ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ (ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ) ΣΤΙΣ 6.00ΜΜ
"Υποδοχή" αντίστασης για καταδίκη του ΝΑΤΟ
  • Η ΕΕΔΥΕ και η Νεανική Δράση καλούν σε αγωνιστική εγρήγορση το λαό και τη νεολαία της Αθήνας και του Πειραιά
  • Δήλωση του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, για την αυριανή κινητοποίηση

Η φωνή της αντίστασης και της καταδίκης στους πολεμοκάπηλους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέα εγκλήματα στην περιοχή μας θα ακουστεί δυνατά, για άλλη μια φορά, από τους φιλειρηνιστές της Αθήνας και του Πειραιά. Το προσκλητήριο του αγώνα και της λαϊκής κινητοποίησης απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη (ΝΔΕ) για αύριο Παρασκευή, 19 Μάρτη,στις 6.00 μμ στη Ρώσικη Εκκλησία απέναντι από το Ζάππειο. Οι αγωνιστές της ειρήνης θα "υποδεχτούν" τους ΝΑΤΟικούς στρατοκράτες, που βρίσκονται στη χώρα μας για να γιορτάσουν επί διήμερο τα 50ά γενέθλια της εγκληματικής τους συμμαχίας.

Σε μια περίοδο που η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να επέμβει στο Κοσσυφοπέδιο για να αιματοκυλήσει το σερβικό λαό, που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ορμητήριο, με τη Μακεδονία να βρίσκεται υπό αμερικανοΝΑΤΟική κατοχή, η ΕΕΔΥΕ και η ΝΔΕ "καλούν το λαό και τη νεολαία της Αθήνας να "υποδεχτούν" τον κ. Χ. Σολάνα, τον στρατηγό Γ. Κλαρκ, το γενικό γραμματέα της ΔΕΕ και όλους τους υποτακτικούς του ΝΑΤΟ με το σύνθημα: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ - ΕΞΩ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ.

Να βροντοφώναξαν στα "γεράκια του πολέμου", τους φονιάδες των λαών ότι είναι ανεπιθύμητοι στην πατρίδα μας.

Εξάλλου, η Παμπειραϊκή Επιτροπή,που συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, έχει ορίσει προσυγκέντρωση στην είσοδο για το Ζάππειο από τη Βασ. Σοφίας.

"Διατρανώνουμε τη θέλησή μαςγια ειρήνη"

Με δήλωσή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και επίτιμος πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης,Ευάγγελος Μαχαίρας,αναφέρεται στη σημασία της λαϊκής κινητοποίησης ενάντια στο ΝΑΤΟ, με την αυριανή κινητοποίηση, αλλά και τη συνεχή παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας.

Ο Ε. Μαχαίρας λοιπόν, σημειώνει:

"Αναφορικά με τη διάσκεψη για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, στην Αθήνα στο Ζάππειο, έχουμε να πούμε ότι δεν είναι μια απλή επετειακή εκδήλωση. Θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι πολλών χωρών, που είτε είναι μέλη, είτε πρόκειται να γίνουν, αλλά και άλλες χώρες που συνεργάζονται με αυτό, από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, Β. Αφρική και όπως έχει ανακοινωθεί θέλουν να οριοθετήσουν το μέλλον της Συμμαχίας.

Ουσιαστικά πρόκειται να σταθεροποιήσουν τη λεγόμενη νέα τάξη, αν υποτάξουν όλες τις χώρες στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, δηλαδή στις ΗΠΑ και τους στενούς συμμάχους της, που σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, να διαμελίζουν χώρες, να αλλάζουν σύνορα, να ενθαρρύνουν το νεοφασιστικό καθεστώς της Τουρκίας για διεκδικήσεις ενάντια στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Οπως είναι επόμενο, εμείς πρέπει να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας σε όλα αυτά τα σχέδια. Εναντίον μιας συμμαχίας που δεν εξασφαλίζει τα σύνορά μας, αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει αυτούς που έχουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας. Θέλουμε να διατρανώσουμε ότι δε συμφωνούμε με την προετοιμασία της επέμβασης στο Κόσσοβο, ότι δε συμφωνούμε με το να χρησιμοποιείται η χώρα μας ως βάση εξόρμησης εναντίον γειτονικών χωρών, με αποτέλεσμα νέο αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια. Δε θέλουμε την επέκταση του ΝΑΤΟ, τους εξοπλισμούς και μάλιστα τους πυρηνικούς, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται παρά μόνο για να επιβαρύνουν όλους τους λαούς με τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες που θα μπορούσαν να διατεθούν για την οικονομική ανάπτυξη, για την καταπολέμηση της ανεργίας, για την Υγεία, την Παιδεία, την κοινωνική πρόοδο. Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς οι οργανωμένοι φίλοι της ειρήνης, δηλαδή τα μέλη και τα στελέχη της ΕΕΔΥΕ, θα πάμε να διαδηλώσουμε την Παρασκευή εναντίον του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών συμμάχων, εναντίον των ξένων βάσεων και στρατιωτικών επεμβάσεων σε βάρος των λαών της περιοχής".

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, τονίζει:

"Το κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ απευθύνεται σε όλους τους φίλους της ειρήνης ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση να έρθουν και να διαδηλώσουν μαζί μας και να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των άλλων στρατιωτικών συμμαχιών, για το σταμάτημα των εξοπλισμών και τον περιορισμό των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών, για να μπορέσει ο κόσμος να πορευτεί προς την 3η χιλιετηρίδα με καλύτερες συνθήκες".

ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Να μη συμμετάσχει ηΕλλάδα!

  • Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συμμετοχής άφησε χτες στη Βουλή ο Δ. Αποστολάκης!
  • Μπ. Αγγουράκης: "Αντισυνταγματική" η παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ελλάδα - ΟΧΙ σε κάθε μορφής ελληνική ανάμειξη στην αποστολή στρατευμάτων κατοχής

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, για όποιας μορφής ελληνική συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, άφησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες για ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια επιβολής της Νέας Τάξης στην περιοχή αυτή, της Σερβίας, με τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα!

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω ήταν η φράση του Δ. Αποστολάκη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα η συμμετοχή σε ΝΑΤΟική δύναμη, όμως αν αυτό συμβεί τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει "με γνώμονα τις υποχρεώσεις μας προς τη διεθνή νομιμότητα"! Αναφερόμενος γενικότερα στις θέσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στο Κόσσοβο, ο Δ. Αποστολάκης επισήμανε ότι "το Κόσσοβο απαιτεί πολιτική λύση", αν όμως αυτή δεν υπάρξει "δε θα πρέπει να αφήσουμε την κρίση να μετατραπεί σε σύρραξη", αφού μια τέτοια εξέλιξη "μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του στάτους κβο στα Βαλκάνια", καθώς και να "αποτελέσει εφαλτήριο διεκδικήσεων από άλλες μειονότητες". Παράλληλα, ο υφυπουργός Αμυνας επιχείρησε να καλύψει τη μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο (και μέσω της ΠΓΔΜ), λέγοντας πως "βρίσκει νόμιμο έρεισμα" στις συμφωνίες που αφορούν το ΝΑΤΟ και έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Κατέφυγε μάλιστα στο φαιδρό επιχείρημα ότι η κατά γράμμα εφαρμογή του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει απόφαση της Βουλής για τη μετακίνηση εντός της Ελλάδας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, δε θα επέτρεπε ούτε καν τη διέλευση ενός πλοίου από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι εν λόγω δυνάμεις αποστέλλονται για τη διατήρηση της ειρήνης, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για στρατιωτικές δυνάμεις "peace keeping", αντί για δυνάμεις προστασίας των διεθνών παρατηρητών, όπως αναφέρονταν μέχρι τώρα. Ασκησε τέλος και κριτική στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι "δεν μπορεί να τα θεωρείτε όλα ως μια επιθετική δύναμη στην περιοχή".

Παίρνοντας

το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι προκαλεί έκπληξη η θέση του υφυπουργού Αμυνας, που υπαναχωρεί ακόμα και από τη θέση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση σχετικά με τη μη συμμετοχή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο ακόμα και αν ζητηθεί από το ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι το να παρουσιάσει δράση ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής του Οργανισμού σε μερικές βδομάδες, με τη "διασφάλιση στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφος της Σερβίας". Τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε αυτή την προοπτική, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να αρθεί κάθε ελληνική ανάμειξη, συμμετοχή ή διευκόλυνση. Οπως είπε, "το φοβερό είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο ανέχεται αυτή την κατάσταση αλλά συμμετέχει, ανεξάρτητα με το ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η κατάσταση στην περιοχή". "Οπως και να το δούμε", πρόσθεσε, "πρόκειται για μια δύναμη κατοχής σε μια ξένη χώρα". Σχολιάζοντας το θέμα της μετάβασης μέσω της Ελλάδας των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι από την τοποθέτηση του υπουργού "επιβεβαιώνεται ότι είναι παράνομη αυτή η ενέργεια που γίνεται", ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για "αντισυνταγματική" παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα. Κατήγγειλε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: "Προσπαθείτε να εφησυχάσετε τον κόσμο για το ότι δε θα υπάρξουν εξελίξεις στα Βαλκάνια".

ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Ναυαγεί και ο δεύτερος γύρος συνομιλιών

ΠΑΡΙΣΙ.-

Σε αδιέξοδο φαίνεται πως καταλήγει και ο δεύτερος γύρος συνομιλιών στη Γαλλία. Κυρίως, επειδή η "Ομάδα Επαφής" φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή του αμερικανικού σχεδίου "ειρήνευσης" στο Κοσσυφοπέδιο. Ετσι, οι ξένοι μεσολαβητές κατηγορούν τους Σέρβους για κωλυσιεργία αναφορικά με την υπογραφή συμφωνίας, λέγοντας ότι προωθούν ουσιαστικές και όχι τεχνικές - όπως ΗΠΑ και ΕΕ επιθυμούν - αλλαγές στο προσχέδιο συνθήκης. Τι αναμένεται στη συνέχεια; Ξένες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν πως ήδη οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Βρετανίας ετοιμάζονται να ασκήσουν αμεσότερες πιέσεις στη Σερβία, μεταβαίνοντας - πιθανότατα οι ίδιοι... - στο Βελιγράδι όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Εάν, πράγμα πολύ πιθανό, δεν τελεσφορήσει αυτή η προσπάθεια, τότε θα ακολουθήσει αποστολή υψηλόβαθμων ΝΑΤΟικών αξιωματούχων στο Βελιγράδι, οι οποίοι θα επιδιώξουν να "πείσουν" τον Μιλόσεβιτς να υπογράψει τη συμφωνία, ειδάλλως θα του αναγγείλουν τελεσιγραφικά την εξαπόλυση αεροπορικών βομβαρδισμών.

"Δε συζητάμε ούτε καν το κείμενο της συμφωνίας", δήλωσε χτες χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος των ξένων μεσολαβητών στο Παρίσι, Φιλ Ρέικερ, προσθέτοντας ότι οι "Σέρβοι διεκδικούν ουσιαστικές αλλαγές, τις οποίες δεν μπορούμε να αποδεχτούμε"! Λίγο αργότερα, ο μεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Βόλφγκανγκ Πέτριτς προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Παρισιού "είναι πλέον υπόθεση ωρών" και ότι "μετά απ' αυτό δε θα είμαστε διαθέσιμοι για συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για συμφωνία".

Νωρίς χτες βράδυ, οι διεθνείς μεσολαβητές για το Κοσσυφοπέδιο επέρριψαν και επίσημα ευθύνες στη σερβική αντιπροσωπεία για την αποτυχία των συνομιλιών, τονίζοντας πως "δεν υπάρχει προοπτική να σημειωθεί πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες". Εν κατακλείδι, ο επικεφαλής των διαπραγματευτών, Αμερικανός Κρίστοφερ Χιλ ξεκαθάρισε πως στο Παρίσι δεν υπάρχουν περιθώρια "για άλλη πρόοδο" και κατέληξε πως η αντιπροσωπεία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου θα υπογράψει επισήμως το διεθνές σχέδιο για την αυτονομία της επαρχίας "πολύ σύντομα".

Στο περιθώριο αυτών των δηλώσεων, η αντιπροσωπεία των Κοσσοβάρων Αλβανών βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει τους Σέρβους ότι επιχειρούν αλλαγή σε ποσοστό 70% του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος Πρόεδρος, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, επιμένει πως οι προτάσεις του Βελιγραδίου είναι ρεαλιστικές παρά την άρνησή τους να γίνει αποδεκτό το στρατιωτικό σκέλος της συμφωνίας. "Το πολιτικό μέρος θα υπογραφεί μόνον υπό την προϋπόθεση πως οι μεσολαβητές θα αποδεχτούν όλα τα παράπονά μας" δήλωσε, κατηγορώντας τους μεσολαβητές ως υπεύθυνους για την αποτυχία των συνομιλιών.

Βρετανικές διπλωματικές πηγές δήλωσαν χτες πως το ναυάγιο και του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στο Παρίσι είναι προφανές και ότι ήδη οι ξένοι μεσολαβητές καταστρώνουν σχέδια αντιμετώπισης των δεδομένων. Λέγεται, έτσι, πως το πολύ έως σήμερα θα ανακοινωθεί επίσημα το αδιέξοδο και η λήξη των συνομιλιών, έπειτα θα ακολουθήσει ανώτατη διπλωματική αποστολή της Βρετανίας και Γαλλίας στο Βελιγράδι με σκοπό να ενδώσει ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και στη συνέχεια - εφόσον και αυτό αποτύχει - θα αναλάβουν τη σκυτάλη συναντήσεων με το Γιουγκοσλάβο Πρόεδρο υψηλόβαθμοι ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι, που θα πουν ξεκάθαρα στον Μιλόσεβιτς πως είτε υπογράφει τη συμφωνία με τους γνωστούς όρους (δηλαδή παροχή αυτονομίας στο Κοσσυφοπέδιο και αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην περιοχή) είτε θα υποστεί η χώρα του τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Οι πληροφορίες αυτές, τρόπον τινά, φάνηκε πως επιβεβαιώθηκαν και από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος φθάνοντας χτες στο Παρίσι και αναφερόμενος στο αδιέξοδο των συνομιλιών, δήλωσε πως "ο χρόνος και η υπομονή μας εξαντλούνται". Οπως πρόσθεσε, "οι Σέρβοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν ειρηνευτική συμφωνία ή μία καταστροφή"... Εάν μάλιστα η δήλωση του Ρούμπιν συνδυαστεί με άλλες δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Πενταγώνου, Κένεθ Μπέικον, τότε δεν υπάρχουν πολλές απορίες εν σχέσει με το πού βαδίζει η κατάσταση. Ο Μπέικον σημείωσε πως οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού, που είναι στην περιφέρεια του Κοσσυφοπεδίου, ανέρχονται σε 16.000 με 21.000 άνδρες σε σύγκριση με τις 10.000 προ δύο μηνών και 4.500 στρατιώτες στα τέλη Φλεβάρη. Συμπλήρωσε πως μία επιπρόσθετη δύναμη 14.000 έως 18.000 στρατιωτών είναι εντός του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έκανε σαφείς τις προθέσεις του περί άμεσης εξαπόλυσης βομβαρδισμών στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Μπέικον είπε πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ ανέρχονται σήμερα σε 12.000 στρατιώτες, αλλά τόνισε πως ο σκοπός τους είναι η ανάληψη και διεκπεραίωση ειρηνευτικής αποστολής, σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία που θα επιτρέπει την αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο Κοσσυφοπέδιο. Να πρόκειται απλώς για λεκτικούς εκφοβισμούς παρά για άμεση απειλή;

Ιατροδικαστική έκθεση για τη σφαγή στο Ράτσακ

Η ομάδα ιατροδικαστών, που εξέτασε τα θύματα της προ μηνών σφαγής στο Ράτσακ, αποφάνθηκε πως τα θύματα ήταν άοπλοι πολίτες που σκοτώθηκαν περίπου ταυτόχρονα. Το πόρισμα, που δεν κατηγορεί ευθέως τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις, προκαλεί τη θέση της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς ότι τα θύματα ήταν είτε αντάρτες μαχητές του "KLA", είτε πολίτες που βρέθηκαν τυχαία εν μέσω πολεμικών πυρών.

Η Φινλανδή ιατροδικαστής, Ελενα Ράντα, είπε πως τα θύματα του Ράτσακ "ήταν αποτέλεσμα εγκλήματος κατά άοπλων πολιτών", αρνούμενη ωστόσο να επιρρίψει ευθύνες για τους φόνους ή να χρησιμοποιήσει τη λέξη "σφαγή". Οπως είπε, τέτοιοι όροι "ξεπερνούν τα όρια της αποστολής μας"!

Η Ράντα κατέληξε ότι είναι υπόθεση των αρμοδίων νομικών οργάνων να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έρευνες για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες θανάτου των θυμάτων και με το ποιος ευθύνεται.

Η επικεφαλής της φινλανδικής ιατροδικαστικής ομάδας υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα θύματα ήταν οτιδήποτε άλλο από άοπλοι πολίτες ούτε ενδείξεις αλλοίωσης ή κατασκευής αποδεικτικών στοιχείων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας στις αυτόνομες περιοχές

Οργή Παλαιστινίων για την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, να μην αναγνωρίσει μονομερή ανακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ. -

Ιδιαίτερα δύσκολη από πλευράς παροχής νερού χαρακτήρισε την τρέχουσα χρονιά ο Παλαιστίνιος υπουργός Περιβάλλοντος Γιουσέφ Αμπού Σαφιγιέχ, ο οποίος κατηγόρησε την ισραηλινή κυβέρνηση ότι επιμένει στην πολιτική των διακρίσεων στην παροχή νερού στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

"Το Ισραήλ προμηθεύει νερό στους Παλαιστινίους μόνο όταν έχει πλεόνασμα" τόνισε ο Σαφιγιέχ υπογραμμίζοντας ότι η φετινή ξηρασία έχει μειώσει σοβαρά τα αποθέματα νερού και στο Ισραήλ. Χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν νερό μόνο αφού "γεμίσουν οι πισίνες στο Ισραήλ και υπερκαλυφθούν οι ανάγκες των εβραϊκών οικισμών". Υπολογίζεται ότι ετησίως παρέχονται στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, με αποτέλεσμα κάθε Παλαιστίνιος να δικαιούται, περίπου, 10 λίτρα νερό ημερησίως, δηλαδή το 1/5 της ποσότητας που ορίζεται, διεθνώς, ως ελάχιστη ατομική κατανάλωση ενώ αντίθετα υπολογίζεται ότι η παροχή νερού στους εβραϊκούς οικισμούς είναι κατά 400% μεγαλύτερη. Τους ισχυρισμούς του Σαφιγιέχ επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο Ισραηλινός επίτροπος διαχείρισης υδάτινων πόρων, ο οποίος αν και απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, παραδέχτηκε ότι οι εβραϊκοί οικισμοί βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη όσον αφορά την παροχή νερού "πιθανώς λόγω των καλύτερων αρδευτικών συστημάτων που διαθέτουν". Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας κατοικούν 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και 150.000 Εβραίοι έποικοι.

Στη μεγάλη ξηρασία που πλήττει φέτος τη Μέση Ανατολή απέδωσε η ισραηλινή κυβέρνηση και την απόφασή της, την περασμένη βδομάδα, να μειώσει κατά 50% το νερό που παρέχει στη γειτονική Ιορδανία. Κατά τη διάρκεια της υπογραφής "ειρηνευτικής συμφωνίας" ανάμεσα στις δύο χώρες, το Ισραήλ δεσμεύτηκε να τροφοδοτεί την Ιορδανία με 56 κυβικά μέτρα νερό το χρόνο. Η απόφαση μείωσης της τροφοδοσίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Αμμάν, που τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο.

Γερουσία και Αντιπρόσωποι κατά της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας

Τις έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ουάσιγκτον, η οποία με ψήφους 382 υπέρ και 24 κατά, τάχθηκε κατά της μονομερούς ανακήρυξης παλαιστινιακού κράτους, ενέταξε το ενδεχόμενο αυτό μόνο στα πλαίσια ολοκλήρωσης της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας" και ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο να αποσαφηνίσει κατηγορηματικά αυτή του την αντίθεση.

Ανάλογη απόφαση είχε λάβει, την περασμένη βδομάδα, και η αμερικανική Γερουσία με ψήφους 98 υπέρ και 1 κατά. Την οργή του δεν έκρυψε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχίμ ο οποίος, αφού υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αποφασίζουν για τους Παλαιστινίους και μάλιστα ερχόμενες σε αντίθεση με τη δέσμευση που έχουν αναλάβει απέναντι στην "ειρηνευτική διαδικασία", εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι πολύ ατυχές το γεγονός ότι η απόφαση αυτή έρχεται, μόλις, λίγες μέρες πριν την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ στην Ουάσιγκτον.

τα μέλη της Ομάδας Επαφής από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Ρωσία σε

Τα μέλη της Ομάδας Επαφής από τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Ρωσία σε διάρκεια συνέντευξης Τύπου

ΤΟΥΡΚΙΑ
"Επαπειλείται" πολιτικό χάος

ΑΓΚΥΡΑ.-

Σήμερα αρχίζει η συζήτηση επί της "πρότασης δυσπιστίας" σε βάρος της κυβέρνησης μειοψηφίας στην τουρκική Βουλή, που κατέθεσε η αντιπολίτευση εξ αφορμής των... λιστών των εκλογών, που κατά τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ "μπορεί να φέρει χάος" στη χώρα (στην πιο απροσδόκητη στιγμή, ενώ οι θρίαμβοι δεν έχουν ακόμη κοπάσει για τη "νίκη" στην υπόθεση Οτσαλάν). Σε ένα ακόμη "αγκάθι" για την κυβέρνηση Ετσεβίτ και τους θιασώτες του "κοσμικού κράτους", το Σάββατο αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τη "μερική" επαναφορά του Νετσμεντίν Ερμπακάν στην πολιτική σκηνή της χώρας (διεκδικεί το να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος βουλευτής στις 18 του Απρίλη).

Δεν είναι σαφής η απόληξη ούτε της μιας ούτε της άλλης συζήτησης, καθώς η περίεργη "συμμαχία" μεταξύ των "απογοητευμένων" βουλευτών και των ισλαμιστών δεν προεξοφλείται, αλλά αν επιτευχθεί μπορεί να αποφέρει 276 ψήφους και να αναγκάσει για άλλη μια φορά τον Ετσεβίτ να παραδώσει την πρωθυπουργία στον Πρόεδρο Ντεμιρέλ...

ΟΧΙ στη μετατροπή της χώρας σε σταθμαρχείο ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ζακύνθου, εκφράζοντας την αγανάκτηση των εργαζομένων του νησιού, καταγγέλλει τη μετατροπή της χώρας μας σε σταθμαρχείο του ΝΑΤΟ για την προετοιμασία της επέμβασής του στο Κόσσοβο.

Η υποτελής και συνένοχη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη δολοφονική αυτή εκστρατεία αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας μας, αποτελεί κίνδυνο για τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια που οι ιμπεριαλιστές και οι πολυεθνικές έχουν στόχο.

Απαιτούμε καμιά εμπλοκή της χώρας μας στη δολοφονική ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια που στόχο έχει να χαράξει νέα σύνορα.

Απαιτούμε την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από τα Βαλκάνια και τη χώρα μας.

Καλούμε τους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το λαό του νησιού μας με κάθε τρόπο να αντιδράσουν σήμερα, γιατί αύριο θα είναι αργά".

ΝΕΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
ΑντιΝΑΤΟική πικετοφορία στην Πάτρα

Πικετοφορία διαμαρτυρίας για την ενεργητική κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη ΝΑΤΟική κατοχή και στα νέα εγκλήματα που ετοιμάζονται, διοργανώνει η Νεανική Δράση για την Ειρήνη Πάτρας την Παρασκευή 19/3, στις 7.30 μμ, στην Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Πλ. Ολγας).

Κεντρικό σύνθημα της διαδήλωσης "ΟΧΙ στην κατοχή των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων - Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία".

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διαζύγιο ενόψει;

ΒΟΝΝΗ .-

Τα προβλήματα για τον "κοκκινοπράσινο" κυβερνητικό συνασπισμό είναι πολλά, η δημοτικότητα της νέας κυβέρνησης και του καγκελάριου Σρέντερ συνεχίζει την κατιούσα και η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Οσκαρ Λαφοντέν πυροδότησε πολλές "εξελίξεις και ξεκαθαρίσματα".

Η προσέγγιση και η συμφωνία με το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) για το επίμαχο νομοσχέδιο για τη "διπλή υπηκοότητα" σε συνδυασμό με τη "ρευστότητα" των σχέσεων μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων άραγε μπορεί να σημάνει ακόμα και την αλλαγή της φυσιογνωμίας και σύνθεσης του κυβερνητικού συνασπισμού;

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει ακριβώς, αλλά ίσως και δεν έχει σημασία... Αυτό μπορεί να το γνωρίζει ο "Πράσινος" υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας Γίργκεν Τρίτιν,που σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση "Στερν", που κυκλοφορεί σήμερα, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι η παραίτηση Λαφοντέν από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στέρησε από τον κεντροαριστερό κυβερνητικό συνασπισμό την "προωθητική δύναμη", που είχε για μεταρρυθμίσεις. "Το Κόκκινο - Πράσινο είναι νεκρό σαν μεταρρυθμιστικό σχήμα. Στην καλύτερη περίπτωση έχουμε μία συλλογή κοινών συμφερόντων με την SPD", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Τρίτιν στο Στερν.

Στην ίδια συνέντευξη, που αναμένεται να επιδεινώσει (;) ακόμη περισσότερο τις τριβές των Πρασίνων με τον σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Τρίτιν υποστηρίζει ακόμα ότι από πολιτικής πλευράς υπάρχουν τώρα πια λίγες διαφορές μεταξύ της SPD και του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης - (CDU)!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ