Τρίτη 16 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΪΤΖ
Χωρίς εκτίμηση για την πορεία επιδημίας

Τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν πλέον την πορεία στην Ελλάδα, παραδέχτηκε χτες ο υφυπουργός Θ. Κοτσώνης. Ερασιτεχνισμοί στην καταγραφή και στην πρόληψη

Για πρώτη φορά χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εγκατέλειψε δημόσια τον εφησυχασμό και τις κορόνες αυτοϊκανοποίησης και παρουσιάστηκε ανήσυχη για την εξέλιξη της επιδημίας απ' τον ιό του ΕΪΤΖ στη χώρα μας.

Αποκαλυπτικά ήταν και τα λόγια του υφυπουργού Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη: "Τα επιδημιολογικά στοιχεία που συλλέγονται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, δεν αντικατοπτρίζουν πλέον και την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας" είπε ο Θ. Κοτσώνης και κάλεσε όλους τους ενεργούς σεξουαλικά πολίτες να κάνουν έλεγχο για τον ιό του ΕΪΤΖ, ο οποίος γίνεται δωρεάν στα Κέντρα Αναφοράς σε όλη την Ελλάδα.

Ακόμα και αυτή η κλασική καταγραφή των κρουσμάτων φαίνεται να είναι ελλιπής, καθώς - όπως αναφέρθηκε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) - μπορεί να διαφεύγουν κάποια κρούσματα, για τα οποία υπάρχει διάγνωση από μικρά ιδιωτικά εργαστήρια. Βέβαια υπάρχει μια υπουργική απόφαση που επιβάλλει την "υποχρεωτική δήλωση και καταγραφή οροθετικών απ' τον ιό του ΕΪΤΖ" στο ΚΕΕΛ, αλλά δεν είναι διαπιστωμένο ότι αυτό γίνεται σε κάθε περίπτωση.

Εκτός απ' την κλασική καταγραφή των κρουσμάτων, άρχισε ήδη η καταγραφή των θετικών στον ιό του ΕΪΤΖ, αλλά αφ' ενός βρίσκεται στα αρχικά στάδια αφ' ετέρου υπάρχουν και διπλοεγγραφές - μάλιστα αναφέρθηκαν 600.

Το πιο δραματικό είναι ότι ο ανώνυμος μη ταυτοποιήσιμος έλεγχος - που θα έδινε κάποια μεγέθη για την έκταση της επιδημίας - μετά από τρία χρόνια σταμάτησε, για να αρχίσει ξανά. Η απάντηση που δόθηκε για τη διακοπή ήταν ότι το πρόγραμμα αυτό το έκαναν κάποιοι επιστήμονες οι οποίοι δεν πληρώθηκαν και γι' αυτό το λόγο σταμάτησαν.

Με ακόμα πιο ερασιτεχνικό τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το θέμα της πρόληψης.

Χτες εκτέθηκαν τα αποτελέσματα ενός πιλοτικού προγράμματος σε 10 σχολεία της Αθήνας και παρουσιάστηκε η... πρόταση για άλλα 20 και πάλι στην Αθήνα. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση τα προγράμματα αυτά αποτελούν μέρος ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Τα προγράμματα αυτά σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν μέρος του μαθήματος αγωγής υγείας και αποτελούν - αν υπάρξει συνέχεια - σταγόνα στον ωκεανό για τα πάνω από 2.000 γυμνάσια και λύκεια της χώρας.

Το μόνο ενθαρρυντικό που ακούστηκε χτες ήταν ότι όσοι έχουν αποδειχτεί θετικοί στον ιό του ΕΪΤΖ αργούν να νοσήσουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Οσον αφορά στα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, το τρίμηνο Οκτώβρη - Δεκέμβρη 1998 δηλώθηκαν 47 νέα κρούσματα ατόμων με ΕΪΤΖ (43 έφηβοι και 4 παιδιά). Ετσι, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων που δηλώθηκαν στην Ελλάδα μέχρι τις 31.12.1998 ανέρχεται σε 1.882 άτομα, 30 παιδιά και 1.852 έφηβοι και ενήλικες. Από τα 30 παιδιά τα 18 (60%) είναι αγόρια και τα 12 (40%) κορίτσια και από τους 1.852 εφήβους και ενήλικες οι 1.620 (87,5%) είναι άνδρες και οι 232 (12,5%) γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ