Τετάρτη 17 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γεμίζουν την "καρδάρα" των γαλακτοβιομηχάνων

Το υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι ...ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των ντόπιων και ξένων γαλακτοβιομηχανιών

Τις απαιτήσεις των γαλακτοβιομηχάνων, ντόπιων και ξένων, σπεύδει να ικανοποιήσει με προκλητικό τρόπο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και στο πλαίσιο αυτό εξέδωσε χτες ανακοίνωση Τύπου, στην οποία γνωστοποιείται ότι έχει συνταχτεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την κατηγοριοποίηση του επεξεργασμένου γάλακτος.

Με βάση τα όσα επιλεκτικά ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Γεωργίας, προκύπτει ότι το σχέδιο ΠΔ που ετοιμάστηκε είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των γαλακτοβιομηχάνων και σε βάρος των καταναλωτών και των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος. Στην ανακοίνωση, γίνεται άλλη μια κυβερνητική "δήλωση" ότι ικανοποιείται το αίτημα των ιδιοκτητών της ΔΕΛΤΑ και ΦΑΓΕ για παράταση κατά μια μέρα της ημερομηνία λήξης στο "φρέσκο" παστεριωμένο γάλα, δηλαδή από τέσσερις σε πέντε μέρες. Πάντως, η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ δεν περίμεναν καν το υπουργείο Γεωργίας και ανενόχλητες ανακοίνωσαν προκαταβολικά την παράταση της διάρκειας ζωής του "φρέσκου" παστεριωμένου γάλακτος. Η παράταση αυτή, που ανακοίνωσε εκ των υστέρων το υπουργείο Γεωργίας, γίνεται, ώστε οι επονομαζόμενες δύο "αδελφές", και με την κάλυψη της κυβέρνησης, να προλαβαίνουν άνετα να φτάνουν σε όλα τα σημεία πώλησης στη χώρα και να μονοπωλήσουν την αγορά, αφού πρώτα "σβήσουν από το χάρτη" τις συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες της επαρχίας. Αλλωστε, στο όνομα της συγκεκριμένης εκδούλευσης του υπουργείου Γεωργίας, η ΔΕΛΤΑ και η ΦΑΓΕ ξεκίνησαν εδώ και ενάμιση μήνα περίπου ένα "βρώμικο" πόλεμο σε βάρος των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος στη Θεσσαλία, ρίχνοντας επιλεκτικά τις τιμές στο "φρέσκο" παστεριωμένο γάλα μέχρι και 90 δραχμές το κιλό. Αλλά, παρά τις καταγγελίες που έγιναν, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου δε διαπίστωσε αθέμιτο ανταγωνισμό και δεν πήρε κανένα μέτρο.

Εκτός των παραπάνω, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το ΠΔ θα δίνει τη δυνατότητα στους γαλακτοβιομήχανους να ορίζουν από μόνοι τους τη διάρκεια διατηρησιμότητας του "γάλακτος υψηλής παστερίωσης". Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος μειωνόταν η διάρκεια ζωής για το "γάλα υψηλής παστερίωσης" από 45 μέρες σε 25 μέρες. Η διάταξη αυτή φωτογράφιζε το "γάλα υψηλής παστερίωσης" της ΦΑΓΕ, που αναγράφει διάρκεια ζωής 25 μέρες. Ομως, μετά από έντονες πιέσεις της ολλανδικής "Φρίσλαντ" που πουλάει στη χώρα μας "γάλα υψηλής παστερίωσης" με διάρκεια ζωής 45 μέρες και ενδεχομένως και άλλων ξένων γαλακτοβιομηχανιών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας έκανε και αυτό το "χατίρι", για να μη μείνει καμία γαλακτοβιομηχανία, ντόπια και ξένη, παραπονεμένη...

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, γνωστοποιείται ότι, με βάση το ΠΔ που συντάχτηκε, η κατηγοριοποίηση του επεξεργασμένου γάλακτος γίνεται ως εξής:

  • Φρέσκο παστεριωμένο γάλα: Στο γάλα αυτό, θα αναγνωρίζεται μέγιστη διατηρησιμότητα μέχρι 5 ημερών στο ψυγείο και θα είναι το μόνο, που θα φέρει τίτλο "παστεριωμένο" και το μόνο που θα μπορεί να φέρει την ένδειξη "φρέσκο".
  • Γάλα υψηλής παστερίωσης: Στο γάλα αυτό, θα αναγνωρίζεται μέγιστη διατηρησιμότητα σε ψυγείο με ευθύνη του παραγωγού, θα φέρει τον τίτλο "γάλα υψηλής παστερίωσης" και δε θα μπορεί να φέρει ενδείξεις "φρέσκο" ή "παστεριωμένο".
  • Γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας: Στο γάλα αυτό, θα αναγνωρίζεται διατηρησιμότητα μακράς διαρκείας εκτός ψυγείου, θα φέρει την ένδειξη UHT, και δε θα μπορεί να φέρει ενδείξεις, που να επιτρέπουν τη σύγχυσή του με τα εντός ψυγείου διατηρούμενα.
  • Γάλα αποστειρωμένο: Διαφόρων υποκατηγοριών (εβαπορέ κλπ.), διατηρούμενο επί μακρόν εκτός ψυγείου.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστική συσπείρωση για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας (2009-04-07 00:00:00.0)
«Φρέσκο» ...δέκα ημερών! (2006-09-26 00:00:00.0)
Μονοπώλιο στην αγορά (2002-02-03 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των γαλακτοβιομήχανων! (1999-03-04 00:00:00.0)
"Παστεριωμένη" καταστροφή (1997-11-28 00:00:00.0)
Μπέρδεψαν... τα γάλατα (1997-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ