Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Ποτάμι η οργή του λαού

Χιλιάδες φίλοι της ειρήνης από όλη την Ελλάδα, το πρωί της Κυριακής αντάμωσαν στο Λιτόχωρο. Μέσα από μια μεγάλη συγκέντρωση και πορεία είπαν ΟΧΙ στο ραγιαδισμό και απαίτησαν φιλία και συνεργασία με τους λαούς των Βαλκανίων, κόντρα στα σχέδια των αμερικανο - ΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (γραφείο Βόρειας Ελλάδας).-

Το δικό τους τελεσίγραφο έστειλαν την Κυριακή από το Λιτόχωρο χιλιάδες διαδηλωτές, υπερασπιστές της ειρήνης και της φιλίας των λαών. Κάλεσαν την κυβέρνηση και τους υποτακτικούς της να βάλουν ένα τέρμα στην υποτέλεια της χώρας μας και την εμπλοκή της στη νέα σφαγή, που προετοιμάζει το ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Λίγο μετά τις 11 το πρωί, το λιμάνι του Λιτόχωρου, η Γρίτσα, πλημμύρισε από ανθρώπους κάθε ηλικίας που κίνησαν από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά για να κάνουν τη δική τους ειρηνική "απόβαση" στο χώρο όπου λίγες μέρες πριν τα αμερικάνικα ΝΑΤΟικά στρατεύματα επέβαλαν καθεστώς κατοχής, απαγορεύοντας την είσοδο με τη στήριξη των ελληνικών αρχών, κάθε απλού Ελληνα πολίτη. Και απαίτησαν να γίνει λιμάνι ειρήνης και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών επεμβατικών δυνάμεων.

Τα πανό απλώθηκαν απ' άκρη σε άκρη, πλάι στη θάλασσα και το μήνυμα ήταν σαφές. Θα υπερασπιστούμε τη γη μας, τη θάλασσα, την ιστορία μας και το δικαίωμά μας να αποφασίζουμε για τη ζωή και το μέλλον μας.

Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, νέοι, εργαζόμενοι, υπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματίες, συνταξιούχοι. Ηταν όλοι εκεί. Κίνησαν με λεωφορεία και αυτοκίνητα από Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα, Κιλκίς, Λάρισα, Αθήνα και Πειραιά και αντάμωσαν, για να διαδηλώσουν την πρόθεσή τους να μην επιτρέψουν τη ΝΑΤΟική κατοχή στα Λιμάνια και τα εδάφη της Κεντρικής Μακεδονίας.

Εκεί πλάι στη θάλασσα στήθηκε η πρώτη συγκέντρωση. Η Σόνια Κακουλίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κατερίνης, καλωσόρισε τους φιλειρηνιστές. "Η περιοχή μας, είπε, περιοχή πλούσιων αγώνων για την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα, όπως και ολόκληρη η περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας υπό κατοχή. Από εδώ υποσχόμαστε πως σήμερα και στο μέλλον θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η οργή και η αγανάκτησή μας να μετατραπεί σε αστείρευτη δράση, για να φύγουν οι φονιάδες των λαών".

Επόμενος σταθμός το στρατόπεδο Μπαλανίκα, στην είσοδο της πόλης του Λιτόχωρου, όπου εδρεύει η 24η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων που έχει αναλάβει την παροχή διευκολύνσεων στις αμερικανικές ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα κάνουν απόβαση στο Λιμάνι του Λιτόχωρου και μετά θα προωθηθούν στο Κόσσοβο.

Η πορεία συντάχθηκε. Τα πανό έδιναν το στίγμα. ""Οχι" στον Εθνικισμό, τον πόλεμο "Ναι" στον πατριωτισμό, την ειρήνη", ""Οχι" στη νέα Δομή του ΝΑΤΟ. "Οχι" στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία στην Ελλάδα". Ενα ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε το δρόμο. Εξω από το στρατόπεδο, οι μαχητές της ειρήνης διαδήλωναν "κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ Γερμανία", "ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός".

Η πορεία των χιλιάδων ανθρώπων, στο πέρασμά της, προκάλεσε αρχικά την αμήχανη στάση ορισμένων ντόπιων. "Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να παλέψουμε για ανεξαρτησία",ήταν το κάλεσμα. "Επεσαν οι μάσκες των εκσυγχρονιστών είναι τα τσιράκια ΗΠΑ - Γερμανών",το επόμενο. Το χειροκρότημα άρχισε να πέφτει βροχή. "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη", η ανταπάντηση.

Στο πανό της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας η φράση του Α. Κάλβου "καλύτερα ψωμοζητούντες παρά προστάτες νάχωμεν", συγκλονίζει.

Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία του Λιτόχωρου, όπου ακολούθησε η μεγάλη συγκέντρωση. Εκεί το σύνθημα ακούστηκε πιο δυνατά. Περισσότερο έμοιαζε με απόφαση παρά με αίτημα: "Ειρήνη και φιλία ζητάνε οι λαοί έξω από τα Βαλκάνια ΗΠΑ - Γερμανοί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ