Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΚΡΑΒΑΣ
ΚΝΕ γερή και μαζική στα σχολεία

Η ζωντάνια και η σιγουριά για το μέλλον και την υλοποίηση των στόχων που έβαλε η Οργάνωση, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της 1ης και Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης του Τομέα Γκράβας, της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ. Με επίμονη και προσανατολισμένη δουλιά, μέσα από τους μεγαλειώδεις μαθητικούς αγώνες και την αναγνωρισμένη, καθοριστική συμβολή της ΚΝΕ σε αυτούς,οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης αξιοποιήθηκαν και υλοποιήθηκε ο στόχος συγκρότησης Τομεακής Οργάνωσης στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας, με αύξηση από μια σε έξι ΟΒ.

Η συζήτηση ανέδειξε τη θετική εμπειρία από τη δυναμική ανάπτυξη του μαθητικού κινήματος το προηγούμενο διάστημα και τον ηγετικό ρόλο της ΚΝΕ σε αυτό. "Οι νόμοι 2525/97 και 2640/98 είναι εντολές της ΕΕ και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: να πετάνε τα παιδιά των εργαζομένων έξω από το Λύκειο. Να γίνονται φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα, στα χέρια της άρχουσας τάξης. Οι μαθητές κατάλαβαν "τι παίζεται" μ' αυτούς τους νόμους και για πρώτη φορά είδαμε να αναπτύσσεται ένα μαθητικό κίνημα με μαζικότητα, πολυμορφία και άλλα χαρακτηριστικά. Φυσικά ο ρόλος της ΚΝΕ ήταν πολύ σημαντικός", σημείωσε ένας από τους αντιπροσώπους. Ενώ για τη δράση της ΚΝΕ, μια συντρόφισσα ανέφερε χαρακτηριστικά: "Ο δρόμος μας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα! Συναντήσαμε διασπαστικές κινήσεις ή αντιδράσεις, ότι το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας είναι καπελωμένο. Οι μαθητές όμως δεν ακολούθησαν αυτούς. Ρωτούσαν εμάς τους ΚΝίτες και τις ΚΝίτισσες, για το τι θα κάνουμε και πώς θα συνεχίσουμε".

Για τη συνέχιση των αγώνων

Παράλληλα τονίστηκε η ανάγκη της δράσης για τη συνέχιση των αγώνων μέσα από τα όργανα του μαθητικού κινήματος, με πρώτο σταθμό το Συλλαλητήριο στις 18/3. "Πρώτο μέλημά μας στο χώρο του σχολείου θα είναι η ουσιαστική λειτουργία των οργάνων του μαθητικού κινήματος 5μελών, 15μελών, καθώς και η μόνιμη λειτουργία του τοπικού συντονιστικού, βάζοντας προτεραιότητα την κινητοποίηση στις 18/3", σημείωνε η εισήγηση και συνέχιζε: "Η σταθερή αυτή λειτουργία προϋποθέτει γνώση ότι έχουμε δύσκολο και μακρόχρονο αγώνα για την ανατροπή του ν. 2525. Γι' αυτό ακριβώς και για την ανατροπή της πολιτικής που "γεννάει" τέτοιους νόμους, πρέπει να βαδίσουμε στο πλάι των φυσικών μας συμμάχων. Αυτοί δεν είναι άλλοι από τους καθηγητές, τους γονείς, το εργατικό κίνημα. Το συντονιστικό να βρίσκεται σε σταθερή επαφή μ' αυτούς τους φορείς και - γιατί όχι - να φτιάξουμε ένα ενιαίο συντονιστικό. Αυτή η προσπάθεια θα εξασφαλίσει τη συνέχεια. Θα αναγνωρίζεται στα μάτια των μαθητών, θα ενώνει, θα συντονίζει, θα αποτελεί δίοδο επικοινωνίας με το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας".

"Η Τομεακή Οργάνωση θα πρέπει να βάζει φιλόδοξους στόχους, μιας και οφείλουμε να προχωρήσουμε με διαφορετικούς ρυθμούς πλέον. Τώρα, εκτός από την αναγκαιότητα υπάρχει και η δυνατότητα να αναπτυχθούν αγώνες και αυτό απαιτεί μαζική οργάνωση. Ο διπλασιασμός της ΤΟ και η ΟΒ σε κάθε σχολείο θα πρέπει να είναι ο φετινός μας στόχος. Ενας στόχος που θα υλοποιηθεί με επίμονη δουλιά σε όλους τους τομείς δράσης". Αυτή την κατεύθυνση τόνιζε με έμφαση η εισήγηση κι όπως αναδείχτηκε από την αποφασιστικότητα των τοποθετήσεων, η Οργάνωση θα δώσει σύσσωμη και με ενθουσιασμό τη μάχη της ανάπτυξης.

Μέτωπα πάλης

Με άξονα τα μέτωπα πάλης, που ανοίγει η ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας, έγινε συζήτηση πάνω σε πλευρές της δράσης της Οργάνωσης που αφορούν τους μαθητές άμεσα:

- Μπροστά στην απειλή της ειρήνης στην περιοχή μας, από τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και την επιλογή της κυβέρνησης να υποτάσσεται δουλικά σ' αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εκφράσουν έμπρακτα οι μαθητές την αλληλεγγύη τους στους λαούς που αγωνίζονται. Η δημιουργία "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" στα σχολεία, που θα συσπειρώνει δεκάδες μαθητές, είναι ένας στόχος που η Οργάνωση αποφάσισε να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα.

- Για το μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά, που γνωρίζουν εξάπλωση σε ένα τμήμα των μαθητών: "Οι αυταπάτες της φυγής από τα προβλήματα βοηθάνε αυτούς που θέλουν στόματα κλειστά και υποταγμένες συνειδήσεις". Αναδείχτηκε η ανάγκη να φτάσουν σε κάθε μαθητή οι θέσεις της ΚΝΕ, που λέει ΟΧΙ σε κάθε μορφή εξάρτησης και υποταγής, και να πάρουν πρωτοβουλίες τα 15μελή για σχετικές εκδηλώσεις.

"Δυναμωμένοι από τις εμπειρίες μας"

Ολοι οι σύντροφοι επέμειναν ότι το κουπόνι Οικονομικής Ενίσχυσης του Κόμματος για τις Ευρωεκλογές, θα πρέπει να είναι μέρος της καθημερινής δουλιάς μέσα στο σχολείο, παράλληλα με τον "Οδηγητή" και το "Ριζοσπάστη" που αποφάσισαν να διακινούν πιο μαζικά.

Τη Συνδιάσκεψη παρακολούθησε ο Αλέκος Μαρινάκης, μέλος του Γραφείου τουΚΣ της ΚΝΕ και ο Δημήτρης Αδαμόπουλος,μέλος του ΑΓ Α' Αθήνας του ΚΚΕ.

Γραμματέας της νέας Τομεακής Οργάνωσης Γκράβας - Μουσικού Λυκείου της ΚΝΕ εκλέχτηκε η Ηλέκτρα Μπενάτου,που αμέσως μετά τη συνδιάσκεψη δήλωσε στο "Ρ": "Στόχος μας είναι η ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της οργάνωσης, που είναι και η κύρια προϋπόθεση για το δυνάμωμα των κινητοποιήσεων και τη δημιουργία ενός ισχυρού Μετώπου Παιδείας. Προχωράμε λοιπόν αισιόδοξα. Δυναμωμένοι με τις πρόσφατες εμπειρίες που είχαμε. Το σίγουρο είναι ότι θα βρούμε τρόπους να παρέμβουμε πιο δυναμικά και πιο δημιουργικά μέσα στα σχολεία της Γκράβας και του Μουσικού Λυκείου. Θα δώσουμε νικηφόρα τη μάχη για πρωτοπόρα και μαζική ΚΝΕ στο πλευρό του ΚΚΕ. Μια ΚΝΕ που θα διεκδικεί αποφασιστικά τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων και με την ιδεολογική και πολιτική καθοδήγηση του ΚΚΕ, θα δώσει πλάι στην εργατική τάξη, τον αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ