Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΕΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
Προτάσεις διεξόδου από την κρίση

"Σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα, δυσοίωνο διαγράφεται και το μέλλον των δικηγόρων", τόνισε η Κατερίνα Μάγου,επικεφαλής της παράταξης "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Θεσσαλονίκης" κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει των επικείμενων εκλογών του κλάδου. Πρόσθεσε ότι είναι δυσβάστακτο το οικονομικό κόστος πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τα μεσαία και τα χαμηλά οικονομικά στρώματα του λαού, στα οποία άλλωστε απευθύνεται η πλειονότητα των δικηγόρων. "Πρόκειται για μια εξέλιξη βαθιά αντιλαϊκή, που πλήττει τον κλάδο των εργαζομένων και τον ίδιο το λαό, αναφορικά με το συνταγματικό του δικαίωμα να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη", επισήμανε η Κατ. Μάγου.

Η "Νέα Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων" καυτηριάζει την πρόταση των άλλων παρατάξεων, που προκειμένου να πατάξουν το λεγόμενο πληθωρισμό των δικηγόρων ζητούν να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια, όπως και να "κλείσει" το δικηγορικό επάγγελμα, θέτοντας έτσι ένα ζήτημα ταξικής επιλογής.

Η παράταξη επισημαίνει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να προχωρήσει σε ριζικές λύσεις απομονώνοντας το πρόβλημα του "πληθωρισμού" και κατά συνέπεια της ανεργίας και της υποαπασχόλησης των δικηγόρων, όσο θα υπάρχει εξάρτηση του κλάδου και της χώρας γενικότερα από το μεγάλο, ελληνικό και ξένο, κεφάλαιο. Τα μέτρα που προτείνει και που μπορούν να αμβλύνουν την άνιση κατανομή της δικηγορικής ύλης είναι: Υποχρεωτική έξοδο από το επάγγελμα, λόγω συνταξιοδότησης. Αύξηση των συντάξεων. Επέκταση Ταμείου συνεργασίας. Τη μη δικηγοροποίηση δικαστών και συνταξιούχων.

Πρόταση της παράταξης είναι, επίσης, με ευθύνη του Δικηγορικού Συλλόγου, να τροποποιηθεί το στάδιο της άσκησης των νέων δικηγόρων, έτσι που να τους δίνονται τα απαραίτητα εφόδια και μια σωστή επαγγελματική κατάρτιση. Προκειμένου, δε, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ασκουμένων ζητά τη θέσπιση πλαισίου συνεργασίας για τον νέο δικηγόρο, με εξασφάλιση κατώτερων ορίων αμοιβών (οι οποίες προβλέπονται νομοθετικά αλλά δεν τηρούνται). Ζητά επίσης να οργανωθεί στο Δικηγορικό Σύλλογο ειδική υπηρεσία, που να συμβουλεύει τους νέους δικηγόρους για επαγγελματικά ζητήματα. Τέλος, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι νέοι δικηγόροι, προτείνει να μειωθούν οι φορολογίες και οι ασφαλιστικές εισφορές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αλλαγή συσχετισμών στοχεύει η «Αγωνιστική Συμπαράταξη»(2005-02-26 00:00:00.0)
Δυναμική αριστερή συσπείρωση η «Μαχόμενη Δικηγορία»(2002-02-14 00:00:00.0)
Στις 7 του Φλεβάρη η αποχή(2000-01-29 00:00:00.0)
Προς αναστολή η εφαρμογή της απόφασης(2000-01-27 00:00:00.0)
Τι πρέπει να γίνει(1999-02-17 00:00:00.0)
Για μια μαχόμενη δικηγορία(1996-02-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ