Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αποκηρύξεις

Πολύς λόγος έγινε την περασμένη βδομάδα για τις πιέσεις που δέχτηκε ο Κ. Σημίτης από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αποκηρύξει δημόσια την "τρομοκρατία". Σχετικά, έχω την εντύπωση ότι οι "επικυρίαρχοι" δεν πρέπει να κατέβαλαν ιδιαίτερες προσπάθειες για να πείσουν τον Ελληνα πρωθυπουργό να ικανοποιήσει το "αίτημά" τους. Και λέω ότι δεν πρέπει να κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, όχι τόσο λόγω της πάγιας τακτικής του Κ. Σημίτη να λέει "οκέι" σε ό,τι του ζητούν οι υπερατλαντικοί "σύμμαχοι", όσο λόγω του ότι ο πρωθυπουργός είναι συνηθισμένος σε παντός είδους αποκηρύξεις.

Για του λόγου το αληθές, θα υπενθυμίσω κατ' αρχήν ότι στα τρία και πλέον χρόνια, που ο Κ. Σημίτης κυβερνά τη χώρα, έχει αποκηρύξει μία, μία, όλες τις τάξεις των εργαζομένων, στρέφοντας επιδεικτικά τα νώτα του στα προβλήματα και τις αγωνίες των αγροτών, των εργατών, των υπαλλήλων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων. Θεωρώντας ότι ουδεμία σχέση πρέπει να έχει με αυτές τις τάξεις, τις έχει "μουντζώσει" συστηματικά και τις έχει αφήσει να υφίστανται τα πάνδεινα, χάριν της ένταξής μας στην ΟΝΕ, η οποία ένταξη - ας σημειωθεί - μόνον τους μεγαλοκεφαλαιούχους του τόπου θα ευνοήσει και ουδόλως τους μισθοσυντήρητους.

Η αποκήρυξη, όμως, των λαϊκών τάξεων δεν είναι η μόνη ενέργεια του πρωθυπουργού προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελαφρά τη καρδία αποκήρυξε σαφώς και την όποια δημοκρατικότητα διέθετε αυτό το σύστημα. Ετσι, αντικατέστησε το διάλογο με το δόγμα "αποφασίζουμε και διατάζουμε" και επανέφερε σε ισχύ το αστυνομικό κράτος του '60, εξαπολύοντας αστυνομικούς και εισαγγελείς εναντίον εκείνων που τολμούν να σηκώνουν κεφάλι. Νωπά είναι, νομίζω, τα γεγονότα με τη βία και την τρομοκρατία που ασκήθηκε κατά των μαθητών, των αγροτών και των μαδιορίστων καθηγητών.

Αλλά πέραν αυτών θα μπορούσε κανείς να σημειώσει ότι ο πρωθυπουργός αποκήρυξε - πριν αλέκτορα φωνήσαι - και όσα ευφρόσυνα είχε εξαγγείλει από τα προεκλογικά μπαλκόνια, για να εξαπατήσει, όπως αποδείχτηκε, τους ψηφοφόρους. Είχε μιλήσει, λόγου χάρη, για μια εξουσία με "νέο ήθος" και αντ' αυτού είδαμε υπουργούς του να υβρίζουν ασύστολα πολίτες, χαρακτηρίζοντάς τους "γαϊδάρους", "μαφιόζους" και "κουραδόμαγκες". Είχε μιλήσει, ακόμη, ο πρωθυπουργός για "εκσυγχρονισμό" της χώρας και αντί για εκσυγχρονισμό βλέπουμε καθημερινά τη χώρα να οπισθοδρομεί. Με το "μεσαίωνα" που επιβάλλεται στις εργασιακές σχέσεις, με την κατάργηση των κοινωνικών παροχών, με την έξαρση της διαπλοκής, με την εξάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, με την ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση της χώρας από ξένα κέντρα εξουσίας, που κόβουν και ράβουν στα δικά τους μέτρα "λύσεις" για εμάς.

Εν πάση περιπτώσει, η κυβέρνηση Σημίτη, αποκηρύσσοντας ο,τιδήποτε τίθεται ως εμπόδιο στα σχέδια της ολιγαρχίας του τόπου και των "εταίρων" και"συμμάχων" μας, διανύει ήδη το τελευταίο μέρος της "βασιλείας" της. Σε ένα άλφα χρονικό διάστημα, θα παραδώσει τα ηνία της εξουσίας και θα τεθεί ενώπιον του λαού για να επανακριθεί. Και τότε είναι βέβαιο ότι ο λαός, το αποπαίδι της, ανταποδίδοντάς της τα ίσα, θα την αποκηρύξει και αυτός. Και με την ψήφο του θα ανοίξει το δρόμο για μια διαφορετική, στο μέλλον, πορεία της χώρας.

Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ