Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ "ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ"
Νεολαία σε "κουτάκια"

Για ποιο λόγο μαζεύτηκαν 350 αιρετοί, ηλικίας έως 35 ετών, στο Ναύπλιο, στο συνέδριο "Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση"; Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, που το διοργάνωσε, έδειχνε ως σκοπό του συνεδρίου την ενίσχυση πρωτοβουλιών και μέτρων που αφορούν τους νέους, μέσα από το θεσμό. Κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί, που χαιρέτισαν στο συνέδριο, εξήραν τη σχετική διοργάνωση, επειδή, λέει, συνδράμει στη συμμετοχή των νέων στο ήδη έτοιμο θεσμικό πλαίσιο, σε αυτοδιοικητικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. Οι νέοι αιρετοί, μάλλον, κομπάρσοι παρά πρωταγωνιστές ήταν. Ακουσαν πολλά, αλλά το χρονικό διάστημα που είχαν για να παρέμβουν με γνώμες δεν ήταν αρκετό.

Και τι άκουσαν; Τους ήδη έτοιμους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, όπως αυτοί προωθούνται από τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, στους αντίστοιχους τομείς. Και κλήθηκαν να δεχτούν αυτούς τους σχεδιασμούς και κατόπιν να δράσουν για όφελος της νεολαίας. Κλήθηκαν, δηλαδή, να λειτουργήσουν ως υπάλληλοι, δρώντας στα ήδη διαμορφωμένα πλαίσια, κάτι που επιχειρήθηκε να ωραιοποιηθεί με τη χρήση εκφράσεων, όπως αυτή της υπουργού Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου: "Στο δίλημμα ενεργός πολίτης ή αξιωματούχος να απαντάτε το πρώτο". Προφανώς, η ίδια δεν έχει απαντήσει στο δίλημμα... αλλιώς θα έβλεπε πως η Αυτοδιοίκηση που προωθεί ως υπουργός Εσωτερικών βασίζεται και επιδιώκει την ύπαρξη των δεύτερων.

Ακουσαν και τον δήμαρχο Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλο. Να λέει πως η κρατική χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) είναι λίγη σε σχέση με αυτήν που λαμβάνουν οι δήμοι στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Αυτός, που ως πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, χάρισε 10 δισ. δραχμές από τα λεφτά της ΤΑ στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα "σύγκλισης". Που τέσσερα χρόνια πρόεδρος του ανώτερου οργάνου την ΤΑ, δε διεκδίκησε ούτε μια δραχμή από τους παρακρατημένους, υπέρ του θεσμού, πόρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ