Παρασκευή 19 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επικίνδυνη η κυβέρνηση και η πολιτική της
  • Πλατιά ανταπόκριση στο κάλεσμα του ΚΚΕ
  • Αντιπολεμικό φράγμα στο στρατό της νέας κατοχής
  • Νέα πρόκληση, αυτή τη φορά από τους Αγγλους, που σήκωσαν τη σημαία τους μέσα στο λιμάνι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (Γραφείο Βόρειας Ελλάδας).-

Συγκλονιστικές στιγμές αγωνιστικής ανάτασης, περηφάνιας, αξιοπρέπειας, στιγμές - προϋπάντηση ενός μέλλοντος αντάξιου των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων αυτού του λαού, έζησε χτες το βράδυ η Θεσσαλονίκη. Το επίμονο - όλο αυτό τον καιρό - κάλεσμα των κομμουνιστών για μια νέα αντίσταση κόντρα στη νέα ιμπεριαλιστική κατοχή βρήκε ανταπόκριση.

Πατριώτες, δημοκράτες, φίλοι της ειρήνης, έδωσαν το "παρών" τους στο αντιπολεμικό σάλπισμα του ΚΚΕ.

Ηταν 4.15 το απόγευμα όταν ο φωτογραφικός φακός του "Ρ" κατέγραφε τη νέα προσβολή.Μετά τους Γερμανούς ύψωσαν και οι απόγονοι του Σκόμπυ, οι Αγγλοι στρατηγοί, τη σημαία τους επί ελληνικού εδάφους,στο στρατόπεδο που έχουν στήσει στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά, δυστυχώς, δε βρέθηκε Ελληνας αξιωματικός να κατεβάσει την αγγλική σημαία,κάτι που είχε συμβεί όταν το επιχείρησαν πριν λίγες μέρες οι Γερμανοί. Η διαταγή από το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά, όπου στεγάζονται οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ,είναι απόλυτη: Κανένα εμπόδιο στις δυνάμεις της Συμμαχίας! Και σ' αυτήν, δυστυχώς, υποτάχθηκαν - έτσι, τουλάχιστον, φάνηκε στην πράξη - άπαντες, όσοι έχουν ορκιστεί πίστη στη διαφύλαξη του Συντάγματος.

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα, έξω από την αίθουσα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου έγινε τελικά η συγκέντρωση που οργάνωσε το ΚΚΕ, τα μεγάφωνα ενημέρωναν την πόλη:

Δεν πάει άλλο! Η πόλη μας είναι υπό ΝΑΤΟική κατοχή! Φτάνει πια! Να φύγει τώρα το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. Καμιά εμπλοκή! Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στο μακελειό που ετοιμάζουν. Κάθε πατριώτης ας πάρει θέση: Με τους υποταγμένους, ή μ' αυτούς που αντιστέκονται!

Το σύγχρονο ΟΧΙ

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, παρά το τσουχτερό κρύο και την καταρρακτώδη βροχή, η περιοχή γύρω από το Αριστοτέλειο αποκτά άλλο "χρώμα". Δεν είναι πια μόνο Θεσσαλονικείς αυτοί που φτάνουν εδώ. Απ' όλες τις πόλεις, όχι μόνο της Κεντρικής Μακεδονίας, ως και από τον Εβρο φτάνουν αντιπροσωπείες μαχητών της ειρήνης για να δηλώσουν "παρών" στο κάλεσμα κόντρα στον ιμπεριαλισμό. Η πόλη που τα αρπακτικά της ευρω-λαγνείας και οι πολιτικοί υπάλληλοι του ΝΑΤΟ θέλουν να παρουσιάζουν μόνο ως πόλη - ορμητήριο για την περίφημη "διείσδυση" στα Βαλκάνια, διαλαλεί την ιστορία της: Τόπος ειρηνικής συνεύρεσης των λαών. Τόπος καθαγιασμένος σε αγώνες για λευτεριά και προκοπή. Τόπος εργατών απ' όλα τα έθνη και τις φυλές που κατά καιρούς έφτασαν εδώ, δίπλα στη θάλασσα, στο σημείο της επικοινωνίας και της ανταλλαγής, για να μεγαλουργήσουν εν ειρήνη. Αυτή η καταπληκτική πόλη ορθώνει ξανά το ανάστημά της. Δηλώνει το ΟΧΙ της σ' όσους όλο αυτό το διάστημα όχι απλά σιωπούν, αλλά και προσπαθούν να την πείσουν ότι μόνο λόγο ύπαρξης έχει να "εξυπηρετεί" στα εκσυγχρονισμένα "Λαδάδικα" το νέο στρατό κατοχής.

Αντίσταση!

Στις 8 το βράδυ η αντιπολεμική συγκέντρωση που έχει οργανώσει το ΚΚΕ βρίσκεται ήδη στο φόρτε της. Αποδεικνύει πως σ' αυτό τον τόπο υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που αντιστέκονται. Το μήνυμα του Κόμματος απλώνεται:

Κόντρα στην πολιτική της υποτέλειας και της υποταγής. Κόντρα στο ΠΑΣΟΚ της υποταγής. Κόντρα στη ΝΔ της υποταγής. Κόντρα στο ΣΥΝ της υποταγής. Κόντρα και σ' όλους εκείνους από άλλες πολιτικές δυνάμεις που επέλεξαν αυτή την περίοδο να στέκονται "σούζα" όταν περνούν τα στρατεύματα του νέου κατακτητή.

Κόντρα σε στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς κύκλους που διοχετεύουν μέσα από φιλικές τους εφημερίδες στην κοινή γνώμη την "αγωνία" τους "να προλάβουμε να μπούμε στο Κόσσοβο πριν μπουν οι Τούρκοι"!

Κόντρα στο στρατό των ΝΑΤΟικών δυνάμεων κατοχής.

Κόντρα στους ντόπιους υπαλλήλους αυτού του στρατού.

Κόντρα στις κατ' όνομα μόνο ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις,που έχουν ζώσει το λιμάνι, όχι για να πετάξουν στη θάλασσα - όπως έχουν συνταγματική υποχρέωση τους ξένους κατακτητές - αλλά για να αντιμετωπίσουν "ως εισβολείς" Ελληνες διαδηλωτές που αξιώνουν "να φύγει το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια"!

Ο,τι περνά απ' το χέρι μας...

Στις 8.30 το βράδυ από το βήμα της συγκέντρωσης μέλη της παροικίας των Γιουγκοσλάβων,που ζουν στη Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη κάνει καθαρό στους συγκεντρωμένους πως ο αγώνας κόντρα στον ιμπεριαλισμό είναι κοινός για τους λαούς της περιοχής. Στο βήμα βρίσκεται ήδη ο Δ. Γόντικας.Δηλώνει κατηγορηματικά:

"Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε για άλλη μια φορά τους βαλκάνιους λαούς εξ ονόματος όλων των κομμουνιστριών και κομμουνιστών της Ελλάδας:

Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, το σύνθημα "κανένας Ελληνας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία" να γίνει σύνθημα και υπόθεση όλου του ελληνικού λαού και της νεολαίας του".

Σημειώνει: "Το Βιετνάμ, όσο κι αν προσπαθούν οι Αμερικανοί να απαλλαγούν από τα διδάγματά του, είναι πολύ ζωντανό στη μνήμη των λαών".

Προειδοποιεί: "Δεν είμαστε ραγιάδες. Στην περίπτωση που θα επιχειρήσουν να ανάψουν τη φωτιά του πολέμου, θα καλέσουμε την εργατική τάξη, το λαό, τη νεολαία, να υπερασπιστούν τη ζωή και το μέλλον τους, τρομοκρατώντας τους τρομοκράτες,ορθώνοντας το ανάστημά τους, τη δύναμή τους, τον ενωμένο παλλαϊκό αγώνα τους".

Τονίζει προς όποιον διατηρεί ακόμα ίχνη φιλότιμου:

"Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Αυτή η πολιτική είναι επικίνδυνη. Πρέπει να συναντήσει τη μεγαλύτερη δυνατή αντίσταση. Να καταδικαστεί και να ανατραπεί. Αν χτες οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης σταμάτησαν για λίγη ώρα και συμβολικά το τρένο του πολέμου, με λίγες δυνάμεις, ένας λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να σταματήσει το χέρι του πολέμου"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ