Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στάσεις εργασίας στα τρόλεϊ

Μαζική γενική συνέλευση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΕΘΕΛ έγινε χτες

Ακινητοποιούνται πάλι σήμερα τα τρόλεϊ για έξι ώρες, από 6 π.μ. έως 9 π.μ. και από 5 π.μ. έως 8 μ.μ., λόγω των νέων στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα ΗΛΠΑΠ, που αντιδρούν στην εφαρμογή των αντεργατικών κανονισμών εργασίας, με τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας για τους οδηγούς.

Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ έχουν αποφασίσει, με συντριπτική πλειοψηφία στην τελευταία τους γενική συνέλευση, να προχωρήσουν κανονικά στην εφαρμογή του προγράμματος απεργιακών κινητοποιήσεων, το οποίο, εκτός των σημερινών στάσεων εργασίας, περιλαμβάνει ακόμα: Τρεις στάσεις εργασίας αύριο (6 - 9 π.μ., 1 - 4 μ.μ. και 7 - 10 μ.μ.), μια μεθαύριο (11 π.μ. - 5 μ.μ.) και σύγκληση νέας γενικής συνέλευσης και δύο την ερχόμενη Παρασκευή (6 - 9 π.μ. και 5 - 9 μ.μ.).

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ αποφάσισαν να συνεχίσουν τον αγώνα τους, με δεδομένο ότι το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα της διοίκησης των ΗΛΠΑΠ, κηρύσσοντας τις απεργιακές κινητοποιήσεις "παράνομες και καταχρηστικές".

Στην ΕΘΕΛ

Στο μεταξύ, 4ωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ. ) και μαζική γενική συνέλευση, στο θέατρο "Ακροπόλ", πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ.

Υπό το βάρος των σοβαρών προβλημάτων που έχει προσθέσει η ψήφιση του αντισυγκοινωνιακού - αντεργατικού νόμου, η προσέλευση των εργαζομένων ήταν από τις πιο μαζικές των τελευταίων χρόνων, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις στις περιπτώσεις που από το βήμα επιχειρήθηκε ο εξωραϊσμός της κυβερνητικής πολιτικής.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Α. Κολλάς,για μια ακόμα φορά, εμφανίστηκε ως ο πιο επιμελής αβανταδόρος της κυβερνητικής πολιτικής για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών και την περαιτέρω ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, αποδοκιμάστηκε έντονα από τους εργαζόμενους, τους οποίους "απείλησε" με... παραίτηση.

Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ αρκέστηκε μόνο να ασχοληθεί με τη λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΘΕΛ και πρότεινε να κυκλοφορούν τα λεωφορεία μέχρι τις 11 π.μ. και όχι μέχρι τα μεσάνυχτα!

Ο Κ. Ξύδης,εκπρόσωπος του ΔΗΚΕ ("παραφυάδα" της ΠΑΣΚΕ) και της "Αυτόνομης Παρέμβασης" (πρόσκειται στο ΣΥΝ), άσκησε κριτική στην πλειοψηφία του προεδρείου του συνδικάτου για επιμέρους χειρισμούς. Πάντως, απέφυγε κάθε αναφορά στην κυβέρνηση και πρότεινε πως αν μέχρι την 1η Απρίλη δεν εφαρμοστεί το ημερήσιο ωράριο των 7,45 ωρών, δεν καταργηθούν οι ενδιάμεσες αλλαγές στην παράδοση - παραλαβή των λεωφορείων και δε γίνει αναδιοργάνωση του χρόνου διαδρομών, τότε να παραιτηθούν και τα 17 μέλη του ΔΣ και να προκηρυχτούν εκλογές.

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ, Χρ. Σταμούλος,και της ΑΣΚΕ, Χρ. Σερεμετίδης,επισήμαναν ότι είναι στο χέρι των εργαζομένων να ανατρέψουν με τον αγώνα τους τα κυβερνητικά σχέδια και πρότειναν ως πρώτη αντίδραση, αμέσως μετά τη λήξη της γενικής συνέλευσης, να υπάρξει πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΟΑΣΑ. Επίσης, πρότειναν για την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή να διοργανωθεί πορεία και συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και την ερχόμενη Τρίτη να κηρυχτεί νέα στάση εργασίας και νέα γενική συνέλευση, για τον άμεσο καθορισμό προγράμματος αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με κυρίαρχα αιτήματα τη σύσταση του ενιαίου και δημόσιου συγκοινωνιακού φορέα και την υπογραφή ΣΣΕ '99 με ουσιαστικές αυξήσεις και διαμόρφωση κανονισμού ωρών εργασίας, που θα κατοχυρώνει τον οδηγό και δε θα τον καθιστά "σβούρα" για να πιάσει δουλιά. Αυτή την αγωνιστική πρόταση απέρριψαν οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΔΗΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση" και με συνοπτικές διαδικασίες "πέρασε" η πρόταση του Α. Κολλά να δοθεί πίστωση χρόνου στη διοίκηση μέχρι τις 31 του Μάρτη να κάνει κάποιες επιμέρους βελτιώσεις στα εργασιακά και να γίνει νέα γενική συνέλευση τότε.

Μετά απ' αυτές τις εξελίξεις η ΔΑΣ και η ΑΣΚΕ συγκαλούν σήμερα ανοιχτή σύσκεψη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130), για να καθορίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πώς θα οργανώσουν τη δράση τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες στάσεις εργασίας σήμερα(2010-12-29 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση αύριο(2010-12-28 00:00:00.0)
Συνελεύσεις και στάση εργασίας σήμερα(2010-04-15 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ(1999-04-29 00:00:00.0)
Στάσεις εργασίας από αύριο στις συγκοινωνίες(1999-03-14 00:00:00.0)
Νέες στάσεις εργασίας από αύριο(1998-12-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ