Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΙΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Επικίνδυνη η μεταφορά στα ιδιωτικά συμφέροντα

Εντονοι προβληματισμοί από τους επιστήμονες

Σημαντικούς προβληματισμούς για τους κινδύνους που εγκυμονούν για τον άνθρωπο οι ανακαλύψεις της ιατρικής και της βιοτεχνολογίας, καθώς μεγάλο μέρος της έρευνας έχει περάσει στα χέρια μεγάλων φαρμακευτικών και άλλων ιδιωτικών εταιριών, εξέφρασαν χτες ο καθηγητής τη Φυσικής Δ. Νανόπουλος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθήνας Γ. Ανδρουλάκης.

Οι δυο καθηγητές παρομοίασαν τα τελευταία επιτεύγματα της ιατρικής με μια νέα μορφή "ατομικής βόμβας", καθώς μέχρι το 2003 θα έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως το γονιδίωμα. "Πρέπει να προλάβουμε τις συνέπειες αυτής της "ατομικής βόμβας"", είπαν οι δυο καθηγητές στη συνέντευξη Τύπου για το 1ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της Βιοηθικής που θα γίνει στις 19-21 Μάρτη 1999 στο Μέγαρο Μουσικής. Θέμα του συνεδρίου είναι: "Η μοριακή διάγνωση ατόμων, που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου: Ιατρικά, ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα".

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν στα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν απ' τα νέα δεδομένα και υπογράμμισαν ότι οι συνέπειες θα εξαρτηθούν άμεσα από το ποιος θα διαχειριστεί τις γνώσεις αυτές και για ποιο σκοπό. Ο καθηγητής Γ. Ανδρουλάκης είπε ότι "η νέα τροπή της έρευνας δημιουργεί πολλά νέα ζητήματα, ενώ προκύπτουν σημαντικοί κίνδυνοι τόσο για την παρέμβαση στη φύση όσο και για τη ζωή του ανθρώπου, και ειδικότερα καθώς ο έλεγχος αυτών των ερευνών και εφαρμογών ξεφεύγει από τα κρατικά χέρια και μεταφέρεται στο πεδίο των συμφερόντων των ιδιωτών".

Με την έκρηξη της γνώσης προκύπτουν ηθικά, ιατρικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα. Τίθενται θέματα ελέγχου του ανθρώπου. "Η υιοθέτηση ενός γενικού ελέγχου μέσα στην κοινωνία, είπαν οι ομιλητές, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μιας ολοκληρωτικής κοινωνίας που θα θίγει την αυτονομία των μελών της", ενώ, τέλος, ο Δ. Νανόπουλος τόνισε την ανάγκη θωράκισης του ανθρώπου από αυτούς τους κινδύνους, με τη δημιουργία ισχυρών νόμων και κανόνων που θα διέπουν την έρευνα και αξιοποίηση των γνώσεων, αλλά και με την ίδρυση Διεθνούς Οργάνωσης Βιοηθικής.

Ανταγωνισμός εταιριών

Οπως αναφέρει χτεσινό τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, εδώ και αρκετούς μήνες, έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του NHGRI (οι έρευνες του οποίου επιχορηγούνται από το κράτος) και δύο άλλων ιδιωτικών προγραμμάτων, για την ολοκλήρωση της πλήρους απογραφής των γονιδίων του ανθρώπου.

Μια επιχείρηση στην οποία έχει ενταχθεί η αμερικανική βιομηχανία Perkin - Elmer και το Ινστιτούτο Ερευνας για το αυτοαναπαραγόμενο τμήμα του κυττάρου(TIGR), στο Ρόκβιλ του Μέριλαντ, προβλέπει να αποκρυπτογραφήσει το 99% του αυτοαναπαραγόμενου κυττάρου μέχρι το 2001. Το ύψος του προϋπολογισμού της έρευνας ανέρχεται μεταξύ 200 και 250 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο υπεύθυνος του Τρίτου Προγράμματος, δρ. Ουίλιαμ Χέιζελταϊν επιβεβαίωσε ότι το πρόγραμμά του έχει ήδη αποκρυπτογραφήσει το 75% του ανθρώπινου αυτοαναπαραγόμενου τμήματος του κυττάρου, αλλά δεν προβλέπει την πλήρη αποκρυπτογράφησή του.

Το δημόσιο πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1990, με προϋπολογισμό τρία δισ. δολάρια έχει καταχωρήσει στο ευρετήριό του, 180 εκατομμύρια από τα περίπου 3 δισ. στοιχεία ή βάσεις που αποτελούν τον γενετικό μας κώδικα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απρόβλεπτες συνέπειες για τον άνθρωπο (2003-07-16 00:00:00.0)
Τέχνη και βιοηθική (2002-11-19 00:00:00.0)
Ο σκοπός «αγιάζει» τους κλώνους; (2001-11-27 00:00:00.0)
Ποινικοποιήθηκε η κλωνοποίηση ανθρώπου (2001-08-02 00:00:00.0)
Ελλειψη θεσμικού πλαισίου (2001-02-14 00:00:00.0)
Υπέρ της κλωνοποίησης εμβρύων η Επιτροπή Βιοηθικής (1997-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ