Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θ. ΠΑΦΙΛΗΣ
"Τους κατακτητές τους πολεμάς... "

Αποσπάσματα από την ομιλία στο Λιτόχωρο

"Ο λαός μας, όπως πάντα, έτσι και σήμερα, όχι μόνο εδώ, αλλά απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, δίνει την απάντηση πως δε γονατίζει, δεν προσκυνά, δεν υποτάσσεται, δε σωπαίνει, δε συναινεί στη μετατροπή της χώρας μας σε ένα άθλιο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο. Υψώνει τη φωνή του και απαιτεί έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, καμία συμμετοχή της χώρας μας στον πόλεμο. Εξω από τα εδάφη μας οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες". Τα λόγια αυτά, του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Θανάση Παφίλη, κατάφεραν να εκφράσουν τα αισθήματα της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και της νεολαίας του τόπου, εκεί στη μεγάλη συγκέντρωση στην πλατεία του Λιτόχωρου, κάτω από τους πρόποδες του Ολύμπου.

Κεντρικός ομιλητής της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής συγκέντρωσης, ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε την υποτέλεια της ελληνικής κυβέρνησης και των υποτακτικών της, προς τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Κάλεσε το λαό να σταθεί αντάξιος της ιστορίας του, να μετατρέψει την οργή του σε δράση και να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας μας από τα φρικτά σχέδια των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων σε βάρος των λαών της Βαλκανικής.

"Ζούμε σε μια χώρα, είπε, που η ιστορία της και κάθε γωνιά της είναι γεμάτες από μνημεία και αιματηρούς αγώνες για την ελευθερία και ανεξαρτησία, αλλά οι κυβερνήσεις της είναι υποτελείς και υπόδουλες σ' αυτούς που την υπονόμευαν πάντα στους ξένους ιμπεριαλιστές".

Καταγγέλλοντας την καταρράκωση κάθε έννοιας ανεξαρτησίας και εθνικής κυριαρχίας, ο Θ. Παφίλης περιέγραψε: "Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται υπό την κατοχή ξένων στρατευμάτων. Η Κεντρική Μακεδονία είναι ένα απέραντο στρατόπεδο. Στο Κιλκίς στήνεται πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης. Το Λιτόχωρο χρησιμοποιείται σαν προγεφύρωμα για την επέμβαση των Αμερικανών στο Κόσσοβο. Η κρατική υποδομή της χώρας μας, ο στρατός, η αστυνομία έχουν διατεθεί για να υπηρετήσουν τη μεταφορά των ΝΑΤΟικών ταγμάτων θανάτου, που εξορμούν για να σκορπίσουν το θάνατο και τη δυστυχία στο Κόσσοβο, να σκοτώσουν διπλανούς λαούς. Τι χώρα είναι αυτή; Πού είναι η έννοια της ανεξαρτησίας;".

Ενας είναι ο εχθρός

Αποκαλύπτοντας το ρόλο της ΕΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ είπε: "Σήμερα έπεσαν οι μάσκες, δε χωρούν ποια αυταπάτες. Προσπαθούν να τσακίσουν τους λαούς. Εχθρός είναι ο ιμπεριαλισμός. Σήμερα οικοδομείται η Ευρώπη της φρίκης, του πολέμου, της κοινωνικής αδικίας. Το αίμα των λαών είναι αυτό που τους θρέφει. Θέλουν να ξοδέψουν τα όπλα τους να τσακίσουν τους πάντες. Σύμφωνα με τον Σημίτη και τους άλλους της Νέας τάξης, από τον συντηρητικό Αθνάρ της Ισπανίας μέχρι τους δήθεν αριστερούς τύπου Ντ' Αλέμα, επόμενος τρομοκράτης είμαστε εμείς, οι λαοί που πολεμούν κατά του ιμπεριαλισμού. Και εμείς απαντάμε ΟΧΙ, δεν τη θέλουμε τέτοια Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα δολοφονεί τους λαούς και θα εδραιώνει παντού την κοινωνική αδικία".

"Απευθυνόμαστε, συνέχισε ο Θ. Παφίλης, σε όλους όσοι νιώθουν οργισμένοι, πικραμένοι, δυσαρεστημένοι από αυτή την κατάντια και τους καλούμε να μετατρέψουν σε αγώνα την οργή τους. Σ' αυτούς, που, υποκριτικά, κακομοίρικα, καλλιεργούν τις αντιλήψεις ότι, τάχα, η χώρα μας ωφελείται από την ξένη παρουσία, καλούμε τη νεολαία και το λαό να απαντήσει ότι η ανεξαρτησία σ' αυτόν τον τόπο αλλά και παντού, δεν παζαρεύεται. Πως τους κατακτητές, τους σφαγείς των λαών, τους πολεμάς. Δε συνεργάζεσαι μαζί τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ