Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ
"Πανωπροίκια" ζητούν τώρα και οι Γερμανοί!

Μετά τους εργολάβους του μετρό, "πανωπροίκια" δεκάδων δισ. δρχ. ζητάει τώρα και η γερμανική "Χόχτιφ" για το αεροδρόμιο Σπάτων!

Συγκεκριμένα η "Χόχτιφ", επικαλούμενη μια σειρά από πρόσθετες εργασίες, που υποστηρίζει ότι δεν καλύπτονται από τη σύμβαση, ζητάει "πανωπροίκια" που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 50 δισ. δρχ. περίπου.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που αφήνονται αιχμές ακόμη και για κακοτεχνίες στο έργο. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο τεχνικοοικονομικός σύμβουλος της εταιρίας "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" σε υπόμνημά του, ενώ αναγνωρίζει ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος των εργασιών, όσον αφορά την ποσότητα, επισημαίνει ότι δε συμβαίνει το ίδιο και με την ποιότητα των εργασιών αυτών.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητείται η αναβολή έναρξης της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου κατά ένα εξάμηνο τουλάχιστον (δηλαδή να λειτουργήσει τον Οκτώβρη αντί του Μάρτη του 2001). Η "Χόχτιφ" ως αιτία της καθυστέρησης αυτής προβάλλει το ότι δε θα είναι έτοιμη η τεχνική βάση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", που, όπως υποστηρίζει, είναι απαραίτητη, προκειμένου να πάρει το αεροδρόμιο την άδεια λειτουργίας. Με τον τρόπο αυτό απαλλάσσει τον εαυτό της από κάθε ευθύνη, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα το "παράθυρο" για τη διεκδίκηση ενός ακόμη ποσού από ποινικές ρήτρες. Αρκεί να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τη σκανδαλώδη σύμβαση που υπογράφηκε, η "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" (το 45% των μετοχών της οποίας παραχωρήθηκε στους Γερμανούς) μπορεί να διεκδικεί αποζημιώσεις 30.000 ECU (10 εκατομ. δρχ.) για κάθε μέρα που δε λειτουργεί το αεροδρόμιο με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου. Για ένα εξάμηνο, δηλαδή, οι αποζημιώσεις θα ανέλθουν σε 2 δισ. δρχ., εκ των οποίων τα μισά περίπου θα μπουν στα ταμεία της "Χόχτιφ"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ