ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάρτη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου

Το φετινό διεθνές μήνυμα για τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου ξεκινάει με μια ερώτηση: "Γιατί αγωνιζόμαστε να διατηρήσουμε το θέατρο ζωντανό σε μια τεχνολογική εποχή;". Οι τρίπτυχες εκδηλώσεις που επέλεξε το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Θεάτρου για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου αντανακλά τους προβληματισμούς των θεατράνθρωπων. Ετσι, μετά το πρώτο μέρος- φόρος τιμής στον Γκροτόφσκι - ο θεατρικός μαραθώνιος που άρχισε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 31/3, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας νέων ηθοποιών και σπουδαστών με νέους σκηνοθέτες. Το τρίτο μέρος αφορά στις σχέσεις του θεάτρου με την τηλεόραση. Το διήμερο 28, 29/3,που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Ελληνική Τηλεόραση,θέτει ερωτήματα για τις ειδικές σχέσεις θεάτρου - τηλεόρασης. Το διήμερο αυτό θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα "Σάκη Καράγιωργα" του Παντείου από τις 11 π.μ. μέχρι το βράδυ.

  • Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων (3ης Σεπτεμβρίου 56, 1ος όροφος), στα πλαίσια της Παγκόσμιας Μέρας Θεάτρου, τη Δευτέρα (7.45 μ.μ.) τιμά την Νέλλη Αγγελίδου,η οποία θα ερμηνεύσει και αποσπάσματα ρόλων της. Είσοδος ελεύθερη.
  • Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο (Κυδαθηναίων 14, τηλ. 3312.995) θα πραγματοποιηθούν θεατρικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σήμερα και αύριο (11 π.μ.). Εισιτήριο 1.000 δρχ.
Θεατρικοί "έρωτες"

Το έργο του Ανδρέα Στάικου "Και η αυλαία πέφτει" ανεβάζει σήμερα η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου,σε σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου,σκηνικά - κοστούμια Νίκου Σαριδάκη,μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου,κίνηση Μαρίας Τσουβαλά.Παίζουν: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ροζάκης, Ναταλία Καποδίστρια, Νόνη Ιωαννίδου, Γιάννα Νικολοπούλου, Ντόρα Σιμοπούλου, Γιάννης Ροζάκης, Γιώργος Τσιδίμης κ. ά.

Η Μάγια Λυμπεροπούλου λέει για το έργο: "Είναι μια παράξενη και γοητευτική σχέση, η ανομολόγητη αγάπη του Ελληνα συνθέτη Χρηστομάνου με τη θλιμμένη αυτοκράτειρα της Αυστρίας Σίσσυ. Πρόκειται για το θέατρο της ζωής τους και τη ζωή του θεάτρου στις αρχές του αιώνα".

  • Στο θέατρο "Ροές" το "Εβδομο Θέατρο" παρουσιάζει το έργο της Εμιλυ Μαν,σε μετάφραση Νίκου Σαββάτη,σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη,επιμέλεια κοστουμιών Αννας Μαχαιριανάκη,μουσική επιμέλεια Θέμιδας Μαρσέλλου.Παίζουν: Μπάμπης Χατζηδάκης, Ελένη Παναγιώτου, Αθηνά Παππά.
  • Το "Νέο Ελληνικό Θέατρο" του Γιώργου Αρμένη σε συνεργασία με την "Πράξη Επτά" παρουσιάζουν το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ "Δεσποινίς Τζούλια",σε παραστάσεις "ματινέ", κάθε Κυριακή στις 3μ.μ. Η παράσταση - θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα - παρουσιάζεται στη Β Σκηνή κάθε Δευτέρα και Τρίτη (9.15μ.μ.) και σε μεταμεσονύχτια το Σάββατο, παρουσιάζεται σε μετάφραση Μ. Μέλμπεργκ,σκηνοθεσία Θόδωρου Γράμψα,σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου,επιμέλεια κίνησης Βάλιας Παπαχρήστου - Φώτη Νικολάου και επιμέλεια ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου.Παίζουν: Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θόδωρος Γράμψας, Γεωργία Σοφιανοπούλου.

Τα "Κομμάτια και θρύψαλα" του Γ. Σκούρτη, που παρουσιάζονται στην Α Σκηνή του "Νέου Ελληνικού Θεάτρου", θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα.

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Η ΚΟΒ Κηφισιάς του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της και όλους τους πιστούς στην ιστορική αλήθεια να παραστούν στην αυριανή (10.30 πμ) εκδήλωση, που οργανώνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς (Διονύσου και Μυρσίνης, Δημαρχείο Κηφισιάς). Θέμα της εκδήλωσης είναι το βιβλίο του Θανάση Ανάγνου "Στα κάστρα του αγώνα με το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας" (έκδοση "Σύγχρονης Εποχής"). Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ,Χρήστος Τσιντζιλώνης.

  • Το Παράρτημα Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ θα παρουσιάσει την προσεχή Δευτέρα (7 μμ) στο β όροφο του Δημαρχείου Δραπετσώνας,το νέο, ποιητικό, βιβλίο του Νίκανδρου Κεπέση "Μηνύματα απ' το χθες".Για το βιβλίο θα μιλήσει η Ρίτα Τσιντίλη - Βλησμά.Επιμέλεια παρουσίασης: Ξένια Φωτίου.
  • Την προσεχή Δευτέρα (8 μμ) στο θέατρο "Κάτια Δανδουλάκη" οι εκδόσεις "Προσκήνιο" οργανώνουν εκδήλωση - παρουσίαση του μυθιστορήματος της Τέτας Φυσσούν "Πάντα έρχεται η ώρα".Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Κάτια Δανδουλάκη, Γρηγόρης Βαλτινός, Γιάννης Βούρος.Την παρουσίαση της εκδήλωσης θα κάνει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας.
  • Οι εκδόσεις "Εντός" και η Ενωση των εκ Μαγνησίας Μικράς Ασίας καταγομένων", στις 31/3 (7 μμ), στο Δημαρχείο Νίκαιας, οργανώνουν εκδήλωση για το βιβλίο της Στάσας Στρούζα - Μαργαρίτη "Η κυρά της Σμύρνης".Θα μιλήσουν η διευθύντρια του Σεφέρειου 6ου Γυμνασίου Νίκαιας, Αρχοντία Παπαδοπούλου,ο συγγραφέας και διευθυντής του Πειραματικού Μουσείου Λογοτεχνίας Αντώνης Σαμιωτάκης και ο εκδότης της εφημερίδας "Το φυστίκι" Δημήτρης Σαράντος.Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Νίκαιας.
  • Σήμερα (6 μμ) στο Δημαρχείο του Δήμου Αγίου Παύλου, στη Θεσσαλονίκη, θα τιμηθεί η Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου.Θα μιλήσει η συγγραφέας Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη και θα τιμηθεί ο δάσκαλος Γιάννης Χασανίδης.Στο πρόγραμμα συμμετέχει το χορευτικό του Τμήματος Παλιννοστούντων του σχολείου Αγ. Αναργύρων και η χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Παύλου. Θα δοθούν βραβεία στους μαθητές - νικητές του διαγωνισμού έκθεσης.
  • Αύριο (6.30 μμ), στο ξενοδοχείο "St. George Lycabetus" (Κολωνάκι), η "Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου" οργανώνει συζήτηση για το εξαιρετικό βιβλίο - λεύκωμα της Μαρίας Καραβία "Οδησσός, η λησμονημένη πατρίδα" (εκδόσεις "Αγρα"). Θα μιλήσει η συγγραφέας.
Πανόραμα γαλλικού κινηματογράφου

Αφιέρωμα στο γαλλικό κινηματογράφο διοργανώνουν (27/3 - 1/4) στο κινηματοθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, η "Παράλλαξη", το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας. Ενα εντυπωσιακό πανόραμα από τον Φρανσουά Τρυφό έως την Ζοσιάν Μπαλασκό και με δημιουργίες μεγάλων Ευρωπαίων σκηνοθετών. Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι: "Λόλα" του Ζακ Ντεμί, "Ντιντιέ" του Αλέν Σαμπά, "Ζυλ και Τζιμ" του Φρανσουά Τρυφό, "Τέρμα τα αστεία" του Κλοντ Σαμπρόλ, "Η περιφρόνηση" του Ζακ Λυκ Γκοντάρ, "Ερωτικό τανγκό" του Πατρίς Λεκόντ, "Τα παιδιά του Παραδείσου" του Μαρσέλ Καρνέ, "Τα γεγονότα της ζωής" του Κλοντ Σοτέ, "Ελίζα" του Ζαν Μπεκέρ, "Νύχτες με Πανσέληνο" του Ερίκ Ρομέρ, "Ο έρωτας φωνάζει δυνατά" της Ζοσιάν Μπαλασκό.

Αφιερωμένες εξαιρετικά

Φιλολογική βραδιά αφιερωμένη στον αξέχαστο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη διοργανώνει το "Εγχορδο", τη Δευτέρα (7.30μμ), στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37). Για τον ποιητή θα μιλήσουν οι Θανάσης Κωσταβάρας και Γιάννης Κουβαράς.Ποιήματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Χρήστος Τσάγκας.

  • Εκδήλωση για τους εγκλωβισμένους μαθητές της Καρπασίας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7.30μμ), στο Θέατρο Κολεγίου Αθηνών (Στ. Δέλτα 15, Π. Ψυχικό). Θα επιδοθεί τιμητική πλακέτα στους δασκάλους των Κατεχόμενων, ενώ θα μιλήσει ο Β. Λυσσαρίδης. Μεικτή χορωδία μαθητών, σε διεύθυνση Θ. Μακαντάση, θα παρουσιάσει τους "Ελεύθερους Πολιορκημένους". Θα λειτουργήσει και η έκθεση φωτογραφίας "Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού" (του Γραφείου Τύπου της κυπριακής πρεσβείας).
  • Γιορτασμό του "Λαγκαδινού '21" οργανώνει ο Σύνδεσμος των εν Αττική Λαγκαδινών, τη Δευτέρα (7.30μμ), στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22). Ομιλητής ο καθηγητής Β. Σφυρόερας με θέμα: "Τα Λαγκάδια και οι Λαγκαδινοί στα Απομνημονεύματα του 1821". Συμμετέχει η χορωδία "Βυζαντινή Κυψέλη".
  • Εκδήλωση για τον Νίκο Καζαντζάκη θα γίνει σήμερα (7μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Γαλατσίου (Αρχιμήδους 1 και Ιπποκράτους). Θα μιλήσουν οι Γ. Στεφανάκης, Κ. Πετράκου, Κατ. Αγγελάκη - Ρουκ, Γ. Παπαϊωσήφ. Θα εκτεθούν φωτογραφίες του συγγραφέα, ενώ θ' ακουστούν μελοποιημένα αποσπάσματα από τις "Τερτσίνες", σε μουσική Φ. Πρίφτη.
Μουσική απώλεια

Σε ηλικία 89 ετών "έφυγε" την περασμένη Τρίτη και κηδεύτηκε την Τετάρτη (Α Νεκροταφείο) ο συνθέτης Διονύσιος Βισβάρδης.Γεννημένος στις 28 του Οκτώβρη 1910 στη Ζάκυνθο, ο Δ. Βισβάρδης συνέθεσε πολλά έργα, εμπνευσμένα κυρίως από μελωδίες του ελληνικού δημοτικού τραγουδιού και από την ελληνική ζωή, όπως το συμφωνικό του ποίημα "Κατεστραμμένη Ζάκυνθος", το οποίο αναφέρεται στην καταστροφή της Ζακύνθου από τους σεισμούς του 1953.

Το 1928 κατατάχθηκε στη Μουσική Φρουρά Θεσσαλονίκης και δίδαξε κλαρινέτο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ανώτερα θεωρητικά με τον Γιώργο Βακαλόπουλο, πιάνο με τον Αθανάσιο Κοντό και μουσική δωματίου με τον Αιμίλιο Ριάδη. Οι πρώτες του συνθέσεις περιλαμβάνουν εμβατήρια και άλλα έργα για μπάντα, ενώ αργότερα έργα μουσικής δωματίου, συμφωνικά, έργα για πιάνο, χορωδιακά, τραγούδια για φωνή και πιάνο, σκηνική μουσική, συνθέσεις για μικρά σύνολα πνευστών κ. ά. Μεταξύ άλλων έγραψε τα έργα: "Μακεδονική σουίτα για ορχήστρα" ('49), "Σονάτα σε ελληνικά θέματα για πιάνο" ('53), "Από εικόνες της ελληνικής υπαίθρου", "Ταξιδεύοντας στην Ηπειρο" (για ορχήστρα - '50), "Ζακυνθινό ακρογιάλι" (για πιάνο - '56). Το χορωδιακό έργο του "Ειρήνη" τραγουδήθηκε στην έναρξη του Παγκοσμίου Συνεδρίου Ειρήνης, στους Δελφούς, το 1986.

Ο Δ. Βισβάρδης διατέλεσε αρχιμουσικός της Μουσικής Φρουράς Αθηνών ('56-'58), διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων ('58-'62), δημιουργός και διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας του σταθμού. Διηύθυνε την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του ΕΙΡ και τις Δημοτικές Φιλαρμονικές Ζακύνθου και Καλαμάτας. Ηταν μέλος της Ενωσης Ελλήνων Μουσουργών. Πραγματοποίησε διαλέξεις με θέμα ελληνική μουσική και δημοτικό τραγούδι.

"Και η αυλαία πέφτει" στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ