Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προσκλητήριο αγώνα

Καλούν τους φοιτητές να αντιδράσουν στην πολιτική διάλυσης και εμπορευματοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά και στα σχέδια κυβέρνησης και πρυτάνεων ενάντια στο φοιτητικό κίνημα

Κάλεσμα για συντονισμένο αγώνα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης απευθύνουν στους φοιτητές, με ανακοίνωσή τους, οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας τονίζοντας ότι με τη μείωση της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, αλλά και μετά τις τελευταίες εξελίξεις από τη Σύνοδο των πρυτάνεων επιβεβαιώνεται πως εντείνεται η επίθεση στο φοιτητικό κίνημα αλλά και στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση των ΑΕΙ από τις Δημόσιες Επενδύσεις για το 1999 θα μειωθεί σε 8 δισ. δραχμές, από 23 δισ. που ήταν το 1998. "Είναι ξεκάθαρο πως η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συμβουλάτορες στην Ελλάδα, βιάζονται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων" υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ. "Με αυτή τη νέα δραματική μείωση στις δαπάνες, καλούνται τα ΑΕΙ να διαχειριστούν την ήδη οξυμένη κατάσταση λιτότητας και μιζέριας. Δε θα είναι καθόλου παράξενο λοιπόν το επόμενο διάστημα να κλείνουν εστιατόρια και εστίες (τέτοια παραδείγματα υπάρχουν από τώρα π.χ. Πάντειο), να καλούνται οι φοιτητές να πληρώνουν για συγγράμματα (π.χ. Γεωπονική) κτλ. Με αυτή την κίνηση η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην πορεία διάλυσης και εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης, ωθώντας τα ΑΕΙ ολοένα και πιο γοργά στις "αγκάλες" του μεγάλου κεφαλαίου, με λίγα λόγια εντείνοντας την πρόσδεση των ΑΕΙ στις ορέξεις τους".

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που ξεδιπλώνεται στα πανεπιστήμια ενάντια στο φοιτητικό κίνημα, οι ΠΚΣ επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση και μερικοί πρυτάνεις, που αναλαμβάνουν εργολαβικά την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, επικαλούμενοι "την παρακώλυση λειτουργίας των συλλογικών θεσμοθετημένων οργάνων", αναγορεύουν ως παράνομους τους αγώνες των φοιτητών "που μέσα από μαζικές διαδικασίες απαιτούν και μπλοκάρουν την ίδρυση ΠΣΕ, νέων τμημάτων κλπ, που μπλοκάρουν πλευρές της επίθεσης στα δικαιώματά τους σε μόρφωση, ειδίκευση, δουλιά".

"Λέγοντας ότι "δεν μπορεί το άσυλο να ισχύει για εκείνους που προχωρούν σε βανδαλισμούς και καταστροφές στους πανεπιστημιακούς χώρους", κάνουν σαφή την πρόθεσή τους να τελειώνουν με ένα δικαίωμα του κινήματος που κατακτήθηκε με αίμα, που κατοχυρώνει, αλλά και προωθεί την άμεση απάντηση των φοιτητών στις κυβερνητικές προκλήσεις" υπογραμμίζουν οι ΠΚΣ και καταλήγουν: "Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι το φοιτητικό κίνημα θα υποκύψει στις νέες ρυθμίσεις. Το φοιτητικό κίνημα είναι εδώ, δυναμώνει τους αγώνες του ενάντια στις επιταγές ΕΕ - κυβέρνησης. Συσπειρώνεται μαζί με το λαό, βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα για να αποκρούσει την πολιτική που εντείνει το αποκρουστικό τοπίο της ζωής του, αντεπιτίθεται για Ανώτατη Εκπαίδευση υποταγμένη στις ανάγκες του λαού. Αυτό το δύσκολο αλλά ρεαλιστικό και νικηφόρο δρόμο καλούν οι Πανσπουδαστικές ΚΣ τους φοιτητές να ακολουθήσουν, γιατί η σύγκρουση είναι μονόδρομος".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στην πολιτική της ΕΕ (2008-09-05 00:00:00.0)
Για την ανασυγκρότηση του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος (2008-05-24 00:00:00.0)
Πιο δυναμικά, πιο αποφασιστικά (2000-05-17 00:00:00.0)
Να βγει στο προσκήνιο το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα (1999-04-25 00:00:00.0)
Ελπιδοφόρο μήνυμα, η σοβαρή ενίσχυση των ΠΚΣ (1998-04-08 00:00:00.0)
Με νέο αέρα η Πανσπουδαστική ΚΣ (1997-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ