Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΩΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η ανεργία και η ανασφάλεια πρώτο πρόβλημα

Ερευνα εταιρίας δημοσκοπήσεων, που δημοσιοποιήθηκε στο Συνέδριο "Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση" στο Ναύπλιο

Η ανεργία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και κριτήριο, ταυτόχρονα, εκλογικής συμπεριφοράς των νέων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε προεκλογικά, με επίκεντρο τους Δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τα κριτήρια της ψήφου της νεολαίας στις πρόσφατες εκλογές.

Η έρευνα, που έγινε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή στο Συνέδριο του Ναυπλίου "Νέοι και Τοπική Αυτοδιοίκηση", καταδεικνύει πως ο φόβος της ανεργίας, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια για το μέλλον που αναπόφευκτα προκαλεί, αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης κοινωνικοπολιτικής αντίληψης και έκφρασης ψήφου. Για το λόγο αυτό και η ψήφος των νέων, στην περίπτωση αυτή, ξεφεύγει από τα στενά όρια της "δημοτικής ψήφου", καθώς προσδιορίζεται ελάχιστα από τις τοπικές παραμέτρους.

Ετσι, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη,ο ένας στους δύο νέους, ηλικίας 18 έως 24 ετών, ψήφισαν έχοντας την ανεργία ως πρωτεύουσα παράσταση. Στις ηλικίες 25 έως 34 ετών, η ανεργία αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα ψήφου (50% στην Αθήνα, 37,1% στη Θεσσαλονίκη). Ο παράγοντας της ανεργίας συμπληρώνεται από αυτόν της "ανασφάλειας για το μέλλον". Ετσι, στην Αθήνα το 70,3% των νέων ηλικίας 18 - 24 ετών αισθάνεται ελάχιστη ή καθόλου εξασφάλιση για το μέλλον. Στη Θεσσαλονίκη το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 69,2% και στον Πειραιά στο 77,6%. Στις ηλικίες 25 - 34, τα σχετικά ποσοστά είναι 72,4% στην Αθήνα, 65,1% στον Πειραιά και 50,3% στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, σοβαρό παράγοντα επηρεασμού της ψήφου των νέων αποτελούν στην Αθήνα το περιβάλλον και η εγκληματικότητα, στον Πειραιά το πρόβλημα της καθαριότητας και στη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα της στάθμευσης και της καθαριότητας.

Εστιάζοντας στη δημοτική ψήφο, απαλλαγμένη από τη γενικότερη κοινωνικοοικονομική αντίληψη που προσδιορίζει την εκλογική συμπεριφορά, τα κριτήρια ψήφου των νέων, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι τρία: Το πολιτικό,δηλαδή το πρόγραμμα του συνδυασμού. Το κομματικό,δηλαδή οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν το συνδυασμό. Και το προσωπικό,δηλαδή η προσωπικότητα του υποψηφίου. Με βάση το πολιτικό κριτήριο, ψήφισαν: Στην Αθήνα, το 39,4% των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών και το 31,4% των ηλικίας 25 έως 34. Στη Θεσσαλονίκη, το 46,8% της πρώτης ηλικιακής κατηγορίας και 42,6% της δεύτερης. Στον Πειραιά, το 33,6% και 43,8% αντίστοιχα. Με βάση την προσωπικότητα ψήφισαν: Στην Αθήνα το 47,1% των νέων από 18 έως 24 ετών και το 52,9% των ηλικίας 25 έως 34. Στη Θεσσαλονίκη το 27,6% και το 29,1% αντίστοιχα. Ενώ στον Πειραιά τα ποσοστά είναι 37,4% και 37,3%, αντίστοιχα.

Αποστασιοποίηση από το υπαρκτό κομματικό σύστημα και ταυτόχρονη σύγχυση στη διάκριση Αριστεράς - Δεξιάς των νέων διαπιστώνει η έρευνα. Ετσι, με βάση το κομματικό κριτήριο, ψήφισαν: Στην Αθήνα το 9,6% της ηλικιακής κατηγορίας από 18 έως 24 ετών και το 13,1% της κατηγορίας από 25 έως 34 ετών. Στη Θεσσαλονίκη το 15,4% και 20,9%, αντίστοιχα. Στον Πειραιά τα ποσοστά ανέρχονται σε 23,4%, που είναι και το υψηλότερο, και σε 10,5%, αντίστοιχα.

Τέλος, η έρευνα δείχνει πως υπάρχει χαμηλός βαθμός βεβαιότητας ψήφου και συνακόλουθα επιφυλακτικότητα των νέων απέναντι στις δυνητικές επιλογές τους, κάτι που ερμηνεύεται ως αποτέλεσμα των παραπάνω παραγόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ