Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΤΣΙΛΙΝΑΚΟΥ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Αυτοδιοίκηση υποταγμένη δεν έχει λόγο ύπαρξης

- Η κυβέρνηση διατείνεται πως η συγκρότηση της Περιφέρειας ως διοικητικής μονάδας αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα για την "αποκέντρωση" των εξουσιών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία από τη λειτουργία της Περιφέρειας τι δείχνει;

- Η κυβέρνηση, με τη συγκρότηση της Περιφέρειας μετέφερε σε αυτήν όλες τις αρμοδιότητες που είχε ο διορισμένος νομάρχης. Κάνοντας, ταυτόχρονα, πιο σκληρό τον έλεγχο πάνω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, απογύμνωσε τον εκλεγμένο νομάρχη από αρμοδιότητες και πόρους. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση θέλει μόνο στα λόγια την αποκέντρωση. Στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει είναι να ελέγχει κάθε κίνηση των εκλεγμένων, μέσω του, διορισμένου από αυτήν, γενικού γραμματέα Περιφέρειας.

- Πρόσφατα, δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, με την οποία δηλώνεται ξεκάθαρα πως όλες οι ενέργειες των δήμων και κοινοτήτων είναι υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Περιφέρειας. Τι σημαίνει αυτό για το θεσμό;

- Το σημαντικό που συνάγεται από την εν λόγω εγκύκλιο είναι πως η Περιφέρεια δεν ελέγχει μόνο τη νομιμότητα αλλά και τη σκοπιμότητα των πράξεων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, απαιτεί να "περνάει" η κυβερνητική γραμμή σε όλες τις αποφάσεις της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Εχουμε, δηλαδή, ένα ακόμα ξεγύμνωμα της Αυτοδιοίκησης, η οποία, χωρίς πόρους, χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες και με τη δαμόκλειο σπάθη των διώξεων, θα πρέπει να κινηθεί στο κανάλι της κυβερνητικής πολιτικής και να προσαρμοστεί στις επιταγές της. Για μας μια τέτοια Αυτοδιοίκηση δεν έχει αιτία ύπαρξης.

- Αλλά;

- Το ζητούμενο είναι μια Αυτοδιοίκηση όπου δε θα υπάρχει κανένας έλεγχος στη σκοπιμότητα των αποφάσεων και η νομιμότητά της θα είναι αυτή που θα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο. Το οποίο, βέβαια, θα εκλέγεται με την απλή αναλογική. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση, που επέβαλε τον διορισμένο γενικό γραμματέα Περιφέρειας, είναι η ίδια που έλεγε πως η αποκέντρωση απαιτεί την κατάργηση του παλιού νομάρχη, ο οποίος ήλεγχε τις αποφάσεις της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης. Ολες αυτές οι διακηρύξεις έχουν υποταχθεί στις επιταγές του Μάαστριχτ και Αμστερνταμ, που στόχο έχουν να διπλό και τριπλοεισπράξουν από τον δημότη, με αντάλλαγμα το δρόμο της ανεργίας και της ανασφάλειας.

- Τι πρέπει να κάνουν οι αιρετοί, αλλά και οι δημότες, που βιώνουν τελικά τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής;

- Οι αιρετοί θα πρέπει να παλέψουν να μην περάσουν τέτοια αντιδημοκρατικά μέτρα, αλλά και να καταργηθούν στην πράξη τέτοιες εγκύκλιοι, που μετατρέπουν την Αυτοδιοίκηση σε απλό κυβερνητικό υπάλληλο, ο οποίοςεκτελεί άνωθεν εντολές. Οι δημότες, από την πλευρά τους, θα πρέπει μαζί με τις Δημοτικές Αρχές και τους μαζικούς φορείς να συγκροτήσουν το μέτωπο εκείνο, που θα στρέφεται ενάντια σε τέτοιες αντιδημοκρατικές επιλογές. Επιλογές που βιώνουν τελικά και οι ίδιοι με τη διπλή και τριπλή φορολόγηση της τσέπης τους.

Χ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ