Πέμπτη 18 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ

ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ

Να μη συμμετάσχει ηΕλλάδα!

  • Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συμμετοχής άφησε χτες στη Βουλή ο Δ. Αποστολάκης!
  • Μπ. Αγγουράκης: "Αντισυνταγματική" η παρουσία ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ελλάδα - ΟΧΙ σε κάθε μορφής ελληνική ανάμειξη στην αποστολή στρατευμάτων κατοχής

Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο, για όποιας μορφής ελληνική συμμετοχή στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, άφησε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπάμπη Αγγουράκη. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά τις ανησυχίες για ολοένα αυξανόμενη εμπλοκή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟικά σχέδια επιβολής της Νέας Τάξης στην περιοχή αυτή, της Σερβίας, με τους προφανείς κινδύνους που εγκυμονεί για τη χώρα!

Χαρακτηριστική ως προς τα παραπάνω ήταν η φράση του Δ. Αποστολάκη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει ζητηθεί από την Ελλάδα η συμμετοχή σε ΝΑΤΟική δύναμη, όμως αν αυτό συμβεί τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει "με γνώμονα τις υποχρεώσεις μας προς τη διεθνή νομιμότητα"! Αναφερόμενος γενικότερα στις θέσεις της κυβέρνησης για την κατάσταση στο Κόσσοβο, ο Δ. Αποστολάκης επισήμανε ότι "το Κόσσοβο απαιτεί πολιτική λύση", αν όμως αυτή δεν υπάρξει "δε θα πρέπει να αφήσουμε την κρίση να μετατραπεί σε σύρραξη", αφού μια τέτοια εξέλιξη "μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του στάτους κβο στα Βαλκάνια", καθώς και να "αποτελέσει εφαλτήριο διεκδικήσεων από άλλες μειονότητες". Παράλληλα, ο υφυπουργός Αμυνας επιχείρησε να καλύψει τη μετακίνηση ΝΑΤΟικών δυνάμεων μέσω της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο (και μέσω της ΠΓΔΜ), λέγοντας πως "βρίσκει νόμιμο έρεισμα" στις συμφωνίες που αφορούν το ΝΑΤΟ και έχει ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων. Κατέφυγε μάλιστα στο φαιδρό επιχείρημα ότι η κατά γράμμα εφαρμογή του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος, που προβλέπει απόφαση της Βουλής για τη μετακίνηση εντός της Ελλάδας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, δε θα επέτρεπε ούτε καν τη διέλευση ενός πλοίου από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Πρόσθεσε μάλιστα πως οι εν λόγω δυνάμεις αποστέλλονται για τη διατήρηση της ειρήνης, κάνοντας για πρώτη φορά λόγο για στρατιωτικές δυνάμεις "peace keeping", αντί για δυνάμεις προστασίας των διεθνών παρατηρητών, όπως αναφέρονταν μέχρι τώρα. Ασκησε τέλος και κριτική στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι "δεν μπορεί να τα θεωρείτε όλα ως μια επιθετική δύναμη στην περιοχή".

Παίρνοντας

το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι προκαλεί έκπληξη η θέση του υφυπουργού Αμυνας, που υπαναχωρεί ακόμα και από τη θέση που έχει εκφράσει η κυβέρνηση σχετικά με τη μη συμμετοχή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κόσσοβο ακόμα και αν ζητηθεί από το ΝΑΤΟ. Σημείωσε ότι στόχος του ΝΑΤΟ είναι το να παρουσιάσει δράση ενόψει και της Διάσκεψης Κορυφής του Οργανισμού σε μερικές βδομάδες, με τη "διασφάλιση στρατιωτικής παρουσίας στο έδαφος της Σερβίας". Τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε αυτή την προοπτική, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να αρθεί κάθε ελληνική ανάμειξη, συμμετοχή ή διευκόλυνση. Οπως είπε, "το φοβερό είναι ότι η κυβέρνηση όχι μόνο ανέχεται αυτή την κατάσταση αλλά συμμετέχει, ανεξάρτητα με το ποιες συνέπειες θα έχει αυτή η κατάσταση στην περιοχή". "Οπως και να το δούμε", πρόσθεσε, "πρόκειται για μια δύναμη κατοχής σε μια ξένη χώρα". Σχολιάζοντας το θέμα της μετάβασης μέσω της Ελλάδας των χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε ότι από την τοποθέτηση του υπουργού "επιβεβαιώνεται ότι είναι παράνομη αυτή η ενέργεια που γίνεται", ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για "αντισυνταγματική" παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στη χώρα. Κατήγγειλε, τέλος, την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας: "Προσπαθείτε να εφησυχάσετε τον κόσμο για το ότι δε θα υπάρξουν εξελίξεις στα Βαλκάνια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ