Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τσαμπουκάδες" στα μικρά

(Οι γαλανόλευκες τουαλέτες, η επανάσταση του 1878 στο Λιτόχωρο και η "δήθεν" απόβαση)

Θα έμοιαζε με αστείο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση. Τη μέρα που το Λιτόχωρο και η Πιερία γιόρταζαν την επανάσταση του 1878, μια επανάσταση που συνέβαλε στην ανεξαρτησία της περιοχής από τον τουρκικό ζυγό, την ίδια μέρα, οι Αμερικανοί κατέλυαν την εθνική ανεξαρτησία στην ίδια περιοχή, χρησιμοποιώντας τη σαν αμερικάνικο έδαφος.

Στη γιορτή, ήσαν όλοι τους εκεί. Ολη η ηγεσία της Πιερίας, μαζί και η εκσυγχρονίστρια Βάσω. Βουλευτές, δήμαρχοι, ο μητροπολίτης, διάφοροι παρατρεχάμενοι και ΕΝΑΣ δε βγήκε να καταγγείλει αυτή την ΕΘΝΙΚΗ ΝΤΡΟΠΗ. Ούτε ο κ. Σούρλας της ΝΔ, που επισκέφθηκε την Πιερία.

Δε βγήκαν να υπερασπίσουν ούτε το δικό τους κορυφαίο νομοθετικό κείμενο, το Σύνταγμα της Ελλάδας (άρθρ. 27 παράγραφος 2), το οποίο αναφέρει: "Χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία... δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή".

***

Τους θυμάστε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία; Τώρα, τσιμουδιά. "Τσαμπουκάδες" στους Σκοπιανούς, γιατί μας αμφισβητούν το όνομα... "Κότες" στους Αμερικανούς, κι ας έχουν βρωμίσει την πιερική γη οι μακελάρηδες των λαών, ας έχουν καταλύσει κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Μεγάλοι στα μικρά και μικροί στα μεγάλα. Βλέπεις, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι οι προστάτες, είναι τα μεγάλα αφεντικά και, εκτός των άλλων, θα μας κάνουν και λιμάνι. Ξέχασαν το σύνθημα ότι "η Εθνική Ανεξαρτησία δεν παζαρεύεται".

Και από κοντά, έχεις και το δήμαρχο Λιτόχωρου να λέει ότι δεν είναι καιροί για "άγονες αντιπαραθέσεις". Τα ίδια έλεγε και το κατεστημένο της εποχής στους αγωνιστές του 1821, στους Ελληνες της Εθνικής Αντίστασης. "Καθίστε στ' αυγά σας, κοιτάξτε τη δουλιά σας, αποδεχτείτε τον Τούρκο ή Γερμανό κατακτητή".

***

Κάποιος, όμως, Λιτοχωρινός δεν τους άκουσε. Οι πληροφορίες λένε ότι "αντιπαρατέθηκε άγονα" στους Αμερικανούς και συνελήφθη. Μέχρι και χειροπέδες τού πέρασαν. Εκεί μας κατάντησαν. Να μην μπορούμε να ορίζουμε τα εδάφη μας. Να συλλαμβανόμαστε επειδή τα προστατεύουμε. Τα όργανα της τάξης στην υπηρεσία των Αμερικανών. Αλλά εδώ ντύσανε με την ελληνική σημαία τις τουαλέτες, όπου θα κάνουν την ανάγκη τους οι Αμερικανοί στο Λιτόχωρο... Τον Ζ. Καρακίτσο θα άφηναν;

Ν. ΣΑΛΠΙΣΤΗΣ

Μέλος της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ