ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Φλεβάρη 1999
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτός απλώς... προ'ϊστατο!

Διαφώνησε με τους χειρισμούς ο πρώην πρώτος τη τάξει υπουργός και πρότεινε... τη σύλληψη του Οτσαλάν

Παραιτηθείς για λόγους ευθιξίας και όχι λόγω ευθύνης, δήλωσε χθες ο πρώην - πλέον - υπουργός Εσωτερικών και πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ (ΕΥΠ) Αλέκος Παπαδόπουλος.Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του - την οποία ζήτησε πρώτα ο πρωθυπουργός, για τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν - ο Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε συνέντευξη Τύπου. Σε αυτήν έσπευσε να ισχυριστεί πως ο ίδιος πρότεινε διαφορετικούς χειρισμούς του ζητήματος, πως δεν είχε ενημέρωση τις κρίσιμες ώρες της σύλληψης του Οτσαλάν. Πως αυτός ζήτησε τη σύλληψη του αρχηγού του ΡΚΚ. Και έκανε σαφές πως η ΕΥΠ λειτουργεί αυτόνομα (με ό,τι αυτό υπονοεί, για τη σχέση της ελληνικής κρατικής υπηρεσίας με τη μητρική αμερικάνικη;) και πως το υπουργείο, του οποίου προϊστατο, απλά φροντίζει για τα διοικητικά της ζητήματα (δηλαδή τους προμηθεύει μόνο χαρτί για φαξ;)...

Ο Αλ. Παπαδόπουλος έδωσε τη δική του εκδοχή για το πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα. Οπως είπε, στις 29 του Γενάρη, ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Μαρόκο, ενημερώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, για πληροφορίες που ήθελαν τον Οτσαλάν να έχει έρθει στην Ελλάδα. Οτι ήρθε με "λίαρ τζετ" στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, συνοδευόμενος από τον πλοίαρχο ε.α. Ναξάκη και άλλα δύο άτομα. Πως παραπλάνησαν τις υπηρεσίες VIP του αεροδρομίου, ότι δήθεν συνόδευαν ένα Ρώσο υφυπουργό.

Ο πρώην υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι οι αστυνομικές υπηρεσίες του αεροδρομίου δεν επισήμαναν το γεγονός της άφιξης, ότι ο πύργος Ελέγχου του αεροδρομίου δεν ενημέρωσε το κλιμάκιο της ΕΥΠ, που βρισκόταν εκεί, ότι επρόκειτο να προσγειωθεί αεροπλάνο από τη Ρωσία. Οτι το κλιμάκιο της ΕΥΠ αντελήφθη ένα τέταρτο άτομο, που αφού παρέμεινε για λίγη ώρα στο αεροπλάνο, επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο και αναχώρησε. Οτι το κλιμάκιο υπέθεσε πως επρόκειτο για τον Οτσαλάν, αλλά δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Συνέχισε, πως την επόμενη, επιστρέφοντας το πρωί στην Αθήνα, στη διαδρομή Μαρακές - Καζαμπλάνκα, επικοινώνησε με τον Πετσάλνικο και το γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, Σωκράτη Κοσμίδη, και πως τους πρότεινε: Να συλληφθεί ο Ναξάκης και το πλήρωμα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Οτσαλάν στην Ελλάδα. Το αεροπλάνο να κατασχεθεί. Να αποπεμφθεί ο προϊστάμενος VIP, γιατί άνοιξε το χώρο του VIP χωρίς να ελέγξει τα άτομα που αφίχθηκαν. Να αναζητηθούν ευθύνες και να αποπεμφθεί το κλιμάκιο της ΕΥΠ, γιατί ενώ επισήμανε την παρουσία τουλάχιστον ενός ατόμου που κίνησε υποψίες, ολιγώρησε. "Και ταυτόχρονα να δημοσιοποιηθεί ότι ο Οτσαλάν μπήκε στην Ελλάδα και να αρχίσουν εκτεταμένες συλλήψεις και έρευνες για τη σύλληψή του".

Είπε, επίσης, πως η πρότασή του δεν έγινε δεκτή και ακολουθήθηκε η διαδικασία "συνεννόησης" με τον Οτσαλάν. Οτι ο τελευταίος αποφάσισε να μεταφερθεί, με το ίδιο αεροπλάνο, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα επιβιβαζόταν σε άλλο αεροπλάνο (που είχαν βρει οι Κούρδοι) για να μεταβεί μέσω Ριέκας στην Ολλανδία. Οι αρχές του Μινσκ δεν έδωσαν άδεια πτήσης από τη Ριέκα στο Μινσκ, με αποτέλεσμα να επιστρέψει το αεροπλάνο στο Ελληνικό. Ο Οτσαλάν με το ίδιο αεροπλάνο πήγε στην Κέρκυρα, όπου φιλοξενήθηκε σε ένα οίκημα, "εν συνεχεία μεταφέρθηκε στην Κένυα με διαδικασίες τις οποίες είχε το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να εγκατασταθεί στην κατοικία του πρέσβη. Στη συνέχεια δε, να κινηθούν οι διαδικασίες μεταφοράς του στη Νότια Αφρική ή σε άλλη τρίτη χώρα. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν, όπως τα γνωρίζετε"...

Πρόσθεσε, επίσης, πως την προηγούμενη Παρασκευή φάνηκε ότι υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του εκτός ελληνικής πρεσβείας στην Κένυα - "είτε σε τρίτη χώρα, γειτονική της Κένυας ή για να κινηθούν οι διαδικασίες με άλλη χώρα γειτονική προκειμένου να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και να πάει ή και για λόγους ασφαλείας να μεταφερθεί στην εκεί Αρχιεπισκοπή - για ανθρωπιστικούς λόγους. Από τις πληροφορίες που μας έδιναν - το υπουργείο Εξωτερικών - υπήρχε ένα πρόβλημα συνεργασίας. Ηθελαν να μείνουν εδώ".

Οι κάποιοι... λευκοί

Ο πρώην υπουργός συμπλήρωσε: "Την Κυριακή ήταν πλέον φανερό ότι τόσο η πρεσβεία, όσο και η πρεσβευτική κατοικία (στην Κένυα) είχαν περικυκλωθεί από δυνάμεις ασφαλείας της Κένυας αλλά και από κάποιους λευκούς.

Ηταν προφανές πλέον ότι η ζωή του Οτσαλάν ήταν σε κίνδυνο απαγωγής. Δεν υπήρχε κανένα περιθώριο απεμπλοκής από εκείνα που προετοίμαζαν οι υπηρεσίες. Και εισηγήθηκα στους Πετσάλνικο και Κοσμίδη και τον Θ. Πάγκαλο, μέσω του διευθυντή του γραφείου του, και εν συνεχεία προς τον κ. πρωθυπουργό την εξής λύση: Αφού η απεμπλοκή πλέον δεν μπορούσε να γίνει, θα έπρεπε - προκειμένου να αποφύγουμε πιθανή σύλληψη και απαγωγή του Οτσαλάν - να δημοσιοποιηθεί το θέμα".

Ακόμα, τόνισε, ότι έπρεπε να υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών της Κένυας, για την κινητοποίηση σε διεθνές επίπεδο, έτσι ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία με τις κενυατικές αρχές. Και αυτό για να μεταφερθεί ο Οτσαλάν στην τρίτη χώρα που "είχε ήδη ωριμάσει η διαδικασία για να του παράσχει άσυλο" (σ.σ. δε διευκρίνισε ποια ήταν η τρίτη χώρα). Αν αυτό δε γινόταν "να κάναμε αυτό που δε θέλαμε και θέλαμε να αποφύγουμε, διότι αυτό ήταν το πολιτικό πλαίσιο, το οποίο είχε δοθεί - Να έρθει ο Οτσαλάν πάλι στην Ελλάδα και από κει και πέρα να βλέπαμε πώς θα αντιμετωπίζαμε το θέμα".

Στη συνέχεια, ο Αλ. Παπαδόπουλος ισχυρίστηκε ότι από το βράδυ της Κυριακής μέχρι και το επόμενο, δεν είχε καμία συμμετοχή και καμία ενημέρωση για τις εξελίξεις. Πως χειρίστηκε το θέμα στο μέτρο που του αναλογούσε "με ευθύνη και με ήσυχη και καθαρή τη συνείδησή του.

Μιλώντας δε για την ΕΥΠ, υποστήριξε ότι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση μόνο μέχρι την έναρξη της διαδικασίας μεταφοράς του Οτσαλάν στην Κένυα.

Λειτουργεί αυτόνομα

Αναφορικά με τη λειτουργία της ΕΥΠ είπε: "είναι μια αυτόνομη υπηρεσία, η οποία κινήθηκε και πάντα κινείται όχι αυτόνομα, δεν κάνει πολιτική, αλλά στα πλαίσια των πολιτικών εντολών, όπου χρειάζεται. Εν πάση, όμως, περιπτώσει είναι αυτόνομη υπηρεσία και διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών για τη διοικητική μέριμνα".

Υποστήριξε πως είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από το βράδυ της Δευτέρας και απλά περίμενε να συνέλθει η Κυβερνητική Επιτροπή για να υποβάλλει την παραίτηση, και ότι παραιτείται όχι γιατί αισθάνεται να έχει κάποια ευθύνη, "αλλά για λόγους ευθιξίας, για την κατάληξη αυτού του θέματος".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε πως η απόφαση για τη μεταφορά του Οτσαλάν στην Κένυα ανήκε στον Πάγκαλο. Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για τις ευθύνες που έχει ο πρωθυπουργός.Πρόσθεσε πως ούτε ο Πετσάλνικος είχε ενημέρωση για το τι συνέβη τη Δευτέρα. Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως το δεύτερο κλιμάκιο της ΕΥΠ μετέβη το βράδυ του Σαββάτου στην Κένυα, για την ασφάλεια της πρεσβείας και για να τεθεί στη διάθεση του πρέσβη. "Ομως αυτό δεν πήγε ποτέ στην πρεσβευτική κατοικία. Οπως μας ενημέρωσαν, και από την Κυριακή το βράδυ, ήταν εγκλωβισμένο στο ξενοδοχείο. Τη Δευτέρα, όπως μας ενημέρωσαν οι υπηρεσίες, είχαν συλληφθεί από τις αρχές της Κένυας και βεβαίως αυτό που λέγεται είναι απόλυτα αναληθές, ότι ήταν στη διαδικασία εκείνη τη Δευτέρα, της σύλληψης Οτσαλάν, γιατί ήταν υπό περιορισμό".

Τέλος, ο Αλ. Παπαδόπουλος φρόντισε να διακηρύξει την αλληλεγγύη του προς τους δύο πρώην υπουργούς. Ομως, πριν απ' αυτό απέφυγε να απαντήσει σε σχόλιο δημοσιογράφου, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Πάγκαλος είπε ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ
Καθαρή και η δική του συνείδηση!

Με καθαρή τη συνείδησή του φεύγει από το υπουργείοο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος,όπως ο ίδιος δε δίστασε να δηλώσει μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, για να σοκάρει κι αυτός με τη σειρά του όσους ανά το πανελλήνιο τον παρακολουθούσαν σε απ' ευθείας σύνδεση χτες το απόγευμα. Το εξωφρενικό με τον Φ. Πετσάλνικο είναι ότι πριν ακόμα ξεκινήσει την ενημέρωση των δημοσιογράφων του υπουργείου, είχε τη φαεινή ιδέα να... "χαριτολογεί" με δημοσιογράφο που είχε μεταδώσει λίγη ώρα νωρίτερα από την κρατική τηλεόραση, ότι είναι βαρύ το κλίμα στο υπουργείο του. Προφανώς για τον υπουργό το κλίμα θα 'ταν βαρύ μόνο αν οι Τούρκοι συνελάμβαναν τον Οτσαλάν όχι στην Κένυα, αλλά απ' ευθείας εδώ στην Ελλάδα...

Κατά τ' άλλα ο υπουργός, που δεν πρόλαβε καλά καλά να ενημερωθεί για τα προβλήματα των υπηρεσιών που είχε την τύχη (;) να καθοδηγεί επί εκατό μόνο μέρες, άφησε να εννοηθεί ότι για τη δραματική κατάληξη του Οτσαλάν φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο και τις υπηρεσίες του. "Οι αστυνομικές αρχές κινήθηκαν άψογα", ήταν η άποψη του Φ. Πετσάλνικου, άποψη που προφανώς ενστερνίζεται και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο οποίος σύμφωνα με τον Φ. Πετσάλνικο, όταν του ζήτησε να παραιτηθεί, του είπε: "Δε φταις σε τίποτε, αλλά τι μπορώ να κάνω"! Και ο υπουργός του απάντησε: "Σας υποβάλω την παραίτησή μου μετά χαράς, αλλά δε θέλω να μείνει ουδείς στην Ελλάδα, ούτε τα παιδιά μου με την εντύπωση ότι έχω εγώ ευθύνη". Ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς που απέπεμψε ότι μπορούν να ενημερώσουν την κοινή γνώμη για τα πραγματικά περιστατικά και ο Φ. Πετσάλνικος θεώρησε σκόπιμο να καλέσει τους δημοσιογράφους για ενημέρωση. Μόνο που όλοι έφυγαν από το υπουργείο με κενά, καθώς ο Φ. Πετσάλνικος έριχνε τις ευθύνες στους άλλους.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αστυνομία πήρε μέρος μόνο στην πρώτη φάση της επιχείρησης, σ' αυτήν δηλαδή που αφορούσε την εκδίωξη του Οτσαλάν από την Ελλάδα, και σ' αυτήν τη φάση λειτούργησε άψογα! Ο ίδιος είπε ότι ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το πρόβλημα Οτσαλάν, από τον υποδιοικητή της ΕΥΠ Φ. Κουκόπουλο στις 29/1 στις 21.15 το βράδυ. Του είπε ότι υπάρχει μια πιθανότητα ο Οτσαλάν να είναι στην Ελλάδα και έπρεπε να γίνει έρευνα. Αναζήτησε αμέσως τον υπουργό Εσωτερικών ο οποίος απουσίαζε στο Μαρόκο, αναζήτησε τον αρχηγό της ΕΥΠ που απουσίαζε στη Ρουμανία, επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη και άρχισαν οι συζητήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Οταν διαπιστώθηκε ότι είχαν φέρει τον Οτσαλάν στην Ελλάδα, αποφασίστηκε σύμφωνα με τον υπουργό, να γίνουν συλλήψεις, μια απόφαση όμως που δεν εφαρμόστηκε επειδή κατά τον υπουργό, δε γνώριζαν ακόμα πού ήταν ο Οτσαλάν... Οταν βρέθηκε ο Οτσαλάν και κλείστηκε το ραντεβού με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν δεν έγιναν πάλι συλλήψεις επειδή το υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να τον φυγαδεύσει σε άλλη χώρα.

"Δυστυχώς αυτό που είπαν οι συνεργάτες του Οτσαλάν, ότι είχαν οργανώσει την επιχείρηση μεταφοράς του σε άλλη χώρα, δεν έγινε και γι' αυτό επέστρεψε και πάλι στην Αθήνα. Από τη στιγμή που το υπουργείο Εξωτερικών βρήκε την Κένυα, η αστυνομία δεν είχε καμιά ανάμειξη. Μόνο στις 12 του Φλεβάρη με ειδοποίησαν ότι υπάρχει εμπλοκή. Υπήρχε κίνδυνος εντοπισμού του Οτσαλάν, στο χώρο που βρισκόταν στην Κένυα", είπε ο υπουργός και αναφέρθηκε στη συνέχεια στις υπόλοιπες επαφές για την αποστολή του κλιμακίου της ΕΥΠ το οποίο και αυτό εντοπίστηκε και εγκλωβίστηκε σε ξενοδοχείο του Ναϊρόμπι.

Ο υπουργός επιχείρησε πάντως, να παρακάμψει τα ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει τον έλεγχο των αεροδρομίων και κατά πόσο έχουν ευθύνες οι υπηρεσίες της Κρατικής Ασφάλειας. Οταν ρωτήθηκε πώς πέρασε ο Οτσαλάν από το αεροδρόμιο, χωρίς να τον αντιληφθούν οι αστυνομικοί, είπε ότι την ευθύνη της επιτήρησης του αεροδρομίου την είχε η ΕΥΠ και ο Οτσαλάν "διέλαθε της προσοχής τους", διότι βγήκε από την έξοδο των επισήμων!

"Αλληλοκαρφώματα" μεταξύ Παπανδρέου - Πάγκαλου

Ο Αναπληρωτής χτες και σήμερα υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου,θέλησε από την πρώτη στιγμή που "έσκασε" η βόμβα Οτσαλάν να αποφύγει τα "θραύσματα". Οταν μάλιστα κατάλαβε πως ήρθε η ώρα της "αναδόμησης" του Θ. Πάγκαλου, μόλις μια ώρα πριν την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει την παραίτηση Πάγκαλου, ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του ζήτησε "οι υπεύθυνοι των χειρισμών να αναλάβουν τις ευθύνες τους, δημόσια και με το αρμόζον στην περίπτωση θάρρος".

Ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του των δέκα σημείων, την οποία δημοσιοποίησε χτες το πρωί, ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης Οτσαλάν και των γεγονότων που σχετίζονται με την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτήν.

"Χρειάζεται, οπωσδήποτε, δήλωσε, να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής, όσο και αν αυτό είναι επώδυνο και πρέπει βεβαίως να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται. Είναι απολύτως απαραίτητο, πρώτα απ' όλα για το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό, θα έλεγα όμως ότι είναι επίσης και ηθική μας υποχρέωση απέναντι στον κουρδικό λαό, αλλά και στον ελληνικό, καθώς και στους εταίρους μας στην ΕΕ.

Είναι επίσης σημαντικό για να τονίσουμε ότι στη χώρα μας λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί. Το τονίζω αυτό, διότι χρειάζεται να δούμε και την εμπλοκή των μυστικών υπηρεσιών, πώς λειτούργησαν και τι ευθύνες έχουν. Η δήλωσή μου αυτή αποσκοπούσε στην αποκατάσταση της απαραίτητης αξιοπιστίας για τη λειτουργία της κυβέρνησης".

Ο Θ. Πάγκαλος,με ευκαιρία την τελευταία του συνάντηση ως υπουργός Εξωτερικών, με τον Σλοβάκο ομόλογό του, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον μέχρι εκείνη την ώρα υφιστάμενό του. Νομίζω, είπε, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ήταν ενημερωμένος, απουσίαζε. Θα έπρεπε να περιμένει να ενημερωθεί, πριν μιλήσει.

Ο Θ. Πάγκαλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι όλοι οι χειρισμοί του σε αυτή την υπόθεση ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού και θέλησε να τονίσει ότι όσοι έφεραν τον Οτσαλάν στην Ελλάδα "εγκλημάτησαν κατά του έθνους και ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση του Οτσαλάν".

Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώθηκε στην τελευταία φάση της υπόθεσης Οτσαλάν, ήταν η δήλωση του Θ. Πάγκαλου όταν ρωτήθηκε ποιος ευθύνεται για τους χειρισμούς. Από την Κυριακή και έπειτα, είπε ο Θ. Πάγκαλος, κανείς στην Ελλάδα δε χειρίστηκε τίποτε!

Κατά τα άλλα, ο Θ. Πάγκαλος, όταν του ζητήθηκε να δώσει μια συμβουλή στον διάδοχό του, που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστός, συνέστησε: Να φυλάει τα νώτα του. Τέλος, ο μέχρι χτες "αμετακίνητος" στο υπουργείο Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος, υπεραμύνθηκε των χειρισμών του και δήλωσε πως "έχει ήσυχη τη συνείδησή του".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά με το βλέμμα στις εκλογές

Απέφυγε ο Κ. Καραμανλής να ζητήσει πρόωρες εκλογές και τάχτηκε υπέρ της παραίτησης Σημίτη

Τους υψηλούς τόνους και τη σκληρή γλώσσα επιστράτευσε ο Κ. Καραμανλής, για να καταγγείλει τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και την εκμετάλλευση της λαϊκής αγανάκτησης.

Ταυτόχρονα, απέφυγε να ζητήσει ευθέως εκλογές, με το γνωστό επιχείρημα ότι δεν μπορεί να τις επιβάλει και τάχτηκε υπέρ της παραίτησης Σημίτη.

Η κριτική του προέδρου της ΝΔ στρέφεται αφ' ενός κατά της "ανικανότητας" της κυβέρνησης να χειριστεί τέτοιες μεγάλες υποθέσεις και από την άλλη στις συνέπειες αυτής της ανικανότητας ("διασυρμός της χώρας σε φίλους και εχθρούς"), αφήνοντας όμως επιμελώς στο απυρόβλητο την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής που οδήγησε στην παράδοση του Οτσαλάν στην Τουρκία.Η είδηση της απομάκρυνσης των τριών υπουργών από την κυβέρνηση έφτασε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και έγινε δεκτή, με αισθήματα ικανοποίησης και θριαμβευτικές ιαχές από τους βουλευτές. Ο Κ. Καραμανλής, σχολιάζοντας τις απομακρύνσεις των τριών υπουργών, είπε ότι ο Κ. Σημίτης δεν εξιλεώνεται απομακρύνοντας τους υπουργούς γιατί είναι "ο μεγάλος υπεύθυνος για το διασυρμό, για την εθνική ντροπή". Αν κάποιος έπρεπε να παραιτηθεί, πρόσθεσε, αυτός είναι ο Κ. Σημίτης. Απέφυγε να ζητήσει εκλογές, με το γνωστό επιχείρημα ότι "δεν μπορούμε να τις επιβάλουμε", αλλά υποστήριξε ότι "είναι στο δικό μας χέρι όποτε και να γίνουν να τις χάσει ο Κ. Σημίτης".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ντ. Μπακογιάννη, ζητώντας από τον Κ. Σημίτη να προχωρήσει σε εκλογές και να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε από τα Χανιά, ότι "αν πράγματι οι υπουργοί του χειρίστηκαν ένα τέτοιας σημασίας θέμα, ερήμην του πρωθυπουργού, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάς δεν έχει πρωθυπουργό". Αντίθετα, ο Γ. Σούρλας πρότεινε η ΝΔ να ζητήσει τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Αργότερα, από τη Ρηγίλλης λεγόταν ότι η ΝΔ δε φοβάται και επιδιώκει να γίνουν βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

Οι "μεγάλοι" στόχοι

Στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής, αναφερόμενος στην υπόθεση Οτσαλάν, προσδιόρισε τους τέσσερις στόχους που θα υπηρετούν οι πρωτοβουλίες που θα πάρει το κόμμα του το επόμενο διάστημα: Να λάμψει η αλήθεια, να αποκατασταθεί η τιμή της χώρας, να αποκατασταθεί το αίσθημα αξιοπρέπειας των Ελλήνων και να μη συμβεί ποτέ ξανά κάτι ανάλογο. Δεν ανακοίνωσε ωστόσο ποιες θα είναι οι πρωτοβουλίες του κόμματός του, αν και ανεπίσημα λέγεται ότι εξετάζονται όλα τα "όπλα" που έχει στη διάθεσή της η ΝΔ. Από την εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή μέχρι τη μομφή. Στην πραγματικότητα η ηγεσία της ΝΔ πιστεύει ότι δε χρειάζεται να κάνει τίποτα και απλά να αφήσει την κυβέρνηση να "δουλεύει", όπωςπιστεύει, γι' αυτήν.

ΣΥΝ
Με τους θεσμούς και την ΕΕ για τον Οτσαλάν!

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος περιορίστηκε, σε συνέντευξή του, σε κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς

Στην... ουρά των κυβερνητικών χειρισμών και ευθυνών προσπάθησε, ακόμα και χτες, να κρύψει ο Ν. Κωνσταντόπουλος τις ευθύνες του ΣΥΝ, που μέχρι προχτές παρέπεμπε το ζήτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν, αντί στην ελληνική κυβέρνηση στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Ετσι, αντί να προβάλλει κάποιες συγκεκριμένες θέσεις του κόμματός του για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πολύ περισσότερο αποφεύγοντας να σταθεί αυτοκριτικά στις ανέξοδες και αποπροσανατολιστικές προτάσεις για κοινοτική αντιμετώπιση του προβλήματος Οτσαλάν, όταν την ίδια ώρα όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεντροαριστερές, σοσιαλιστικές και συντηρητικές - σε ομοθυμία απόδιωχναν τον ηγέτη των Κούρδων από τις χώρες τους. Αντί λοιπόν να αναφέρει κάποιες προτάσεις για ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, και στη χτεσινή συνέντευξή του, περιορίστηκε σε μια κριτική των κυβερνητικών πράξεων και παραλείψεων. Ενώ, όσον αφορά τις θέσεις του κόμματός του και στη βάση της πρακτικής της θεσμολαγνίας, αρκέστηκε σε προτάσεις: Για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και πρωτοβουλίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία, ωστόσο, είναι συνένοχη για την παράδοση του Οτσαλάν, είτε να συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και, γενικά, να λειτουργήσουν οι θεσμοί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος... Κατά τα άλλα υπενθύμισε επιστολή που έστειλε προχτές για ενεργοποίηση της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, για τη σωτηρία και την εξασφάλιση δίκαιης δίκης του Α. Οτσαλάν!

Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων απέφυγε να ζητήσει παραίτηση της κυβέρνησης και αρκέστηκε να πει: "Εμείς ζητάμε να αναλάβει τις ευθύνες του ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης"...

Ειδικότερα για τους χειρισμούς και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την παράδοση του Οτσαλάν ο Ν. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε εγκληματική την ευθύνη της κυβέρνησης που "οδήγησε τη χώρα στη δίνη μιας οξύτατης κρίσης, εκτεθειμένη διεθνώς και ανοιχτή σε επικίνδυνες εθνικές περιπέτειες που μεθοδεύονται". Κάνοντας λόγο και για χειρισμούς "όχι με όρους πολιτικής ευθύνης, αλλά με σκοτεινές πρακτικές μυστικών υπηρεσιών". Με κραυγαλέο τρόπο διαπιστώθηκε ότι στο "εσωτερικό δεν υπάρχει κράτος, δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει παρακράτος", είπε. Χαρακτήρισε, τέλος, τις παραιτήσεις υπουργών ως ομολογία της κυβερνητικής ευθύνης και ζήτησε να ακολουθηθούν τώρα εκείνες οι "διαδικασίες που θα διαλευκάνουν πλήρως την υπόθεση".

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα η κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας σχολιάζοντας τις χθεσινές κυβερνητικές εξελίξεις, κατήγγειλε την κυβέρνηση στο σύνολό της ως επικίνδυνη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα και έθεσε άμεσα ζήτημα ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει να τα διαχειρίζεται. Συγκεκριμένα, τόνισε: "Είναι θλιβερό και εξοργιστικό συνάμα, ο πρωθυπουργός της χώρας, κρυπτόμενος, να αποποιείται των τεράστιων ευθυνών του. Η κυβέρνηση στο σύνολό της, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, αποδείχτηκε επικίνδυνη και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, τα οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να διαχειρίζεται. Επιπλέον δημιούργησε στον ελληνικό λαό αφόρητα συναισθήματα ταπείνωσης και ντροπής.

Ο πρωθυπουργός των Ιμίων, του "ευχαριστούμε τους Αμερικανούς", της συμφωνίας της Μαδρίτης, της ματαίωσης των S - 300 και τέλος της τραγικής υπόθεσης Οτσαλάν, το μόνο που μπορεί να προσφέρει στον ελληνικό λαό και τη χώρα, είναι η παραίτησή του πριν είναι πολύ αργά".

Εξάλλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ" στη Λ. Κανέλλη, ο Δ. Τσοβόλας αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει μετά τις συνεχείς ήττες της Ελλάδας σημείωσε ότι "μας περιμένουν πολύ χειρότερα μετά τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο, μετά από αυτή την πολιτική και το χειρισμό που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα Οτσαλάν, αυτό που χρειάζεται είναι να κάνουμε συσπείρωση και αγώνα του ελληνικού λαού και του ελληνισμού, ώστε να δώσουμε στους δικούς μας εδώ, που είναι θλιβεροί τμηματάρχες της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών, να αντιληφθούν ότι ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να ανεχθεί άλλη ταπείνωση, άλλες εθνικές ήττες".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ