ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επικίνδυνη η μεταφορά στα ιδιωτικά συμφέροντα

Εντονοι προβληματισμοί από τους επιστήμονες

Σημαντικούς προβληματισμούς για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον άνθρωπο οι ανακαλύψεις της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας, καθώς μεγάλο μέρος της έρευνας έχει περάσει στα χέρια μεγάλων φαρμακευτικών και άλλων ιδιωτικών εταιριών, εξέφρασαν χτες ο καθηγητής τη Φυσικής Δ. Νανόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Ανδρουλάκης.

Οι δυο καθηγητές παρομοίασαν τα τελευταία επιτεύγματα της ιατρικής με μια νέα μορφή "ατομικής βόμβας", καθώς μέχρι το 2003 θα έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως το γονιδίωμα. "Πρέπει να προλάβουμε τις συνέπειες αυτής της "ατομικής βόμβας"", είπαν οι δυο καθηγητές στη συνέντευξη Τύπου για το 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Βιοηθικής που θα γίνει στις 19-21 Μάρτη 1999 στο Μέγαρο Μουσικής. Θέμα του συνεδρίου είναι: "Η μοριακή διάγνωση ατόμων, που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου: Ιατρικά, ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα".

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν απ' τα νέα δεδομένα και υπογράμμισαν ότι οι συνέπειες θα εξαρτηθούν άμεσα από το ποιος θα διαχειριστεί τις γνώσεις αυτές και για ποιο σκοπό. Ο καθηγητής Γ. Ανδρουλάκης είπε ότι "η νέα τροπή της έρευνας δημιουργεί πολλά νέα ζητήματα, ενώ προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για την παρέμβαση στη φύση όσο και για τη ζωή του ανθρώπου, και ειδικότερα καθώς ο έλεγχος αυτών των ερευνών και εφαρμογών ξεφεύγει από τα κρατικά χέρια και μεταφέρεται στο πεδίο των συμφερόντων των ιδιωτών".

Με την έκρηξη της γνώσης προκύπτουν ηθικά, ιατρικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα. Τίθενται θέματα ελέγχου του ανθρώπου. "Η υιοθέτηση ενός γενικού ελέγχου μέσα στην κοινωνία, είπαν οι ομιλητές, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολοκληρωτικής κοινωνίας που θα θίγει την αυτονομία των μελών της", ενώ, τέλος, ο Δ. Νανόπουλος τόνισε την ανάγκη θωράκισης του ανθρώπου από αυτούς τους κινδύνους, με τη δημιουργία ισχυρών νόμων και κανόνων που θα διέπουν την έρευνα και αξιοποίηση των γνώσεων, αλλά και με την ίδρυση Διεθνούς Οργάνωσης Βιοηθικής.

Ανταγωνισμός εταιριών

Οπως αναφέρει χτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του NHGRI (οι έρευνες του οποίου επιχορηγούνται από το κράτος) και δύο άλλων ιδιωτικών προγραμμάτων, για την ολοκλήρωση της πλήρους απογραφής των γονιδίων του ανθρώπου.

Μια επιχείρηση στην οποία έχει ενταχθεί η αμερικανική βιομηχανία Perkin - Elmer και το Ινστιτούτο Ερευνας για το αυτοαναπαραγόμενο τμήμα του κυττάρου(TIGR), στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, προβλέπει να αποκρυπτογραφήσει το 99% του αυτοαναπαραγόμενου κυττάρου μέχρι το 2001. Το ύψος του προϋπολογισμού της έρευνας ανέρχεται μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπεύθυνος του Τρίτου Προγράμματος, δρ. Ουίλιαμ Χέιζελταϊν επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμά του έχει ήδη αποκρυπτογραφήσει το 75% του ανθρώπινου αυτοαναπαραγόμενου τμήματος του κυττάρου, αλλά δεν προβλέπει την πλήρη αποκρυπτογράφησή του.

Το δημόσιο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990, με προϋπολογισμό τρία δισ. δολάρια έχει καταχωρήσει στο ευρετήριό του, 180 εκατομμύρια από τα περίπου 3 δισ. στοιχεία ή βάσεις που αποτελούν τον γενετικό μας κώδικα.

ΤΥΦΛΟΙ
"Θέλουμε δημόσια φτηνή τηλεφωνία"

Πορεία χτες στο υπουργείο Μεταφορών

"Ο ΟΤΕ κάνει την πολιτική του ανεξάρτητα από το υπουργείο Μεταφορών". Αυτή την απάντηση έδωσε χτες ο υφυπουργός Μεταφορών Νίκος Σαλαγιάννης στους εκπροσώπους του Συνδέσμου Τυφλών που τον επισκέφτηκαν, ζητώντας του την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου στους τηλεφωνικούς λογαριασμούς για τα μέλη του συνδέσμου. Μετατόπισε έτσι την αρμοδιότητα για την ικανοποίηση του αιτήματος στον μετοχοποιημένο πλέον ΟΤΕ και απλά δεσμεύτηκε να μεσολαβήσει, ώστε μέσα στις επόμενες 15 ημέρες να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο των Τυφλών για το αν και πόση θα είναι η αύξηση των δωρεάν μονάδων που θα παραχωρηθεί σε κάθε μέλος του.

Νωρίτερα οι τυφλοί πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από τα γραφεία του Συνδέσμου τους στην οδό Βερανζέρου, στο υπουργείο Μεταφορών, όπου με συνθήματα όπως "ο ΟΤΕ ανήκει στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό" και"τέρμα πια στην κοροϊδία, θέλουμε δημόσια φτηνή τηλεφωνία", εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν για την ικανοποίηση της πρώτης προτεραιότητας, όπως χαρακτηρίζουν αυτό το αίτημά τους. Κι αυτό γιατί, όπως τόνιζαν, η καθημερινή ζωή του τυφλού κυριολεχτικά οργανώνεται μέσα από μια τηλεφωνική γραμμή που αποτελεί πολλές φορές μοναδική λύση για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών, καθώς και την αντιμετώπιση της κοινωνικής απομόνωσης.

Τη διαφωνία του για τον περιορισμό του αιτήματος μόνο για την ψηφιακή τηλεφωνία επισήμανε, μιλώντας στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος της "Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης" Χρ. Γεωργακόπουλος."Η κινητοποίηση, τόνισε, θα έπρεπε να συνδέεται με την ουσία της πολιτικής που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να συνδεθεί με τα άλλα αιτήματα όπως η κοροϊδία της αύξησης 8% των επιδομάτων,, την παιδεία, την ειδική εκπαίδευση κλπ.".

Τέλος, κάλεσε τους συγκεντρωμένους να στηρίξουν την πρωτοβουλία της ΕΣΚ και άλλων δυνάμεων για τη συλλογή υπογραφών κάτω από κείμενο με τις βασικές θέσεις του χώρου μετά την άρνηση της πλειοψηφίας να τεθεί επικεφαλής του αγώνα για τα πραγματικά προβλήματα των τυφλών.

ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΘΗΡΑΣ
Πολύμηνη καθυστέρηση μισθών των εργαζομένων

Το ζήτημα των πολύμηνων καθυστερήσεων καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στον Κρατικό Παιδικό Σταθμό Επισκοπής Γωνιάς Θήρας έφεραν στη Βουλή, με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Αιγαίου οι βουλευτές του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας και Αποστόλης Τασούλας.

Οπως τονίζουν οι δύο βουλευτές, χρειάστηκε να κατατεθεί η 5185/16-12- 1998 Ερώτηση, προκειμένου να καταβληθούν την παραμονή των Χριστουγέννων 1998 τα δεδουλευμένα τεσσάρων μηνών, ενώ πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίστηκε και σε άλλους Παιδικούς Κρατικούς Σταθμούς των Κυκλάδων (Πάρου, Τήνου κλπ). "Αλλά ενώ το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, υπογραμμίζουν στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ, απαντώντας στην προαναφερθείσα Ερώτηση διαβεβαίωνε ότι "η καθυστέρηση αμοιβής αυτού του προσωπικού (σ.σ: δηλαδή του Παιδικού Κρατικού Σταθμού Επισκοπής Γωνιάς Θήρας), οφείλεται σε διαδικαστικό θέμα, που έχει σχέση με την υλοποίηση του προϋπολογισμού του σταθμού και ήδη βρίσκεται στη λύση του", το πρόβλημα παρουσιάστηκε ξανά. Ετσι παρ' όλο που βρισκόμαστε στα μέσα Μάρτη 1999, οι εργαζόμενοι του Σταθμού δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Γενάρη και Φλεβάρη 1999, αλλά και οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις μήνες... ".

Επιπλέον, στο συγκεκριμένο Σταθμό εδώ και τέσσερα χρόνια έχει ιδρυθεί στα χαρτιά το Βρεφικό Τμήμα, το οποίο, όμως, δεν έχει λειτουργήσει ακόμα!

Καταλήγοντας οι δύο βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Υγείας - Πρόνοιας και Αιγαίου, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές του Παιδικού Κρατικού Σταθμού Επισκοπής Γωνιάς Θήρας και στο εξής να πληρώνονται κανονικά και ώστε να λειτουργήσει το Βρεφικό Τμήμα του συγκεκριμένου Σταθμού, αφού αυτό θα είναι το μοναδικό στο νησί και θα εξυπηρετεί τους εργαζόμενους γονείς;

ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ
Εκλογικό πραξικόπημα

Προκηρύχτηκαν νέες εκλογές για την ανάδειξη εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, επειδή εκλέχτηκε ο εκπρόσωπος της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης"

Δρομολογείται τελικά το πραξικόπημα της διοίκησης του νοσοκομείου "Αγία Ολγα" για την ακύρωση των εκλογών απ' τις οποίες αναδείχτηκε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου, καταγγέλλουν εκπρόσωποι της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΑΣ).

Στις επαναληπτικές εκλογές, που έγιναν στις 8.12.1998, στο ΔΣ του νοσοκομείου εκλέχτηκε συνδικαλιστής της ΑΣ - που στηρίζεται απ' την ΕΣΑΚ Δημοσίου - με 161 ψήφους έναντι 160 του εκπροσώπου της ΠΑΣΚΕ.

Με παράνομη και κατάπτυστη απόφαση του ΔΣ, επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣ, ακυρώθηκαν οι εκλογές και προκηρύχτηκαν νέες για τις 23 και 30 Μάρτη 1999 με πρόσχημα την απουσία δικαστικού εκπροσώπου. Υπενθυμίζουμε ότι αυτές οι εκλογές γίνονται με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου και πουθενά τα τελευταία 15 χρόνια σε όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας δε συμμετέχει δικαστικός αντιπρόσωπος γιατί δεν το προβλέπει ο νόμος.

Ας σημειωθεί ότι την απόφαση την έχουν ψηφίσει ο προηγούμενος εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος της ΠΑΣΚΕ και ο νεοεκλεγείς εκπρόσωπος των γιατρών, μέλος της ΔΑΚΕ οι οποίοι εκλέχτηκαν χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο. "Η υποκρισία όμως", τονίζουν οι εκπρόσωποι της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης", "έχει και τα όριά της. Ξέρουμε καλά ότι όλα γίνονται με άνωθεν εντολή. Δηλαδή του υπουργείου και της δωρήτριας, οι οποίοι, χρόνια τώρα, βλέπουν στους εκπροσώπους της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" το εμπόδιο, να χρησιμοποιούν το νοσοκομείο κατά το δοκούν αλλά και να δρομολογήσουν εκείνα τα σχέδια που νοσοκομεία όπως η "Αγία Ολγα" λόγω των ειδικών σχέσεων με τους λεγόμενους δωρητές, μπορούν να λειτουργήσουν πιλοτικά στη διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων. Οι παραπάνω μεθοδεύσεις δε θα περάσουν. Οι εργαζόμενοι της "Αγίας Ολγας" έχουν και πείρα και θέληση να αχρηστεύσουν τέτοια σχέδια. Ακόμα κι αν γίνουν οι εκλογές, θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη πλειοψηφία κάνοντας μπούμερανγκ για τους διοικούντες το εκλογικό τους πραξικόπημα. Ευθύνες τεράστιες έχουν οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ στη διοίκηση του σωματείου που με πρόσχημα τη μη συγκρότηση προεδρείου ύστερα από τις πρόσφατες εκλογές του συλλόγου, αρνήθηκαν να καταδικάσουν το εκλογικό πραξικόπημα της διοίκησης του νοσοκομείου". Ας σημειωθεί ότι στις πρόσφατες εκλογές οι εργαζόμενοι αφαίρεσαν την αυτοδυναμία από την ΠΑΣΚΕ όπου από 5 έδρες πήρε 4 και ανέδειξαν δεύτερη και ισχυρή δύναμη την "Αγωνιστική Συσπείρωση", που από 2 έδρες πήρε 3 με αύξηση 9 ποσοστιαίων μονάδων.

Κάρτες της Γιούνισεφ

Κυκλοφόρησε η νέα συλλογή καρτών και δώρων της Γιούνισεφ για την άνοιξη και το καλοκαίρι 1999, η αγορά των οποίων αποτελεί έμπρακτη στήριξη στο έργο της οργάνωσης, η οποία τη χρονιά που πέρασε εφάρμοσε προγράμματα συνεργασίας ύψους 919 εκατομ. δολαρίων σε 161 σημεία του πλανήτη.

Οπως επισημαίνει η Γιούνισεφ, με αγορές δώρων και καρτών αξίας 4.500 δρχ. καλύπτεται το κόστος πλήρους ανοσοποίησης ενός παιδιού, ενώ με αγορές αξίας 25.000 δρχ. καλύπτεται το κόστος ενός τεχνητού μέλους για προσθετική σε ανάπηρο από νάρκη παιδί.

"Η κινητοποίηση έπρεπε να συνδέεται με την πολιτική που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και επιφυλάσσει αυξήσεις 8% στα επιδόματα", τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΣΚ Χρ. Γεωργακόπουλος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ