ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ
Ψεύτικες υποσχέσεις για "ελληνική προστασία"

Ο ταγματάρχης της ΕΥΠ αναφέρει ότι ο Οτσαλάν πείστηκε να πάει στη Νότια Αφρική αφού ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκης τον διαβεβαίωσε ότι "θα είναι υπό την επίσημη ελληνική προστασία"!

Την έκθεση του πρέσβη Κωστούλα, από την οποία προέκυπτε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε τον Α. Οτσαλάν στο πλαίσιο της γραμμής "πετάξτε τον έξω από τα εθνικά χρώματα", επιβεβαιώνει από την πλευρά του ο ταγματάρχης της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδης στις δύο καταθέσεις του στις εισαγγελικές αρχές, που αποκάλυψαν χθες τα "Νέα".

Επιπλέον, ο Καλεντερίδης επιρρίπτει ευθύνες στους Αντ. Ναξάκη και Κ. Μπαντουβά για την "παράνομη είσοδο" του Οτσαλάν στη χώρα, αφήνει αιχμές για το ρόλο του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Χ. Σταυρακάκη, ενώ διατυπώνει ερωτηματικά για τη στάση και το ρόλο της KGB.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της κατάθεσης Καλεντερίδη όταν ο Οτσαλάν πείθεται να πάει στη Νότιο Αφρική με ενδιάμεσο - άγνωστο - σταθμό, αφού προηγουμένως ο τότε διοικητής της ΕΥΠ τον διαβεβαιώνει ότι "θα είναι υπό την επίσημη ελληνική προστασία", στην πραγματικότητα όμως παραπλανώντας τον...

Μετά την αποτυχία παραμονής του Οτσαλάν στο Μινσκ και την επιστροφή στην Αθήνα αναχώρησαν για την Κέρκυρα όπου, όπως αναφέρει, είχε σχεδιάσει τη μεταφορά τον Οτσαλάν με ταχύπλοο στις ιταλικές ακτές, είχε στείλει μάλιστα άτομα να λειτουργήσουν σαν ομάδες υποδοχής του Οτσαλάν, αλλά τελικά ο αρχηγός της ΕΥΠ τους μετέφερε την "πρόταση" για μεταφορά του Οτσαλάν στη Νότιο Αφρική, με ενδιάμεσο σταθμό χώρα, το όνομα της οποίας δεν του είχε γνωστοποιηθεί. Ταυτόχρονα, ο Σταυρακάκης τον πήρε στο τηλέφωνο και του είπε: "Πρέπει να πείσεις τον Οτσαλάν να δεχτεί. Πες του ότι εκεί που θα πάει, θα είναι υπό την επίσημη προστασία του ελληνικού κράτους και όταν θα εγκριθεί το άσυλο, θα τον μεταφέρουμε εμείς στη Νότιο Αφρική".

Μόλις έκλεισε το τηλέφωνο ο Καλεντερίδης έθεσε το επιχείρημα υπόψη του Οτσαλάν και αυτός ζήτησε την άποψή του. Του είπε ότι δε γνωρίζει το χώρο, όμως συγκρατώ τη διαβεβαίωση που είχα για την επίσημη ελληνική προστασία του. "Του είπα ότι σύμφωνα με τα δικά μου κριτήρια το στοιχείο αυτό συνιστά αλλαγή της πολιτικής για τη χώρα μας ως προς το πρόσωπό του και το Κουρδικό γενικότερα. Εγώ για πρώτη φορά άκουγα τη θέση αυτή. Ο Α. Οτσαλάν άκουσε με προσοχή του σκεπτικό μου, με κοίταξε για κάποιο διάστημα επίμονα στα μάτια και μου είπε: "Πάμε""...

Για Ναξάκη - Μπαντουβά

Στην αρχή της πρώτης κατάθεσής του ο Καλεντερίδης αναφέρει ότι μετά το χαρακτηρισμό του Οτσαλάν από τις ιταλικές αρχές ως "ελεύθερο άτομο", εκτίμησε ότι ήταν πιθανόν να εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα και αυτήν την εκτίμηση μετέφερε στον αρχηγό της ΕΥΠ Σταυρακάκη, ζητώντας μάλιστα από αυτόν να του δώσει να συντάξει σχετικό άτυπο δελτίο ενημέρωσης με σχετικές προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ενδεχόμενου, με σκοπό να ενημερωθεί η κυβέρνηση. Η πρότασή του απορρίφθηκε από τον Σταυρακάκη.

Ενα βράδυ, λίγο πριν αναχωρήσει ο Οτσαλάν για τη Ρωσία, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Αντ. Ναξάκη, ο οποίος τον προέτρεψε να συμμετάσχει "σε παράνομη και απροειδοποίητη είσοδο του Οτσαλάν στην Ελλάδα". Αμέσως ενημέρωσε τον αρχηγό της ΕΥΠ και τον ενημέρωσε για τις προθέσεις του Ναξάκη. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κ. Μπαντουβά προς τον ίδιο αλλά και στον αρχηγό της ΕΥΠ με το ίδιο περιεχόμενο, αλλά τελικώς "απετράπη η είσοδος του Οτσαλάν στην Ελλάδα".

Στη συνέχεια ο μάρτυρας περιγράφει τις γνωστές λεπτομέρειες εισόδου του Οτσαλάν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά "επειδή δεν υπήρχαν σαφείς μαρτυρίες για το αν το τέταρτο άτομο ήταν ο Οτσαλάν", σε συμφωνία με τον υποδιοικητή της ΕΥΠ επικοινώνησε με τον Ναξάκη για να διευκρινίσει την κατάσταση, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε ότι γνώριζε τίποτα, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν καταλαβαίνω τι μου λες". Την επομένη το πρωί όμως, ο ίδιος ο Ναξάκης τον πήρε τηλέφωνο και διαμαρτυρήθηκε για την παρουσία δύο - τριών αστυνομικών και μάλιστα του είπε ότι θα πάρει στο τηλέφωνο τον υπασπιστή του υπουργού Δημόσιας Τάξης και τον εισαγγελέα.

Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, αφού πήγαν με τον Οτσαλάν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, πήρε εντολή από τον Σταυρακάκη να συνοδεύσει τον Οτσαλάν στο Μινσκ και από εκεί στην Ολλανδία και σε καμία περίπτωση να μην αποβιβαστεί από το αεροπλάνο. Επιβάτες ήταν ο Οτσαλάν, η Μέλσα, κάποιος Κύπριος επιχειρηματίας ονόματι Ζορζ και ένας Ολλανδός δικηγόρος, σύζυγος της εξουσιοδοτημένης δικηγόρου του Οτσαλάν, Μπρίτε.

Ερωτηματικά για KGB

Εκεί ρώτησε τον Οτσαλάν γιατί εγκατέλειψε τη Ρωσία και ήρθε στην Ελλάδα και αυτός του είπε τα εξής: "Την Πέμπτη το βράδυ τον επισκέφθηκαν αξιωματούχοι της KGB, του έδωσαν ένα πλαστό διαβατήριο - νομίζω ρωσικό - με τη φωτογραφία του και του ανακοίνωσαν ότι την επομένη στις 8 το πρωί θα τον φόρτωναν με τη βία στο αεροπλάνο που πήγαινε στη Δαμασκό. Αυτός επικοινώνησε με τους γνωστούς του στη Δαμασκό και τους γνωστοποίησε την απόφαση των Ρώσων. Οι Σύριοι του δήλωσαν ότι αν μπει στη Συρία, οι συριακές αρχές θα τον συλλάβουν και θα τον εκδώσουν στην Τουρκία".

Για μένα, αναφέρει ο Καλεντερίδης, το σημαντικότερο ερώτημα για όλη αυτή την υπόθεση, από την αρχή ως το τέλος, είναι η μη ενημέρωση της χώρας μας από την KGB, δεδομένων των διαύλων επικοινωνίας που υφίστανται μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών της KGB και της ΕΥΠ".

"Προστασία" Μπερνς

Σε ό,τι αφορά τα διαδραματισθέντα στο Ναϊρόμπι ο Καλεντερίδης επιβεβαιώνει σε γενικές γραμμές την έκθεση Κωστούλα. Στο τέλος της κατάθεσης αναφέρει την παρέμβαση του Ν. Μπερνς για αναχώρηση των "4" από την Κένυα, αλλά, ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε ότι εγγυάται μόνο για αυτόν και όχι για τα τρία κορίτσια, συνοδούς του Οτσαλάν. Ζητήθηκε να έρθει σε επαφή η ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι με την αντίστοιχη των ΗΠΑ και να κανονιστούν οι λεπτομέρειες αναχώρησής του. Ο Καλεντερίδης, "αναλογιζόμενος τους επικίνδυνους συνειρμούς που ήταν δυνατόν να προκαλέσει μια τέτοια πράξη, ζήτησε να ενημερωθεί εγγράφως το ελληνικό ΥΠΕΞ ότι αρνούμαι οποιαδήποτε παρέμβαση των Αμερικανών, προτείνοντας στον πρέσβη να αξιολογήσει ότι μόνη δυνατή παρέμβαση είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας είμαι πολίτης".

ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Κύρια ανάκριση και έρευνα για τη διαρροή

Ο 3ος τακτικός ανακριτής Αθηνών Ανδρ. Παπαδημητρίου θα διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την ανάμειξη μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Οτσαλάν. Χτες παρέλαβε τη δικογραφία για να τη μελετήσει, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποστείλει τις πρώτες κλήσεις σε μάρτυρες. Στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης θα προσωποποιηθεί και η ποινική δίωξη, που ασκήθηκε την περασμένη βδομάδα εναντίον 18 ατόμων για 10 αδικήματα, ένα από τα οποία (προσβολή της διεθνούς ειρήνης κατά συναυτουργία και άμεση συνέργεια σ' αυτή) έχει κακουργηματικό χαρακτήρα. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο αρχιπλοίαρχος ε.α. Αντ. Ναξάκης,υπάλληλοι της ΥΠΑ, αστυνομικοί υπεύθυνοι για τον έλεγχο του αεροδρομίου του Ελληνικού, εκπρόσωποι της εταιρίας που ναύλωσε το αεροσκάφος με το οποίο μεταφέρθηκε ο Αμπν. Οτσαλάν από την Πετρούπολη της Ρωσίας στην Αθήνα, ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, η συγγραφέας Βούλα Δαμιανάκου,αλλά και ο ίδιος ο έγκλειστος στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ιμραλί ηγέτης του PKK...

Ερευνα για τη διαρροή

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλος απέστειλε έγγραφο στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παν. Δημόπουλο,με το οποίο του ζητά να ενεργήσει ο ίδιος ή ένας από τους αντεισαγγελείς του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου "επείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο δράστης της διαρροής του χαρακτηρισμένου "άκρως απορρήτου" πορίσματος της προκαταρκτικής εξέτασης των τριών εισαγγελικών λειτουργών της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, αναφορικώς με την υπόθεση Οτσαλάν, στον ημερήσιο Τύπο και σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και πριν τούτο, περιέλθει στους κατά περίπτωση αρμοδίους αποδέκτες, όπως είναι ο παραγγείλας τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης Υπουργός της Δικαιοσύνης και ο Πρόεδρος της Βουλής, εφόσον κρίθηκε ότι συντρέχει λειτουργίας και ο νόμος 2509/97 περί ευθύνης Υπουργών". Το πόρισμα, επισημαίνεται στο έγγραφο, "περιήλθε στα χέρια του Υπουργού Δικαιοσύνης μετά την ανακοίνωση αυτού από τα ΜΜΕ, γύρω στις 12.30 μ.μ. της 11ης Μαρτίου 1999". Εννοεί, προφανώς, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 11 Μάρτη προς Παρασκευή, αφού αποσπάσματα του πορίσματος είχαν μεταδοθεί στα δελτία ειδήσεων στις 8 μ.μ.

Αιχμές από τον πρόεδρο των εισαγγελέων

Ο πρόεδρος, εξάλλου, της Ενωσης Εισαγγελέων Βασ. Μαρκής, απέκλεισε το ενδεχόμενο να έγινε η διαρροή του πορίσματος από εισαγγελείς. "Μπορώ να διαβεβαιώσω τους πάντες - δήλωσε στους δικαστικούς συντάκτες - ότι η Εισαγγελία δεν έχει καμιά σχέση με τη διαρροή αυτή. Γνωρίζετε πολύ καλά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την Εισαγγελία για να τηρηθεί το απόρρητο αυτών των διαδικασιών και για μένα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πρώτοι που είχαν στα χέρια τους αυτό το πόρισμα, που πράγματι προήλθε από διαρροή, ήταν πολιτικοί συντάκτες. Αυτό και μόνο θα πρέπει να πείσει τους πάντες ότι οι υπεύθυνοι γι' αυτή τη διαρροή θα πρέπει να αναζητηθούν σε άλλους χώρους". Απαντώντας ταυτόχρονα στους επικριτές του πορίσματος, είπε ότι "πρόκειται για ένα άψογο κείμενο και νομικά και ουσιαστικά, το οποίο στηρίζεται στα γεγονότα και στο αποδεικτικό υλικό που είχαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι δεν είναι οι οποιοιδήποτε άπειροι εισαγγελείς, αλλά οι τρεις αρχαιότεροι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών". Πρόσθεσε δε ότι αυτοί, με βάση την παραγγελία του προϊσταμένου τους Γ. Κολιοκώστα,"είχαν την υποχρέωση να διερευνήσουν το πώς εισήλθε ο Οτσαλάν στην Ελλάδα, πώς διήλθε δύο φορές από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και της Κέρκυρας και αν κατά το χρόνο παραμονής του στην Κένυα τελέστηκαν αξιόποινες πράξεις εκ μέρους Ελλήνων υπαλλήλων". Οσον αφορά τις ποικίλες αντιδράσεις που προκάλεσε η διαρροή του πορίσματος στον Τύπο, ο κ. Μαρκής τόνισε: "Κατανοώ τις αντιδράσεις εκ μέρους των συνηγόρων των εμπλεκομένων προσώπων. Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε και δεν μπορούμε ν' αφήσουμε ασχολίαστο, είναι οι κραυγές και απειλές που ακούστηκαν σε βάρος των εισαγγελέων από άλλες πλευρές. Δεδομένου ότι θεσμικά κανείς δεν μπορεί να απειλήσει τους εισαγγελείς, σκέπτομαι ποια έννοια μπορεί να είχαν λόγια που ακούστηκαν ότι οι εισαγγελείς θα πληρώσουν για την ενέργειά τους αυτή; Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι οι συμπεριφορές αυτές, απ' όπου και αν προέρχονται, δεν πρόκειται να κάμψουν τους εισαγγελικούς λειτουργούς. Εχουμε κατακτήσει μια θεσμική ανεξαρτησία, την οποία προσπαθούμε σε κάθε μας ενέργεια να υλοποιήσουμε. Και ίσως μια κορυφαία στιγμή της ανεξαρτησίας μας είναι η συμπεριφορά μας και οι ενέργειές μας σε σχέση με την έρευνα αυτή".

Για την προκαταρκτική εξέταση τέλος, που διέταξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Μαρκής εξέφρασε την πεποίθηση πως "θα αποδώσει ευθύνες εκεί που πρέπει" και επανέλαβε ότι "το πόρισμα είχε πάει και σε άλλους παραλήπτες με τη νόμιμη διαδικασία, ενδεχομένως σε ανώτατους εισαγγελείς".

ΡΚΚ
Εμπόλεμη ζώνη η Τουρκία

Προειδοποίηση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος προς τους τουρίστες

Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) προειδοποίησε χτες τους τουρίστες που σκοπεύουν να επισκεφθούν την Τουρκία ότι πλέον δε θα είναι ασφαλείς. Σε ανακοίνωση της στρατιωτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, που μετέδωσε το φιλο - κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, τονίζεται ότι όσοι ξένοι τουρίστες σκοπεύουν να μεταβούν στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζουν ότι στο εξής δε θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. "Ολόκληρη η Τουρκία είναι τώρα εμπόλεμη ζώνη, που περιλαμβάνει και τις τουριστικές περιοχές της χώρας" αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λαϊκού Στρατού για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (ARGK). "Για την ασφάλειά τους είναι αναγκαίο οι τουρίστες να μην μεταβαίνουν στην Τουρκία" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η γερμανική κυβέρνηση πάντως ανακοίνωσε χτες ότι παίρνει στα σοβαρά τις απειλές που διατύπωσε το ΡΚΚ για επιθέσεις εναντίον τουριστών στην Τουρκία. "Η Βόννη παίρνει στα σοβαρά την προειδοποίηση αυτή, αλλά τίποτα δεν προμηνύει προς το παρόν κάποιο συγκεκριμένο κίνδυνο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Ερντμαν. Παρά την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας, οι τουρκικές αρχές δεν μπορούν να εγγυηθούν 100% την ασφάλεια των τουριστών, δήλωσε ο Ερντμαν και υπογράμμισε ότι καθένας που ταξιδεύει στην Τουρκία πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους. Σύμφωνα με το ΡΚΚ, τα έσοδα από τον τουρισμό η Αγκυρα "τα χρησιμοποιεί στο βρόμικο πόλεμό της κατά των Κούρδων της Τουρκίας".

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΡΚΚ βάζει στο στόχαστρο τον τουρισμό, που το 1998 απέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο κράτος και το 1997 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι αρχές ευελπιστούν ότι το 1999 ο τουρισμός θα τους αποφέρει 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας της Κυριακής από σειρά βομβιστικών επιθέσεων μετά την πολύνεκρη επίθεση του Σαββάτου σε πολυκατάστημα που στοίχισε τη ζωή 13 ανθρώπων, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Αγνωστοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες και κατέστρεψαν αρκετά σταθμευμένα οχήματα, μεταξύ των οποίων και ένα λεωφορείο. Προχθές το βράδυ δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο φορτηγό στη συνοικία Μπαχτσέλεβλιερ της Κωνσταντινούπολης. Η βόμβα εξερράγη στις 19.50 ώρα Ελλάδος και σύμφωνα με την αστυνομία μεταξύ των τραυματιών ήταν και ο δράστης της επίθεσης, που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο δεύτερος τραυματίας είναι ένας στρατιώτης, που η κατάστασή δεν είναι σοβαρή.

Η τουρκική αστυνομία εξουδετέρωσε άλλη μία βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε εστιατόριο "Burger King" στη συνοικία Αβτσιλάρ. Τη βόμβα εντόπισαν υπάλληλοι του καταστήματος και την εξουδετέρωσαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας. Επίσης, σε αυτοσχέδιο μηχανισμό οφείλεται η έκρηξη που σημειώθηκε χτες κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα και από την οποία τραυματίστηκε μία γυναίκα στα πόδια και καταστράφηκαν τρία αυτοκίνητα. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν ζημιές στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο μεταξύ εισαγγελέας στην Αγκυρα κατηγόρησε 28 ισλαμιστές πολιτικούς και επιχειρηματίες ότι προσπάθησαν να υπονομεύσουν το τουρκικό Σύνταγμα και ζήτησε για τέσσερις εξ αυτών την εσχάτη των ποινών. Ο εισαγγελέας Νουχ Μέτε Γιουκσέλ κατηγόρησε τους 28 ισλαμιστές ότι ίδρυσαν οργάνωση που είχε στόχο την επιβολή της ισλαμικής Σαρίας και την υπονόμευση του λαϊκού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, μετέδωσε το πρακτορείο "Ανατολή". Ο Ν.Μ. Γιουκσέλ ζήτησε την ποινή του θανάτου για τέσσερις σκληροπυρηνικούς βουλευτές του διαλυθέντος κόμματος της Ευημερίας και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους διάφορες ποινές κάθειρξης από επτά ως 22 χρόνια.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Πρώτα οι εκλογές, μετά η "προσέγγιση"

Κανένα βήμα για την αποφόρτιση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, δεν πρέπει να αναμένεται πριν τις εκλογές στην Τουρκία, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό, σχολίαζαν παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, δημοσιεύματα εφημερίδων που ήθελαν τον υπουργό ΕξωτερικώνΓ. Παπανδρέου "έτοιμο" να επισκεφτεί την Αγκυρα, προκειμένου να επιχειρηθεί μια αποκατάσταση του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οι ίδιοι κύκλοι, σημείωναν στο "Ρ", ότι ο υπουργός δεν αντιμετωπίζει με "δογματικό" τρόπο το θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αλλά, πρόσθεταν, υπό τις σημερινές συνθήκες στο εσωτερικό και των δύο χωρών δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί κανενός είδους τέτοια κίνηση. Το ενδεχόμενο μιας τέτοιας επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα, απέκλεισε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Δ. Ρέππας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Η Αγκυρα "σκέφτεται" βραχονησίδες...

Η Αθήνα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις σχέσεις της με τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ πριν τεθεί θέμα διαλόγου, φέρονται να σχολιάζουν τουρκικές διπλωματικές πηγές στην Αγκυρα σχετικά με τις πληροφορίες που δημοσίευσε η εφημερίδα "Το Βήμα" για το ενδεχόμενο επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα.

Το πρακτορείο "Ανατολή" μετέδωσε νωρίτερα το σχόλιο αυτό που αποδίδει σε κύκλους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η παρουσίαση του θέματος στον τουρκικό Τύπο, προδίδει κάποιον αιφνιδιασμό.

Ενώ είναι ευπρόσδεκτα τα ανοίγματα της Αθήνας, θα είναι δύσκολο για την Τουρκία να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα όσο εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά γύρω από τις σχέσεις της Αθήνας με τον Οτσαλάν και το ΡΚΚ, δηλώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα "Turkish Daily News".

"Δεν πρόκειται για προκαταρκτικούς όρους για συνομιλίες, αλλά η τουρκική κοινή γνώμη και η τουρκική κυβέρνηση δεν μπορούν να δεχτούν συνομιλίες πριν η Ελλάδα νίψει τας χείρας της" λένε αξιωματούχοι στην εφημερίδα. "Διευρύνει τα όρια της φαντασίας μας", είναι τέλος το σκωπτικό σχόλιο ορισμένων αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην Αθήνα για το ενδεχόμενο ανοιγμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής προς την Τουρκία.

Στο μεταξύ ο Τούρκος Πρόεδρος, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καυτηρίασε τις λαϊκιστικές προσεγγίσεις που όπως είπε "κάνουν τα εξωτερικά θέματα υλικό για εσωτερική πολιτική κατανάλωση".

"Τα αμφισβητούμενα θέματα μεταξύ των γειτονικών χωρών είναι πάντα επικίνδυνα", ισχυρίστηκε και σχολίασε ότι "οι πόλεμοι δεν πρόκειται να ξεσπάσουν γύρω από μεγάλα ζητήματα".

"Υπάρχουν, για παράδειγμα, 150 βράχοι και σχηματισμοί που περιγράφονται ως νησίδες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι ακατοίκητες και δεν αναφέρεται στις συμφωνίες σε ποιον ανήκουν", είπε ο Σ. Ντεμιρέλ και συνέχισε: "Αν η ιδιοκτησία των βράχων αυτών και των νησίδων αναγνωριστεί (και δοθεί στην Ελλάδα) και αναγνωριστεί η ακτή, τότε όλο το Αιγαίο θα γίνει ελληνική λίμνη. Η Τουρκία δε θα μπορεί να έχει ούτε διάδρομο προς την ανοιχτή θάλασσα. Αυτό δεν απασχολεί μόνο την Τουρκία, απασχολεί όλες τις χώρες του Ευξείνου Πόντου που θα ήθελαν να έχουν ένα άνοιγμα προς τις ανοιχτές θάλασσες".

ΚΙΛΚΙΣ
Μεγαλύτεροι τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές

Συγκέντρωση - συναυλία συμπαράστασης στον αγώνα του κουρδικού λαού πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της πόλης

Την προδοσία σε βάρος του κουρδικού λαού κατήγγειλαν οι κάτοικοι του Κιλκίς, μέσα από μια όμορφη και ζεστή συγκέντρωση - συναυλία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στον πεζόδρομο της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της πόλης. Η εκδήλωση οργανώθηκε από επιτροπή φορέων του νομού και μετατράπηκε σε βήμα διεκδίκησης της άμεσης απελευθέρωσης του Α. Οτσαλάν και καταδίκης της ΕΕ και των ΗΠΑ, που επιχειρούν να παρουσιάσουν τον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό ως τρομοκράτη. Παράλληλα, καταγγέλθηκαν οι ΝΑΤΟικοί σχεδιασμοί σε βάρος των λαών των Βαλκανίων, και η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο που στήνεται στο Κόσσοβο.

Μέσα από ποιήματα και τραγούδια η Θεατρική Ομάδα του Κιλκίς,το συγκρότημα της Ενωσης Ποντίων "Αργοναύτες" και το νεανικό ροκ σχήμα "Ινφιντέλιτι",μίλησαν για τον αγώνα, την αδελφοσύνη και τη φιλία των λαών.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κ. Τατίδης,μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση της ΕΕ απέναντι στον ηγέτη των Κούρδων Οτσαλάν και ορμώμενος από τη συμμετοχή του κόσμου, διαπίστωσε ότι "αποδείχτηκε περίτρανα πως δε θα μπορούσε κανείς από τους πολίτες του Κιλκίς να μείνει απαθής και σιωπηλά συνένοχος".

"Οι μεγαλύτεροι τρομοκράτες των λαών είναι οι ιμπεριαλιστές. Επιχειρούν ξαναμοίρασμα του κόσμου. Τον παραπέρα διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας. Τα ξένα στρατεύματα που έρχονται καθημερινά στη Θεσσαλονίκη προωθούνται προς τα βόρεια σύνορα μέσω των δρόμων του Κιλκίς. Η ΝΑΤΟική ταξιαρχία άμεσης επέμβασης του ΝΑΤΟ εγκαθίσταται στη Νέα Σάντα. Τα κανόνια έρχονται πάνω από τα κεφάλια μας. Γι αυτό πρέπει να κάνουμε την αγανάκτησή μας δράση", είπε μεταξύ άλλων ο Κ. Τατίδης.

Στην εκδήλωση χαιρέτισε και εκπρόσωπος των Κούρδων. Μια του φράση ήταν αρκετή για να δώσει την κατεύθυνση: "Τίποτε δεν είναι πιο ισχυρό από τη φιλία και τη συνεργασία των λαών, γι' αυτό οι λαοί πρέπει να δείξουν τη δύναμή τους".

Το μήνυμα το έλαβαν όλοι. Και τα παιδιά του νεανικού ροκ σχήματος με τη σειρά τους κάλεσαν τους νέους σε ενεργοποίηση. Οπως είπε και ο Γ. Σιάκας, μέλος των "Ινφιντέλιτι": "Πρέπει να δραστηριοποιηθούμε γύρω από οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει ή να δημιουργήσει".

ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΣΑΛΑΝ ΑΠΟ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
Οι λαοί θα με υπερασπιστούν

Μήνυμα προς τον κουρδικό λαό και όλους τους λαούς, του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπν. Οτσαλάν,έβγαλε από τις φυλακές του Ιμραλί ο δικηγόρος του, όπου καλεί τον κουρδικό λαό να ετοιμάζεται για μεγάλες ιστορικές μέρες.

Το μήνυμα μεταδόθηκε από το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων DEM, το οποίο αναφέρει ότι ο πρόεδρος του ΡΚΚ υπόκειται σε μεγάλα ψυχολογικά βασανιστήρια αλλά ο ίδιος δηλώνει ότι "με την εξόντωσή μου το κουρδικό ζήτημα δε θα τελειώσει". Το κουρδικό πρακτορείο επισημαίνει ότι ο Αμπν. Οτσαλάν διατηρεί σε υψηλό βαθμό το ηθικό του και ότι οι κουκουλοφόροι δεν μπόρεσαν του αφαιρέσουν τη βούληση.

Στο μήνυμά του ο ηγέτης του ΡΚΚ τονίζει: "Διαπράχθηκε ένα μεγάλο αδίκημα. Ολα τα κράτη που συμμετείχαν στη συνωμοσία καταπάτησαν τόσο τους δικούς τους νόμους όσο και τους νόμους διεθνούς δικαίου. Για αυτό το λόγο είναι ένοχα. Πρέπει άμεσα να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο". Ο ίδιος, όπως αναφέρεται, κάνει λόγο για τα τέσσερα "καρφιά του σταυρού του μαρτυρίου" του, με τα οποία τον σταύρωσαν και τα καρφιά αυτά βρίσκονται το ένα στην Αθήνα,το ένα στη Μόσχα,το ένα στο Ναϊρόμπι και το ένα στην Αγκυρα.

Ο Κούρδος ηγέτης επισημαίνει: "Το τουρκικό κράτος κυβερνάται από συμμορίες. Οι συμμορίες σέρνουν την Τουρκία στο σκοτάδι. Η Τουρκία σέρνεται σε νέα συνωμοσία. Αυτά πρέπει ο τουρκικός λαός να τα γνωρίζει". Και καταλήγει με την υπόσχεση: "Θα προσπαθήσω να εφαρμόσω την πολιτική που υπερασπίζομαι από το 1993. Οι λαοί θα με υπερασπιστούν. Ο λαός μας και όλοι να είναι προετοιμασμένοι. Οι προσεχείς ημέρες θα είναι μεγάλες ιστορικές ημέρες".

Επίσης, τονίζεται ότι ο Αμπν. Οτσαλάν θα διεκδικήσει τα ατομικά δικαιώματά του στους διεθνείς οργανισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ