Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΙ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΙΑΙΑΣ
Αρχισαν τα χαράτσια του "Καποδίστρια"

ΛΙΒΑΔΕΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σε θεσμό επιβολής αντιλαϊκών φόρων και "ξεζουμίσματος" των δημοτών, αναδεικνύεται στην πράξη ο αναγκαστικός από την κυβέρνηση "Καποδίστριας". Οι αποφάσεις που πάρθηκαν στα πρόσφατα Δημοτικά Συμβούλια Λιβαδειάς και Ιστιαίας, δεν επιβεβαιώνουν όμως μόνο το παραπάνω. Επιβεβαιώνουν, κυρίως, το ΚΚΕ και τους συνδυασμούς που στήριξε, όταν προεκλογικά κατήγγειλαν την αντιλαϊκή κυβερνητική επέλαση και τη μετατροπή της ΤΑ σε "μακρύ χέρι" της κυβέρνησης και όταν είχαν επιστήσει την "προσοχή" των δημοτών στην υποκρισία και στα "κροκοδείλια δάκρυα" των εκπροσώπων της ΝΔ και του ΣΥΝ, υπογραμμίζοντας πως και τα δύο αυτά κόμματα "δεν μπορούν παρά να είναι ταυτισμένα με τους αντιλαϊκούς στόχους της ΟΝΕ και της "σύγκλισης"".

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Λιβαδειάς Χρ. Παλαιολόγος - στέλεχος του ΣΥΝ, που στηρίχτηκε στις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ - δύο μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, "φρόντισε" για την επιβολή αντιλαϊκής φορολογίας στους δημότες, εξισώνοντας τα τέλη των πρώην κοινοτήτων με το δήμο και επιβάλλοντας αυξήσεις τελών (5,5% στα τέλη καθαριότητας, φωτισμού και δημοτικού φόρου, σφαγείων 12%, τέλη κοινόχρηστων δημοτικών χώρων 45% και βοσκότοπων 20%). Οσο για τους κατοίκους των πρώην κοινοτήτων επιφύλαξε "ιδιαίτερη" μεταχείριση, χαρατσώνοντάς τους - με τη συναίνεση των τοπικών συμβουλίων, που πρόκεινται σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ - με τρομακτικές αυξήσεις τελών. Ενδεικτικά στο Ρωμέικο τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού αυξήθηκαν κατά 100%, ενώ στο Λαφύστι οι αυξήσεις έφτασαν στο 40%.

Τις παραπάνω αποφάσεις καταψήφισε και κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της "Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης" (ΔΑΣ) Γ. Γκικόπουλος,ξεσκεπάζοντας τη λογική του Δήμου- φορομπήχτη που έχει εφαρμόσει - και τώρα επεκτείνει - ο δήμαρχος Χρ. Παλαιολόγος, και τονίζοντας ότι "μια τέτοια φορολόγηση των δημοτών είναι απαράδεκτη, βοηθάει την κυβέρνηση και θα επιταχύνει την ερήμωση των χωριών".

Στην ίδια συνεδρίαση του ΔΣ συζητήθηκε και ο προϋπολογισμός, τον οποίο ο Γ. Γκικόπουλος χαρακτήρισε αντιαναπτυξιακό και φτωχό, που κινείται στα ασφυκτικά πλαίσια της διαχείρισης και χωρίς καμιά δαπάνη για τις ουσιαστικές ανάγκες της πόλης (παιδεία, υγεία, κοινωνική πρόνοια, πολιτισμός, αθλητισμός). "Η αντιλαϊκότητα του προϋπολογισμού", τόνισε ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣ, "αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα τακτικά έσοδα προέρχονται από τοπική φορολογία".

Στην Ιστιαία

Παρόμοια κατάσταση έχει δημιουργηθεί και στο νέο Δήμο Ιστιαίας, όπου η δημοτική αρχή - πρόσκειται στη ΝΔ - με τη συναίνεση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, επέβαλλε αυξήσεις τελών φωτισμού, καθαριότητας, ύδρευσης, πεζοδρομίων κλπ, που φτάνουν μέχρι και το 20%. Παράλληλα, ο νυν και πρώην δήμαρχος υπέγραψαν και"συμφωνητικό" για να αποσυρθούν οι μηνύσεις που έχουν κατατεθεί και από τις δύο πλευρές για οικονομικές ατασθαλίες και παράνομες προσλήψεις.

Η "Δημοτική Αγωνιστική Ενότητα" (ΔΑΕ) του Δήμου Ιστιαίας καταγγέλλει τη συμφωνία των δύο μονομάχων σαν... αρραβώνιασμα και την αύξηση των δημοτικών τελών σαν... κουφέτα προς τους δημότες. Στην ανακοίνωσή της η ΔΑΕ αναρωτιέται γιατί η δημοτική αρχή δε διεκδικεί πόρους από τον "πακτωλό χρημάτων" που θα δινόταν για την εφαρμογή του "Καποδίστρια" και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση και γιατί έρχεται τώρα να προσθέσει τα οικονομικά βάρη της εφαρμογής του στην ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των δημοτών.

Οσο για την αλληλοσυγκάλυψη ευθυνών μεταξύ του πρώην και του νυν δημάρχου Ιστιαίας, η ΔΑΕ υπογραμμίζει πως "η καλύτερη υπηρεσία που θα πρόσφεραν στο δήμο θα ήταν να παραιτηθούν. Γιατί αντίθετα απ' αυτό που επικαλούνται σαν καλό του τόπου, έχουν γίνει πολύ επικίνδυνοι για το δήμο και τους δημότες του".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ