ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
"Με αγώνες τιμάμε την εξέγερση του Κιλελέρ"

Κάλεσμα προς τους αγρότες της Θεσσαλίας, αλλά και όλης της χώρας, να τιμήσουν την εξέγερση του Κιλελέρ, συμμετέχοντας στη συγκέντρωση - συλλαλητήριο, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή στις 11 π.μ. στον τόπο της θυσίας, απευθύνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών (ΠΑΣΕ). Παράλληλα, η ΠΑΣΕ καλεί τους μαζικούς φορείς, τους εργαζόμενους, τη νεολαία, όλο το λαό να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση για το Κιλελέρ. Γιατί - όπως τονίζει - "με αγώνες τιμάμε τους ήρωες - μάρτυρες του Κιλελέρ".

"Πριν 89 χρόνια οι κολίγοι ξεσηκώθηκαν, για να αποκτήσουν ένα κομμάτι γης από τους τσιφλικάδες. Τώρα, οι αγρότες ξεσηκώνονται πάλι, για να διατηρήσουν τη γη που απέκτησαν με κόπο και θυσίες", υπογραμμίζει η Πανθεσσαλική στο κάλεσμά της. Υπογραμμίζει πως σήμερα η απειλή για μαζικό ξεκλήρισμα και οικονομικό αφανισμό της μεγάλης πλειοψηφίας των αγροτικών νοικοκυριών βρίσκεται προ των πυλών, αφού στο όνομα της παγκοσμιοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, των όρων ένταξης στην ΟΝΕ και στην "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση", συντελείται το μεγαλύτερο έγκλημα σε βάρος της αγροτιάς της χώρας μας. "Με αυτούς τους κυνικούς τρόπους εξυπηρετούνται τα σχέδια και τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών που λυμαίνονται το κύκλωμα των αγροτικών προϊόντων", αναφέρει η ΠΑΣΕ.

Και καταλήγει το κάλεσμά της: "Τίποτα δεν πρόκειται να τους σταματήσει παρά μονάχα η δύναμη του αγώνα της μεγάλης πλειοψηφίας της αγροτιάς, μαζί με όλο το λαό μας και τη νεολαία. Σ' αυτό το δρόμο βαδίσαμε τα τελευταία χρόνια με τους μεγάλους και ηρωικούς μας αγώνες: Στο δρόμο που δίδαξαν οι πρόγονοί μας με την εξέγερση του Κιλελέρ".


ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΧΡΕΗ
Ρύθμιση - νέα κοροϊδία

Με καθυστέρηση ενός μήνα δόθηκαν τελικά χτες από την ΑΤΕ στη δημοσιότητα οι λεπτομέρειες που αποδεικνύουν το μέγεθος της απάτης

Αλλη μια ρύθμιση - κοροϊδία, που δεν καλύπτει το σύνολο των χρεωμένων αγροτών και το σύνολο των οφειλών τους, ανακοίνωσε χτες η ΑΤΕ δίνοντας στη δημοσιότητα τη σχετική εγκύκλιο για το πλαίσιο ρύθμισης των αγροτικών χρεών. Η ρύθμιση είναι τέτοια που ακόμη και από το περιβάλλον του υπουργού Γεωργίας εκφραζόταν εντέχνως η δυσφορία του Γ. Ανωμερίτη για το τελικό περιεχόμενό της, με προφανή βέβαια σκοπό να "αποφύγει" τις οργισμένες αντιδράσεις των αγροτών.

Η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή του συνόλου των τόκων ποινής για το ανεξόφλητο ποσό των δανείων λήξης μέχρι 31/12/96, εκτοκισμένο μέχρι 31/12/98 και διαγραφή του 50% των οφειλόμενων δεδουλευμένων τόκων για το ανεξόφλητο ποσό των δανείων. Το υπόλοιπο ποσό που απομένει, δηλαδή το κεφάλαιο και το υπόλοιπο 50% των συμβατικών - δεδουλευμένων τόκων, κεφαλαιοποιείται και αποτελεί ένα νέο δάνειο διάρκειας δέκα (10) χρόνων, το οποίο επιβαρύνεται με επιτόκιο 12% σταθερό για τα δύο πρώτα χρόνια και το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων στη συνέχεια.

Η ρύθμιση αποτελεί απάτη γιατί:

  • Ρυθμίζει τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι τις 31/12/96 και όχι μέχρι 31/12/98.
  • Αποκλείει τους αγρότες που είχαν υπαχθεί στις ρυθμίσεις 50/94, 50/96, 19/98 και 20/98, καθώς και τα δάνεια των ειδικών ρυθμίσεων (Θράκης, Εύβοιας- Καστοριάς, Φλώρινας - Κιλκίς κ.ά.). Εξαιρούνται μόνο οι ρυθμίσεις που έχουν ανατραπεί λόγω "κλαδικής κρίσης" στη χοιροτροφία ή καταστροφών για τους βαμβακοπαραγωγούς στο Νομό Καρδίτσας και τους ροδακινοπαραγωγούς των Νομών Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της χώρας αποκλείεται της ρύθμισης και στην ψευτορύθμιση αυτή εκτιμάται ότι θα ενταχθούν τελικά το πολύ 15.000 αγρότες, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τους χρεωμένους αγρότες.
  • Και για τους ελάχιστους αγρότες που θα ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού θα πρέπει να πληρώσουν πολύ μεγάλες δόσεις για αποπληρωμή χρεών, σε μια περίοδο που τα εισοδήματά τους μειώνονται. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς θα καταφέρουν οι αγρότες αυτοί να πληρώσουν τα χρέη τους για τα έτη 1997 και 1998, δεδομένου ότι δεν τους δίνεται ούτε περίοδος χάριτος.
  • Οσοι ενταχθούν στη ρύθμιση, για να πάρουν νέα δάνεια (πχ καλλιεργητικά), θα περνούν από ένα αυστηρό "κόσκινο" τραπεζικών κριτηρίων.

Ολα αυτά δείχνουν πρακτικά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση, που δεν έχει κανένα κόστος για την κυβέρνηση και τον προϋπολογισμό, αποσκοπεί στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ. Ομως για τους αγρότες η εγκύκλιος αυτή σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται, σημαίνει ξεκλήρισμα διά της χρεοκοπίας.

Δικαιούχοι του προγράμματος ρύθμισης είναι όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - φυσικά πρόσωπα (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και απασχολούμενοι με δασικές δραστηριότητες) και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα και που την 1/1/99 είχαν ανεξόφλητα υπόλοιπα με λήξη 31/12/96.

Ως προϋποθέσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση τίθενται:

- Να υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές λήξης 31/12/96 και πριν, κατά την 1/1/99 και να υποβληθεί αίτηση ρύθμισης μέχρι 30/6/99.

- Η ύπαρξη βιωσιμότητας μετά τις διαγραφές. Για το λόγο αυτό, σε όλες τις περιπτώσεις με συνολικές οφειλές πάνω από 15.000.000 δρχ. θα γίνεται έλεγχος βιωσιμότητας.

- Για τις οικογενειακής μορφής αγροτικές εκμεταλλεύσεις οι διαγραφές τόκων θα γίνονται ανεξαρτήτως διασφαλίσεων. Στις περιπτώσεις αυτές θα διαγράφεται μέχρι 50% των δεδουλευμένων τόκων εφόσον οι συνολικές οφειλές είναι μεγαλύτερες από το 80% της διασφαλιστικής αξίας των υπέγγυων πραγμάτων.

- Τα δάνεια που θα προκύψουν από τη ρύθμιση θα συνεχίσουν να διασφαλίζονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες εμπράγματες και λοιπές διασφαλίσεις.

Ακόμα αναφέρεται ότι για τους δικαιούχους της ρύθμισης, καθώς και τους λοιπούς πιστούχους της ίδιας κατηγορίας που εξοφλούν τις οφειλές τους, λήξεως 1997 και 1998, εντός του έτους 1999,παρέχεται η δυνατότητα στην ΑΤΕ για απαλλαγή στις μεν οφειλές λήξεως 1997 από τόκους ποινής και από το 10% των δεδουλευμένων τόκων, στις δε οφειλές λήξεως 1998 από τόκους ποινής. Επίσης η μη έγκαιρη πληρωμή δόσεων για δύο συνεχόμενα χρόνια ανατρέπει την υπάρχουσα ρύθμιση.

Τέλος ως "κερασάκι", τίθεται και μια ακόμα παράγραφος που αναφέρει ότι με το ίδιο μειωμένο επιτόκιο (12% σταθερό για 2 χρόνια) θα επιβαρύνονται και τα υφιστάμενα την 1/1/99 ενήμερα υπόλοιπα των μεσομακροπρόθεσμων δανείων, των δικαιούχων της ρύθμισης και των ενήμερων πιστούχων των ίδιων κατηγοριών. Και το προκλητικό της υπόθεσης εδώ είναι ότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει ως παροχή το επιτόκιο 12%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός είναι στο 3% και το επιτόκιο αυτό είναι 9 ολόκληρες μονάδες πάνω.


ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
"Πανωπροίκια" ζητούν τώρα και οι Γερμανοί!

Μετά τους εργολάβους του μετρό, "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. ζητάει τώρα και η γερμανική "Χόχτιφ" για το αεροδρόμιο Σπάτων!

Συγκεκριμένα η "Χόχτιφ", επικαλούμενη μια σειρά από πρόσθετες εργασίες, που υποστηρίζει ότι δεν καλύπτονται από τη σύμβαση, ζητάει "πανωπροίκια" που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 50 δισ. δρχ. περίπου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που αφήνονται αιχμές ακόμη και για κακοτεχνίες στο έργο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο τεχνικοοικονομικός σύμβουλος της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" σε υπόμνημά του, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος των εργασιών, όσον αφορά την ποσότητα, επισημαίνει ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με την ποιότητα των εργασιών αυτών.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται η αναβολή έναρξης της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον (δηλαδή να λειτουργήσει τον Οκτώβρη αντί του Μάρτη του 2001). Η "Χόχτιφ" ως αιτία της καθυστέρησης αυτής προβάλλει το ότι δε θα είναι έτοιμη η τεχνική βάση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", που, όπως υποστηρίζει, είναι απαραίτητη, προκειμένου να πάρει το αεροδρόμιο την άδεια λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσει τον εαυτό της από κάθε ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το "παράθυρο" για τη διεκδίκηση ενός ακόμη ποσού από ποινικές ρήτρες. Αρκεί να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπογράφηκε, η "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" (το 45% των μετοχών της οποίας παραχωρήθηκε στους Γερμανούς) μπορεί να διεκδικεί αποζημιώσεις 30.000 ECU (10 εκατομ. δρχ.) για κάθε μέρα που δε λειτουργεί το αεροδρόμιο με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου. Για ένα εξάμηνο, δηλαδή, οι αποζημιώσεις θα ανέλθουν σε 2 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα μισά περίπου θα μπουν στα ταμεία της "Χόχτιφ"...


ΕΣΚ - ΟΤΕ
Ολοκληρώνεται η εκποίηση του ΟΤΕ

Την κυβερνητική πολιτική του ολοκληρωτικού ξεπουλήματος, της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού και της παράδοσης των εκατομμυρίων συνδρομητών του στις ανεξέλεγκτες και αχόρταγες ορέξεις των μεγαλομετόχων του, προκειμένου να τροφοδοτήσει τα ταμεία της ΟΝΕ, καταγγέλλει η παράταξη της ΕΣΚ - ΟΤΕ.

Μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι στην τέταρτη μετοχοποίηση του ΟΤΕ, η παράταξη υπογραμμίζει ότι ολοκληρώνεται η εκποίηση του πιο κερδοφόρου Οργανισμού και εξαλείφονται και τα τελευταία εναπομείναντα χαρακτηριστικά του ως επιχείρησης της κοινής ωφέλειας. Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, να συσπειρωθούν και να ενεργοποιηθούν στην Επιτροπή Αγώνα και να παλέψουν για έναν πραγματικά δημόσιο ΟΤΕ και τα δικαιώματά τους.

Οπως επισημαίνει η ΕΣΚ - ΟΤΕ, η διατήρηση του 51% στο δημόσιο, δεν αλλάζει το γεγονός πως ο ΟΤΕ μετατρέπεται πλέον σε επιχείρηση που λειτουργεί με γνώμονα τα συμφέροντα του μεγάλου χρηματιστηριακού κεφαλαίου και σε βάρος των συνδρομητών του, όπως έδειξαν και οι τελευταίες αυξήσεις των αστικών τιμολογίων του.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να εξαιρέσει τον ΟΤΕ από το νόμο 2414 και επιδιώκει να εκχωρήσει τη διοίκησή του στους ιδιώτες, δηλαδή στους μεγάλους μετόχους, που θα ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας και δράσης του, σύμφωνα με τα δικά τους συμφέροντα. Ετσι αν και το κράτος θα παραμένει τυπικά ο κύριος πλειοψηφών μέτοχος, θ' αποσυρθεί από τη διοίκησή του και η κυβέρνηση θα αποκρύπτει τις ευθύνες της για την αντιλαϊκή πολιτική που θ' ασκεί ο Οργανισμός.

Η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ, για την εξαγορά του 51% του Βουλγαρικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών - η προσφορά θα γίνει την Πέμπτη - μαζί με την ολλανδική KPN, επιβεβαιώνει την προσήλωση της κυβέρνησης σε μια πολιτική που έχει αναθέσει στον Οργανισμό το ρόλο του περιφερειακού "μικροϊμπεριαλιστή", προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και στην περίπτωση της ROMTELECOM, όπου η πρώτη δέσμευση που ανέλαβε η διοίκηση του ΟΤΕ είναι οι 15.000 απολύσεις στην επιχείρηση που εξαγόρασε.

Καταλήγοντας η ΕΣΚ - ΟΤΕ, καλεί για άλλη μια φορά τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) να εγκαταλείψει τον υπαλληλικό της ρόλο προς την κυβέρνηση και να συμπλεύσει με την πλειοψηφία των εργαζομένων, ώστε ν' αποκρουστούν τα σχέδια της κυβέρνησης και των μεγάλων συμφερόντων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ