ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Αθλιότητες αθλίων

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ,αντιστασιακός, Αθήνα: Η περιπλάνηση - Οδύσσεια από χώρα σε χώρα της "πολιτισμένης Ευρώπης" του "Αετού των βουνών" τελείωσε μ' ένα μαύρο φιάσκο καταισχύνης. Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σύμφωνα με το νέο δόγμα των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ "χτυπάτε και τσακίστε" κάθε απελευθερωτικό κίνημα των λαών, βρίσκεται εδώ και κάμποσες μέρες στο λάκκο των Γκρίζων Λύκων της "Δημοκρατικής" Τουρκίας. Το γεγονός συγκλόνισε τον κόσμο ολόκληρο! Ενα πελώριο κύμα διεθνούς ευαισθητοποίησης ταρακουνάει το βράχο της "PAX AMERICANA" και της "νέας τάξης πραγμάτων", που αποδεικνύεται κάθε μέρα πολλές φορές χειρότερη από την "Ιερά Εξέταση", του Μεσαίωνα, την "Ιερά Συμμαχία" του Μέτερνιχ και τη "χιτλερική τάξη πραγμάτων του φασιστικού άξονα".

Οι εμπλεκόμενοι στην επιχείρηση σύλληψης και παράδοσης του Οτσαλάν στην Τουρκία, με μαύρο πρόβατο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του "τρίτου δρόμου του σοσιαλισμού", προσπαθούν με την παραπληροφόρηση, τη σύγχυση και τα καθημερινά σίριαλ να αποσείσουν το μέγεθος της προδοσίας τους, αυτά έχει η πολιτική της υποτέλειας. Φέρνει εθνικές ταπεινώσεις και κινδύνους καταστροφών (Ιμια, S - 300, παράδοση Οτσαλάν και προπαγάνδες Τούρκων).

Οι μεν καρφώνουν τους δε και νίπτουν τας χείρας τους ότι αυτοί δεν ευθύνονται και έχουν καθαρή τη συνείδησή τους. Αλίμονό σας, άθλιοι. Το κακό παράγινε. Η ιστορία σας επαναλαμβάνεται...

Οι δεσμοί εμάς των Ελλήνων με τους Κούρδους και όλους τους μαχόμενους λαούς είναι ακατάλυτοι και οι αγώνες κοινοί και όμοιοι. "Αίμα και δάκρυ η ζωή μας" Ρήγας Φεραίος, Αθ. Διάκος, Ν. Μπελογιάννης, Τσε Γκεβάρα, Οτσαλάν κ. ά. ζουν και μας οδηγούν στο μονόδρομο της καθημερινής παλλαϊκής πάλης και της αντίστασης, χωρίς ανάσα!

Οι σκλάβοι μόνο με τους αγώνες γίνονται ελεύθεροι!

"18 ΑΝΩ"

ΧΑΡΑ ΑΠΑΤΣΙΔΟΥ,Περισσός, Αθήνα: Παρακολουθώ μέσα από τις σελίδες σου (οι άλλες, οι "κίτρινες" απαξιούν) τον αγώνα των παιδιών στο περίπτερο "18 Ανω". Αν μπορούσαν οι υπεύθυνοι για μια στιγμή να πάρουν τη θέση τους, θα άκουγαν άραγε τους παλμούς της καρδιάς αυτών των νέων; Μιλάμε για ανθρώπους με όνειρα και επιθυμίες, που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας από αυτούς, έπεσαν στη λούμπα των ναρκωτικών. Ομως αποφάσισαν να ξεφύγουν. Σ' αυτή τους την προσπάθεια είχαν καθοδηγητές και συνοδοιπόρους τους 14 θεραπευτές "επί συμβάσει", η οποία "έληξε" και δεν ανανεώνεται από την αρχή του χρόνου. Η θεραπευτική όμως σχέση, κύριοι, δεν έχει συμβάσεις, είναι μια σχέση βαθιά, γνήσια και ειλικρινής. Πώς μπορούμε λοιπόν να καταστρέψουμε κάτι τέτοιο; Να πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων τόσους νέους; Εξοργίζομαι και διαμαρτύρομαι. Απαιτώ να βρεθεί άμεσα μια λύση, για να προχωρήσουν αυτά τα παιδιά στο κατώφλι της αληθινής ζωής με κέφι και αισιοδοξία.

Γιατί μας υποτιμούν;

ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ,Μπρουλ, Γερμανία: Εδώ στην πλέον "ενοποιημένη Γερμανία" που ζούμε, έχουμε μέσο τηλεοπτικής πληροφόρησης από την Ελλάδα την ΕΡΤ - ΝΕΤ, που σε τούτες τις μέρες για να περιγράψουν τα... θαύματα που κάνει η ΟΝΕ, το νέο νόμισμα ΕΥΡΩ, ξόδεψαν και ξοδεύουν πολλές ώρες... παραπληροφόρησης. Συνάμα, δε, χύνουν όταν χρειάζεται κροκοδείλια δάκρυα για το κράτος, που τάχα ζημιώνεται, αναστατώνεται η αγορά και πέφτει ο τζίρος, όταν κατεβαίνουν σε απεργίες οι "έχοντες και κατέχοντες" εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Ακόμη για τα μπλόκα των μαθητών και των αγροτών, τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, των ναυτεργατών κ. ά.

Μα έως πότε θα μας σερβίρουν αυτές τις ανακρίβειες και κινδυνολογίες; Γιατί μας υποτιμούν τόσο;

Μνήμες άσβεστες και αναλλοίωτες

Στην ξενιτιά, στον Καναδά, που βρίσκομαι εδώ και 40 τόσα χρόνια, στη μνήμη μου μένουν άσβεστα και αναλλοίωτα και πάντα παρουσιάζονται μπροστά μου σαν ταινία κινηματογραφική, όλα τα δραματικά γεγονότα που πέρασε ο τόπος μου, που λέγεται Ελλάδα, και έζησα και εγώ κοντά του.

Από το 1940 ως πολεμιστής στο Αλβανικό Μέτωπο και ύστερα αντάρτης στο βουνό για δυο χρόνια, που με το όπλο στο χέρι και το τραγούδι στο στόμα, μαζί με τους συντρόφους μου, πολεμούσαμε για τη λευτεριά της πατρίδας μας. Πολεμήσαμε με τρεις κατακτητές, πεινασμένοι, ματωμένοι, αλλά νικήσαμε. Ανεβήκαμε ανηφοριές και δώσαμε παραδείγματα και σε άλλους λαούς να αντισταθούν στο φασισμό. Και όταν διώξαμε το φασισμό, περιμέναμε να γιορτάσουμε τη λευτεριά όλοι οι Ελληνες μαζί. Ομως, ξένες δυνάμεις, "σύμμαχοί μας", Αγγλοαμερικάνοι, μαζί με τους ντόπιους προδότες του λαού, μας χτύπησαν πισώπλατα και αιματοκύλησαν ολόκληρη τη χώρα.

Η τελευταία πράξη του δράματος ήταν αυτή που παίχτηκε σε Βίτσι, Καϊμακτσαλάν κ.α., το 1949. Τελικά, η πλουτοκρατία πέτυχε - με τη βοήθεια των ξένων - αυτό που ήθελε, και υπέγραψε τα γραμμάτια της υποτέλειας, τα οποία άρχισαν να εξοφλούνται αρχικά με την παράδοση της μισής Κύπρου στους Τούρκους το 1974, για να φτάσουμε στο σήμερα, με την παράδοση του αγωνιστή και αρχηγού του αγωνιζόμενου κουρδικού λαού Οτσαλάν στους δημίους του, στο σταυρό του μαρτυρίου.

Τώρα ακούω, διαβάζω να γίνεται θόρυβος για το "μασκαραλίκι", που ο ένας να ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο, όσο για να ξεθυμάνει και να ξεχαστεί και αυτό...

Θα 'θελα, εγώ ένας παλιός αντιστασιακός, από την ξενιτιά που βρίσκομαι και στη δύση της ζωής μου, να προτρέψω τη νεολαία, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός, το πρώτο που θα πρέπει να κάνει είναι να διαβάσει τη σωστή Νεοελληνική Ιστορία, από το 1821 μέχρι σήμερα. Γιατί μόνο από το ιστορικό παρελθόν αντλεί πείρα και διδάσκεται για το μέλλον. Εχω εμπιστοσύνη στη νεολαία για το μέλλον της χώρας μας, με έχουν ενθαρρύνει οι νέοι με τα τελευταία ξεσηκώματά τους για το εκπαιδευτικό. Θα τιμήσουν την ηρωική ΕΠΟΝ της εποχής μου!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Αντιστασιακός

Μόντρεαλ, Καναδάς

Η Μάχη του Στάλινγκραντ και τα αστικά ΜΜΕ

Με συγκίνηση διάβασα το αφιέρωμα του "Ριζοσπάστη" (31 - 1 - 99), στα δραματικά γεγονότα της Μάχης του Στάλινγκραντ. Η σκέψη μου, αμέσως γύρισε στην εποχή εκείνη, τότε που σε εμάς, αν και στη χώρα μας είχαμε ένα τεράστιο Απελευθερωτικό Κίνημα, κάτω από την καθοδήγηση του ΕΑΜ, η νίκη του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ όχι μόνο αναπτέρωσε το ηθικό μας, αλλά και δυνάμωσε την πεποίθηση ότι η νίκη θ' ερχόταν από τη Σοβιετική Ενωση. Και αυτό το γράφω, γιατί τα αστικά ΜΜΕ θέλουν να την παρουσιάσουν σαν "ιστορική μάχη που καθόρισε την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και τη νίκη τελικά", τη μάχη που έδωσε το αγγλοαμερικάνικο αποβατικό σώμα στη Δυτική Γαλλία, με τα χιτλερικά στρατεύματα.

Ο Χίτλερ εκείνη την εποχή για να αναπτερώσει το ηθικό του γερμανικού στρατού που ήταν σε άθλια κατάσταση, από τα πλήγματα που δεχόταν από τον Κόκκινο Στρατό στο Ανατολικό Μέτωπο, αποφάσισε να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στα αγγλοαμερικάνικα στρατεύματα που βρίσκονταν στη Δυτική Γαλλία. Ομως ο παμπόνηρος Τσόρτσιλ προείδε την ολέθρια έκβαση αυτής της σύγκρουσης και προέτρεψε τον Στάλιν να συντομεύσει την επιχείρηση που σχεδίαζε ενάντια στα γερμανικά στρατεύματα, ώστε να βγάλει από το αδιέξοδο που βρισκόταν το αγγλοαμερικάνικο εκστρατευτικό σώμα.

Πιστεύω ότι το επιτελείο του Κόκκινου Στρατού, που είχε στο πλάνο του τις μεγάλης ολκής επιχειρήσεις, παίρνοντας υπόψη και τις εκκλήσεις του Τσόρτσιλ, επιτάχυνε τις επιθέσεις, με τα γνωστά κοσμοϊστορικά γεγονότα που επακολούθησαν, με αποκορύφωμα την ανύψωση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ και τη νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων.

Τα αστικά ΜΜΕ συστηματικά αποσιωπούν τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού, που έδωσε αποφασιστικά χτυπήματα και σήκωσε το κύριο βάρος της νικηφόρας έκβασης του πολέμου. Εκθειάζουν τους Αγγλοαμερικάνους, τη στιγμή που οι κύριοι αυτοί, ξέρουν πολύ καλά, ότι ο πόλεμος θα είχε αποφευχθεί αν ο Αγγλος πρωθυπουργός Τσάμπερλεν και ο Γάλλος Νταλαντιέ δεν ήσαν τυφλωμένοι από το μίσος τους προς τη Σοβιετική Ενωση και προτίμησαν να αιματοκυλήσουν την ανθρωπότητα, παρά να ακούσουν τις φιλειρηνικές της προτάσεις.

Ειδικά για την Ελλάδα, είναι ντροπή να εκθειάζουμε τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές - ιδιαίτερα σήμερα - γιατί όλοι ξέρουμε ότι τα δεινά που δοκιμάζει ο τόπος μας, οφείλονται στους "συμμάχους και φίλους μας". Ξέρουμε ότι οι Αγγλοι στην πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να υπονομεύουν με όλα τα άτιμα μέσα τον εθνικοαπελευθερωτικό μας αγώνα.

Ο Κόκκινος Στρατός, βοήθησε πολύ με τις αιματηρές μάχες του, την απελευθέρωση και της δικής μας πατρίδας, ενώ οι Αγγλοι είναι υπεύθυνοι για τη Δεκεμβριανή σύγκρουση και στη συνέχεια την εμφύλια αιματοχυσία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Περιστέρι

Τα αστικά ΜΜΕ συστηματικά αποσιωπούν τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου

Τα αστικά ΜΜΕ συστηματικά αποσιωπούν τον καθοριστικό ρόλο του Κόκκινου Στρατού, που έδωσε αποφασιστικά χτυπήματα και σήκωσε το κύριο βάρος της νικηφόρας έκβασης του πολέμου

Τι είναι και τι θέλουν οι συνταξιούχοι

Εμείς οι συνταξιούχοι, απόμαχοι της δουλιάς - υπέρμαχοι όμως της ισονομίας - δικαιοσύνης, θέλουμε: Σύνταξη για μια ζωή ανθρώπινη.

Τις κατακτήσεις μας με αίμα, να τις επεκτείνετε. Δημόσιο και όχι ιδιωτικό κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα και εργασιακό, κι όχι κατακρεουργημένο με 1,5 τρισ. εισφοροδιαφυγές και απαλλαγές. Δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Εκπαιδευτικό σύστημα σωστό, δημόσιο και δωρεάν. Η υγεία και η παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά, και όχι εμπόρευμα και επένδυση αποδοτική.

Ζητάμε φορολογικό σύστημα δίκαιο, κι όχι οι συνταξιούχοι να είναι "πλουσιότεροι" από τους βιομήχανους και μεγαλέμπορους. Αξιοκρατία και όχι ρουσφέτια. Κοινωνική πρόνοια - στοργή - Γηροκομεία κι όχι ελεημοσύνη και πασαλείμματα.

Καταγγέλλουμε τη συρρίκνωση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Την ευρωπαϊκή ταυτότητα του τελευταίου της Ευρώπης την αρνούμαστε. Την παγκοσμιοποίηση της φτώχειας της ανεργίας, της ακρίβειας, του άκρατου φιλελευθερισμού, της συσσώρευσης του πλούτου της οικουμένης σε 400 καρχαρίες, σας τη χαρίζουμε.Θέλουμε μια Ευρώπη ενωμένων λαών, κι όχι των μονοπωλίων και των καπιταλιστών. Ν' αποφασίζουμε σκεπτόμενοι εμείς, κι όχι άλλοι για μας. ΟΝΕ σημαίνει Ελλάδα πουλημένη.

Γι' αυτά και άλλα πολλά, καταγγέλλουμε την "Ιερά Συμμαχία" του δικομματισμού, που με την πολιτική του νεκροταφείου, μας οδηγεί στον γκρεμό. Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε μέχρι το τέλος της ζωής μας, για να σταματήσει η καταστροφική αυτή λαίλαπα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη Νεολαία, τώρα με την ευκαιρία των Ευρωεκλογών, να μαυρίσουν όλους αυτούς τους υποτακτικούς, ευρωλάγνους, λάτρεις του μονόδρομου της ΕΕ, για να λάμψει η αλήθεια.

Ψήφο στους αγωνιστές και συμπαραστάτες των προβλημάτων του λαού και της ειρήνης.

Δ. ΠΑΝΤΑΖΩΝΑΣ

Συνταξιούχος - Αντιστασιακός



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ