Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΠΡΟΣ

Διεργασίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης υπέβαλε χτες και γραπτώς την παραίτησή του στον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, ο τελευταίος αποφεύγει να αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή κύκλοι του προέδρου μιλούν για "μερικό ανασχηματισμό", αλλά αποφεύγουν να αναφερθούν σε ονόματα υποψήφιων υπουργών. Ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι ο Πρόεδρος Γλ. Κληρίδης αποδέχτηκε την παραίτησή του και τον παρακάλεσε να παραμείνει στη θέση του, μέχρις ότου διοριστεί ο αντικαταστάτης του. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, επανέλαβε ότι θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Οταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δημιουργία νέου κόμματος, απάντησε: "Αυτό σημαίνει πολλά".

Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και χτες στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού οι διεργασίες για ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την προσκείμενη στο προεδρικό περιβάλλον εφημερίδα "Αλήθεια", θα αντικατασταθούν 3-4 υπουργοί. Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Χριστοδούλου, ο οποίος θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ για το υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται τα ονόματα των Μιχ. Κληρίδη και Μιχ. Ζάμπελλα. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, στα υπουργεία τους θα παραμείνουν οι Ιωάννης Κασουλίδης (Εξωτερικών), Λεόντιος Ιεροδιακόνου (Συγκοινωνιών), Ν. Ρολάνδης (Εμπορίου), Κ. Θεμιστοκλέους (Γεωργίας), Ουρ. Ιωαννίδης (Παιδείας) και Ν. Κόστης(Δικαιοσύνης). Αμφιβολίες υπάρχουν για τον υπουργό Αμυνας Γ. Χρυσοστόμη, αφού γίνονται σκέψεις για να διοριστεί σε άλλο υπό ίδρυση σοβαρό πολιτειακό αξίωμα.

Οσον αφορά τα σχέδια του Προέδρου Γλ. Κληρίδη για σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, αυτά είναι ανεφάρμοστα μετά τις σαφείς και κατηγορηματικές δηλώσεις του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ ότι δεν πρόκειται να μετάσχουν σε μια τέτοια κυβέρνηση υπό τον Γλαύκο Κληρίδη. Ετσι, η οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα έχει την υποστήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, που ιδρύθηκε από τον Γλαύκο Κληρίδη και των Ελεύθερων Δημοκρατών του Γιώργου Βασιλείου. Το κόμμα αυτό διαθέτει στη Βουλή δύο μόνο βουλευτές, τον Γ. Βασιλείου και τη σύζυγό του Ανδρούλα Βασιλείου. Ωστόσο, όπως γράφουν οι χτεσινές εφημερίδες της Λευκωσίας, η αντιπροσωπεία του κόμματος του Γ. Βασιλείου, κατά την προχτεσινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη, ζήτησε ακόμη ένα υπουργείο. Το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών όχι μόνο παραμένει στην κυβέρνηση, αλλά όπως δήλωσε χτες ο υπουργός Γεωργίας και ΓΓ του κόμματος Κ. Θεμιστοκλέους: "Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες διαβεβαίωσαν στον Γλ. Κληρίδη ότι είναι έτοιμοι για πιο ενεργό συμμετοχή στο νέο κυβερνητικό σχήμα"(!). Με τη στάση τους αυτή - όπως γράφει η χτεσινή "Χαραυγή" - οι Ελεύθεροι Δημοκράτες προσφέρουν σωσίβιο για παράταση ζωής στην κυβέρνηση Γλ. Κληρίδη.

Αρχηγοί και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων σε χτεσινή σύσκεψή τους, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Σπ. Κυπριανού, αποφάσισαν, ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρ. Πουργουρίδη, αναβολή μέχρι τις 2 Απριλίου της συζήτησης στην Ολομέλεια του Σώματος του θέματος των καταγγελιών του Χρ. Πουργουρίδη για πλουτισμό του Ντ. Μιχαηλίδη με αθέμιτα μέσα. Οσον αφορά το αίτημα του απερχόμενου υπουργού Εσωτερικών να προσφωνήσει τη Βουλή, αυτό δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό ιδιαίτερα μετά την παραίτησή του. Σύμφωνα με γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας της Δημοκρατίας δεν επιτρέπεται σε πολίτες να προσφωνούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Επανέρχεται ο Ντενκτάς

Ο Ντενκτάς σε διάλεξη που έδωσε στην Ακαδημία Πολέμου στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε, με τον κυνισμό που τον χαρακτηρίζει, ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση της Τουρκίας ότι η Κύπρος είναι νησί που ανήκει στην Τουρκία και ότι οι Τουρκοκύπριοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας. Συνεχίζοντας, εξέφρασε ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα, κατά την έκφρασή του, των δύο τελευταίων κυβερνήσεων της Τουρκίας στο Κυπριακό και δήλωσε ότι η Αμερική, η Αγγλία, η Γερμανία και το Συμβούλιο Ασφαλείας περιμένουν τώρα τις εκλογές στην Τουρκία για να δουν κατά πόσο και η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πολιτική αυτή. Τους πληροφορώ, είπε, ότι οι εκλογές δεν πρόκειται να μεταβάλουν οτιδήποτε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ