Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Αξιώνουν λύσεις στα προβλήματα

Αύξηση της χρηματοδότησης προς τους νομούς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση πρόσληψη προσωπικού από τους δήμους της περιοχής και παροχή πόρων αντίστοιχων με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) είναι μερικά από τα αιτήματα που διατύπωσαν οι δήμαρχοι Θ. Γιακαλής (Μυτιλήνη), Π. Παντελάρας (Χίος) και Φ. Πετρούσκας (Βαθύ Σάμου), σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση, όπου συζητήθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συνάντηση που αποφασίστηκε να έχει συνέχεια, με τη συγκρότηση μόνιμης Γενικής Συνέλευσης, η οποία θα συνεδριάζει τακτικά, με στόχο της προώθηση των προβλημάτων και αιτημάτων που διαμορφώνονται. "Εχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στους δημότες μας να αξιώσουμε μια ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση της περιοχής μας, από αυτήν της κυβέρνησης", σημειώνουν οι τρεις δήμαρχοι σε σχετική ανακοίνωση. Σ' αυτήν διατυπώνουν και τα συμπεράσματα και αιτήματα, όπως αυτά προέκυψαν ομόφωνα από την πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση.

Συγκεκριμένα, οι δήμαρχοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ζητούν να διπλασιαστεί το ποσό των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) για τους Δήμους της περιοχής, καθώς και το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Επίσης, η εφαρμογή του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αρχίσει άμεσα και όχι από το 2000, με την ταυτόχρονη όμως αύξηση των κονδυλίων προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και την τήρηση των κριτηρίων χρηματοδότησης που προβλέπει ο νόμος. Αναφορικά με τη μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων (όπως παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικά κέντρα, κολυμβητήρια και άλλα) προς τους Δήμους, οι δήμαρχοι ζητούν αυτές να συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους, "ώστε να είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας τους και να μη μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό). Τέλος, οι δήμαρχοι ζητούν να ληφθεί μέριμνα για την πλήρη συγκοινωνιακή κάλυψη των νησιών του Αιγαίου μεταξύ τους και με τον εθνικό κορμό Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Κρήτη (θαλάσσιο μετρό) και να αποδοθούν οι χερσαίες ζώνες των λιμανιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ