ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ

Διεργασίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης υπέβαλε χτες και γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, ο τελευταίος αποφεύγει να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή κύκλοι του προέδρου μιλούν για "μερικό ανασχηματισμό", αλλά αποφεύγουν να αναφερθούν σε ονόματα υποψήφιων υπουργών. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης αποδέχτηκε την παραίτησή του και τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του, μέχρις ότου διοριστεί ο αντικαταστάτης του. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Οταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δημιουργία νέου κόμματος, απάντησε: "Αυτό σημαίνει πολλά".

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού οι διεργασίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την προσκείμενη στο προεδρικό περιβάλλον εφημερίδα "Αλήθεια", θα αντικατασταθούν 3-4 υπουργοί. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για το υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα ονόματα των Μιχ. Κληρίδη και Μιχ. Ζάμπελλα. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στα υπουργεία τους θα παραμείνουν οι Ιωάννης Κασουλίδης (Εξωτερικών), Λεόντιος Ιεροδιακόνου (Συγκοινωνιών), Ν. Ρολάνδης (Εμπορίου), Κ. Θεμιστοκλέους (Γεωργίας), Ουρ. Ιωαννίδης (Παιδείας) και Ν. Κόστης(Δικαιοσύνης). Αμφιβολίες υπάρχουν για τον υπουργό Αμυνας Γ. Χρυσοστόμη, αφού γίνονται σκέψεις για να διοριστεί σε άλλο υπό ίδρυση σοβαρό πολιτειακό αξίωμα.

Οσον αφορά τα σχέδια του Προέδρου Γλ. Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, αυτά είναι ανεφάρμοστα μετά τις σαφείς και κατηγορηματικές δηλώσεις του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη. Ετσι, η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, που ιδρύθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη και των Ελεύθερων Δημοκρατών του Γιώργου Βασιλείου. Το κόμμα αυτό διαθέτει στη Βουλή δύο μόνο βουλευτές, τον Γ. Βασιλείου και τη σύζυγό του Ανδρούλα Βασιλείου. Ωστόσο, όπως γράφουν οι χτεσινές εφημερίδες της Λευκωσίας, η αντιπροσωπεία του κόμματος του Γ. Βασιλείου, κατά την προχτεσινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, ζήτησε ακόμη ένα υπουργείο. Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών όχι μόνο παραμένει στην κυβέρνηση, αλλά όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας και ΓΓ του κόμματος Κ. Θεμιστοκλέους: "Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες διαβεβαίωσαν στον Γλ. Κληρίδη ότι είναι έτοιμοι για πιο ενεργό συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα"(!). Με τη στάση τους αυτή - όπως γράφει η χτεσινή "Χαραυγή" - οι Ελεύθεροι Δημοκράτες προσφέρουν σωσίβιο για παράταση ζωής στην κυβέρνηση Γλ. Κληρίδη.

Αρχηγοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων σε χτεσινή σύσκεψή τους, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Σπ. Κυπριανού, αποφάσισαν, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρ. Πουργουρίδη, αναβολή μέχρι τις 2 Απριλίου της συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος του θέματος των καταγγελιών του Χρ. Πουργουρίδη για πλουτισμό του Ντ. Μιχαηλίδη με αθέμιτα μέσα. Οσον αφορά το αίτημα του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών να προσφωνήσει τη Βουλή, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ιδιαίτερα μετά την παραίτησή του. Σύμφωνα με γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται σε πολίτες να προσφωνούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επανέρχεται ο Ντενκτάς

Ο Ντενκτάς σε διάλεξη που έδωσε στην Ακαδημία Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε, με τον κυνισμό που τον χαρακτηρίζει, ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση της Τουρκίας ότι η Κύπρος είναι νησί που ανήκει στην Τουρκία και ότι οι Τουρκοκύπριοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας. Συνεχίζοντας, εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα, κατά την έκφρασή του, των δύο τελευταίων κυβερνήσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό και δήλωσε ότι η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία και το Συμβούλιο Ασφαλείας περιμένουν τώρα τις εκλογές στην Τουρκία για να δουν κατά πόσο και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πολιτική αυτή. Τους πληροφορώ, είπε, ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να μεταβάλουν οτιδήποτε.

Απειλούν τους υπεύθυνους του κουρδικού καναλιού

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το Βέλγιο προειδοποίησε εκ νέου - αυτή τη φορά με επιστολή - τους υπεύθυνους της κουρδικής τηλεόρασης MED-TV να σταματήσουν τις εκπομπές που καλούν σε πράξεις βίας, δήλωσε χτες η εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εσωτερικών, Νταλίλα Ντουίφι.

"Εάν παραβιάζονται οι κανονισμοί μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων, κυρίως με εκκλήσεις για αντίποινα, οι βελγικές αρχές θα αφαιρέσουν την άδεια του σταθμού", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λικ Βαν ντεν Μπος.

Πρόκειται για τον κουρδικό σταθμό που λειτουργεί από το 1995 και εκπέμπει δορυφορικά από το Λονδίνο, αλλά τα κεντρικά στούντιο παραγωγής και ενημέρωσης βρίσκονται νοτιοδυτικά των Βρυξελλών.

Την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ είχε δηλώσει ότι μετά από πιέσεις που άσκησε σε χώρες της Ευρώπης, η MED-TV ενδέχεται να διακόψει τις εκπομπές της από το Μάη.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου αρνήθηκε ότι "υπάρχει σύνδεση" ανάμεσα στις πιέσεις της Αγκυρας και τη βελγική προειδοποίηση.

Αντιθέτως είπε ότι η επιστολή αποτελεί συνέχεια προηγούμενης προειδοποίησης, κατά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με τον διευθυντή του σταθμού Χικμέτ Ταπάκ, στις 21 του Φλεβάρη, όπου ο υπουργός τον ενημέρωσε ότι ξεκίνησε δικαστική έρευνα για να εξετάσει την ευθύνη του σταθμού στις εκκλήσεις για βίαιες ενέργειες.

"Ετεροχρονισμένο" τουρκικό διάβημα

"Ετεροχρονισμένο" διάβημα επιδόθηκε χτες από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Σύμφωνα με τους γραπτούς ισχυρισμούς του τμήματος αεροναυτιλιακών υποθέσεων του τουρκικού ΥΠΕΞ, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο στις 2 και 3 του Μάρτη. Το διάβημα επιδόθηκε στον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, χωρίς - ταυτόχρονα - να δοθεί ικανοποιητική απάντηση στο ερώτημά του Ελληνα διπλωμάτη για ποιο λόγο καθυστέρησε η επίδοσή του.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαβίβασε το τουρκικό διάβημα στο υπουργείο Αμυνας, το οποίο θα ερευνήσει, όπως τυπικά είναι υποχρεωμένο, τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Οι ισχυρισμοί, πάντως, που περιέχονται στο τουρκικό διάβημα, κρίνονται ήδη, ως αβάσιμοι και πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ υπογραμμίζουν ότι η Αγκυρα δεν έδωσε "συντεταγμένες" των υποτιθέμενων ελληνικών παραβιάσεων.

Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί, ότι στις 4 του Μάρτη, οι αμερικανικές πρεσβείες σε Αθήνα και Αγκυρα με διάβημά τους ζήτησαν από τις δύο πλευρές να "χαμηλώσουν τους τόνους"...

Ο ΣΟΛΑΝΑ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΕΙ
Η Ελλάδα καταδικάζει την τρομοκρατία

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης έχει κάνει σαφείς δηλώσεις που καταδικάζουν την τρομοκρατία, όπως αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει όλοι οι άλλοι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ, είπε, χτες, ο γγ της Συμμαχίας Χαβιέρ Σολάνα, που επισκέφθηκε την Αγκυρα, απαντώντας σε ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων και παρουσιάζοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, την ελληνική κυβέρνηση να ταυτίζεται με τις άλλες κυβερνήσεις των χωρών του ΝΑΤΟ όσον αφορά το κουρδικό...

Οσον αφορά τον ηγέτη των Κούρδων που βρίσκεται στις φυλακές της Τουρκίας, καθημερινά συνεχίζονται οι αντιδράσεις και μέσα στην Τουρκία. Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο "Ανατολή", χτες, η τουρκική χωροφυλακή συνέλαβε περί τους 60 φοιτητές πανεπιστημίου που διαδήλωναν στην ανατολική Τουρκία υπέρ του φυλακισμένου ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Σύμφωνα με το "Ανατολή", οι, περίπου, 250 φοιτητές ήταν υποστηρικτές του ΡΚΚ και επιχείρησαν να κάνουν πορεία στην πόλη Βαν.

Σημειώνεται, ότι από τον περασμένο μήνα που συνελήφθη στην Κένυα ο ηγέτης του PKK, έχουν σημειωθεί πολλές βίαιες συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

ΧΑΛΚΙΔΑ
Σύσκεψη για τους Κούρδους

Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, καλούν σε σύσκεψη σήμερα στις 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, τους μαζικούς φορείς, Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ Εύβοιας, Δήμο Χαλκίδας, Σωματεία ΕΒΕ, Οικοδόμων κ.ά., προκειμένου να διοργανώσουν εκδήλωση - συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό και ενάντια στους Αμερικανο-ΝΑΤΟικούς τρομοκράτες ιμπεριαλιστές.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Ο κοινός αγώνας μπορεί να αλλάξει τις τύχες μας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία προχτές η εκδήλωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό από την Επιτροπή Ειρήνης και τον γυναικείο Σύλλογο "Η Κυψέλη". Οι άνθρωποι της δουλιάς, οι γυναίκες της ευγένειας, οι μητέρες της γειτονιάς, που γέμισαν την αίθουσα, συγκινήθηκαν με το δράμα του κουρδικού λαού, όταν μίλησε η Κούρδισσα μετανάστρια, γέμισαν οργή και αγανάκτηση από τις εικόνες της φτώχειας και της ανέχειας που πρόβαλαν σε σλάιτς οι "Γιατροί του κόσμου" και τέλος - μετά την ομιλία του οργανωτικού γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Πετρόπουλου για τις ευθύνες της "νέας τάξης πραγμάτων" και του ΝΑΤΟ για την επικίνδυνη κατάσταση που ζούμε στη χώρα μας, αλλά και περιφερειακά - έγινε συζήτηση όπου αναδείχτηκε η προσπάθεια που κάνει η ΕΕ να χαρακτηρίζει τρομοκράτες αγωνιστές ηγέτες και λαούς και να χτυπήσει την αλληλεγγύη των λαών με την ενίσχυση της διακρατικής και κρατικής βίας.

Το Κερατσίνι έδειξε την προσήλωσή του στην αλληλεγγύη των λαών και στην πεποίθησή του πως ο κοινός αγώνας μπορεί να αλλάξει τις τύχες όλων μας.

Ο Ναξάκης διώκεται και για δωροδοκία

Νέα ποινική δίωξη κατά του απόστρατου αρχιπλοιάρχου του Πολεμικού Ναυτικού Αντ. Ναξάκη (βασικού κατηγορούμενου στην υπόθεση Οτσαλάν) άσκησε χτες αυτεπάγγελτα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας.Αφορμή στάθηκε η αναδημοσίευση άρθρου κυπριακής εφημερίδας στην εφημερίδα "Αθηναϊκή", που ανέφερε ότι κάποιοι "λαδώθηκαν" για να φέρουν παράνομα στην Ελλάδα τον Κούρδο ηγέτη.

Ο εισαγγελέας κατηγορεί στην περίπτωση αυτή τον Α. Ναξάκη για δωροδοκία, ενώ η δίωξη περιλαμβάνει και το αδίκημα της δωροληψίας, που στρέφεται εναντίον άγνωστων προς το παρόν ατόμων, τα οποία θα αποκαλυφτούν στο στάδιο της ανάκρισης.

Η σχετική δικογραφία ανατέθηκε στον τρίτο τακτικό ανακριτή Ανδ. Παπαδημητρίου.Πρόκειται για τον ανακριτή, ο οποίος χειρίζεται και την κύρια υπόθεση των 17 μη πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στην άφιξη και σύντομη παραμονή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στη χώρα μας στα τέλη του περασμένου Γενάρη. Μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί, όμως, σε καμιά ενέργεια, καθώς για τη μελέτη της ογκώδους δικογραφίας απαιτείται αρκετός χρόνος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ