Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ - ΤΕΔΚ
Επικυρώνεται η κατάργηση της πολυφωνίας

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας "βρίσκεται" το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την ανάδειξη των εκπροσώπων των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ). Ετσι, αφού υπογραφεί και δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναμένεται να ξεκινήσουν και οι σχετικές διαδικασίες ανάδειξης των παραπάνω συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διαδικασίες που καθυστέρησαν καθώς το εν λόγω ΠΔ, στα μέσα Γενάρη, κρίθηκε από το ΣτΕ παράνομο. Κι αυτό γιατί, όπως έκρινε το δικαστήριο, δεν προέβλεπε τη συμμετοχή στα όργανα της ΤΑ των εκπροσώπων των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων.

Βέβαια αυτή δεν ήταν η μόνη... παρατυπία. Το σημαντικό είναι πως και με το συγκεκριμένο ΠΔ, το αίτημα για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στη βάση της, δηλαδή στην ανάδειξη των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων πετιέται στο καλάθι των αχρήστων. Ενώ, η όποια στροφή προς το αναλογικότερο μπορεί να σηματοδοτούν κάποιες διατάξεις - όπως η δυνατότητα υποβολής μεμονωμένων υποψηφιοτήτων - μετατρέπεται σε τροχοπέδη διεκδίκησης της απλής αναλογικής και κατ' επέκταση της μέγιστης αντιπροσώπευσης των απόψεων.

Το σκόπελο που έθετε το ΣτΕ, προσπέρασε ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Παπαδόπουλος, καταργώντας, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, την ύπαρξη των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων. Ετσι εξασφάλισε την προώθηση του εν λόγω ΠΔ, που από πριν είχε κριθεί από πολλούς αιρετούς ως συνέχεια του ήδη αντιδημοκρατικού τρόπου ανάδειξης των εκπροσώπων της ΤΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ