ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
ΝΑΙ στη Σοβιετική Ενωση και στο σοσιαλισμό

Συνέντευξη με τον Ο. Σένιν, πρόεδρο του Συμβουλίου Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΚΚΚΣΕ), και τον Αλεξάντερ Κουβάγεφ, Α' γραμματέα της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Στις 17 Μάρτη, με την ευκαιρία της 8ης επετείου του Πανενωσιακού Δημοψηφίσματος του 1991, όταν πάνω από το 76% των πολιτών της Σοβιετικής Ενωσης είχε εκφραστεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ, στη Μόσχα πραγματοποιήθηκαν πικετοφορίες στις πρεσβείες των πρώην Ενωσιακών Δημοκρατιών. Μπροστά στην πρεσβεία της Λευκορωσίας παρακαλέσαμε τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων (ΚΚΣΕ) και της Διεθνούς Επιτροπής "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών", Ολέγκ Σένιν, να σχολιάσει αυτό το γεγονός.

"Η 17η Μάρτη είναι τραγική για μας μέρα. Από τη μια μεριά, το 1991 ο λαός είπε "ναι" στη Σοβιετική Ενωση και το σοσιαλισμό και, από την άλλη, οι προδότες, τα καθάρματα και εχθροί του λαού έκαναν το παν για να θάψουν την ετυμηγορία του λαού. Ο λαός νιώθει αυτό ως τη μεγαλύτερη τραγωδία. Αλλά, κατά καλή τύχη, δεν κατόρθωσαν να μετατρέψουν τους ανθρώπους σε άτομα που δε γνωρίζουν τους συγγενείς τους. Πέρασαν λίγα, από ιστορική άποψη, χρόνια, και βλέπουμε ότι ο λαός δε συμφωνεί με τις εγκληματικές συμφωνίες του Μπελοβέζσκ, διαμαρτύρεται για το χωρισμό της ενιαίας χώρας σε λεγόμενα ανεξάρτητα κράτη, που στην πραγματικότητα βρέθηκαν υπό την εξάρτηση της Δύσης και πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ κυβερνούν διεφθαρμένοι ηγέτες και ο λαός όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι χωρίς την ένωση την κρατών, χωρίς την αποκατάσταση της εξουσίας των εργαζομένων και του σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει λόγος για κανένα δικαίωμα και καμιά ελευθερία. Γι' αυτό, η Διεθνής Επιτροπή "Για την Ενωση και την Αδελφοσύνη των Λαών" με την υποστήριξη της Γραμματείας της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ αποφάσισε να πραγματοποιήσει φέτος στις 17 Μάρτη στη Μόσχα πικετοφορίες σε όλες τις πρεσβείες των 14 πρώην Ενωσιακών Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ, μ' εξαίρεση την πρεσβεία της Λευκορωσίας, διότι αυτή είναι στην ουσία σήμερα επικεφαλής της διαδικασίας ενοποίησης. Ηρθαμε στην πρεσβεία της όχι με πικετοφορία, αλλά να στηρίξουμε όλες τις ενέργειες για την ολοκλήρωση που κάνει ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, το Κοινοβούλιο και όλη η ηγεσία της. Στην πορεία της κινητοποίησης αντιπροσωπείες μας θα επιδώσουν στους πρεσβευτές ένα πακέτο ντοκουμέντων - τα υλικά της Συνέλευσης των Λαών της ΕΣΣΔ, τις Βάσεις του Συμφώνου για νέο ενωσιακό κράτος που αυτή υιοθέτησε και τα υλικά της σύσκεψης για την κατάσταση της ρωσικής γλώσσας στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής που έγινε την 1η Μάρτη 1999".

- Ποιος ο στόχος αυτής της κινητοποίησης;

- Αποβλέπουμε σε δύο στόχους. Να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η καταστροφή της Σοβιετικής Ενωσης υπήρξε μια εγκληματική πράξη, ότι πρέπει να είμαστε μαζί και να ανασυστήσουμε το ενωσιακό κράτος. Και για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και στη συνέχεια να εγκαθιδρύσουμε το σοσιαλισμό, οφείλουμε πριν απ' όλα να διατηρήσουμε τη γλώσσα της διεθνικής επικοινωνίας, τη ρωσική γλώσσα. Από τις επιστολές που δεχόμαστε και τα δημοσιεύματα στον Τύπο μαθαίνουμε ότι η κατάσταση με τη ρωσική γλώσσα είναι ανησυχητική. Τα κυρίαρχα καθεστώτα εκτοπίζουν τη ρωσική γλώσσα βίαια απ' όλους τους τομείς της δημόσιας και κοινωνικής ζωής και εφαρμόζεται η αμερικανοποίηση της ζωής. Το πρόβλημα αυτό έχει φτάσει σε τέτοιο αδιέξοδο, που αν δε ληφθούν έκτακτα μέτρα σε κρατικό επίπεδο, τότε οι λαοί μας μπορούν προοπτικά να χωριστούν όχι με συνοριακούς, αλλά και γλωσσικούς φραγμούς. Γι' αυτό θέλουμε να θυμίσουμε ότι είμαστε ένας ενιαίος σοβιετικός λαός, διαιρεμένος σήμερα, ότι χωρίς τη ρωσική γλώσσα δεν έχουμε μέλλον. Και το μέλλον μας είναι ένα, το ενιαίο, ενωσιακό κράτος. Γι' αυτό οφείλουμε να διατηρούμε με φροντίδα τη ρωσική γλώσσα, χάρη στην οποία μπορούμε να επικοινωνούμε, να κάνουμε ανταλλαγές επιτευγμάτων των εθνικών πολιτισμών, να αλληλοεμπλουτιζόμαστε απ' αυτούς και να είμαστε πνευματικά συγγενείς. Φυσικά, προς μεγάλη λύπη, ο λαός δεν μπόρεσε ακόμα να εκφραστεί, παντού κυριαρχεί η αστική εθνικιστική ελίτ, που πρόδωσε τα συμφέροντα του κράτους, του λαού, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό αυτή η κατάσταση. Τώρα οι διαθέσεις των μαζών ριζοσπαστικοποιούνται σε τέτοιο βαθμό, που όπου να 'ναι θ' αρχίσουν να καταρρέουν τα καθεστώτα, όχι πλέον ως αποτέλεσμα των εκλογών ή κάποιων αλλαγών στη νομοθεσία, ή κάποιων ενεργειών του ΔΝΤ, αλλά μάλλον χάρη στις ισχυρές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Το πιστεύω αυτό απόλυτα, το υποστηρίζω και το χαιρετίζω. Επίσης, σημειώνω ότι μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα σε όλες τις Δημοκρατίες, οπότε η τάση για την ανασύσταση του καταστραμμένου κοινού μας σπιτιού μεγαλώνει και δε θα μπορέσει να τη σταματήσει κανείς.

Στο μεταξύ, στη συζήτηση προστέθηκε ο Α γραμματέας της Επιτροπής Μόσχας του ΚΚΡΟ και βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Αλεξάντρ Κουβάγεφ, ο οποίος σημείωσε:

"Η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνο συμβολική, αλλά τεράστια πρακτική σημασία για τις προοπτικές της μελλοντικής Ενωσης. Είμαι πεπεισμένος ότι η Σοβιετική Ενωση οπωσδήποτε θα αναβιώσει, αν και, δυστυχώς, σε μικρότερη σύνθεση. Αλλά θα ανασυσταθεί! Αυτό δείχνουν οι τάσεις, που δεν παρατηρούνται σε επίπεδο πολιτικών, ιδίως εκείνων των μη νηφάλιων πολιτικών, οι οποίοι το 1991 υπέγραψαν στο Μπελοβέζσκ τη συμφωνία για την καταστροφή της ΕΣΣΔ, αλλά στο επίπεδο των ίδιων των λαών. Η επιδίωξη των λαών για ενοποίηση γίνεται όλο και πιο φανερή και ισχυρή. Μόλις επέστρεψα από την Αρμενία. Είναι δύσκολο να εκφραστεί με λόγια, πρέπει να δει κανείς πόσο θερμά ο αρμενικός λαός, ακριβώς ο λαός, θέλει σήμερα να ζήσει σε μια ενιαία αδελφική οικογένεια των λαών. Ονειρεύεται την αναγέννηση της Σοβιετικής Ενωσης. Γι' αυτό και θέλουμε σήμερα να εκδηλώσουμε τη στάση μας απέναντι στη θέληση των λαών που εκφράστηκε στο δημοψήφισμα για τη διατήρηση της Σοβιετικής Ενωσης, τη στάση μας απέναντι στην εγκληματική συμφωνία του Μπελοβέζσκ. Το έγκλημα αυτό γρήγορα θα αποδειχθεί και ο ένας από τους κύριους υπαίτιους - ο Γιέλτσιν - θα τιμωρηθεί. Στις 15 Απρίλη θα θέσουμε για εξέταση στην Κρατική Δούμα το ζήτημα της αποπομπής του. Ολα τα 5 σημεία του κατηγορητηρίου, που εξέτασε η Επιτροπή για την αποπομπή, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας, έχουν αποδειχθεί. Και νομίζω ότι στις 15 Απρίλη οι βουλευτές θα επιβεβαιώσουν με την ψήφο τους πολλά από τα σημεία αυτά. Σήμερα, εδώ στην πρεσβεία της Λευκορωσίας, θέλουμε να συζητήσουμε για άλλη μια φορά με τα αδέρφια μας Λευκορώσους τις προοπτικές της παραπέρα συνεργασίας μας, πριν απ' όλα για τη συνένωση των αδελφών Δημοκρατιών μας. Η Λευκορωσία είναι πιο κοντά σ' αυτή την υπόθεση. Εχουμε και επεξεργασίες των αδελφών κομμουνιστικών κομμάτων μας, των λαών μας, σε διακυβερνητικό επίπεδο. Και έχει μείνει κυριολεκτικά ένα βηματάκι ακόμα προς την επίλυση των ζητημάτων της ενοποίησης. Η καλή θέληση των λαών υπάρχει και τώρα καθορίσαμε τις άμεσες ενέργειές μας. Η Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας αποτελεί καλό παράδειγμα για τις άλλες Δημοκρατίες. Εχω κάνει επισκέψεις σε όλες τις Δημοκρατίες και πείστηκα ότι παντού η διάθεση των λαών είναι μια, να ενωθούν!".

ΤΣΕΧΙΑ
Η νεολαία διαδηλώνει ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Τσέχικης Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ δε γιορτάστηκε από το λαό της χώρας. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα γιορτής και πανηγυριού, δεν υπήρχε "χορός" ούτε τέτοιο κλίμα στους δρόμους της Τσέχικης Δημοκρατίας στις 12 Μάρτη, που η χώρα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ.

Ακόμα και αξιωματούχοι του Τσέχικου Στρατού, που είχαν οργανώσει τη φιέστα στον Πύργο της Πράγας την προηγούμενη μέρα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αντίδραση νέων διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στην ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η διαδήλωση αυτή οργανώθηκε από την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας (KSM) και υποστηρίχτηκε και από άλλες οργανώσεις νεολαίας. Το γεγονός αυτό βρέθηκε στους κύριους τίτλους των ειδήσεων του Τύπου της επόμενης μέρας.

Της διαμαρτυρίας αυτής είχαν προηγηθεί άλλες την ίδια μέρα έξω από την τουρκική πρεσβεία, όπου νέοι κομμουνιστές έδειξαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Κούρδων ενάντια στο καταπιεστικό καθεστώς της Τουρκίας, που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, και ακολούθησε συγκέντρωση στην ιστορική αίθουσα Ρουντόλφινουμ στην πλατεία Ζαν Παλάχ (παλιότερα, η πλατεία του Κόκκινου Στρατού), όπου θυμήθηκαν την 60ή επέτειο της επέμβασης της Γερμανίας στην Τσεχοσλοβακία και την προδοσία της χώρας το 1938 από τους Βρετανούς και Γάλλους συμμάχους στο Μόναχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις που υποστήριζαν την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ ήταν ελάχιστοι. Ο λαός της Τσεχίας έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, τη στιγμή ιδιαίτερα που κατρακυλάει η οικονομία και η απειλή της ανεργίας είναι μεγάλη. Η δηλωμένη ανεργία αυξάνεται κάθε μήνα και αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του Φλεβάρη έφτασε τους 450.000 ανέργους (δηλαδή, πάνω από το 8% του εργατικού δυναμικού). Η βιομηχανική παραγωγή το Γενάρη έπεσε κατά 11,3% σε σχέση με πέρσι, ενώ η οικοδομή μειώθηκε κατακόρυφα με περίπου 21% από πέρσι.

Η υποστήριξη της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ έχει πέσει επίσης, φτάνοντας το 46%, σύμφωνα με στοιχεία μιας πρόσφατης δημοσκόπησης, μια μείωση, δηλαδή, κατά 10% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αρκετούς Τσέχους τους απασχολεί το ενδεχόμενο πως θα ξοδευτούν πολλά χρήματα με την ένταξη της χώρας στην Ατλαντική Συμμαχία. Σε πρόσφατη συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού, στρατηγός Γιούρι Σεντίβι, παραδέχτηκε ότι το 29% του στρατού ήταν είτε ενάντια στην ένταξη είτε"ουδέτεροι".

Σημειώνεται, επίσης, ότι ακόμα και η προσφορά δωρεάν μπίρας στην κεντρική επίσημη δημόσια "γιορτή - φιέστα" στην Πράγα, που οργανώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, σε συνεργασία με το τσεχικό Κοινοβούλιο, το υπουργείο Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο του Στρατού και διεξήχθη στην πλατεία Ουίνστον Τσόρτσιλ, δεν κατάφερε να προσελκύσει ούτε 300 άτομα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και οι διαδηλωτές ενάντια στην ένταξη, που ήταν κυρίως μέλη και οπαδοί της Ενωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Στην Οπάβα, στη Βόρεια Μοραβία, στην άλλη άκρη της χώρας, δραστηριότητες υπέρ του ΝΑΤΟ διοργανώθηκαν από το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών του πρώην πρωθυπουργού Βάτσλαβ Κλάους. Περίπου 100 άνθρωποι συμμετείχαν. Στην κοντινή Οστράβα, από την άλλη πλευρά, περίπου 200 άνθρωποι συμμετείχαν στην ανοιχτή διαδήλωση που οργανώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα με το σύνθημα: "Ο κόσμος έχει αλλάξει, αλλά όχι το ΝΑΤΟ".

Η μεγαλύτερη συμμετοχή των υποστηρικτών του ΝΑΤΟ ήταν στο Λιμπερέκ, στη βόρεια Βοημία, σε στρατιωτική τελετή όπου περίπου 2.000 άνθρωποι είδαν να παραδίδουν οι αρχές της πόλης σημαία στη μονάδα προστασίας ενάντια σε χημικό πόλεμο. Ωστόσο, και εδώ οι υποστηρικτές του ΝΑΤΟ ήταν απασχολημένοι, μια και κομμουνιστές της περιοχής μοίραζαν αντιΝΑΤΟικές προκηρύξεις στο κέντρο της πόλης.

Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος σημάδεψε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με την απαγόρευση μιας συγκέντρωσης που τασσόταν ενάντια στην ένταξη και που οργανώθηκε από τα ίδια τα μέλη του συγκεκριμένου κόμματος. Οπως ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το μέρος όπου επρόκειτο να γίνει η συγκέντρωση, οι διαδηλωτές δέχτηκαν την πρόταση του βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος, Ζαρομίρ Κοχλίσεκ, να γίνει η συγκέντρωση σε κάποια αίθουσα του τσέχικου Κοινοβουλίου. Την ίδια στιγμή, η υπόσχεση των Σοσιαλδημοκρατών ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα προχωρούσε ύστερα από δημοψήφισμα στη χώρα, ξεχάστηκε τελείως.

Περισσότερες αποδείξεις ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα παραβιάσει την εθνική κυριαρχία της Τσέχικης Δημοκρατία, όπως είχαν τονίσει οι κομμουνιστές και που ο Πρόεδρος Βάτσλαβ Χάβελ είχε αρνηθεί, εμφανίστηκαν πριν λίγες βδομάδες. Ο Κλάους Νάουμαν, ο γερμανός στρατηγός που ηγείται της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, απαίτησε στις 9 Μάρτη από την Τσέχικη Δημοκρατία να αλλάξει το Σύνταγμά της, έτσι ώστε να επιτρέψει την αποστολή τσεχικών στρατευμάτων σε ΝΑΤΟικές αποστολές στο εξωτερικό, καθώς και τη "φιλοξενία" των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σε τσεχικό χώμα.

Ο Χάβελ, ισχυρός υποστηρικτής της συμμετοχής της Τσεχίας στις κατοχικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, και ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάβελ Ρίτσετσκι αμέσως έσπευσαν να υποστηρίξουν το αίτημά του. Ο Χάβελ ζητάει να παρθούν αποφάσεις για τέτοια ζητήματα, όχι από το τσεχικό Κοινοβούλιο αλλά από την κυβέρνηση, ενέργεια για την οποία αντιδρούν αισθητά, τόσο οι 24 βουλευτές στην 200μελή Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και, σύμφωνα με άρθρα του Τύπου, τουλάχιστον ένας βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Αντίσταση στη νέα "Ιερή Συμμαχία"

Μια νέα Ιερή Συμμαχία πλανάται πάνω από τα Βαλκάνια: η Ιερή Συμμαχία των φονιάδων. Νεο-φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, νεο-αριστεροί και οικολόγοι έδωσαν τον όρκο ενός Ιερού Δεσμού, να καταστρέψουν τη σερβική αντίσταση, να καταστρέψουν την ανθρώπινη αντίσταση.

Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ, Πάπας και Ντ' Αλέμα, Ζοσπέν και Σρέντερ, όλη η "Αγία Οικογένεια" ακονίζει τα μαχαίρια της σε Μυστικό Δείπνο. Επίκαιρη προβάλλει η φωνή της Ρόζας Λούξεμπουρκ στο γράμμα της προς τους εξεγερμένους Γερμανούς εργάτες το 1919, λίγο πριν δολοφονηθεί από τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία: "Σύντροφοι, γροθιά στο πρόσωπο και γόνατο στο στήθος". Σήμερα, τα δολοφονικά μαχαίρια και τα πρωτόγονα κανόνια του γερμανικού μιλιταρισμού αντικαταστάθηκαν από υπερ-πυραύλους και "αόρατα" βομβαρδιστικά. Ο άνθρωπος μπορεί να βλέπει τη σφαγή αμάχων στις εκτυφλωτικές λάμψεις εικόνων που στέλνουν οι δορυφόροι στον τηλεοπτικό του δέκτη. Μπορεί να φαντάζεται πόσοι άνθρωποι πιθανόν να έλιωσαν στη φωτιά των πυραύλων. Μέσα στην ψυχολογική ασφάλεια του δωματίου του αποκτά την ψυχολογία του φόβου ενός πιθανού θύματος. Το ζήτημα είναι να μη συμβεί σε αυτόν...

Η Διεθνής του Κεφαλαίου, η ολιγαρχία του ανεξέλεγκτου διεθνούς λόμπι των ισχυρών δείχνει ήσυχη στην ισχυροσύνη της. Εδώ δεν υπάρχουν ιδέες και οράματα. Υπάρχει μόνο το αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους του ισχυρού. Η επίσημη πολιτική λετσαρία των δυτικο-συμμαχικών κυβερνήσεων γνωρίζει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας με εκπληκτικό τρόπο. Εδώ επιστρατεύονται οι πιο διαφορετικές ιδεολογίες: Από τα πεφωτισμένα εκσυγχρονιστικά μονοπάτια της νεο-αριστερής σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τη ναζιστο-φασιστική πρακτική. Εμελλε στην ανθρωπότητα να υποστεί την πιο οδυνηρή εμπειρία του θανάτου και της προδοσίας. Βαρύγδουποι και κουδουνάτοι τενεκέδες του παρελθόντος πλασάρονται στην επίσημη κονίστρα ως σύγχρονοι με φρέσκες ιδέες.

* * *

Στην πραγματικότητα, το μόνο σύγχρονο που έχουν είναι ο σύγχρονος τρόπος κάλυψης άνομων ολιγαρχικών συμφερόντων που χρονολογούνται από την εποχή της λάσπης. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η σιχασιά θα μπορούσε, ίσως, να γίνει ανεκτή σε έναν κόσμο διαβολικά πλασμένο. Ομως, αυτός ο κόσμος, αυτή τη στιγμή, άρχισε ίσως να παίζει την τελευταία πράξη του ιστορικού του έργου: Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα. Στην πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Σερβία δεν κρίνεται μόνο η ύπαρξη ενός ιστορικού έθνους. Κρίνεται η αρχή ή όχι του τέλους της ανθρωπότητας. Μετά το βομβαρδισμό και τον αποκλεισμό, από το 1991, του Ιράκ υπάρχει μια σχετική στασιμότητα. Μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία, τη διάλυση της παλιάς Γιουγκοσλαβίας και την... ανάπηρη συμφωνία της ντροπής του Ντέιτον, υπάρχει πάλι μια σχετική στασιμότητα με ηφαιστειακή, είναι αλήθεια, βοή στο υπέδαφος.

* * *

Το καθεστώς αυτό της σχετικής στασιμότητας είναι ό,τι το χειρότερο για την επιβολή της Νέας Τάξης. Μοιάζει με δουλιά που έμεινε στη μέση. Το χειρότερο είναι ότι εμποδίζει την ανατρεπτική κίνηση μιας ανελέητης σιδερόφραχτης δύναμης, της Νέας Τάξης, να διαμορφώσει και να επιβάλει τον κόσμο που επιθυμεί. Ο προτιμώμενος χώρος επιβολής είναι τα Βαλκάνια, δηλαδή το τελευταίο κομμάτι της Ευρώπης. Η ασταθής πολυ-εθνικότητά του είναι βασικό στοιχείο ανακατωσούρας. Η υποδαύλιση αντιπαλοτήτων εφικτή. Το έργο διάλυσης των Βαλκανίων, που ξεκίνησε στη Βοσνία, πρέπει να τελειώσει. Είναι το πρώτο εγχείρημα μιας ολικής συγκεκριμένης διαμόρφωσης και επιβολής της Νέας Τάξης ως νέου κόσμου. Η ολοκλήρωση του έργου των Βαλκανίων είναι η πραγματική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση: Η υποταγή εθνών και λαών στην κοσμοπολίτικη βιτρίνα του όπλου και του χρυσού και η μετατροπή τους σε κινούμενη απρόσωπη μάζα, που θα υπακούει στο μαλθουσιανό νόμο της ζούγκλας. Αυτό, για την ανεξέλεγκτη διεθνή οικονομική ολιγαρχική λέσχη, δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας. Είναι ζήτημα επιβολής. Γι' αυτό συμμαχεί με τους ετερόκλητους πολεμοκάπηλους του Ισλάμ εναντίον ομοδόξων. Το παρήγορο αυτής της πορείας είναι το ζωντάνεμα λαϊκών δυνάμεων με κριτική σκέψη. Η δημιουργία ενός διεθνούς αντιπολεμικού, αντι-ιμπεριαλιστικού, αντι-μιλιταριστικού, δηλαδή αντιστρατοκρατικού μετώπου αρχίζει να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Αυτό θα είναι η μεγαλύτερη προσφορά του κινήματος ειρήνης.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ κυβερνούν διεφθαρμένοι ηγέτες κ

Σε όλες τις πρώην Δημοκρατίες της ΕΣΣΔ κυβερνούν διεφθαρμένοι ηγέτες και ο λαός όλο και περισσότερο συνειδητοποιεί ότι χωρίς την ενιαία Ενωση των κρατών, χωρίς την αποκατάσταση της εξουσίας των εργαζομένων και του σοσιαλισμού δεν μπορεί να γίνει λόγος για κανένα δικαίωμα και καμιά ελευθερία

Ο λαός της Τσεχίας έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, τη στιγμή ιδιαίτε

Ο λαός της Τσεχίας έχει άλλα πράγματα στο μυαλό του, τη στιγμή ιδιαίτερα που κατρακυλάει η οικονομία και η απειλή της ανεργίας είναι μεγάλη. Η δηλωμένη ανεργία αυξάνεται κάθε μήνα και αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του Φλεβάρη έφτασε τα 450.000 άτομα (δηλαδή, πάνω από το 8% του ενεργού πληθυσμού)

Οι διαθέσεις των μαζών ριζοσπαστικοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που όπου

Οι διαθέσεις των μαζών ριζοσπαστικοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που όπου να 'ναι θ' αρχίσουν να καταρρέουν τα καθεστώτα, όχι πλέον σαν αποτέλεσμα των εκλογών ή κάποιων αλλαγών στη νομοθεσία, ή κάποιων ενεργειών του ΔΝΤ, αλλά μάλλον χάρη στις ισχυρές κινητοποιήσεις των εργαζομένων



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ