στόχο την παραπέρα μαζικοποίηση του αγώνα. Χτες οι αγρότες αποφάσισαν την παραμονή τους στην Εθνική οδό μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, οπότε αναμένεται να αποφασίσουν κλιμάκωση της κινητοποίησης με νέες μορφές δράσης.

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής δηλώνουν πως ο αγώνας θα συνεχιστεί. "Τα προβλήματα τα ίδια είναι αυτά που μας έβγαλαν στο δρόμο και η αγωνία μας να παραμείνουμε στη γη μας και να ζούμε από την καλλιέργειά της", δήλωσε ο Κ. Ζησίδης.Ο κόσμος στα χωριά έχει αγανακτήσει, αφού παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Γεωργίας πως θα αποζημιωθούν για τη μισή παραγωγή του '98 που παραμένει αμάζευτη στα χωριά (καλαμπόκια, βαμβάκια, τεύτλα, παντζάρια κλπ.) ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία εκτίμησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Οι αγρότες ζητάνε μέτρα στήριξης των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, ρύθμιση των χρεών σε όφελος των αγροτών και των συνεταιριστών και όχι στα μέτρα της κυβέρνησης και της ΑΤΕ, πραγματική μείωση του κόστους παραγωγής, κατάργηση των ποσοστώσεων και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

"ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Προτάσεις διεξόδου από την κρίση

"Σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, δυσοίωνο διαγράφεται και το μέλλον των δικηγόρων", τόνισε η Κατερίνα Μάγου,επικεφαλής της παράταξης "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Θεσσαλονίκης" κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει των επικείμενων εκλογών του κλάδου. Πρόσθεσε ότι είναι δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τα μεσαία και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του λαού, στα οποία άλλωστε απευθύνεται η πλειονότητα των δικηγόρων. "Πρόκειται για μια εξέλιξη βαθιά αντιλαϊκή, που πλήττει τον κλάδο των εργαζομένων και τον ίδιο το λαό, αναφορικά με το συνταγματικό του δικαίωμα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη", επισήμανε η Κατ. Μάγου.

Η "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" καυτηριάζει την πρόταση των άλλων παρατάξεων, που προκειμένου να πατάξουν το λεγόμενο πληθωρισμό των δικηγόρων ζητούν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, όπως και να "κλείσει" το δικηγορικό επάγγελμα, θέτοντας έτσι ένα ζήτημα ταξικής επιλογής.

Η παράταξη επισημαίνει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να προχωρήσει σε ριζικές λύσεις απομονώνοντας το πρόβλημα του "πληθωρισμού" και κατά συνέπεια της ανεργίας και της υποαπασχόλησης των δικηγόρων, όσο θα υπάρχει εξάρτηση του κλάδου και της χώρας γενικότερα από το μεγάλο, ελληνικό και ξένο, κεφάλαιο. Τα μέτρα που προτείνει και που μπορούν να αμβλύνουν την άνιση κατανομή της δικηγορικής ύλης είναι: Υποχρεωτική έξοδο από το επάγγελμα, λόγω συνταξιοδότησης. Αύξηση των συντάξεων. Επέκταση Ταμείου συνεργασίας. Τη μη δικηγοροποίηση δικαστών και συνταξιούχων.

Πρόταση της παράταξης είναι, επίσης, με ευθύνη του Δικηγορικού Συλλόγου, να τροποποιηθεί το στάδιο της άσκησης των νέων δικηγόρων, έτσι που να τους δίνονται τα απαραίτητα εφόδια και μια σωστή επαγγελματική κατάρτιση. Προκειμένου, δε, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ασκουμένων ζητά τη θέσπιση πλαισίου συνεργασίας για τον νέο δικηγόρο, με εξασφάλιση κατώτερων ορίων αμοιβών (οι οποίες προβλέπονται νομοθετικά αλλά δεν τηρούνται). Ζητά επίσης να οργανωθεί στο Δικηγορικό Σύλλογο ειδική υπηρεσία, που να συμβουλεύει τους νέους δικηγόρους για επαγγελματικά ζητήματα. Τέλος, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι νέοι δικηγόροι, προτείνει να μειωθούν οι φορολογίες και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Λαϊκή κινητοποίηση για τους ελεύθερους χώρους

Την ανάγκη για άμεσες και δυναμικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να προστατευτούν οι τελευταίοι ελεύθεροι χώροι της Αθήνας, από τα τεράστια συμφέροντα που επιβουλεύονται την καταπάτηση και τσιμεντοποίηση αυτών των χώρων, τόνισαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, σε συνεδρίαση που έγινε προχτές το βράδυ, στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων.

Το Πάρκο στο Γουδί,το Πεδίο του Αρεως,το οικόπεδο της οδού Ριζάρη,τα Τουρκοβούνια,το κτήμα ΘΩΝ,τα οικόπεδα ΚΑΠΑΨ και ΔΕΗ,οΛόφος Ελικώνος στην Κυψέλη,ο Ελαιώνας,το Πάρκο Ελευθερίας είναι μόνο μερικοί από τους χώρους που αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση και "κινδυνεύουν από διαπλεκόμενα συμφέροντα και καταπατητές".

Τα μέλη της Συντονιστικής ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις και τις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει στους παραπάνω χώρους και αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάη ημερίδα με θέμα τους ελεύθερους χώρους. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντηση με τον δήμαρχο Αθήνας, τον νομάρχη και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να υλοποιηθούν υποσχέσεις τους για "καλύτερη ποιότητα ζωής, πράσινο και αποκέντρωση". Ακόμα, η Συντονιστική αναφέρθηκε στον κίνδυνο τσιμεντοποίησης των στρατοπέδων της Αθήνας.

Ο Γεράσιμος Σκλαβούνος από το Σύλλογο Πολεοδόμων επισήμανε: "Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά και τεράστια συμφέροντα. Η κυβέρνηση ακολουθεί το φάκελο της ανταγωνιστικότητας των πόλεων. Παρ' όλα αυτά οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες, ειδικά στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αισθανόμαστε την εισροή του κέρδους στην Αθήνα, αισθανόμαστε την επιδείνωση της ζωής μας".

Οι Σύλλογοι που συμμετείχαν στη συνεδρίαση υποσχέθηκαν να πάρουν μέρος και να δείξουν την αλληλεγγύη τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Τετάρτη 10 Μαρτίου για τα οικόπεδα του ΚΑΠΑΨ και της ΔΕΗ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο Γεράσιμος Θεοδωράτος εκ μέρους της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΑΣ) εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση της ΝΑΣ στον αγώνα των κατοίκων για καλύτερη ποιότητα ζωής. Και τόνισε: "Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είναι υποχρεωμένη να στηρίξει την προσπάθειά σας και είναι αναγκαίο να πάρει δραστικά μέτρα". Η επόμενη συνάντηση του Συντονιστικού θα γίνει την Πέμπτη 11 Μαρτίου.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε την Κυριακή 21.2.99 και ώρα 10.30 π.μ. 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου του Α Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας πατέρα, αδελφού, γιου, θείου, ανιψιού, εξαδέλφου και φίλου

ΓΙΑΝΝΗ Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΤΟΥ

Η κόρη του: Μαρία.

Τα αδέλφια του: Κώστας και Ντίτη Ντόκου.

Η μητέρα του: Μαρία Γ. Αλεξανδράτου.

Τα ανίψια του: Γιάννης, Γεράσιμος Ντόκος.

Οι θείοι, τα εξαδέλφια, οι φίλοι.

"Εφυγε" ο Κώστας Γκουργιώτης

Εφυγε από κοντά μας πρόσφατα, ύστερα από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο ο αγαπητός σύντροφος Κώστας Γκουργιώτης.Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε πιστός στις γραμμές του Κόμματος και στην πρώτη γραμμή των λαϊκών αγώνων.

Γεννήθηκε το 1926 στην Αρχαία Κόρινθο, από πολύ φτωχή αγροτική - κτηνοτροφική οικογένεια. Κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ το 1943 και ανέλαβε σοβαρές αποστολές τις οποίες εκτέλεσε με απόλυτη επιτυχία. Μετά την απελευθέρωση διώχτηκε από το κράτος και το παρακράτος, πιάστηκε και στάλθηκε στην Ελ Τάμπα. Οταν επέστρεψε συνελήφθη, πέρασε από στρατοδικείο, καταδικάστηκε σε θάνατο, έκατσε φυλακή στην Ακροναυπλία οχτώ χρόνια.

Βγαίνοντας από τη φυλακή, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και υπήρξε δραστήριο και συνεπέστατο μέλος του. Το 1989 εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΕ Κορινθίας της ΠΕΑΕΑ, αξίωμα που είχε μέχρι το θάνατό του και υπηρέτησε με αφοσίωση.

Στην κηδεία του παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ, οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ του νομού με τους προέδρους τους και πλήθος φίλων και συγχωριανών του στους οποίους ήταν ιδιαίτερα αγαπητός.

ΙΚΑΡΙΑ
Πρωτοβουλία αναδάσωσης από τους νέους

Αναδάσωση των καμένων από τις πυρκαγιές περιοχών στις Ράχες και το Καρκινάγριο έχει προγραμματίσει για το τριήμερο των Απόκρεων, 19 με 22 του Φλεβάρη ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας, στην προσπάθειά του να συμμετάσχει ενεργά στη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου του νησιού. Κάτι που, όπως φαίνεται, πλήττει ορισμένα συμφέροντα, καθώς η προηγούμενη προσπάθεια του Συλλόγου για αναδάσωση του Αγιου Πολύκαρπου στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη προσέκρουσε στην άρνηση των ιδιοκτητών των καμένων περιοχών.

Ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας, σε χτεσινή ανακοίνωσή του τονίζει πως η νέα γενιά οφείλει να μπει μπροστά στην προσπάθεια για την αναζωογόνηση του νησιού, φιλοδοξώντας, μέσα από τη δική της πρωτοβουλία, να δοθεί το έναυσμα για την ανάπτυξη παρόμοιων ενεργειών σε όλες της γωνιές της Ελλάδας και καλεί όλους όσοι συναισθάνονται τη σοβαρότητα του προβλήματος να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή.

Οσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην αναδάσωση, μπορούν να επικοινωνούν με μέλη του Συλλόγου, στα τηλέφωνα 3441.384, 6722.297, 3210.539, 094 - 502516 και 094 - 904550.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Κατά της έκδοσης Πολωνού

Κατά της έκδοσης του Πολωνού Αντρέι Σλάβομιτς Τσβουντσίσκι, τάχθηκε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο γνωμοδότησε να μην εκδοθεί στις γερμανικές αρχές ο Πολωνός υπήκοος.

Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, επισημαίνεται ότι οι σχετικές διατάξεις της Σύμβασης Σένγκεν, αν και έχει κυρωθεί με το νόμο 2514/1997, δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ και πως η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την έκδοση ατόμου που εκζητείται για τελωνειακές και φορολογικές παραβάσεις.

Αίτημα για την έκδοση του Πολωνού υπηκόου υπέβαλε η Γερμανία, προκειμένου να δικαστεί για πλημμεληματικές παραβάσεις, όπως σύσταση και συμμορία, φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία τσιγάρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ