ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με σύνθημα "η σύγκρουση είναι μονόδρομος" στη μάχη οι ΠΚΣ
  • Σε κλίμα αισιοδοξίας έγινε την Κυριακή η Παναθηναϊκή Σύσκεψη όπου συζητήθηκαν οι στόχοι και η παρέμβαση της παράταξης.
  • Συνεχίζονται οι πολύμορφες εκδηλώσεις πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Στη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών για αλλαγή των συσχετισμών, για αγωνιστικό προσανατολισμό στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα έχουν ριχτεί οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας,που δεν απουσίασαν όλη τη χρονιά από τις ανησυχίες και τους αγώνες των φοιτητών και σπουδαστών. Με βασικό σύνθημα "Η σύγκρουση είναι μονόδρομος", οι ΠΚΣ καλούν τους φοιτητές να επιλέξουν το δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα και το μέλλον φοιτητών και σπουδαστών, της νεολαίας και του λαού συνολικά.

Από πολύ νωρίς οι ΠΚΣ, κόντρα στην "ενημέρωση" - παραπληροφόρηση της κυβέρνησης για την "παιδεία ανοιχτών οριζόντων", ενημέρωναν τους σπουδαστές για το πού το πάνε κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση με την παιδεία. Τώρα, λίγους μήνες μετά την προώθηση του αντιδραστικού πλαισίου της μεταρρύθμισης και εν αναμονή νέων μέτρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, και μετά από τους μεγαλειώδεις εκπαιδευτικούς αγώνες, οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτεται ο πραγματικός στόχος των αλλαγών στην παιδεία. Οπως αποκαλύπτεται και ο ρόλος εκείνων που παίζουν το ρόλο του υποστηρικτή της κυβερνητικής πολιτικής και του υπονομευτή του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος. Απέναντι σε όλους αυτούς, οι ΠΚΣ προτείνουν αγώνες μαζικούς και ενωτικούς, συντονισμένους με τους άλλους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας και όλο το λαό για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ορος για να δοθεί ο προσανατολισμός αυτός είναι οι ισχυρές ΠΚΣ στις σχολές.

Οι στόχοι και η παρέμβαση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας μπροστά στις φοιτητικές εκλογές συζητήθηκαν την Κυριακή 21 Μάρτη στην Παναθηναϊκή Σύσκεψη, που έγινε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των ΠΚΣ ΑΕΙ Αθήνας, στη Σύσκεψη επισημάνθηκαν οι σοβαρές δυνατότητες που υπάρχουν για σημαντική άνοδο σε ψήφους στις φετινές φοιτητικές εκλογές, καθώς και στη διεύρυνση του ψηφοδελτίου της παράταξης. Επισημάνθηκε ακόμα η ανάγκη οι φετινές εκλογές να γίνουν με το βλέμμα στραμμένο στην προσπάθεια να υπάρξουν αγωνιστικές διαδικασίες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, να συζητηθούν πλατιά στους φοιτητές τα συμφέροντα των αγώνων του προηγούμενου διαστήματος. Από τις ομιλίες αναφέρθηκαν μια σειρά πρωτοβουλίες πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου, καθώς και πρωτοβουλίες για διεκδικήσεις ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα και ρυθμίσεις. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τις 2 Απρίλη, που θα εκλεγεί νέα Παναθηναϊκή Γραμματεία.

Εκδηλώσεις

Με πλούσια θεματολογία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες μέρες είναι οι εξής:

Σήμερα:

- Στη Φιλοσοφική αφιερωμένη στους μαθητικούς αγώνες.

- Στο Πάντειο, στο Διεθνολογικό και Πολιτικό Τμήμα με θέμα "Ο ρόλος του ΝΑΤΟ και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις".

Την Παρασκευή:

- Στο Βιολογικό με θέμα "Οικολογία και Περιβάλλον".

Επίσης, από χτες μέχρι αύριο Τετάρτη θα υπάρχει έκθεση βιβλίου στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ πολιτιστικό τριήμερο ξεκίνησε χτες και στη Νομική. Χτες πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο Νομικό της Νομικής με θέμα "Περιεχόμενο σπουδών" και στο Οικονομικό της Νομικής για την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ. Σήμερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο και αύριο θα προβληθεί ταινία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Μηχανισμός χειραγώγησης και υποταγής

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ - το μέρος του Β ΚΠΣ που αφορά την εκπαίδευση) υπάρχει ενέργεια "αξιολόγησης" των ΑΕΙ και των ΤΕΙ στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η "αξιολόγηση" απ' ό,τι φαίνεται είναι η αγαπημένη λέξη της αντιεκπαιδευτικης μεταρρύθμισης. Αξιολόγηση του μαθητή, αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, αξιολόγηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι μόνοι που δεν "αξιολογούνται" είναι το υπουργείο και η πολιτική του. Αυτή είναι a - priori άμεμπτη και άψογη. Τι και αν χιλιάδες μαθητές είναι στους δρόμους, τι κι αν τίποτα όρθιο δεν έχει μείνει από την κατά τ' άλλα δημόσια και δωρεάν παιδεία...

Για να δούμε, όμως, τι είναι η περιβόητη "αξιολόγηση" για τα ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα πρέπει να δούμε ποιος "αξιολογεί", γιατί "αξιολογεί" και φυσικά με τι κριτήριο "αξιολογεί".

Πριν τέσσερα χρόνια λειτούργησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα "αξιολόγησης" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), όπου συμμετείχαν από τη χώρα μας, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ και το τμήμα Ηλεκτρολογίας του ΤΕΙ Πάτρας.

Η διαδικασία της "αξιολόγησης" περιλάμβανε τρία σκέλη. Το πρώτο ήταν η "αυτοαξιολόγηση" του υπό αξιολόγηση τμήματος. Το δεύτερο σκέλος ήταν η επιτροπή ομοτίμων, όπου συμμετείχαν τρεις ελληνικής καταγωγής καθηγητές ΑΕΙ του εξωτερικού, ένας εκπρόσωπος του ΤΕΕ και εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Το τρίτο σκέλος ήταν η Εθνική Επιτροπή Αξιολόγησης, όπου συμμετείχαν εκπρόσωπος του υπουργείου, δύο μέλη ΔΕΠ (ΑΕΙ), ένα μέλος ΕΠ (ΤΕΙ), ένας Γραμματέας ΑΕΙ και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Από τη σύνθεση των επιτροπών φαίνεται καθαρά ότι εκείνος που ουσιαστικά "αξιολογεί" είναι ο ΣΕΒ και διάφοροι "φίλοι" της κυβερνητικής πολιτικής, μέλη ΔΕΠ, εξαγορασμένα από τα διάφορα πακέτα της ΕΕ, που ρέουν σε ΑΕΙ - ΤΕΙ, πιστοί πλέον υπηρέτες της πολιτικής της "Λευκής Βίβλου". Φυσικά, σε μια κοινωνία που κέντρο της είναι τα κέρδη των βιομηχάνων, είναι φυσικό οι βιομήχανοι να είναι κριτές, δικαστές και "αξιολογητές" της εκπαίδευσης. Να είναι η υπέρτατη αρχή, που μπροστά της υποκλίνονται υπουργοί και κυβερνήσεις. Για τα προσχήματα όμως και μόνο, ας ρωτήσουμε: Γιατί τέλος πάντων να μην "αξιολογούν" τα ΑΕΙ - ΤΕΙ εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος, εκπρόσωποι της ομοσπονδίας οικοδόμων, της Πανθεσσαλικής και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων της Αθήνας;

Ποια είναι τα κριτήρια της "αξιολόγησης", θα αναρωτηθεί κάποιος ανυποψίαστος. Σε αυτό είναι σαφέστατη η "Λευκή Βίβλος" για την εκπαίδευση, η οποία χαράσσει τη στρατηγική στις χώρες της ΕΕ. Οι στόχοι, λοιπόν, είναι:

1. Η "εμπέδωση" από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της "Ευρωπαϊκής διάστασης της εκπαίδευσης", δηλαδή η ιδεολογική χειραγώγηση μέσα από τον προσανατολισμό των σπουδών, ο εξωραϊσμός και η προπαγάνδιση της ΕΕ, κρύβοντας το αντιδραστικό της περιεχόμενο, τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα και τις συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

2. Η συνεισφορά των ΑΕΙ και ΤΕΙ "στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και τη σύγκλιση στο επίπεδο των λοιπόν κρατών της ΕΕ". Φυσικά αυτό σημαίνει πολλά πράγματα. Σημαίνει υποταγή του περιεχομένου των σπουδών και της έρευνας στις απαιτήσεις των βιομηχάνων - αξιολογητών. Σημαίνει ιδιαίτερη συνεισφορά των ΑΕΙ και ΤΕΙ στην ιδεολογική χειραγώγηση της κοινωνίας και των εργαζομένων, κ.ά.

3. Λειτουργία, οργάνωση και διοίκηση των ΑΕΙ - ΤΕΙ σύμφωνα με το "πνεύμα των καιρών". Δηλαδή, εμπορευματοποίηση, κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων σε αυτά.

Οσο για το σκοπό της "αξιολόγησης"... Σίγουρα, πάντως, δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι ξαφνικά έπιασε την κυβέρνηση ο καημός να "αξιολογήσει" τα ΑΕΙ- ΤΕΙ. Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει καλά ποιο είναι το επίπεδο σπουδών των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, της έρευνας που διεξάγεται, κ.ά. Το ΥΠΕΠΘ διαθέτει επιτροπές και υπεύθυνους που αυτή είναι η δουλιά τους. Αλλωστε, τα προγράμματα σπουδών επιβλέπονται από το ΥΠΕΠΘ. Η λειτουργία, κατάργηση, μετονομασία των τμημάτων, οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών εγκρίνεται από το ΥΠΕΠΘ. Μέχρι και η πρόσληψη μέλους ΔΕΠ γίνεται από το ΥΠΕΠΘ. Δεν μπορούμε, λοιπόν, στα σοβαρά να πιστέψουμε ότι ο χαρακτήρας της "αξιολόγησης" είναι η κρίση της ποιότητας των σπουδών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Η εκδοχή ότι "τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να αξιολογούνται επειδή η κοινωνία πληρώνει κατά το 90% για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ και συνεπώς έχει την απαίτηση να ξέρει για το αν τα λεφτά που δίνει πιάνουν τόπο", δε στέκει πέρα για πέρα. Κι αυτό γιατί ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι που με την άγρια λιτότητα, τη σκληρή φορολογία πληρώνουν για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, σίγουρα δεν είναι αυτοί που "αξιολογούν". Αντίθετα, όπως είδαμε "αξιολογεί" ο ΣΕΒ, ο οποίος διαφεντεύει με αυτό τον τρόπο την παιδεία, με "ξένα κόλλυβα".

Η βαλίτσα, πάει πιο μακριά... Με το νόμο που θα έρθει για την "Οικονομική και Διοικητική Αυτοτέλεια", το κράτος δε θα επεμβαίνει πλέον στα καθημερινά"μικρά" ζητήματα των ιδρυμάτων, όμως πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με σήμερα θα καθορίζει και θα επιβάλλει τον προσανατολισμό τους. Αν η χρηματοδότηση είναι ο μηχανισμός πίεσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, για να υποταχτούν στην εκπαιδευτική πολιτική της ΕΕ, η "αξιολόγηση" είναι ο μηχανισμός που θα εξασφαλίσει αυτήν την υποταγή. Η "αξιολόγηση" δηλαδή, είναι ίσως ο πιο κομβικός μηχανισμός καταναγκασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ, να ευθυγραμμιστούν πλήρως με την πολιτική της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, της "Λευκής Βίβλου". Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το νόμο που αναφέραμε, μέσω της "αξιολόγησης" η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άμεσα η ΕΕ και ο ΣΕΒ θα επεμβαίνουν σε όλες τις πλευρές της λειτουργίας των ΑΕΙ - ΤΕΙ, κάνοντας υποδείξεις, βαθμολογώντας και κρίνοντας ακόμα και την ίδια την ύπαρξη των ιδρυμάτων. Ακόμα πιο αποτελεσματικά, καθώς η χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι συνδεδεμένη με την "αξιολόγησή" τους.

Ετσι η "αθώα αξιολόγηση", που στοχεύει στην "απόκτηση καλύτερης εικόνας του έργου των ΑΕΙ - ΤΕΙ από την κοινωνία", είναι στην πράξη ένας μηχανισμός για την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την υποβάθμιση των ΑΕΙ - ΤΕΙ, υποτάσσοντάς τα στις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Μέσω της"αξιολόγησης" οι βιομήχανοι θα επιδρούν στα προγράμματα και το περιεχόμενο των σπουδών, στρέφοντάς τα προς τις άμεσες ανάγκες τους, άσχετα με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνάς.

Αυτή η πολιτική θα οδηγήσει στο να κλείνουν όσες σχολές δε συμμορφώνονται με το ρόλο που θέλει η κυβέρνηση και η ΕΕ να έχουν.

Είναι φανερό ότι η "αξιολόγηση" θα αποτελέσει μηχανισμό για την κατηγοριοποίηση των σχολών, καθώς από αυτή θα εξαρτάται η κατάταξη των πτυχίων (πολλές κατηγορίες σχολών) και κατά συνέπεια των ίδιων των αποφοίτων.

Στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ της χώρας μας, υπάρχουν όργανα όπου ελέγχεται η λειτουργία, το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των σπουδών και της έρευνας που διεξάγεται στα ιδρύματα. Τέτοια είναι οι συνελεύσεις των τομέων, των τμημάτων, οι συνεδριάσεις των συγκλήτων στα ΑΕΙ, όπου οι εκπρόσωποι του φοιτητικού κινήματος, των εργαζομένων στα ΑΕΙ μπορούν να παρέμβουν, λιγότερο ή περισσότερο αποτελεσματικά, ανάλογα με το συσχετισμό δύναμης.Το ελληνικό κράτος, επίσης, ελέγχει και έχει αποφασιστικό λόγο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, χωρίς όμως να μπορεί να καθορίσει τα πάντα, όπως αυτό θα ήθελε, αφού τα ΑΕΙ και ΤΕΙ απολαμβάνουν συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση.

Συνεπώς είναι θέμα πάλης η δημοκρατική διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αύξηση των εκπροσώπων των φοιτητών και των εργαζόμενων στα όργανα διοίκησης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα ολιγομελή στα πολυμελή όργανα, η διεύρυνση των συνδικαλιστικών και ακαδημαϊκών ελευθεριών, η κατοχύρωση του Ασύλου και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, η παρέμβαση γενικότερα της κοινωνίας στον προσανατολισμό και το περιεχόμενο των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ο κοινωνικός έλεγχος που θα γίνεται από το λαϊκό κίνημα και θα έχει σα στόχο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών είναι απαραίτητος και αυτός όχι μόνο λείπει σήμερα, αλλά θα εξαλειφτούν και τα όποια περιθώρια ακόμα υπάρχουν.

Αλλο όμως αυτό, που σε τελική ανάλυση είναι θέμα πάλης και συσχετισμών και άλλο η "αξιολόγηση" για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία πρέπει να εμποδιστεί και να μπλοκαριστεί από το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, σε συνεργασία με το κομμάτι ΔΕΠ και ΕΠ που έχει ακόμα αντιστάσεις και με τους εργαζόμενους, κόντρα στη λογική της χειραγώγησης των ΑΕΙ - ΤΕΙ που προωθείται.

Π. Π.

Στραβωμάρα...

Στις 18 Μάρτη, οι μαθητές της Αθήνας ξαναεμφανίστηκαν στους δρόμους, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική. Σε αυτόν τον αγώνα δεν ήταν μόνοι τους. Οι σπουδαστές των ΤΕΙ Αθήνας - Πειραιά, ήταν εκεί μετά από τις αποφάσεις που πήραν οι γενικές συνελεύσεις τους, στο πλαίσιο του καλέσματος του Πανελλαδικού Συντονιστικού τους.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν όλες οι σχολές που απαρτίζουν το Συντονιστικό Συλλόγων Σπουδαστών ΤΕΙ και 5 φοιτητικοί σύλλογοι. Δεν ήταν δυνατό να συμμετέχουν περισσότεροι, καθώς οι παρατάξεις ΔΑΠ - ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ, επιδεικτικά δε συμμετείχαν στις συνεδριάσεις των ΔΣ για γενικές συνελεύσεις, ενώ προκλητικά αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο, επιστρατεύοντας ομόφωνα επιχειρήματα του στιλ Αρσένη: "Ποιο συντονιστικό μαθητών; Αυτό δεν εκφράζει τους μαθητές, είναι καπέλο της ΚΝΕ". Τους δεκάδες χιλιάδες μαθητές της Αθήνας που συσπειρώνονται γύρω από τις αποφάσεις του συντονιστικού τους, οι εν λόγω παρατάξεις δεν τους είδαν. Αυτά τα λένε στα ΔΣ, ας τολμήσουν όμως να τα πουν και στον κόσμο.. και ειδικά στο μαθητόκοσμο.

Η... αγωνιστική έξαρση της ΔΑΠ Πρεμούρα έπιασε πανελλαδικά τη ΔΑΠ και την ουρίτσα της (την ΠΑΣΠ), να οργανώσει στα ΤΕΙ "κινητοποιήσεις". Η αγωνιστική της αδρεναλίνη σημείωσε ρεκόρ. Εβαλαν σε δράση μέχρι και τους ξεχασμένους ΔΑΠίτες στις πιο μακρινές πόλεις της χώρας για να αποφασίσουν καταλήψεις. Με την πρεμούρα που τους έπιασε, σε λίγο θα προχωρήσουν και σε ένοπλη εξέγερση. Φαίνεται πως σφίγγουν τα πράγματα και αντιλαμβάνονται ότι, στα ΤΕΙ σε λίγο θα σηκωθούν και οι πέτρες για να τους αποδοκιμάσουν. Τα πράγματα δεν είναι όπως πριν. Ο πανελλαδικός συντονισμός των συλλόγων, που στηρίζεται στις γενικές συνελεύσεις των σπουδαστών, έχει ταράξει για τα καλά τα νερά στο σπουδαστικό κίνημα και αποτελεί πόλο συσπείρωσης.
... στην υπηρεσία της κυβερνητικής πολιτικής

Οσο για το περιεχόμενο της επαναστατικής ΔΑΠίτικης έξαρσης... Η στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και ο αποπροσανατολισμός. Στο "πλαίσιο αγώνα" της ΔΑΠ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Ανάγεται σε υπέρτατο αντίπαλο του σπουδαστικού κινήματος το ΤΕΕ και οι φοιτητές των ΑΕΙ που τους "τρώνε τις δουλιές". Το δε "διεκδικητικό" πλαίσιο περιλαμβάνει την πιο σκληρή εφαρμογή των κατευθύνσεων της ΕΕ με την ενσωμάτωση της οδηγίας 48/89 (η οποία σημαίνει κατακρεούργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων), την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και την υποταγή στην αγορά. Μόνο που αυτό το πλαίσιο, δε χάρηκαν να το δουν να ψηφίζεται παρά μόνο σε μια γενική συνέλευση. Σε όλες τις άλλες που το κατέθεσαν για ψήφιση, είδαν την πρότασή τους, να μαυρίζεται πανηγυρικά και να υπερψηφίζεται το πλαίσιο αγώνα του Πανελλαδικού Συντονιστικού, που κατέθεσε η "Πανσπουδαστική". Γι' αυτό, τα παιδιά στις περισσότερες των προτάσεων, προτίμησαν τη σιγουριά των ΔΣ, όπου μαζί με την ΠΑΣΠ, έχουν απόλυτη πλειοψηφία... Οχι όμως για πολύ... Οι εκλογές είναι κοντά.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής

Περιστατικά ξυλοδαρμών και άσκησης βίας σε βάρος φοιτητών από μπράβους καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών

Περιστατικά ξυλοδαρμών και άσκησης βίας εις βάρος φοιτητών καταγγέλλει σε ψήφισμα ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης,καταδικάζοντας συγχρόνως"το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που η "έκπτωτη"Πρυτανική Αρχή έχει επιβάλει, στήνοντας ένα μηχανισμό μπράβων εντός και εκτός του Ιδρύματος".

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλει απανωτά περιστατικά ξυλοδαρμών και άσκησης βίας σε βάρος φοιτητών, που, όπως τονίζουν οι φοιτητές,"αποδεικνύουν πως οποιοσδήποτε εναντιώνεται αξιοπρεπώς στις γνωστές άθλιες μεθοδεύσεις των Πρυτάνεων (αυθαιρεσίες, απάτες, εκβιασμούς, Προγράμματα Σπουδών Επιλογής, τρομοκρατία) τίθεται υπό διωγμό και κινδυνεύει ακόμα και η σωματική του ακεραιότητα".

Αυτή η ζοφερή και άθλια κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πολυτεχνείο Κρήτης, οι φοιτητές σημειώνουν ότι "δεν μπορεί να συνεχιστεί" και "οποιοδήποτε μέλος της Πολυτεχνειακής Κοινότητας την ανέχεται χωρίς να ευαισθητοποιείται, προσφέρει άλλοθι περαιτέρω δικτατορικών ενεργειών στους Πρυτάνεις και τους τραμπούκους τους", που έχουν ως αποτέλεσμα "στο Πολυτεχνείο Κρήτης οι δημοκρατικές αρχές, η ακαδημαϊκή δεοντολογία, οι θεσμοί και η αξιοπρέπεια έχουν προ πολλού, εξαιτίας των πρυτάνεων, εξαφανιστεί".

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης καλούν όλα τα μέλη της Πολυτεχνειακής Κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς φορείς, τις αρχές της πόλης των Χανίων, κάθε δημοκράτη να καταδικάσουν τους ξυλοδαρμούς ενάντια σε φοιτητές και τις μεθοδεύσεις των πρυτάνεων και να τους καλέσουν να παραιτηθούν. "Να αρθούν στο ύψος που επιβάλλουν οι περιστάσεις και να προασπίσουν από κοινού με τους φοιτητές τις δημοκρατικές αρχές, αναλαμβάνοντας δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού μόνο με αυτές είναι πλέον δυνατό, να αποκατασταθούν το ακαδημαϊκό άσυλο, η ακαδημαϊκή δεοντολογία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία και η ελευθερία στο Πολυτεχνείο Κρήτης", καταλήγει ο σύλλογος στο ψήφισμα.

Εκδήλωση για τη "νέα τάξη"

Σήμερα Τρίτη, 23 Μάρτη,η ΠΚΣ των ΑΕΙ συνδιοργανώνει με την "Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών" και την "Ενωση Φοιτητών Κουρδιστάν" εκδήλωση, με θέμα "Νέα Τάξη Πραγμάτων", στο αμφιθέατρο Σβώλου της Νομικής,στις 5 το απόγευμα.

ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Κατάληψη στα γραφεία της Διοικούσας Επιτροπής

Σε κατάληψη των γραφείων της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου προχώρησαν από χτες οι φοιτητές των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας,ζητώντας την άμεση αυτονόμηση του Ιδρύματος και διαμαρτυρόμενοι για την περικοπή συμβάσεων διδασκόντων στα δύο τμήματα.

Οι φοιτητές των δύο τμημάτων επισημαίνουν ιδιαίτερα τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με την περικοπή των συμβάσεων των διδασκόντων του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας και αριθμού των συμβάσεων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών. "Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια τέτοια κατάσταση, αλλά αυτή τη φορά έχει φτάσει στο απροχώρητο. Το καθεστώς των εξαμηνιαίων συμβάσεων είναι απαράδεκτο τόσο για τους εργαζόμενους - διδάσκοντες, όσο και για τη σωστή λειτουργία του Πανεπιστημίου", αναφέρεται σε ψήφισμα του Συλλόγου Μουσικών Σπουδών.

Οι φοιτητές ζητούν αναβάθμιση των σπουδών τους, παράδοση της φοιτητικής εστίας (που σύμφωνα με τους φοιτητές ενώ είναι έτοιμη εδώ και μισό χρόνο, με διάφορες δικαιολογίες δεν παραδίδεται) και ανέγερση και της δεύτερης, άμεση αυτονόμηση και μόνιμο διοικητικό και διδακτικό προσωπικό ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες. Το αίτημα για αυτονόμηση στηρίζει με απόφαση της γενικής του συνέλευσης και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και η πλειοψηφία του πανεπιστημιακού Σώματος.

Για σήμερα Τρίτη, εκπρόσωποι των δύο τμημάτων και των διδασκόντων έχουν προγραμματίσει συνάντηση με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Διον. Κλάδη.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Διαδήλωσαν ενάντια στα ΠΣΕ

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ) και την ίδρυση νέων τμημάτων, εξέφρασαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ηπείρου, με παράσταση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της γραμματείας των ΠΣΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, 18 Μάρτη, και παρά τη σφοδρή κακοκαιρία, σπουδαστές από το ΤΕΙ Ηπείρου έφτασαν το πρωί με λεωφορεία στα Γιάννενα, και μαζί με στους φοιτητές του Χημικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σπουδαστές από το ΤΕΙ Ιωαννίνων και τη συμπαράσταση φοιτητών από Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απέκλεισαν συμβολικά τη γραμματεία των ΠΣΕ.

Σπουδαστές και φοιτητές, διαδήλωσαν ενάντια στη λειτουργία των ΠΣΕ και τα νέα τμήματα, τα οποία όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, λειτουργούν με την ανοχή του Πρύτανη του ΠανεπιστημίουΙωαννίνων και της Συγκλήτου, υποβαθμίζουν το ρόλο των ΤΕΙ και προσφέρουν, αντί για μόρφωση, γνώσεις φτηνής κατάρτισης, μετατρέποντας έτσι τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ.

Σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι από τους αντίστοιχους συλλόγους σπουδαστών και φοιτητών με τον Πρύτανη, του έθεσαν τα ζητήματα, που αφορούν τη λειτουργία των ΠΣΕ, την ίδρυση νέων τμημάτων, για τον εσωτερικό κανονισμό του πανεπιστημίου καθώς και για το άσυλο.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μεθοδεύσεις κατά του Ασυλου

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος", της Παρασκευής 19 Μάρτη, στο οποίο γίνεται λόγος για "τρόμο στο ΑΠΘ", παίρνοντας αφορμή από το ζήτημα της παράνομης πώλησης CD στο χώρο του Πανεπιστημίου, δίνει με ανακοίνωσή της η γραμματεία των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας,τονίζοντας ότι ο μοναδικός σκοπός αυτών των δημοσιευμάτων είναι να εμφανιστεί το Πανεπιστημιακό Ασυλο σαν παράγοντας διασάλευσης της έννομης τάξης.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: "Η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Τόσο οι μικροπωλητές, όσο και η Πρυτανεία και η Εισαγγελία αποτελούν τις δύο όψεις του νομίσματος της επιβουλής ενός ακόμη λαϊκού δικαιώματος. Οι μεν γιατί αποτελούν στο σύνολό τους μια ΑΕ και δίνουν τη λαβή για καταγγελίες περί "οικονομικού εγκλήματος" στο χώρο του ΑΠΘ, οι δε γιατί δράττονται οποιασδήποτε ευκαιρίας στην κατεύθυνση του να δικαιώσουν την απόφαση της Συγκλήτου για κατάργηση του Ασύλου, αλλά και να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση φοιτητών και λαού τις δυνάμεις καταστολής στο χώρο του Πανεπιστημίου".

Οι ΠΚΣ δηλώνουν ότι όσοι επιβουλεύονται το Ασυλο θα βγουν γελασμένοι. Η ενίσχυση των κινηματικών διαδικασιών, αλλά και της συνεπούς αγωνιστικής δύναμης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, των ΠΚΣ, στις εκλογές στις 28 Απρίλη θα είναι μια αποστομωτική απάντηση σε όλους όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να δρουν ασύδοτα στο χώρο του πανεπιστημίου, σε όλους όσοι επιβουλεύονται λαϊκά δικαιώματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ